A diéta mellékhatásai

2014-08-19

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A diétázásra nem szabad úgy gondolni, mint valami nagyon rossz állapotra, ami abból adódik, hogy nem ehetünk meg bármit, amit akarunk. Kevésbé nagy ügy, mint ahogy a legtöbben gondolnák. Sokan mégis utálják, mert vannak reális hátulütői.

A legjobb, ha az elején válaszolok arra a kérdésre, amelyet folyton feltesznek nekem: "Be fogok-e készülni" még valamikor?

Erre az őszinte válaszom az, hogy diétázzon, akinek két anyja van.

Nem azért, mert ez olyan nehéz, hanem azért, mert megvannak azok a nyűgök vele, amelyek nekem nem hiányoznak. De a legfontosabb: nem vagyok rászorulva. Nem kell bizonyítanom, nem érzem magam rosszul a bőrömben, egyáltalán nem érdekel, hogy szálkás legyek. Mindez azért van, mert más céljaim vannak. Nekem nem fontos annyira a külsőm, hogy beáldozzak érte annyit, amennyibe kerülne megcsinálni - nekem a munkám számít és a hobbim. Úgyhogy én próbálok tisztán kajálni, edzeni és ennyi.

Mindezt azért magyaráztam el, hogy megérthesd: a diétázáshoz, a zsírvesztéshez oda kell tenni magad. Nem fog félvállról véve működni. El kell döntened, hogy beáldozol dolgokat, és megcsinálod. 

Nem árt azért meghatározni, hogy a gyakorlatban mit tartunk diétának.

A diéta egy viszonylag gyors zsírvesztést jelentő időszak. Egy diétás periódus 3 hónap alatt már hatékonyan működik. Egy versenyző 3 hónap alatt versenyformát ér el. Ezért a diétás ciklus nagyon intenzív és némileg megterhelő. 
 
Meg kell azonban különböztetnünk attól, ha valaki lassú testkompozíció változtatást végez. Ez utóbbi esetben az eredmény sokkal később jön, de cserébe nem nagyon jellemzőek a lenti nyűgök.  

Annak eldöntésében, hogy diétázzunk-e vagy sem, nagyon fontos leszögezni, hogy a cél számít. 

Annak ugyanis, akinek az a célja, hogy zsírt veszítsen, lefogyjon, vagy szálkás legyen (mindez, ha belegondolsz, korántsem ugyanaz) nincs kifogás
 
Ha ez a célod, csináld meg, punktum.  

De tudnod kell, hogy egy cél elérésének érdekében maximálisan a célra kell fókuszálnod. 
 
Az áldozat nem csak ott van, hogy pénzbe kerül, időbe kerül, edzeni kell, szarakodni a kajával és egyebek. Hanem vannak bizonyos mellékhatások, amelyek megakadályozzák például a kreatív munkát. 
 
Ha a gyárban konzervdobozt pakolsz, nem lesz gondod a diétával. 

De ha könyvet írsz, akkor jobb, ha bele se kezdesz, illetve ha diéta közben is megy, csodaember vagy. Nem feltétlenül nagy probléma ez, ha rendes munkában dolgozol, és egyféle dolgot csinálsz egyszerre. Da ha ötszázfélét, mint én, akkor lehet, hogy nem tudod ignorálni a zavaró tényezőket. Természetesen nem lehet diétás időszakban házat építeni, nyaralni, és nem ajánlom pályázatírás közben sem. Persze elméletileg az akaratod előtt semmi sem akadály, a gyakorlat azonban az, hogy jobb okosnak lenni az időzítésben.
 
 

Az a helyzet, hogy a diétának vannak bizonyos "mellékhatásai", vagy inkább csak kellemetlen hatásai, amelyekre számítani kell. 
 
 
1. Felfokozott anyagcsere, és ami azzal jár
 
A zsírvesztés legfontosabb ismérve, hogy az anyagcsere állat mód pörög. Minden felfokozott állapotban van, a test ilyenkor igykeszik minél több energiát felhasználni. Ennek megvannak a jelei fiziológiailag és mentálisan is. Ez azt jelenti, hogy amikor aerob és súlyzós edzéssel, valamint a kajával bepörgetjük magunkat, az anyagcsere-folyamataink máshogy működnek. Más lesz sok minden - minden sokkal gyorsabb. Az egyik gyakorlati eredmény, hogy sokkal gyakrabban kell wc-re járni, főleg pisiügyben. Ez teljesen normális, nem kell megijedni tőle. Némileg kellemetlen azonban, főleg, ha éjjel fel kell kelni. Ha valaki mondjuk motorostúrákra jár, nem lesz nagyon boldog, ha tíz-húsz percenként meg kell állni. Nyilván ez az élet számos más területén zavaró, főleg, ha egy tevékenységet meg kell szakítani miatta.
 
