A futás izomvesztést okoz?

2015-03-03

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A testépítés világában megszokott dogmatikus hülyeségek gyakran az 1920-as tudásszinttől gyökereztetve tartják magukat a köztudatban.


Ez természetesen egy kamu illusztráció és nyilván csak parasztok futnak félmeztelenül

Persze vannak kivételek, de általában a szóbeszéd gondolkodás és mindenféle racionális mérlegelés nélküli hitele a jellemző.

Amit a haver mond a teremben, azt elhisszük  - az se baj, ha egy deka izom sincs rajta, és az sem, ha csak úgy horpad a homloka a sok észtől!

A futás, az aerob edzés/kardió edzés és izomvesztés hármas tipikusan az a probléma, amibe csak bele kéne gondolni, de erre nem sokan hajlandók. Igaz ugyan, hogy eme dogmák részben nem tévednek:

a kedves sporttársaknak csak azt kéne tisztázniuk magukban, mik a céljaik, és ehhez milyen adottságokkal rendelkeznek.

Mindennki számára tisztázottnak kell lennie a ténynek, hogy

a súlyzós edzés az izomtömeg növekedését kiváltó stimulációt jelenti.

Izomrostjaink tápanyagot veszítenek és mikrosérüléseket szenvednek el az edzés alatt, ami arra ösztönzi szervezetünket, hogy a megedzett izomba tápanyagot szállítson. Az izomsejtek kompenzációként több tápanyagot vesznek fel, mint amennyit leadtak. Ennek a megfelelő táplálkozáson kívül előfeltétele, hogy megfelelő idő kell a regenerálódásra, amelyet pihenéssel biztosítunk.

Ezt a regenerálódási időt szokták sokan túlparázni, elfeledve hogy nem kell oxigénsátorban feküdni mozdulatlanul, mint a megboldogult Jacko-nak.

Testünk csak azért, hogy fejlődjön, még nincs a mozdulatlanság kényszerébe zárva. Nem kell tolókocsiba ülni és nem kell drámát csinálni abból, ha meg kell mozdulni, sőt!

A feladatunk, hogy az izmoknak a súlyzós edzéssel megegyező intezitású stimulust ne adjunk - de ettől még más sportot végezni nemhogy lehet, de ajánlott is!

Nem diszfunkcionális célzattal (és nem dísznek) építjük ugyanis izmainkat, legalábbis akinek egy csepp esze van, annak nem az a célja, hogy ne tudjon futni 3 métert, és izomtömege a mutogatáson és önmaga nézegetésén kívül ne legyen alkalmas semmi másra.

Magyarországon Arnold Schwarzenegger és Douglas Kent Hall "Utam a csúcsra" című könyve 1986 körül az elsők között (Fekete Feri bácsi "Az erő műhelyében" c. könyve mellett) tartalmazott szakismereteket - még ha elég sok elavult vagy téves információval is szolgált, és idióta gyakorlatokat is közölt.

Egy dologban azonban nem tévedett, és sokak által felületesen kezelt információként igen fontos tényt közölt:

a testépítés nem önmagából a súlyzós edzésból áll, hanem erősen ajánlott mellé kiegészítő sportot űzni.

Rövidke, de önálló fejezet foglalkozott a futás és egyéb sportok célszerű alkalmazásával.

Ebből is látható, hogy a testépítés nem arról szól, hogy rögtön be kelljen fosnunk, ha véletlenül edzésen kívül is meg kell mozdulni. Aki szeret futni, úszni, hegyet mászni, sakkozni művelje eme sportokat nyugodtan - természetesen van egy szint, ami a fejlődés rovására megy, de alapvetően legtöbbünknek nem kell ezen aggódni.

Kinek kell mégis óvatosan bánni a futással és egyéb kardiovaszkulárisan terhelő sportokkal?

Az ún. hardgainereknek: ők azok a gyíkbelű, vékony, általában szálkás srácok, akik bármennyit zabálhatnak és sosem híznak, de mellékhatásként izmot sem sikerül sehogy felszedniük. Nem véletlen, hogy ezek a srácok gyakran tipikus sajtkukac mentalitásúak: nekik állandóan pörögni, rohanni, focizni kell, és fél órára nem tudnak a valagukra leülni. Nekik egy tonna kajával se jön fel izom - ezért kell lehiggadniuk és ezáltal lelassítani az anyagcseréjüket, hogy ne égessenek el mindent. Ők azon ritka népség, akinek a számottevő tömegnövekedés érdekében, bizonyos eredményességig edzésen kívül Garfield-üzemmódú lusta döggé kell változniuk.

A másik veszélyes pont a diéta: ha alacsony a kalóriabevitel és edzetlen vagy - vagyis nem rutinos, rendszeres futó - akkor nagy eséllyel nálad a futás túl magas pulzusszámon, kardió tartományban működik. Zsírt égetni aerob edzéssel lehet, és a futás számodra akkor aerob edzés, ha nem emeli meg nagyon a pulzusodat, vagyis futásban edzett vagy.

Kezdő futóknak nem ajánlom a futást aerob edzésnek, mert nekik nem az, a kardiovaszkuláris tréning pedig ebben a szakaszban a regenerálódásodat gátolja, túledzettséghez vagy izomvesztéshez vezet. (Azt pedig nem is ragoznám, hogy önmagában - különösen diéta nélkül - futással erőlködni zsírvesztés érdekében meglehetősen halott ügy. Bizonyítja ezt sok-sok rutinos, de dagadt futó.)

Nem kell parázni semmiféle sporttól.

Minél többféle sportot végzel, annál tökéletesebb lesz a fizikumod, még ha nem is kedvez az esztétikának vagy az izomzatodnak, és esetleg némiképp gátolja a fejlődésedet.

Nem csak a "szépség" fontos (sőt, a saját szépségével foglalkozó férfi eléggé gusztustalan), hanem hogy a teljesítőképességed is megfeleljen a fizikumodnak:

mit ér egy izmos test, ha a kardiovaszkuláris edzettséged nulla, és egy kilométert sem tudsz lefutni? 

 

EGYÉB SPORTOKHOZ, ÁLLÓKÉPESSÉGI EDZÉSHEZ IS BE KELL MELEGÍTENI!

WARMUP!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!