A Mr. Olympia története

2014-07-30

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Vészesen közeleg a nyár vége és ezzel együtt a Mr. Olympia, ami ráadásul az 50. alkalommal kerül megrendezésre. E jeles esemény apropójából ideje visszatekinteni az eltelt évekre, és tisztába tenni az alapokat, például hogy honnan jön a Mr. Olympia és mi a célja.

 

 

A Mr. Olympia verseny volt az, ami lefektette a ma domináns testépítő szövetség, az IFBB alapjait, Joe és Ben Weidernek köszönhetően. A Weider testvérek alapították meg ugyanis mind a szövetséget, mind pedig annak legjelentősebb versenyét. Az eredeti koncepció az volt a Mr. Olympia mögött, hogy összegyűjtse az összes szövetség világbajnokait, és egy színpadra állítotsa őket, hogy eldőljön, ki a legjobbak legjobbja. És ez fél évszázad alatt nem változott.

Az első profi testépítő verseny a Mr. Olympia volt, amit aztán az IFBB-n belül követett még számtalan másik. Később más szövetségek is felhasználták az ötletet, létrehozva a saját profi ligájukat, de egyikük sem lett olyan sikeres, mint a Weider testvérek. Ma már nincs szabad átjárás szövetségek között - legalábbis az IFBB-vel -, így az IFBB profi versenyzői kizárólag a szövetség versenyein jelenhetnek meg hivatalos minőségben.

Joe és Ben Weider

A profi versenyzés menete mára megváltozott: míg eredetileg világbajnokok indulhattak a Mr. Olympián, addig mára világbajnoki, vagy azzal egyenértékű győzelem (ma már gyakran dobogós helyezés is elég) szükséges a profi kártya elnyeréséhez. A kártya pedig csak az IFBB "mezei" profi versenyein való részvételre biztosít jogot.

Az Olympia színpadára csak azok állhatnak ki, akik ezeken a profi versenyeken győzni tudnak, vagy folyamatosan kiváló eredményeket érnek el, és ezzel az adott évben az öt legsikeresebb győzelem nélkül maradó versenyző közé kerülnek. Mellesleg az IFBB amatőr világbajnokságának abszolút bajnoka még mindig automatikusan részt vehet a Mr. Olympián.

 

 

Az első Mr. Olympia 1965-ben került megrendezésre, és természetesen, mint minden új dolgot, sokan fenntartásokkal fogadták az új bajnoki cím bevezetését a sport hierarchiájába. Egyes bajnokok rangon alulinak érezték, hogy miután felértek a csúcsra, eléjük helyezzenek egy újabb magaslatot. Ettől függetlenül a verseny végül gond nélkül lement, és Larry Scott lett a bajnok, aki aztán 1966-ban megvédte a címet, mielőtt visszavonult volna. Mellesleg Larry máig az egyetlen ember, aki első próbálkozásra megnyerte az Olympia címet, ezt senki nem tudta később utána csinálni.

Sergio Oliva

Sergio Oliva követte a trónon, aki új korszakot nyitott a testépítésben hihetetlen méreteivel, amihez olyan elképesztő arányok párosultak, hogy az azóta eltelt évtizedek után is sokan úgy gondolják, Sergio volt minden idők legjobb adottságokkal megáldott testépítője. Ezt támaszthatja alá az is, hogy a bajnok köztudottan utált diétázni, és éppen ezért nem is alkalmazta soha a "Frank Zane f@szságot". Az 1980-as években volt egy harmatos visszatérése az Olympián, de ahogy az akkor uralkodó bajnok, Lee Haney nagyon találóan - és szerényen - megfogalmazta: "Soha nem vertem meg Sergio-t, csak azon a színpadon versenyeztem, ahol ő volt a vendégsztár."

 

 

1970-ben a mindenki által jól ismert Arnold Schwarzenegger megkaparintotta magának a trónt, és nem is engedte ki a kezéből hat évig; amíg visszavonult. Arnold uralma alatt történt meg először, hogy ketté lett osztva a mezőny súly szerint: 200 fontban (~90 kilóban) állapították meg a határt. A két kategória azonban nem jelentette az alapelvek változását: továbbra is az volt a Mr. Olympia, aki a két bajnok közti végső harcban győzni tudott.

Arnold 1975-ben nyerte hatodik címét, ami után visszavonult, de 1980-ban volt egy meglepetésszerű visszatérése. Elmondása szerint a Conan-ben kapott szerepe miatt igyekezett formába kerülni, de el kellett halasztani a forgatást, ezért végül 6 héttel az Olympia előtt döntötte el, hogy indulni fog. A versenytársai viszont egészen a színpadra lépésig nem voltak biztosak a legenda visszatérésében, így sikerült alaposan meglepnie őket. A verseny végül Arnold (máig vitatott) győzelmével zárult, amivel hétre növelte a győzelmei számát.

