A Sandow szobor

 / 4.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A MR. OLYMPIA TRÓFEA TÖRTÉNETE

ÍRTA DAVID L. CHAPMAN
EUGEN SANDOW ÉLETRAJZÍRÓJA
- nomeg jokerface -

Valami rendkívüli dolog történt a bodybuilding történetében 1901. szeptember 14-én. Azon az estén történt, amikor a híres Angol-Német testedző vállalkozó, Eugen Sandow egy versenyt rendezett, amit egyszerűen csak "A Nagy Verseny" néven emlegettek. Ez volt az első jelentős, fizikummal kapcsolatos verseny addig a világon.

Országszerte keresték a versenyzőket, és végül hatvan középdöntős, akik a Brit szigetek minden tájáról érkeztek, gyűlt össze a London's Royal Albert Hall termében. A verseny bíráit a századforduló legjobbjai közül választották, akiket az angol felső tízezer kínált: egyikük volt Sir Charles Lawes szobrász, másikuk Sandow önmaga, és a harmadik választott bíró Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes kitalálója volt.

Ezek a férfiak a mezőnyt tizenkét versenyzőre szűkítették és a döntősöket arra kérték, álljanak olyan módon, ahogyan gondolatuk szerint jó hatást gyakorolnak rájuk. Az ostoba kinézetű fekete trikók, bőr övek és leopárd bőr ágyékkötők ellenére a férfiak óvatosan szemlélték a bírákat. Végül kihirdették a három nyertest, és a szerencsés nyertesek mindegyike előlépett hogy átvegye a különleges díjat: egy gyönyörű kisplasztikát, amely Sandow-t ábrázolta. A harmadik helyezett szobra bronzból, a másodiké ezüstből, az első díjas nottinghami William L. Murray-é aranyból készült.

A pompás szobor, amit a versenyzők átvehettek ebben a korai küzdelemben, hosszú és fényes utóéletre rendeltetett. Újból megjelent egy rövid időre az 1950-es év trófeájaként, azután újra előhozták az 1977-es Mr. Olimpia verseny legnagyszerűbb díjaként, és azóta is megmaradt, mint a bodybuilding versenyek legáhítottabb díjának szimbóluma. Manapság a testépítők világában sokan ismerik, de csak kevesen tudják hosszú és kacskaringós útjának történetét.

A pompás Mr. Olympia díj,
Sandow aláírásával az elején.

A díjat egyszerűen csak úgy emlegetik
"A Sandow"

1891-ben az izomember Eugen Sandow volt Anglia híressége. 1889-ben tűnt fel egy angol mulatóhely színpadán, mikor legyőzött egy másik túldíszített erős férfit súlyemelésben és láncszaggatásban. A 24 éves atléta beutazta a Brit-szigeteket és lefektette hosszú előadóművészi, tornász és okos üzletemberi karrierjének alapjait. Sandow tetszetős alakja és lenyűgöző izomrendszere magára vonta egy 35 éves szobrász figyelmét, akinek hírneve szintén magasan szárnyalt. Az ő neve Frederick W. Pomeroy volt, és 1891 februárjában a két férfi együttműködése révén megszületett az a csodálatos szobor, amelyet ma is dicsőítünk.

Pomeroy 1856.október 9-én született Londonban egy kézműves fiaként, és gyorsan jó hírnevet szerzett a viktoriánus Londonban mutatós portréival, de különlegeset akkor alkotott, amikor meztelen alakokat ábrázolt (férfi és női alakokat egyaránt). Valójában eszményi alakjait és portréit kortársai kritikával illették. "A természetet nagy és széles módon látta. A modellezésben kiváló volt, a technikája sem volt kevésbé jó. A szobrain kiválóan mutatta be az erőt, az alakjai remekül néztek ki, és mindig nagyszerűen szemléltették a férfit." (M.H. Spielmann, Angol Szobrászok Napjainkban (London: Cassell, 1901), 118.)

Mindezen képességek birtokában alkotta meg Pomeroy Sandow alakját. A szobrász egy kecses de izmos, erős férfialakot ábrázolt, aki egy súlyzó egyik végét markolja az egyik kezével, a másik kezével pedig finoman egyensúlyoz. Sandow jóképűsége, széles vállai és hullámzó hasizma mind félreismerhetetlen volt, és mindezek kétségkívül felvillanyozó hatást keltettek. De nem ő volt az egyetlen, akinek tetszett a szobor, valójában nagyon népszerű volt az atléták és esztéták körében, így a Sandow szobrot sok másolatban elkészítették; ezeket ajándékozták vagy adták el a hódolóknak az évek folyamán. Néhányat közülük a sportolók ajándékoztak oda a szerencsésebb rajongóknak, másokat a Sandow tornacsarnokokban helyeztek el, a szobor valóban tartós, egészséges és szép, tiszteletnek örvendett.

