A Mr. Olympia története 1965-2002

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A Kezdetek

Joe Weider és Larry Scott

1963-ban Joe Weider tanulmányozta a megszerezhető testépítő címeket és úgy találta, hogy azok közül egyik sem méltó a legjobbak közötti megmérettetésre, a legjobbak közül a legjobb kiválasztására. Joe előre látta, hogy a testépítés, mint sport soha nem látott fejlődésen fog átmenni. A gondolat 1965-ben vált gyakorlattá, beteljesül a Mr. Olimpia gondolatában. A testépítés prezentálása egy életre átalakult.

Az egész 1965. szeptember 18-án kezdődött. A tömeg a Brooklyn Zeneakadémián a székeik szélén ülve várt, és előre sikoltozott. Tapsoltak, a lábukkal a padlót verték, és olyan hangosan üvöltöttek a kaliforniai szőke szupersztárnak, akinek a karja hihetetlenül nagy volt, ahogy a tüdejük engedte. A férfi, akire vártak, a legendás Larry Scott volt, az ok pedig az, hogy ez az éjszaka volt Joe Weider kiemelkedő alkotásának éjszakája. Ez volt az első Mr. Olimpia verseny éjjele.

Larry Scott volt a kor testépítő szupersztárja, 1963-tól nem volt olyan ország, amit meg nem hódított volna. Scott már megnyerte a Mr. Amerika, a Mr. World és a Mr. Universe címeket, gyakorlatilag verhetetlen volt. Larry háza már tele volt trófeákkal és jelvényekkel, elérkezett az az idő, hogy pénzt tudjon keresni ezért el kívánta hagyni a sportot.

Kattints a képre, a Sandow szobor történetének megismeréséhez...

A "Master Blaster" felismerte, hogy Larry Scottra szükség van és rajta keresztül lehet a testépítést népszerűsíteni és fejleszteni.

Megteremtette a Mr. Olimpia versenyt tehát, annak érdekében, hogy minden nagy Mr. Universe bajnok aktívan ennek a sportnak hódoljon, valamint lehetőséget teremtett a versennyel való pénzkeresetre. Joe látta, hogy a sport jövőbeli sikeressé tétele érdekében a bajnokoknak meg kell teremteni a versennyel való megélhetést, akár csak más professzionális sportolók esetében.

Larry Scott csakugyan megnyerte a Mr. Olimpia címet azon az 1965-ös forró szeptemberi éjszakán, és 1966-ban ismét ő lett Mr. Olimpia. Ekkor bejelentette visszavonulását és 1967-ben a korona megszerezhető lett.

Sergio Oliva - a legenda

1967-ben Sergio Oliva ellenállhatatlan stílusban nyerte a harmadik Mr. Olimpia versenyt. Az emberek kétségbe vonták győzelmét Chuk Sipes felett, az idő azonban a Mítoszt igazolta! Sipes nevére ma már nem emlékezik senki, Sergio pedig örökre bírta magát a történelembe. Tény, hogy annyira jó volt, hogy 1968-ban ellenvetés nélkül nyerte el a Mr. Olimpia címet. Mint tudjuk, az igazi nagyság az, amit senki nem merészel kétségbe vonni. A szerkesztő megjegyzi, hogy kedvenc testépítője Oliva!

Mindazonáltal Sergio számára a legnagyobb kihívás volt várni a színfalak mögött és 1969-ben megkezdeni a bodybuilding történetének legnagyobb versengését. Olivia-t a fiatal osztrák, Arnold Schwarzenegger hívta ki. 1969-ben, szoros ütközetben Sergio bizonyult győztesnek. Most már harmadjára volt Mr. Olimpia egyhuzamban, de Arnold ígéretet tett arra, hogy Sergio soha többé nem fogja legyőzni őt.

A felemelkedés

Arnold - az "Osztrák Tölgy"

Mindkét férfi keményen edzett a következő évre, és 1970. szeptemberében Arnold megfosztotta Sergiot trónjától, így ő lett a harmadik, aki megszerezte a Mr. Olimpia címet, azonban ez inkább szellemi, mintsem fizikai fölényének volt köszönhető. Később Arnold is elismerte, hogy élete legnagyobb csatáját vívta ekkor és Sergio vélhetően jobb volt. Ezzel a győzelemmel elkezdődött egy fényes karrier, amely mindezidáig egyedülálló a testépítés történetében, talán a sport történetében is. Arnold kijelentette, hogy visszavonulásáig meg akarja tartani ezt a címet és többé nem fogják legyőzni.