 
2.  Pörgés
 
Nem csak az emésztőrendszerünk pörög. Az egész testünk érezhetően felfokozott állapotban lesz. A  zsírégetés egyfajta testi és agyi pörgéssel jár. Ez néha már-már eufórikus állapot, de máskor nagyon fárasztó tünetekkel jár. Ilyen a fokozott izzadás, hőhullámok, izgatottság, diszkomfort érzés. Megjelenhet eddig még nem tapasztalt testszag, lehet, hogy naponta többször kell zuhanyozni és ruhát cserélni. Előjöhet kézremegés és izomgörcsök is. Egy biztos: állandósul a zizi állapot. 
 
 
3. Dekoncentráció

A felfokozott állapot sajnos azzal is jár, hogy semmire nem fogunk tudni odafigyelni úgy, ahogy normálisan. A dekoncentráció edzésen is jelentkezhet: úgy érezzük, mintha nem csinálnánk semmit, elmaradhatnak a szokott izomérzetek, a bedurranás. Ez sokakat megijeszt, azt hiszik, rögtön izmot vesztettek. Csökkenhet az erő, a teljesítmény. (Abba, hogy ez esetleg a nem szakszerű diéta következménye, most nem mennénk bele.) Nőhet is az erő, de az érzés akkor sem lesz olyan.
A legrosszabb azonban a szellemi dekoncentráció. Diétás időszakban az embernek nehéz fejben összerakni magát. Nehéz odafigyelni a napi teendőkre, feladatokra. Nem működnek a kreatív munkák, eltűnik az ihlet. Leül az ember, és elfelejti, mit akar csinálni. Nem bírja összerakni a feladatait. Komoly gond lehet ez pénzügyeknél vagy alkotó munkánál vagy akár tanulásnál.
Elképesztően szétszórttá lehet válni egy diétás időszakban.
 

4. Éhség

Ez a legkisebb gond, akaraterővel legalábbis le lehet küzdeni - kivéve, ha koncentrációt igénylő munkádat megzavarja, hogy állandóan a kajára gondolsz. Nem hiszem, hogy sokan szeretnék, ha úgy végezne rajtuk agyműtétet az orvos, hogy diétázik és közben kajákon jár az esze.
 
5. Idegesség
 
Nem mindenkinél, de sokaknál előfordul, hogy a fenti jelenségek összessége állandó idegbajt vált ki. Nem a szocializálódás csúcsidőszaka ez az ember életében. Roppant vigasztaló, hogy a szexualitásé sem.
 
 
Ezen jelenségek nagy része elviselhető, de a szellemi szétesés nem nagyon. Ellenük különféle mentális fokozó táplálékkiegészítőkkel lehet védekezni: Taurin (inkább, mint energiaitalok), Tirozin, vagy a komplex Mental Focus
 
 Az izzadtság az, amikor a zsír sír - ez jelen példánkban majdnem igaz. 
 
Két utad van:
 
az egyik, hogy nagyon erősen elhatározod, és az életed egyéb dolgai mellett csak erre koncetrálsz. Így sikerülhet, ha nem akkor teszel az életedbe plusz dolgokat.
 
A másik, hogy olyan időszakra időzíted, amikor nem vagy kitéve nagy szellemi megterhelésnek, ill. nem végzel kreatív munkát.
 
A közhiedelemmel ellentétben nem nyáron kell diétázni, "mert akkor nehezebb sokat enni." Semmivel sem könnyebb nyáron diétázni, amikor minden sarkon vigyorog a fagyizó meg a hideg sör.

A szempont legyen inkább az, hogy az életed mikor engedi meg, hogy diétázz.

Vannak persze emberek, akiknek nincs választásuk. Az olyan emberek, akiknek nem szépség problémájuk van, hanem egyszerűen túlsúllyal küzdenek, nem halogathatnak semmit, nem kell várniuk semmire. Nekik diétázni kell, bármi egyéb is van az életükben.
 
Nekik akkor is muszáj csinálni, ha agysebészként dolgoznak.
 
DB
 
 
TUDOD HOGY KÉSZÜL A TÁMADÁS 2. DVD? 
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!