A motiváció örök?

2014-07-15

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az edzést elkezdeni még marha könnyű. Talán még meg is szereted. Aztán a lelkesedés eltűnik, szinte mindenkinél.

 
 
Először könnyen jönnek az eredmények. Legalábbis valami, eredménynek tűnő változás, valami izomkeménység, ami nem volt, javuló kondíció, megy lefelé a zsír, vagy legalábbis csökken a testsúly.
 
De eltelik pár hónap, és a változás lassul. Annyira, hogy nem lesz észlelhető. Nem tűnnek el a fránya zsírok. A normális lassuláson túl ilyenkor kezd számítani, hogy bizony leszarod a diétát, nem figyelsz oda a kajára, nincs elég tápanyag.
 
És közben mindenféle dolgod lesz, haverok, buli, fanta, első barátnő, nyaralás. Ezek miatt kihagyod csak ezt az egy edzést - mindig ezt az egyet. Utána meg ha már a héten nem voltál, akkor úgyis mindegy. És egyre elégedetlenebb leszel, már semmi értelmét nem látod, úgysem fogysz le soha. Vagy nem leszel izmos soha, mert te nem koxolsz és ilyen a genetikád.
 
Vannak természetes kihagyási ciklusok. Üzletember vagy, bejön egy biznisz, pályázat, akármi, és nem tudsz lejárni, mert aludni sincs időd. Az egy dolog, de nem mindenki üzletember. Lehet egy baleseted. Lehet valami más, nagyon fontos. El lehet menni nyaralni, túléled edzés nélkül is. De amikor a strandon vagy, vagy fáradt vagy, vagy nincs kedved, vagy fontosabb a szórakozás, vagy csak simán lusta vagy - ha bevallod magadnak, ha nem - az nem ez a dimenzió.
 
Ez az a dimenzió, hogy elbuktál. Nem más miatt, magad miatt.
 
 
Az életben sok kudarc van, sőt annak, aki sok mindent csinál, meg kell barátkoznia azzal, hogy tíz dologból nyolc kudarccal végződik. A sportban azonban nincs kudarc, mert nincs egyéb tényező rajtad kívül. Itt nem az van, hogy nyitsz egy boltot, ami nem megy. Nem az van, hogy nem jött össze a csaj, akit kinéztél.
 
Itt az van, hogy te magad buktatod el magadat. Mert nem figyelsz oda a célodra, mert gyenge vagy.
 
Mindenki elér ahhoz a szakaszhoz, ahol az edzés munkává válik, ahol az eredmények már csak kínkeservesen jönnek, amikor minden változáshoz sok idő kell.
 
Innentől válsz a  kezdő próbálkozóból haladóvá. Vagy kezdő haladóvá. amit eddig csináltál, az lófasz. Az szabadidőprogram volt, szórakozás. Innentől válhatsz sportolóvá, ha van akaratod.
 
Ki mondta, hogy az eredmények gyorsan jönnek? Ki mondta, hogy egy komplett külső megváltoztatása, a külsődben mutatkozó fizikai teljesítőképesség elérése gyors lesz? (Mármint persze a fogyatékosokat célzó kamu hirdetéseken kívül.)
 
A külsőnk teljes megváltoztatása villámgyors: a naprendszer életéhez képest csak egy villanás. A kolibiriéhez pedig több emberöltő. A te életednek jelentős részét elviszi. Évekbe telik.
 
És ez baj? Nem, leszámítva, hogy mindenki türelmetlen és azonnal akar mindent. De amit azonnal és könnyen meg lehet szerezni, azt mindenki könnyen megszerzi, nincs benne semmi különleges, ezért nincs is értéke. Ha a szarulkinézéssel egyenlő energiába kerül jól kinézni, akkor nincs értéke. Ha te csak gyorsan és egyszerűen úgy akarsz kinézni, mintha éveket dolgoztál volna a fizikumodért, akkor magadnak is hazudsz, meg mindenki másnak is, a hazugság pedig mindig átjön: soha nem lesz önbizalmad, ha hazugságban, magad által keltett illúzióban élsz. 
 
 
Ezzel azért nincs gond, mert nem lehet gyorsan jól kinézni. Ami tulajdonképpen előny, mert ha sokáig kell dolgozni valamin, annak tartós az eredménye is: ez nem csak elvi, hanem biológiai kérdés. Sok éven át tartó sport tartós, jó fizikumot hoz. Ez adja az igazi önbizalmat és eredményt: az éveken át tartó munka. Ha ezt nem érted, feleslegesen jársz le a termebe, pláne, ha nem is jársz.
 
Amikor magadnak be nem valllottan feladod, elmúlik a lelkesedésed, tönkreteszel mindent, amit addig elértél. 
 
Sőt, talán még rosszabb lesz. Belül ugyanis tudod, hogy kutya kötelességed lenne edzeni. Minden kihagyott edzés rombolja az önbizalmadat, hiszen belül pontosan képben vagy arról, hogy lusta voltál, gyenge vagy. Emiatt egyre rosszabbul érzed magad, egyre jobban utálod az egészet, egyre több kifogást keresel: ördögi kör.
 
Az edzésnek egyetlen titka van: csinálni kell. Soha nem szabad kihagyni. Nem szabad ellustálkodni. Ha nincs lelkesedésed, csinálj egy tervet, amit követsz.
 
Akármi van, szokás szinten el kell menned a terembe, és megcsinálni. Akkor is, ha nincs kedved. Akkor is, ha jobb programod van.
 
Ez az igazi mérföldkő, amikor az első lelkesedés elmúltával tovább bírod csinálni, és nem morzsolódsz le, mint a többség. 
 
 
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!