Arnold ellenállás nélkül kapta meg a címet 1971-ben. Először történt hogy a showt nem New Yorkban tartották. A Mr. Olimpia verseny Párizsban, ugyanazon a napon volt, amikor a NABBA Universe verseny Londonban. Arnold 100%-osan hűséges volt az IFBB-hez, versenyzett a Mr. Olimpia címért, míg más nagy bajnokok abban az évben inkább Arnoldot kerülendő az NABBA versenyen vettek részt.

1972-ben a Mr. Olimpia versenyt Essenben, Németországban tartották, ahol egy újabb hősies küzdelem játszódott Sergio és Arnold között. Egészen napjainkig, több mint 20 év elteltével az emberek még mindig vitatkoznak azon, hogy kinek kellett volna nyernie. A döntést hét bíró hozta meg, négy a három elleni szavazattal Arnold megtartotta a Mr. Olimpia címet.

1973-ban a verseny visszakerült New Yorkba, és a Big Apple negyedjére egymás után Arnoldnak ítélte a címet a Franco Columbuval és Serge Nubrettel folytatott küzdelem után. A legtöbben azt gondolták, hogy ez egy könnyű győzelem volt Arnoldnak, de a következő években igen nagy próbatétel várt rá - Lou Ferrigno felbukkanása a színen.

Közel kétméteres magassággal és 270 font súllyal Lou volt Arnold valaha legnagyobb konkurense. A show ismét New Yorkban zajlott, a Madison Square Gardeni Felt Forum-ban. Arnold ismét megmutatta fölényét és ötödszörre is elnyerte a címet, de az a szóbeszéd járta, hogy a visszavonuláson gondolkodik.

1975-ben a Mr. Olimpia versenyt Dél-Afrikában rendezték, és Pumping Iron néven filmre vették. (A film azóta is egyedülálló a testépítősport történetében, pár éve a HBO vetítette magyar felirattal, igazi gyűjtői csemege.) A legtöbben úgy gondolták, hogy Arnold ebben az évben csak a filmezés miatt versenyzett, és ez segítette a filmes karrierje elindulásában. Arnold könnyedén nyerte meg a versenyt és azonnal bejelentette visszavonulását.

1976-ban az ohio-i Columbusban tartották a versenyt, amin Arnold Jim Lorimer támogatójaként szerepelt. Franco Columbu több, mint öt év próbálkozás után végre elnyerte a Mr. Olimpia címet. Nem volt könnyű győzelem, csak egy szemhunyásnyival nyert Frank Zane előtt. A verseny után Columbu bejelentette visszavonulását, míg Zane azonnal megkezdte az edzést a jövő évi versenyre. Ezt a győzelmet többen Arnoldnak tulajdonítják, ám erre bizonyíték nincs és talán már nem is lesz.

Frank Zane - és a szimmetria diadala

A következő év, 1977 Zane éve volt. Frank úgy reklámozta magát, mint a 12 hónapos versenyre készülés embere. Úgy érezte, nincs méltó ellenfél az ő izmaihoz, és igaza lett.

Szinte azonnali ismétlésként az 1978-as show újra Columbusban Franz Zane címéért folyt. Frank bebizonyította, hogy a Mr. Olimpia verseny győztesének nem feltétlenül kell nagynak lennie, a győzelemhez a minőség a lényeges.

1979-ben Zane sorban harmadjára vált győztessé. Lehet, hogy mindörökre ő lesz a győztes? Arnold hatszoros Mr. Olimpia rekordját akarja megdönteni? Zane verhetetlennek bizonyult, de 1980 az Olimpiák legellentmondásosabb évének ígérkezett.

1980-ban a verseny Ausztráliában zajlott. A versenyzők száma az addigi legnagyobb volt (16), de volt egy visszatérő, aki a sztorit ihleti. Többen is látták, hogy Arnold az 1980-as Mr. Olimpia verseny előtt hetekkel edzeni kezdett, de a legtöbben ezt a mozifilmeknek tulajdonították. Amikor Arnold a többi versenyző közé felszállt az Ausztráliába tartó repülőgépre, azt gondolták, TV kommentátorként fog szerepelni. Egészen a versenyzők értekezletéig úgy hitték, hogy azért van ott, mert IFBB támogató és tisztviselő. Csak akkor döbbentek meg, amikor a nevét a versenyzők között hallották. 1980-ban Arnold hetedszerre is megnyerte a Mr. Olimpia címet, de mindmáig kíváncsiak rá az emberek, vajon miért tért vissza. Néhány megfigyelő akkoriban elítélte őt, mint a hogyan a helyszínt, Ausztráliát is. A versenyről különféle elemzések készültek, mind az Osztrák Tölgy nagyságát kívánta kétségbe vonni, azonban a szerkesztő privát véleménye az, hogy Chris Dickerson és Zane nem lehetett méltó ellenfele Arnoldnak. A fényképek ezt tanúsítják. A legnagyobb hanggal a verseny előtt Mike Mentzer rendelkezett, ő azonban csak a negyedik helyre volt jó. Az kétségtelen viszont, hogy Arnold formája messze elmaradt a '74-'75-ben mutatott legjobbjától. (Gyűjtők körében ennek az Olympiának a videófelvétele is nagy kincs...)

