A naturál versenyek hátulütői

2012-01-30

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Sok naturál testépítő versenyezne, ha lenne hol. Csakhogy korántsem olyan egyszerű naturál versenyeket szervezni.

 

Ez a cikk arról szól, hogy miért nem szervezünk mi naturál versenyeket, illetve a Supebory-n naturál kategóriát. Amikor íródott, még nem volt INBA, de mindenképpen érdekes, micsoda problémákat vet fel önmagában már az, ha egy verseny naturál.

A jelenlegi helyzetben a naturál testépítők behozhatatlan hátrányban vannak fizikumban a nem naturál testépítőkkel szemben. El kell fogadni a tényt, hogy naturál módon nem lehet hozni azt a kondíciót, azt a szárazságot, amelyet a "hagyományos" testépítő versenyeken hoznak.

Kevésbé fájó a különbség kisebb súlycsoportoknál, míg a nagyobbaknál jól láthatóan sokkal-sokkal gyengébb definiáltságot lehet csak elérni, amely már az izmok formáját is befolyásolja: egészen márképp néz ki egy rendesen beszáradt kar, mint egy vízhajtót nem látott tömb.

 
Mike Morris koxszal, majd kox nélkül

Mindez persze nem nagy baj, hiszem a narutál testépítés egy más sztenderdeken alapuló sport, ahol kevébé látványos külsőt várnak el.

Abba most nem mennék bele, hogy egy látványon alapuló sportban mekkora problémát jelent egy kevésbé látványos verzió, hiszen mindenki érti, hogy a Forma 1 rajongók nem igazán izgulnak a Forma 3 versenyekre.

A  naturál testépítés azonban nem előszobája a "rendes", nem koxmentes testépítésnek, hanem egy más, látványban kevésbé brutális műfaj. Más kérdés, hogy teljesítményben és munkában egyáltalán nem biztos, hogy kevesebb van benne: sőt, gyakran több.

És igazából a sport pont erről szólna, de a testépítésben sajnos nem lehet egzakt módon lemérni a befektetett munkát, így sokkal inkább genetikai adottságok és gyógyszerek függvénye az eredmény, mint más sportban.


Naturál Mr. Olympia vs. (nem naturál ) IFBB Mr. Olympia

A naturál testépítésben ugyan áldozatot kell hozni a látvány oltárán, de sokkal közelebb állhatna a sport eszméjéhez. 

A legnagyobb probléma akkor van, ha feltesszük a kérdést magunknak: ha naturál versenyt csinálnánk, vajon csalnának-e a versenyzők? Hogyan ellenőrizzük őket?

Az első kérdésre rögtön határozott igen a válasz. Egy naturál versenyen elképesztő mértékű csalással találkoznánk. Ez persze rögtön fel is veti a következő kérdést: ki számít naturálnak?

A lifetime naturál, aki soha nem nyúlt koxhoz, vagy aki éppen leürült  a doppingtesztre, és nem bukik meg?

Egész komoly morális problémát vethet fel az, hogy ha elgondolkodunk: egy "megtért", évek óta nem koxoló, ex-koxos versenyzőt a megszerzett alapizomzatával etikus-e egy soha koxot nem használóhoz hasonlítani? Etikus-e megszivatni egy versenyzőt, aki "jó útra tért?"

Külön kategóriába kéne-e sorolni őket?

És most jön a joker-kérdés: mindezt hogyan ellenőrizzük?

A doppingteszt eleve baromi drága: a világon kb. 36 akkreditált labor van, a legközelebbi Ausztriában. Egy hivatalos, WADA tiltólistát csekkoló teszt költsége több ezer euró. Ki fizeti ezt ki?


  

Valóban szükséges-e a doppingteszt egy naturál versenyre?

A válasz egyértelműen igen, ismerve a versenyzői mentalitást. Bárki, aki kicsit is bennfentes, tudja, hogy nem ritkán az önmagukat naturálnak mutató versenyzők cseppet sem naturálok. (Főleg igaz ez a mai jutubsztár-világban.) Azt is tudjuk, hogy színpadot még nem látott junior versenyzők úgy tolják  a növit, mint nyuggerek a szívgyógyszert, vagy mintha kötelező lenne.

