A legújabb profiszar

2011-10-06

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A profi testépítő versenyek színvonala sajnos csökkenőben, nem utolsósorban azért, amiért a világon minden verseny színvonala csökken: sokan túl korán képzelik bajnoknak magukat.


2009-ben hatodik, más képek nem nagyon találhatók, ne kérdezd, hogy lett ebből profi kártya

A legalsótól a csúcsig jellemző az a gyorsulás, amely akár a gazdasági növekedés és az indusztriális jelenségekhez hasonló kulturális befolyásoltság eredménye is lehet. Gyorsul a világ, gyorsulnak az emberek, egyre hamarabb akar a paraszt és egyre többet.

Korábban már lehoztunk egy cikket arról, hogy Chad Nichols testépítő guru sem szimpatizál azzal a tendenciával, hogy a testépítésben is egyre többen akarnak fél év alatt bajnokok lenni. Pedig ő aztán már látott karón varjút, és jó néhány IFBB profi felkészítée fűződik a nevéhez. Ha valaki tudja, hogy mennyi munka van egy versenyzői szint mögött, az ő.

A modellpicsa kategóriákba bele se mennék, ahol tényleg pár hónap edzéssel már simán versenyezni mennek hazánkban fosversenyekre. Úgy, hogy azzal roppant komoly világbajnokságokra szereznek kvalifikációt, háromfős mezőnyben. Ahol az egyik versenyzőnek lába nem volt, a másik pedig a bányában dolgozott rémként, így egyedüli emberformájúként sikerült bajnoki címet szerezni - hiszen a bírók azt hitték, rajta kívül a takarítók és egy rokkantnyugdíjas van  színpadon - olyan formával, amely a sportolás halvány látszatát sem sugallja.

Idén volt szar profi verseny már Openben is, és ez általános a 202-es profi divízióban, amit éppen ezért senki sem vesz komolyan. Kivéve az újdonsült profik, akik egy kicsit félrekalibrálják magukat, és eszükbe sem jut, hogy 10-20 évvel ezelőtt még olyanokból lett profi, akik mögött ott állt 15-20 év edzésmúlt.

Cikkünk sztárja egy külföldi versenyző, aki roppant szánalmas módon megkapta a profi kártyát, és most arra vergődik különböző internetes platformokon, csakúgy, mint népszerű wannabe-profi haverjai. A wannabe-profi jellemzője, hogy testépítő viszonylatban könnyű összetéveszteni egy óvodás junior versenyzővel, mert nem hogy izomérettség, de még izom sincs rajta. Emellett viszont roppant önbizalommal sztárolja magát, esetleg egyéb versenyzőket szarozva, és természetesen igen büszke a képzelt genetikájára.

 


A tavalyi szuper forma. Itt se nyert. Nyerni már nem kell a profi kártyához.

Ezek a versenyzők igen rapid karriert futnak be a profi kártyáig szinte mindig: valószínűleg többször nyúltak a pöcsükhöz életükben, mint súlyzóhoz. Tükör nemigen van otthon, de van helyette önbizalom: cseppet sem tűnik fel nekik egy igazi profi méretei és a saját kvalitásuk közötti különbség.

Olyan ez a jelenség, mintha valaki 20 másodpercet futna százon, de futóbajnoknak tartaná magát. Vagy 9 centis cerkával pornósztárnak. Vagy ennyi aggyal okosnak.


A jelenlegi, "profi" forma

A szánalmas tendencia sajnos terjed, mint egy vírus, minden szinten, kezdőtől haladó önimádóig. Már mindenki azonnal világbajnok akar lenni, aki a múlt héten súlyzót látott a tévében. Aki meg is fogott egyet, az már profi. Arnold Schwarzenegger meg akarja reformálni a sportágat, úgy néz ki, visszatér a szervezésbe. A - szerintünk halálraítélt - cél a testépítés olimpiai sportággá való emelése. Ehhez azonban nem csak alapjában kéne megreformálni és fogyaszthatóvá tenni a sportot, hanem el kellene érni, hogy színvonal is legyen. Mert ma már olyan VB-k vannak, amelyek gyengébbek, mint 20 éve az országos bajnokságok, néha egyenesen nevetséges indulókkal, vagy extrém deformitásokkal, mint narancs méretű köldöksérv. A színvonal az egy-két jó versenyzőn kívül sok középszar - erősen nem világbajnoki szintű - versenyzőkön át a kakukktojásokig terjed. Miközben a versenyzők komplett gyógyszertárakat hugyoznak.

Az olimpiai sportágak ugyanis nem arról szólnak, hogy a sportolók képzelnek egy teljesítményt maguknak: ők meg is csinálják és dolgoznak rajta 15-20 évet.Kevin Levrone, amikor IFBB profi volt

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!