A naturálság határai - meddig vagy naturál?

2015-10-06

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Van, aki szerint a tápkieg már dopping. (Óó, ezek hülyék.) Van, aki szerint pedig a koxolás egészséges. (Ezek is hülyék.) Nem árt tisztázni a fogalmakat, és rámegyünk a vékony jégre, hogy megtudjuk, meddig merészkednek a táplálékkiegészítő-gyártók.

 

Amióta világ a világ, az ember igyekszik minél nagyobb sportteljesítményt nyújtani, és ehhez bizony igénybe vesz minden létező eszközt - valami hasonló közhelyes baromsággal illene kezdeni egy ilyen cikket. Bár tény, hogy a baromság ebben csak az, hogy minden ilyen cikk így kezdődik.

Az emberek egy csoportja viszont ösztönösen ódzkodik mindenféle számára “gyanús szertől”, és hajlamos átesni a ló túloldalára - ezek azok az alulműveltek, akik szerint a fehérjepor már doppingszer.

A doppingszerek és táplálékkiegészítők közötti különbséget nem hiszem, hogy még mindig tisztázni kellene. 

Aki annyira a totál teljes naturálságban hisz, hogy még a táplálékkiegészítőket is mellőzi, mondván hogy az “nem természetes”, az egyszerűen nem érti, hogy a táplálékkiegészítők gyakorlatilag csak élelmiszer-koncentrátumok.  A fehérjeporból bevitt fehérje ugyanúgy tápanyag, mint a csirkéből bevitt fehérje. (A fehérjeporok speciális alkalmazására most nem térnék ki.)

Egy táplálékkiegészítőből bevitt fehérje, szénhidrát vagy vitamin és ásványianyag nem lesz attól “nem naturál”, mert a termék műanyag dobozba van csomagolva. Nagyon fanatik “fehérjét sem” übernaturáloknak egyszerűbb lenne megmondani az igazat, hogy egyszerűen nincs, vagy sajnálják rá a pénzt.    

Érdekesebb a kérdés akkor, amikor a tesztoszteron/növekedési hormon fokozókról vagy bedurrantókról/edzésteljesítmény/mentális fókusz fokozókról van szó. 

Itt azt kell tudni, hogy a hormonszint-fokozók tulajdonképpen természetes úton, gyógynövény alapú hatóanyagokkal optimalizálnak. A hangsúly itt azon van, hogy egy akár hétköznapi táplálkozásban is megtalálható hatóanyag növényi kivonatával úgy tudjuk a hormonszintjeinket optimalizálni, hogy nem avatkozunk be a természetes biokémiai folyamatokba. 

Míg a doppingolás úgy néz ki, hogy egy adott hormont viszünk be kívülről a szervezetünkbe, addig a búszter tápkiegek a saját hormonműködésünket állítják be. Olyan hatóanyaggal, amit a természetes táplálkozás során is be tudnánk vinni, ha nagy szerencsénk lenne, mert lakóhelyünkön elérhető lenne mondjuk az a gyümölcs, amiből a gyárak a hatóanyagot készítik.

A fizikai vagy mentális teljesítményfokozók gyakran olyan egyszerű stimulánsokat is tartalmaznak, mint a koffein. A koffein élénkítő hatását mindenki ismeri, kérdés az, hogy minek minősítsük azt, hogy valaki ilyen készítményeket használ, azaz kvázi nem “magától”, hanem “segítséggel” edz.

Nyilvánvaló, hogy az edzés előtti készítmények legálisak, nem tartalmaznak doppinglistás hatóanyagot, ez a kérdés fel sem merülhet.

De ha morálisan nézzük, és elgondolkozunk, vajon az, hogy ha készítményeket kifejezetten a jobb edzésteljesítményért használunk, jó-e, vagy teljesen a saját akaratunkra, energiáinkra kellene ezt hagyni?
 

Le kell szögeznem, hogy alapjában véve nem támogatom túlzottan az edzés előtti cuccok használatát. Szerintem ezek jó dolgok, ha józanul használjuk - és onnantól rosszak, ha nem tudunk nélküle edzeni. A kiegészítő hierarchiában igencsak nincsenek elöl: számos sokkal hasznosabb dologra tudjuk költeni a pénzünket.

Arra azonban nagyon jók, hogy átlendítsenek holtpontokon. Jó akkor is, ha tudatosan arra használjuk, hogy segítségükkel optimálisabb legyen az edzés utáni regenerálódás.

De ha pszeudo-doppingnak (“ál-dopping”) használjuk, akkor nem jó ötlet. Rászokni az edzés előtt cuccokra nagyon nem jó ötlet. Meg kell tartanunk magunknak a priviliégiumot, hogy a saját akaraterőnk dolgozzon.
 
 
Mostanában kezd divatos lenni, hogy különböző nem doppinglistás készítményeket (amelyek NEM táplálékkiegészítők)  injekcióznak. Létezik olyan (orvosi) injekció, amelynek hatóanyaga kapható hagyományos tápkieg formában, de szoktak használni sima vitaminokat is. Amiről itt beszélünk, az injekciós készítmény, amit nem boltban lehet kapni, hanem illegálisan kerül a felhasználókhoz. Hangsúlyozom, NEM számít hivatalosan doppingnak (nem listás), azonban nem élelmiszeripari készítmény, és egyáltalán nem legális. 

Sokan teljesen rendben valónak tartják, én azonban azt gondolom, itt lépjük át a határt. (És nem a proteinnél.) 

Ha injekciózni kell, akkor nem vagy oké. Akkor sem, ha nem doppinglistás készítményt használsz, tehát papíron “naturál” vagy. 

1. Nincs ugyanis a természetes táplálkozás során olyan opció, hogy injekciózol. A természet nem úgy alakította ki az embert, hogy injekciózni kelljen a tápanyagot.

2. A naturálságba nálam az fér be, hogy élelmiszert és étrendkiegészítőt használunk. A gyógyszerészeti készítmény nem. (Különösen akkor nem, ha ugyan hogy MÉG nem doppinglistás, de lehet, hogy majd az lesz.)

3. A naturálságba nálam csak hivatalos, mindenki számára boltban kapható étrendkiegészítők használata fér bele. Az nem, hogy keressük a titkos szert, ami másnak nem elérhető.

A versenysport sajnos általában arról szól, hogy átmenjünk a teszten. Ez rossz esetben simán a dopping megfelelő időben való abbahagyása, jobb esetben nem doppinglistás, de illegális készítmények használata. 

Habár ez utóbbi legalább védhető álláspont egy élsportolónál, azért valljuk be, elég gáz. Ha csak a hivatalos doppinglista a választóvonal, akkor ennyiből simán használhat bárki valami dizájner doppingszert, ami nincs (még) a listán, mert nincs meg a doppingmentesség ELVÉNEK megértése.

Koxolni ugyanis nem azért nem koxolunk, mert megbukunk a teszten, se nem azért, mert félünk az egészségügyi problémáktól. Egyszerűen azért, mert nem valamiféle “szertől” akarunk elérni valamit, hanem megfelelő munkával, amibe beletartozik az edzés és a táplálkozás is.  
 
 
Kovács "Drugs Bunny" Zsolt főszerkesztő
 
 
 
MINDENT EGY HELYEN:
MARHA/CSIRKE/RIZS/ZAB/TOJÁSLÉ 
MÉG ÁRTALMATLAN KÓLA IS VAN!
FITT MARKET ÚJPEST
Bp. IV. Munkásotthon u. 10 (10.00-19.00, Újpest központnál)
 
 
 
 
 
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!