Arnold Schwarzenegger és Franco Columbu

Arnoldot jó barátja, Franco Columbu követte a bajnokok nem túl népes sorában, méghozzá mindkét alkalommal. 1976-ban, Arnold visszavonulása után az olasz követte a trónon, de egyetlen címmel a zsebében végül nyugdíjba ment - legalábbis testépítőként. Ismerve kettejük szoros kapcsolatát, nem meglepő, hogy Franco motivációja megcsappant, miután az Arnolddal való versengés már nem volt terítéken, és a címet is sikerült megszereznie magának. Azonban látva legjobb barátja sikerét, 1981-ben visszatért, és szoros csatában ugyan, de sikerült újra győznie, ami után végérvényesen visszavonult.

Frank Zane volt az, aki 1977-től három alkalommal el tudta nyerni a címet. Frank Zane sokak szemében máig a tökéletes fizikumot testesíti meg: a kiváló arányai és az 1970-es éveket meghazudtoló szálkássága volt az, ami a versenytársai fölé emelte. Columbo és Zane volt az a két ember, akik a súlykorlátos kategóriából nyerték meg a testépítés legrangosabb címét, és azon kevés bajnokok egyike, akik nem masszív tömeggel utasították maguk mögé a mezőnyt.

 

Chris Dickerson

 

Chris Dickerson számára a Mr. Olympia cím valóban a karrierje megkoronázása és csúcspontja volt: amikor 1982-ben megnyerte a címet, 43 évesen a legidősebb ember lett, akinek ez sikerült. Ráadásul nemcsak ebben egyedülálló, ugyanis máig az egyetlen bajnok, aki nyíltán felvállalta homoszexualitását - és most nem következnek sz@r viccek a nevével. A címet aztán meg sem próbálta megvédeni a kvöetkező évben, 1984-es indulásakor pedig elég harmatosan szerepelt, ami igaz az összes a bajnoki évét követő eredményére. Az utolsó versenye az 1994-es Masters Mr. Olympia volt, ahol negyedik lett a legendákkal tűzdelt mezőnyben.

Samir Bannout, 1983 bajnoka szintén a szabályt erősítő kivétel ami a sikersorozatokat illeti: bő húszéves pályafutása során csak egyszer került ugyanis hozzá az Olympia cím, ráadásul meglepően korán. Érdekes statisztika "Libanon Oroszlánjának" karrierjét illetően, hogy az IFBB-ben profiként összesen kétszer tudott versenyt nyerni; az első az Olympia volt, a második a Pittsburgh Pro, ami tulajdonképpen egy harmadvonalas verseny, és arra is hét évvel később, 1990-ben került sor. Ez sokat elárul arról, hogy Samirt versenyzőként senki nem vádolhatja túlzott következetességgel. Az 1996-os "Mr. O" után vonult vissza, és bár 2011-ben visszatért a Masters Pro World kedvéért, ezt jóindulatúan nevezzük inkább vendégszereplésnek.

Dorian Yates és Lee Haney

1984-ben Lee Haney volt az, aki visszaállította a rendet a bajnokok hagyományosan hosszan tartó uralmát illetően a Mr. Olympián, ugyanis 8 alkalommal sikerült elnyernie a világ legjobb testépítőjének járó trófeát. Tömeget új sztenderdet állított fel, amiben egészen pályatuása végéig senki nem ért fel hozzá. Ráadásul mindezt mai mércével hihetetlenül fiatalon tette: még csak 32 éves volt, amikor megdöntötte Arnold Schwarzenegger hét győzelmet számláló rekordját, és visszavonult. Összesen két alkalommal került veszélybe a győzelme: 1989-ben Lee Labrada, és 1991-ben a trónörökös, Dorian Yates tudta megszorongatni.

Dorian Yates uralma 1992-ben kezdődött, miután első Olympiáján, 1991-ben alaposan megdolgoztatta az uralkodó Haney-t a címvédésért, akinek a visszavonulása után szinte komoly kihívó nélkül maradt. Dorian tömegben hasonló fölénnyel verte a mezőnyt, mint elődje, azzal a különbséggel, hogy időközben az ellenfelei elkezdtek egyre nagyobbak lenni. Az angol bajnok hatéves uralma hozta el a tömegszörnyek korszakát, ami lényegében még ma is tart, még ha az utóbbi évek hozott is némi üdítő változást. Végül egy páratlan karrier után a sérülései miatt vonult vissza 1997-ben, minden idők egyik legkiválóbb testépítő generációjának elitjére hagyva az utódlása kérdését. Precizitása és profizmusa páratlan volt a sporton belül, gyakran hangoztatta: "Ha az ellenfeleim olyan keményen dolgoznának, mint én, akár haza is mehetnék, mert esélyem sem lenne."

 

A Mandalay Bay hotel

 

Érdekesség, hogy 1998-ig a Mr. Olympia járta a világot, és minden évben más városban került megrendezésre, 1999-től azonban letelepült Las Vegas-ban. Az első években a Mandalay Bay, 2005 óta viszont a New Orleans hotel ad otthont a sport legnagyobb eseményének. A kiszámíthatóságnak főként a versenyzők és a szakma szempontjából vannak pozitívumai, de a nem amerikai nézők érdekei és a sport népszerűsítése viszont ezzel valamelyest háttérbe szorult, amit a szövetség a világ egyre több tájára eljutó versenyekkel igyekszik ellensúlyozni.