1981-ben Arnold visszaváltott Jim Lorimer támogatójává, és a versenyt ismét Columbusban rendezték. A felülmúlhatatlan híres barát, Franco Columbu visszatért a színpadra és szoros küzdelemben, 1981-ben 16 másik versenyzővel szemben megnyerte a versenyt. Hogy-hogynem, ismét eléggé vitatott módon.

1982-ben London először adott otthont a shownak. Chris Dickerson nyerte a versenyt, aki a megelőző két évben másodikként végzett. A győzelem után Dickerson közölte, hogy visszavonul.

1983-ban a verseny visszatért Németországba, de ekkor Münchenbe, ahol a versenyt Libanon Oroszlánja, Samir Bannout nyerte. Keményen harcolt az egyiptomi Mohammed Makkawy és az új jövevény, az USA-ból érkezett Lee Haney ellen. Samir volt a bajnok, de senki nem látta előre Haney eltökéltségét.

Lee Haney - és a rekordok kora

1984 a legek versenyét hozta, ismét a Nagy Alma adott otthont a versenynek. Az Mr.O-k történetében az eddigi legtöbb nézőt (5000) és legmagasabb díjazást (100.000 USD) hozta. És a leg-legebb maga Lee Haney volt, aki 247 font-os versenysúlyával megverte a mezőnyt és elkezdődött soha nem látott hegemóniája.

1985-ben a showt első alkalommal Belgiumban rendezték. Haney ismét meghatározó volt kihívói Albert Beckles és Rich Gaspari (akit Haney később Viszketés-nek nevezett el) előtt.

Ez most már kettő volt, és számított Lee-nek. Sokan úgy érezték, hogy Lee Haney szereplése az 1986-os columbusi versenyen a legnagyobb Mr. Olimpia versenynek bizonyul majd. Lee egymás után harmadszor tartotta meg a koronát és ezzel megcélozta Arnold rekordját.

1987-ben a Mr. Olimpia verseny Svédországban zajlott, de az eredmény ugyanaz lett. Haney messze felülmúlta a többieket. Negyedszer nyerte meg a versenyt, és Arnold rekordjához határozottan közeledni látszott.

1988-ban Los Angeles adott otthont az Olimpiának. Az Universal Amphitheater megtelt 6000 emberrel, akik Lee Haney sikerének folytatására voltak kíváncsiak. A díjat 150,000$-ra emelték, Haney pedig könnyedén, ötödjére is megnyerte a versenyt. Harmadik alkalommal, abban az évben is Rich Gaspari végzett a második helyen.

A következő évben a Mr. Olimpia versenyt a gyönyörű adriai tengerparton, az olaszországi Riminiben rendezték. Haney kitartóan küzdött kihívói Lee Labrada és Vince Taylor ellen. Most először az emberek kételkedtek Haney fölényében, és sokan azt hangoztatták, csak a szerencsének köszönheti, hogy győzött. De győzött, így Arnoldhoz hasonlóan hatszor egymást követően megnyerte a Mr. Olimpia versenyt.

1990-ben 4400 ember gyűlt össze a chicagói Arie Crown Theater-ben. A díjat 200,000$-ra emelték, Haney pedig hetedjére is megpróbálta megszerezni a világ legjobb testépítője címet. Ha az 1989-es év kemény volt Haney számára, akkor az 1990-es majdnem vesztéssel végződött. Két kör után két ponttal lemaradt, de összegyűjtötte az erejét és a pózolásban a legjobbnak bizonyult Lee Labrada és Shawn Ray előtt. Haney sorban hetedszerre nyerte el a Mr. Olimpia címet. Később a Flex-nek adott interjújában Haney is elismerte, hogy ez a két éve nem volt igazán sikeres, ezért magánéleti okokat hozott fel, valamint az ismert (ma már sérültfülű ) Evander Holyfield profi boxolóval történt közös felkészülését okolta.

