A bíráskodás szempontjai, avagy kinek kelllene nyerni?

2019-10-10

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Olyan verseny még nem volt, ahol nem hitték a nézők okosabbnak magukat, mint a bírók. Általában persze tévednek, de nem mindig. Olyan szempont nyilván nincs, hogy a haverodnak kell nyernie, de sajnos azok az alapvető tudnivalók sincsenek a fejekben, amivel megérthetné mindenki, hogy mit pontoznak a bírók.

 

 

Amióta világ a világ, mindig is forrtak az indulatok, hogy  a testépítő versenyeken ki a legjobb. 


Ennek sokféle oka van az akár akaratlan elfogultságtól a hozzá nem értésig és a valóban téves bírói ítéletekig, valamint a mindenképpen jelen lévő szerencse faktorig. De nyilvánvalóan a lényeg abban van, hogy ez a sport egyszerűen szubjektív. A bíró a látottak alapján dönt, nincs számszerűsíthető, mérhető eredmény, számok csak akkor lesznek a rendszerben, amikor a bírók kiosztják a helyezéseket, melyeknek összesítésével kijön az eredmény.


A fentiek kedvéért nem árt tisztázni, hogy milyen alapelvek szerint értékelik  a versenyzőket. Ebben ugyanis kellene lennie egyfajta prioritásnak, ami például az idei versenyszezonban eltűnni látszik.


Három dolog van, amit néznek a bírok egy versenyen, nagyjából ebben a fontossági sorrendben:


- szimmetria

- izomtömeg

- szárazság.


Logikusan a három tényező az értékelésben 1/3 részt tesz ki, de azért nem ennyire egyértelmű: kell lennie bizonyos irányelveknek.


A szimmetria a test arányossága, a “jó alak”, a jó sziluett.  Ez teszi a sportolót esztétikussá.  Itt alapvető a jó csontozati struktúra, tehát a genetikai tényező, de a versenyzőnek azért dolgozni kell az izomzatának arányain. Fel kell ismernie a gyengéit és fel kell hoznia.


Két hasonló izomzatú versenyző közül a szimmetrikusabb fog nyerni. 


Az izmosságot kell a legkevésbé megmagyarázni. Mivel testépítésről, a test építéséről azaz az izomzat látvány célú fejlesztéséről beszélünk. Fontos a telt, vastag, jó formájú izomzat, de mindenképpen a szimmetria alapelvének betartásával. Itt olyan dolgokat is néznie kell a bírónak, amiről laikusoknak forgalma sincs: például az ízmok teltsége, íve számít, nem csak a mérete. A gömbölyded izomzat a nyerő, nem a lapos vagy szögletes.

 

 Mr. Olympia 2014: bekarikázva azok a pontok, amik miatt Phil Heath nyert


Két hasonló arányú versenyző közül az izmosabbnak kell nyernie. Érdekesség akkor van, ha egy nagyon nagy izomzatú, de aránytalan versenyző kerül össze egy esztétikus, arányos, de jóval kisebb izomzatú versenyzővel.  Akkor a kisebb izomzatú versenyző fog nyerni, feltéve, ha rendelkezik azért a kategóriában elvárható izomtömeggel. Frank Zane nem véletlenül volt háromszor Mr. Olympia, de Dexter Jackson sem az óriási méreteivel vitte el a címet.


(Mindez kategórián belül értendő: ha például a Superbodyn egy Athletic versenyző elindul GP-ben - megteheti, mert a GP nyílt, korlátozás nélküli kategória - akkor hiába arányosabb, szinte lehetelen, hogy megverjen egy felkészült GP versenyzőt.)


A szárazság alapvető az értékelhetőséghez. A versenyzőnek zsírmentesnek és száraznak kell lennie. Fedett versenyző biztosan nem nyerhet, azonban van egy sztenderd szárazság, amit alapvetően elégnek kell tekinteni. Ha az alap szárazsági követelményt megüti a versenyző, akkor kell értékelni a többi tényezőt.


Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szárazság a legfontosabb, hanem épp ellenkezőleg: szárazsággal csak akkor nyerhet egy versenyző, ha a két másik tényező közül is legalább az egyikben jobb.


És a probléma pont itt van: manapság nem egyszer láttunk olyat, hogy se szimmetriában, sem izomtömegben nem kiemelkedő versenyző a szárazságával nyert. Egyszerűen divatos lett a bírók között a szárazságot győztes pozíciónak látni. 


Márpedig ez hatalmas hiba, ez ugyanis nem vízhajtózási verseny. A bírók manapság első helyet adnak egy keresztszálkás farizomra és nem nézik meg, hogy arányokban és izomtömegben is első helyen áll-e a versenyző.


Csakhogy a testépítő verseny ahogy nem vízhajtózási verseny, ugyanúgy nem farizomszépség-verseny.  Véleményünk szerint a farizom az utolsó, amit nézni kellene a versenyzőn, hiába mutatja jól a szárazságot. (Sokkal jobb lenne visszatérni a régi típusú póznadrághoz, ahol a farizom nem látszik. Így a társadalom nagy része legalább nem röhögne rajtunk.)

 

Sokkal fontosabb lenne, hogy a versenyző ne legyen rosszul a színpadon és a backstage-ben és - legalább látszólag - egészséges, sportolóhoz méltó állapotban tudja végigcsinálni a versenyt. Az, hogy manapság catering szolgáltatás-szerűen viszik a vizet meg a kólát a színpadra, semmiképpen sem normális dolog.

 

Andreas Münzer hiába volt hihetetlenül száraz, top 6-ba sem került az Olympián soha


A bodybuilding történetében volt pár versenyző, akik legendásan túlszárnyalták az elvárt minimum szárazságot. Nem egy halt bele közülük a vízhajtózásba.

 

Ez azt hiszem elég erős érv amellett, hogy ne vízhajtó-versenynek, hanem sportversenynek tekintsük a testépítő versenyeket és a teljesítmény értékelésnél elsősorban az edzés és a diéta eredményét vegyük figyelembe.


Szárazsággal csak akkor szabadna egy versenyzőnek nyerni, ha mellette vagy izmosabb, vagy arányosabb mint az ellenfél, hiszen egyszerű matek alapon is minimum háromból kettő kell a győzelemhez.


Véleményünk  szerint ma a szárazság a hazai versenyeken túl van értékelve legfőképpen a szimmetria, de az izmosság rovására is, ami hibás megközelítés. 

 

Nem is kérdéses, hogy a Mr. Olympián Brandon Curry első helye a legjobb döntés, hiába nem volt romszáraz. 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!