A fingásrul

2010-01-07

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Engedtessék meg nekem, hogy a címben enyhén XIX. századi nyelvezetet használjak: teszem ezt annak okán, hogy garantáltan fingunk évszázadok - sőt az evolúció kezdete - óta, így érzékeltethetem a kérdés súlyos történelmi aspektusát.

 

Emberi butamivoltunkban gyakran elfeledkezünk arró, hogy testi biológiai-fiziológiai működésünk jelenségei nem kéne, hogy mérlegelés tárgyát képezzék.

Márpedig amikor III. Fülöp a XIV. században kvázi betiltotta a fingást - amely információ egyébként teljesen légbőlkapott: valójában csak ráfogom III. Fülöpre, mint ahogy egy jó fingást is mindig célszerű másra fogni - akkor nem gondolta feltétlenül végig, hogy tulajdonképpen ez a folyamat nem illetlenség vagy vértahóság következménye, hanem egyszerű biokémia.

Nyilván nem ildomos különösebben mások orra alá fingadozni, hiszen senki sem kíváncsi beleink és emésztési folyamataink  állapotára, különösen nem ilyen beszédes módon, hanggal és szaggal illusztrálva. Itt eszembe is jut az az agyament ötlet, hogy egy ideig szagos tv-vel kisérleteztek nem teljesen épelméjű műszaki szagemberek, kevéssé gondolván át, hogy ez vajon tudna-e prezentálni bármilyen pozitív élményt a nézőnek?

Ugyanis az illatos babapopsi se feltétlenül izgat mindenkit, de amikor a National Geografik-on a hiénák eszik a dögöt, akkor azért a legtöbb néző szaporán kapkodna a szag-mute gomb miatt a távirányítóért. Mondjuk a szelfibot korszakában ne lepődjünk meg azon, hogy az innováció ilyen értelmi színvonalon zajlik.

Azonban sajnos a fingás elkerülhetlen folyamat és eléggé rossz önértékelésre vall, ha valakinek ez ciki. Eleve mindannyian ismerjük az érzést, amikor ülünk a vécén és éppen dobnánk ki a kis kakigombócot, de előtte/mellette elzúg egy kis hangos szellő is, mi pedig sokkot kapva izgulunk hogy ki hallja, és aki hallja, mit szól. Ezért mindeféle varázslattal és trükkel próbáljuk elleplezni, hogy valójában nem csak szarunk, hanem fingunk is. Vagy éppen csak az utóbbi.

(Idézném itt eme örökbecsű költeményt, amit egy nyilvános wécében olvastam:

Itt ülök és lóg a farkam,
csak fingottam,
de nem szartam.  )

Van, akinél ez addig fokozódik, hogy cikinek érzi úgy en bloc az egész pisi-kaki-puki jelenséget, ezért inkább megtartóztatja magát, pl. nem eszik vagy iszik. Sőt akár képes a terméket egész nap szorongatni!

(Más kérdés hogy röhejes, szánalmas és feháborító módon vannak munkahelyek, ahol nem lehet ezen alap anyagcsere folyamatokat elvégezni - magyarul nincs budi, vagy fél órát kell érte tökörészni pl. az üzlet bezárásával. Sőt, sok munkahelyen napi 122 cigiszünet oké, de a szarásért beszólnak.)

Eme anyagcserevégtermék-technológai kitérő után tekintsünk szorosan tárgyunkra, a fingra. Amely nehéz lesz, mert a fing láthatatlan. De néha annál szagosabb, sőt, esetlegesen hangeffektettel járó jelenségről van szó, így bár nem látszik, simán érzékeljük és tudjuk, hogy fingás foganatosítása van folyamatban.

Lehet, meglepő, de tulajdonképpen ez a dolog sima csak gázképződést jelen - csakúgy, mint  a büfi.

Az emésztési folyamatok során a bélben gázok keletkeznek. Vannak olyan anyagok, élelmiszernek csúfolt termékek - pl. szénsavas üdítőitalok - amelyek kifejezetten kémiai reakciót indítanak a gyomorban-belekben a gázképződés elősegítésére. Ez fokozza a belül levő nyomást, így a gáznak ki kell jönnie - vagy alul, vagy felül. Ez utóbbit büfinek hívjuk és szintén nem ildomos - de sajnos szükséges (és élvezetes)  tevékenység.

Mi történik ha nem fingasz? Egy idő után eltűnik a nyomás - a gáz a tápcsatornán keresztül felszívódik a vérbe és a tüdőn keresztül kerül kilégzésre. Döbbenetesen gusztustalannak tűnhet, de a biológiai nem esztétikai kérdés: egyikünk se néz ki túl jól belülről.

Előfordul  persze a fingadozás kóros mértéke is: lehet bizonyos betegségek tünete - bélbaktériumok túlburjánzása, bélbetegség, laktázhiány, reflux, hasnyámirigy stb. De igazán nem akarok ijesztgetni senkit, még a végén beszartok. Ez az ún. nyeles fing egyébként.

Ha nagyon fingós vagy, át kell gondolni a táplálkozásodat. Lehet hogy ki kell venned bizonyos ételeket az étrendből. Én pl. egyszer ettem nyersen 5 percig mikrózott brokkolit és finghalál közeli állapotba kerültem - nyilván ezt a megoldást kerülön azóra is, főzve fogyasztom.

 

 

Kerüld a szénsavas butaságokat, könnyen emészthető ételeket fogyassz (ezt ki tudod kisérletezni) és lehet hogy még a rágót is kerülnöd kell - túl sok levegőt nyelsz le vele ugyanis.  De arra is ügyelj, hogy a fingóképességedet ne becsüld túl - bizonyos mértékig ez normális. Ha azonban örömet okoz, akkor paraszt vagy.

Lehetne eme írás tanulsága az is, hogy fingjatok boldogan és szabadon, hiszen ez egy egészséges folyamat. És valóban ez is az egyik tanulsága.

A másik az, hogy nem kell azért odafosni a többiek orra alá, mert még csak nem is vicces. Azonban ha véletlenül - hangsúlyozottan véletlenül - kicsúszik mások előtt a pukkancs, akkor sem kell eret vágni a beégéstől, ugyanis nem vagy köteles udvariasságból leállítani a bélműködésedet. És meglepő módon nem is tudod.

A böfögés még egyszerűbb: mint fentebb említettem, el kell hárítani a kérdést a "nem én voltam!" kijelentéssel, vagy rámutatni valakire hogy "ő volt!"

Az örök szabályt azért jegyezd meg: ha befingasz egy liftbe, a következő emeleten tuti beszáll egy jó nő! És ha ezt ki tudod dumálni, elég nagy király vagy!

 

 

 KÖZKÍVÁNATRA: BBTV 100 DVD!
KORLÁTOZOTT DARABSZÁMBAN!

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!