Az 1991-es versenynek a floridai Orlando volt a helyszíne. Haney egymás után nyolcadik alkalommal indult, de most először találkozott hasonló magasságú (5"11") és súlyú (245 font) ellenféllel az Angol Vadállat, Dorian Yates személyében. Két kör után négy pont választotta el őket egymástól, de Haney nekilódult a harmadik és a negyedik körben, és nyolcadjára is ő lett a bajnok. Ismét egy magánjellegű megjegyzés, bár Dorian ismét a szerkesztő kedvencei közé tartozik, de Haney a magabiztosságával tökéletes pózolásával, keskeny derekával verte az Árnyékot. Leee Haney egyik nemszeretem öröksége a Carmina Burana okkal-oknélküli alkalmazása. Higgyétek el fiúk, a Carmina Burana kevés testépítőnek áll jól!

1992-ben a Mr. Olimpia verseny a finnországi Helsinkibe vándorolt. Egy új Mr. Olimpia várományosra számítottak, mivel Lee Haney a visszavonulás mellett döntött a nyolcas rekordgyőzelem után. Az első kör az U.S. Nationals 1991-es bajnoka, Kevin Levrone és az 1991-es Mr. Olimpia versenyző, Dorian Yates között zajlott. De az első kör után Yates nekilódult és meggyőző alakításával megnyerte a versenyt. Tegyük hozzá azért, hogy Kevin nem volt olyan jó, mint Yates.

Az új Mr. Olimpia megkoronázásával új korszak kezdődött!

Senki nem tudta megállítani a bámulatos Yates-t 1993-ban, aki 257 font-ra emelkedett az atlantai versenyre. A versenyen szereplő Flex Wheeler "érinthetetlennek" titulálta őt. Yates minden bizonnyal hosszú uralmúnak látszott a nagy Mr. Olimpiákhoz hasonlóan.

Viszont 1994-ben a brit szörnyű kínokat szenvedett el. Március elején komolyan megsérült a bal vállforgató izma, később ugyanabban a hónapban elszakította a bal trapézizmát is. Keményen küzdött, de kevesebb, mint kilenc héttel az Olimpia előtt újabb csapás érte, a bal bicepszének elszakításával. Igaz származását és férfiasságát bemutatva ezzel a sérüléssel nem ért véget Yates Olimpiai álma. Pontosan megérkezett Atlantába a harmadik Sandow kisplasztikai műtétre, de kérdések merültek fel legyőzhetetlenségével kapcsolatban.

Ha kétségek merültek is fel Yates uralmáról, nem hallotta vagy nem akarta meghallani azokat. 1995-ben visszatért Atlantába, hogy megszerezze a győzelmet. Kevin Levrone nagy termete egy újabb fenyegetés volt a bajban, nemkülönben a 270 fontos Nasser El Sonbaty alakjával. Nem Yates volt az egyetlen Mr. Olimpia a színpadon azon az éjjelen, egyedülálló ünnepség keretében első alkalommal mind a kilenc férfi, aki valaha is megszerezte az Olimpiai koronát (pontosabban a Sandow szobrot), egybegyűlt a színpadon, hogy hódolatukat fejezzék ki a verseny megteremtőjének, Joe Weidernek.

1996-ban három éves tisztségviselés után az Olimpia elhagyta Atlantát és Chicagóba vándorolt. Windy City-ben Yates sokkal áramvonalasabb alakkal pályázott a győzelemre, mint valaha, szorosan követte őt Shawn Ray és Kevin Levrone. Ez volt a brit ötödik győzelme és mint 1994-ben, kételkedtek legyőzhetetlenségében, ami kezdett beigazolódni.

1997-ben a Mr. Olimpia road show Long Beachre érkezett, hogy megünnepeljék a 33. bodybuilding versenyek versenyének megrendezését. Az elnyerhető összeg 285,000$ volt összesen, az első helyezett 110,000$-t érdemelt, és a testépítőket professzionális sportolóként ismerték el az egész világon. Dorian Yates nekiindult sorban a hatodik Olimpiai cím megnyerésének. Meg tudta vajon nyerni hatodjára is? Meg tudta dönteni Haney nyolcas rekordját? Kemény küzdelem volt. Nasser El Sonbaty legjobb kondíciójában érkezett és kemény ellenfélnek számított Doriannak, de végül ismét, nagyon szoros csatában Doriannak sikerült hatodjára megszerezni a Mr. Olimpia címet. Néhányan úgy érezték, hogy Nasser volt a jobb, és csalással vádolták a győztest! Dorian bejelentésének pillanatával, miszerint szeretne visszajönni és 1998-ban megszerezni hetedik győzelmét, érdekes összecsapás alakult ki. A legtöbben, akik nem tudták, hogy Dorian néhány hónappal a show előtt tricepsz szakadást szenvedett el, semmit nem mondtak a versenyről.