 

 

Dorian utódjának szerepét végül Ronnie Coleman töltötte be, akire 1998-ban kevesen fogadtak volna egy hónappal előre. A sport egyik legnagyobb generációját utasította maga mögé, és bár egyeseket a következő gondolat hangos röhögésre késztethet, a szakértők szerint ezt a szimmetriájával érte el. Ronnie azonban amennyire valószínűtlen jelölt volt a címre, annyira magabiztosan őrizte meg azt, és végül beállította Lee Haney 8 győzelmi rekordját, mielőtt Jay Cutler elvette tőle a koronát 2006-ban. Coleman bajnoki évei alatt pedig valóban eljött a szörnyetegek kora, az embertelen töemge volt ugyanis az egyik fő oka annak, hogy Cutler kivételével senki még csak megközelíteni sem tudta.

Jay Cutler és Ronnie Coleman

Jay Cutler oldalán bár ott voltak a méretek, nem állt olyan messze a vetélytársai felett, mint az elődje, és ezzel közvetve segített visszaterelni a sportot egy emberibb irányba. 2007-ben sikerült megvédenie a címet a visszatérő Coleman-nel szemben, de 2008-ban az elrontott formaidőzítés miatt alulmaradt Dexter Jackson ellen, ezzel átmenetileg elveszítetve a címet. 2009-ben sikerült újra megnyernie az Olympiát, amivel az egyetlen ember lett a verseny ötvenéves történetében, aki egy vereség után visszaszerezte a koronát, hogy aztán újabb címvédést követően négyszeres bajnokká váljon. 2011-ben egy sérülést követően ismét elveszítette a címet jó barátja, Phil Heath ellen, és egy év kihagyás után, a 2013-as visszatérésekor a közelébe sem tudott kerülni a top helyezéseknek, így végül egy hatodik hely után vonult vissza.

Dexter Jackson azok nem túl népes táborába tartozik, akik csak egyszer tudták megnyerni a Mr. Olympiát, viszont az egyetlen győzelme komoly fordulópont volt a sport szempontjából. A modern testépítésben ugyanis a "Penge" az egyetlen, aki embertelen tömeg nélkül, főként az arányaira és sziklakemény kondíciójára építve tudott győzni. Ez pedig 2008-ban, a legendás Ronnie Coleman visszavonulását követő első évben óriási dolog volt; ezzel elindította a sportot egy olyan irányba, ahol az esztétikus fizikumok újra labdába rúghatnak, és ennek hatása még ma is érezhető.

 

 

Újabb érdekesség, hogy az 1980-as években megszűnt ugyan a könnyű- és nehézsúlyú kategória a Mr. Olympián, de 2008-ban újra bejött egy hasonló rendszer. Megjelent egy súylkorlátos divízió a profi ligában. A korlát eredetileg 202 font (~91 kiló) volt, de később 212 fontra (~96 kiló) módosult, és a kategória versenyzői külön indulnak az Olympián is. A különbség az eredeti, 1970-es években alkalmazott rendszerhez képest, hogy a két kategória bajnoka nem mérkőzik meg egymással, vagyis a Mr. Olympia bajnoka mindig az Open kategória bajnoka. Éppen ezért a 212 font alatti rendezvény jelenleg Olympia Showdown 212 néven fut - azaz nem kapta meg a Mr. Olympia nevet sem.

 

Phil Heath

 

A 13. ember, aki valaha Mr. Olympia lett, a jelenleg uralkodó bajnok, Phil Heath szintén az esztétikus vonalakat képviseli. Eddig legalábbis azt képviselte, de a 2011-es első győzelme óta szemlátomást igyekszik egyre nagyobbra nőni, ami apránként ugyan, de sikerül is neki. Ráadásul az "Ajándék" hosszú távra tervez; nem titkolt célja, hogy eljusson a mágikus 10 Mr. Olympia címig, amivel garantálná, hogy a visszavonulása után hosszú ideig senki nem dönti meg a rekordját.

 

 

A koncepció tehát 50 év után is változatlan, ugyanis bár létezik több testépítő szövetség, az IFBB magasan a legerősebb és a legelismertebb, a Mr. Olympia bajnoka tehát a legnagyobb szövetség legjobb profi versenyzői közül kerül ki. Vagyis világ legjobb testépítője mindig az aktuális Mr. Olympia, és nagyon úgy néz ki, hogy ez így is marad még hosszú ideig.

 

Mens Buzique Physique

 

Viszont folyamatosak a változások az IFBB berkein belül is, és a testépítés rajongóival együtt a Bodybuilder.hu stábja is erősen reméli, hogy a Mens Physique kategória Olympia hétvégén való szereplésénél már nincs lejjebb - lássuk be, nehéz is lenne tovább süllyedni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!