Ki fognak használni egy könnyű nyerési lehetőséget? Természetesen, főleg hogy a növekedési hormon nem kimutatható.

Hogyan lehetne mindennek elejét venni?

1. Súlykorláttal: nem járható út. Ezzel csak vékony, halálba vízhajtózott versenyzőket nyernénk: a csekély testsúly nem garancia a doppingmentességre. Inkább arra, hogy egy év edzésmúltú versenyzők jönnek, akik tele vannak, mint a déli busz.

2. Doppingteszttel: nem járható út, lásd fentebb.

3. Díjazás mellőzésével: ez talán működhetne, de nem 100%-os megoldás. Manapság a versenyzők a díjazásra hajtanak, főleg ha egy vagyonért betoltak egy gyógyszertárat. Sokan rendes versenyekre sem mennek, ha nincs díj.

Vannak azonban, akiket csak a győzelem érdekel, és ez nem feltétlenül sportszeretet: egyszerűen akad olyan, aki ott indul, ahol nem verik meg.

Nekik bekoxolva ideális egy naturál verseny, feltételezve: a többi versenyző van olyan balek, hogy tényleg naturál. Ha csak egy ilyen versenyző akad a mezőnyben, elég gáz, főleg ha neki kell adni az aranyat. De lehet ilyenből a fél mezőny is. Más kérdés, hogy a legtöbb sportágnál sportszövetségi támogatások vannak pl. utazásra, ráadásul a többi sportág semmiképpen sem igényel ilyen anyagi erőfeszítést a táplálkozás tekintetében.

Így valamilyen szinten jogos a testépítők díjazás utáni igénye, és nem feltétlenül jó nem figyelembe venni ezt a tényt, még akkor sem, ha amatőr sportban díjazni nem teljesen etikus. A testépítés ebben is más világ: naturál testépítőket büntetni azzal, hogy csalók miatt nem kapnak díjazást, eléggé nonszensz, még ha sajnos célravezető is. (Arra most nem térnék ki, hogy pl. a pénzdíj milyen elképesztő terheket ró a szervezőkre.)

4. Hazugságvizsgálat: ez tűnik az egyedüli működő teszt metódusnak a doppingolók kiszűrésére. A procedúra azonban megalázó lehet, negatív érzelmeket válthat ki, hiszen becsületes sportolók érzehetik azt, hogy meghurcolják őket: Nem feltétlenül értik meg, hogy mindez az ő érdekükben történik. Ráadásul az eljárás elég macerás. (Az INBA ezt használja, lásd lent.)


Kiyoshi Moody, 3-szoros Natural Mr. Olympia

A fentiekből látható, hogy hatalmas problémák vannak egy naturál verseny szervezésével, ha az ember nem naív, és van némi rutinja.

Sajnos a csalási kísérleteket nem lehet elbagatellizálni. Minden (nem naturál) versenyen van a súlycsoporttal trükköző, vagy 25 évesen juniorban indulni akaró versenyző: ha tehetnék, nőiben is elindulnának páran, csak hogy könnyen nyerjenek. Biztosak lehetünk benne, hogy naturál versenyen elképesztő mennyiségben indulnának koxosok, akik közül nem egy röhögve mesélné a haverjainak, hogyan verte át a szervezőket, meg az egész mezőnyt.

Ez a cikk egy régi cikk felújítása.

Közben már évek óta megalakult az INBA Hungary, ami az International Natural Bodybuilding Association nemzetközi naturál testéptő szövetség tagja. Az eltelt időben kialakul, hogya lehet megoldani a fenti problémákat és nagyjából látható, hogy mennyire jelentős az álnaturál próbálkozók száma. Statisztikát nem látok, de mindenki megnyugodhat: a naturál testépítés annyira más műfaj, hogy egyrészt szinte azonnal, szemre kiszúrhatóak a koxosok, másrészt a legtöbben eleve elhivatott naturálok, akinek eszébe sem jutna gyógyszerekhez jutni. Bár nem egzakt megfigyelés, de fogalmazzunk úgy: pletykaszinten az látszik, hogy vicces módon általában szar versenyzők buknak meg doppinggal.

 

  

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!