A modern idők

A Mr. Olympipa verseny 33 éves fennállása alatt a legteljesebb mértékben beteljesítette célját: a testépítést az itt fellépő profiknak köszönhetően ismerték meg széles körben, és ismerték el lassan az olimpiai sportágak között is. A testépítősport szép lassan iparággá nőtte ki magát, miközben a profi szint a látványossága és egyre nagyobb hírneve ellenére is megmaradt igazán "underground"-nak.

Elérkezett 1998, és Dorian miután megműttette tricepsz szakadását, a hosszas sérülésnek köszönhetően nem indult a new yorki Mr. Olimpia versenyen és visszavonult. A nagy Yates tettével teret nyitott egy új Mr. Olimpia születésére. Intenzív küzdelemben Ronnie Coleman drámai győzelmet aratott. Flex Wheeler és Ronnie Coleman versenyzésével az első helyért, új királyt választottak. Ronnie Coleman masszív hát pózolással lett a legújabb Mr. Olimpia. Versenyzőtársai sportszerűen gratuláltak a texasi rendőrnek hajszálon múló győzelméhez. Később őrült vita kezdődött arról, hogy Coleman győzelme egyszeri eset volt vagy egy új Mr. Olimpia dinasztia kezdete. Samir Bannout 1983-ban egy évre volt Mr. Olimpia. Haney nyolcszor, Yates hatszor nyert egymás után. Vajon Coleman felvillan és elsistereg vagy megszilárdítja hatalmát? A kétségeket erősítette, hogy Ronnie nem igazán szerepelt jól az előző Mr.O-n.

A válasz Las Vegasból érkezett, a díszes Mandalay Bay Resort & Casino terméből 1999. október 23-án. A színhely teljesen megtelt! 17 harcos állt a színpadon, Coleman és Flex Wheeler pedig szoros ütközetben csatáztak. Wheeler felkészült volt, de az uralkodó Mr. Olimpia nem volt kétséges ezen az éjjelen. Chris Cormier lett a harmadik helyezett, eddigi legjobb fizikumát hozva, és amikor Ronniet kihirdették győztesnek, Flex odafordította hátsó felét (na jó, egyesek szerint csak a hátát) a bíráknak, felemelte középső ujját (és ebben is megoszlanak a vélemények, van aki a mutatóujjra emlékszik), mondván (pontosabban mutatván, hogy) ő lett az első. De Ronnie bebizonyította a világ előtt, hogy ő a Mr. Olimpia király! Ronnie Coleman még az előző évinél is nagyobb méretekkel bírt, és kondíciója végig kitartott. Megnyerte egymás után második címét.

2000. október 21-én tett egy újabb lépést a felé, hogy beírja nevét a legnagyobbak közé, mert megszerezte harmadik Mr. Olimpia címét is. A kihívók, Flex Wheeler és Kevin Levrone ott voltak, de hihetetlen módon Ronnie a régi önmagánál is nagyobb méreteket öltött. Ronnie érinthetetlen volt.

2001. október 27-én Jay Cutler a semmiből megjelenve az első két körben leigázta Mr. Olimpiát, Ronnie Coleman addigi életének legnagyobb pánikrohamát és az egyik legizgalmasabb Olimpiát okozva ezzel. Az esti show folyamán Ronnie Coleman nyerte mindkét menetet, legyőzve ezzel Jay Cutlert rendkívül szoros küzdelemben, mindössze hat ponttal. Néhány szurkoló káromkodott, mert szerintük Jay-nek kellett volna nyerni a versenyt. Ronnie ebben az évben elinfult az Arnold Classic-on, és elvitte minden idők legnagyobb testépítő díját, a Hummer terepjárót. Nem bírt neki ellenállni, és ez majdnem a trónjába került.
A szerkesztő ismét szubjektív lesz egy kicsit: Lehet, hogy Ronni nem volt annyira éles, mint Cutler, de sokkal-sokkal nagyobb volt és a szabadpóz során egy érdekes húzással (az amerikai zászló mintájára elkészített póznadrággal, valamint szokatlan módon a közönség soraiba való leugrással) meglepő helyzeti érzékéről adott tanúbizonyságot.