Amikor Sandow 1894 után az Egyesült Államok sztárjává vált, engedélyt adott arra, hogy a szoborból még több másolatot készítsenek Észak-Amerikában. Ezeket a másolatokat a Mullers & Sons öntöde készítette New Yorkban. Ezek a verziók némileg különböztek az eredetitől, mivel a sportoló testét matt aranyra festették, az alapzatot négyzet alakúra formálták és nagybetűs "SANDOW" felirattal illették. Sokkal kevesebb példányt őriztek meg ebből a verzióból.


Az az ember, akinek a legnagyobb kandallót kellett építtetnie a Sandow szobraihoz: Lee Haney

Olyan népszerűek voltak ezek a szobrok, hogy magánkezekben maradtak, padlásterekbe zárva vagy más különböző helyeken végezték be sorsukat. Beszámoltak róla egy esetben, hogy az eredeti arany szobor, amelyet William Murray nyert, megsemmisült Londonban egy légitámadásban, a második világháborúban. Akármi is történt, Pomeroy nagyszerű munkája tulajdonképpen rejtve maradt 1950-ig, amikor a következő versenyen visszahozták a sportvilág fényébe.

Az 1950-es Mr. Universe verseny támogatói Londonban biztosak voltak benne, hogy a verseny győztese az angol szupersztár, Reg Park lesz, így egy szívfájdító díjat ajánlottak fel (hittek abban, hogy az országban marad): ez pedig az eredeti Sandow bronz szobor volt, amit a harmadik helyezett nyert 50 évvel korábban a Nagy Versenyen. Meglepetésükre és bánatukra az év győztese a fiatal amerikai, Steve Reeves lett, következésképpen a díj hazájába, Kaliforniába került. Mielőtt elment, fotósorozat készült róla a rendkívüli szobrot tartva a kezében, és ezek a képek maradandó benyomást tettek mind a szurkolókra, mind a testépítőkre.

A Sandow szobor újra árnyékban maradt egy negyed századon keresztül, de 1977-ben a testépítők világa elismerve Pomeroy halhatatlan munkáját a legmagasabb díjként ajánlotta fel, de mostantól a verseny Mr. Olympia néven futott. 1965, a kezdetek óta, a Mr. Olympia versenyt a testépítők legnagyobb és legjobb sportolói tisztelték meg részvételükkel, és fennállásának első tizenkét évében a díjak "hagyományosan hatalmas, barokk, pénzes lakodalmi torták" voltak, hihetetlenek és lenyűgözők, de nem túl emlékezetesek. Ez mind határozottan megváltozott 1977-ben Columbusban, amikor három versenyszervező kombinálta a kitüntetést Sandow és a sport hosszú és színpompás múltjával.

Joe Weider, Jim Lorimer és Arnold Schwarzenegger mindannyian jónak tartották az ötletet, miszerint a Sandow szobor a Mr. Olimpia verseny győztesének díja legyen. Joe Weider szerint a szobor eredetijét, amit a továbbiak öntéséhez formáltak, felesége, Betty találta egy antik kereskedésben, és amint meglátta tudta, hogy férjének éppen erre a trófeára van szüksége.

1977-ben, a Mr. Olimpia verseny első Sandow szobrát Frank Zane nyerte Ohio fővárosában, amit Weider "Muscle Builder and Power" magazinjának fedőlapján ábrázolták néhány hónappal később, 1978 júliusában. A szobor azóta a versenyzőnél marad. Így, harminc év elteltével, Pomeroy remek munkája képviseli a bodybuilding legmagasabb díját.

A testalkat megváltozott az 1901-es első verseny és a mostani versenyek között, de a fontos dolgok megmaradtak. Sandow izmos arculatának ábrázolása, a bodybuilding verseny rendezőinek és a jelenlegi versenyzőknek megmutatja, hogy habár a testalkat változik, a szépség, erő és kiválóság iránti vágy mindig állandó marad.

A Mr. Olimpia Medál Sandow alakjával a homlokzaton, az I.F.B.B. kezdőbetűivel és az évszámmal... valamint a nagy Joe Weiderrel és a szöveggel a hátoldalán "1936 óta Bajnokok Edzője". A képeken a medál Arany, Ezüst és Bronz változatai láthatók.

 

STEVE REEVES a physique magazin borítóján 1952-ből. Reeves nyerte a Mr. Universe címet 1950-ben, Londonban. Abban az évben Pomeroy Sandow szobrát adományozták díjként. Nem használták újra egészen a Mr. Olimpia versenyig, ami a legimpozánsabb minden testépítő verseny közül, 1977-ben, 27 évvel később a szobrot átalakítva használták díjazásul. Ma a Sandow trófea könnyen felismerhető, mint a professzionális bodybuilding legnagyobb díja.


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A tartalom: Debreczeni Gábor, Dr. Gődény György, Mészáros László, Bunny okosítás. ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!