A következő évben, 2002-ben Mandalay Bay-en Coleman újra megpróbálja megörökíteni uralmát a Mr. Olimpia bajnokságon. A neve már mindörökre beíródott a többszörös győztesek névsorába, de bőséges ellenfél van, akik megpróbálják megszüntetni Ronnie uralmát, beleértve Jay Cutlert, Chris Cormiert, Kevin Levronet, és Dennis Jamest. És ez az, ami olyan különlegessé teszi ezt a versenyt. A kiéhezett sportolók, a kiszámíthatatlan akciók, az érzelgősségtől mentes sors.

Mr. Olimpia Tények - statisztikák

(ezekből ugyan semmilyen következtetést nem lehet levonni a következőkre, de mindenképpen érdekesek lehetnek - az adatok azonban 2002-esek, az elmúlt több mint egy évtizedben sok minden változott)

 • A Mr. Olimpia versenyt 21 alkalommal szeptemberben, 13 alkalommal októberben és 3 alkalommal novemberben rendezték meg.
 • Az Egyesült Államokban a Mississippitől keletre a Mr. Olimpia verseny 10 alkalommal a New York állambeli New Yorkban, hat alkalommal az Ohio állambeli Columbusban, háromszor a Georgia állambeli Atlantában, kétszer az Illinois állambeli Chicagóban, és egyszer a floridai Orlandóban került megrendezésre.
 • Az Egyesült Államokban a Mississippitől nyugatra a Mr. Olimpia versenyt csupán ötször tartották, kétszer Los Angelesben, háromszor pedig Las Vegasban.
 • A tengerentúlon (pontosabban nekünk a tengeren innen) megrendezték a versenyt a franciaországi Párizsban, a németországi Essenben, a dél-afrikai Pretoriában, az ausztráliai Sydneyben, az angliai Londonban, a németországi Münchenben, a belgiumi Brüsszelben, a svédországi Göteborgban, az olaszországi Riminiben és a finnországi Helsinkiben.
 • Az első kilenc Mr. Olimpia versenyen 1965 és 1973 között átlagosan mindössze versenyenként 3-4 versenyző harcolt egymás ellen. A versenyzők száma a következőképpen alakult: 1965 (3), 1966 (4), 1967 (4), 1968 (1), 1969 (3), 1970 (3), 1971 (1), 1972 (5), 1973 (3).
 • 1974-től 1979-ig a versenyzők átlagos száma versenyenként 9-10-re tehető.
 • 1980 és 1983 között a Mr. Olimpián résztvevő versenyzők száma versenyenként 16-ra emelkedett.
 • A Lee Haney évek során, 1984-1991-ig 20-21 férfi versenyzett átlagban versenyenként.
 • A Dorian Yates évek folyamán, 1992-1997-ig a Mr. Olimpia versenyeken versenyenként átlagosan 18-an vettek részt.
 • A Ronnie Coleman évek alatt, 1998-2001-ig átlagban versenyenként 17 fő szerepelt.
 • A 10 férfi közül, akik felkerültek az Olimpiai Hegy csúcsára ketten nem ismételték meg győzelmüket. Az egyik egyszeres bajnok Chris Dickerson, a másik Samir Bannout.
 • Csupán Larry Scottnak sikerült első próbálkozásra olimpiai címet szereznie. A többieknek kettő vagy többszöri kísérletre sikerült.
 • A legfiatalabb Mr. Olimpia versenyző Harold Poole volt 1965-ben, aki 21 éves volt akkor.
 • A legidősebb Mr. Olimpia versenyző Albert Beckles volt 1991-ben, 53 évesen.
 • A legfiatalabb Mr. Olimpia győztes Arnold Schwarzenegger volt 1970-ben, 23 éves korában.
 • A legidősebb Mr. Olimpia győztes Chris Dickerson volt 1982-ben, 43 évesen.
 • Az Mr. Olimpia nyertesek átlagéletkora 33 év.
 • A legtöbbször versenyző résztvevők a következők: Albert Beckles 13, Shawn Ray 13, és Samir Bannout 11 alkalommal.

A Mr. Olimpia versenyek eredménylistái…

Jokerface


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A tartalom: Debreczeni Gábor, Dr. Gődény György, Mészáros László, Bunny okosítás. ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!