A testépítés életszükséglet (Sportolj Velünk 1968. 8. számából)

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Az emberi test építését Robert Kiphuth, a Yale egyetem testnevelési tanszékének tavaly elhunyt igazgatója tette a helyére. Közel félévszázados működése során sikerült elismertetni, hogy életünknek elengedhetetlen szükséglete a testépítés, amely éppen úgy az otthon tevékenységei közé tartozik, mint az alvás, tisztálkodás, étkezés, olvasás, rádió hallgatás, televízió nézés vagy barkácsolás.


Kiphuth az amerikai úszóknak éveken át volt szakvezetője és a mai világcsúcstartók szinte mindent annak köszönhetnek, amire iránymutatása nyomán, ma már minden edző alapkövetelményként oktatja tanítványát: a testépítésre.

Miért kaphat helyet az oktatásban a művészettörténet lapjain a tökéletes férfi és női test teljesen meztelen mutatása, ha például a szobrászművészet remekéről, egy Vénusz, Dávid, vagy akár Antonius szoborról van szó.

A hang képezi a zenét, mondja a szellemes francia közmondás és ez a szép emberi test szemléletében és szemléltetésében is helytálló. Az a kérdés, milyen szándékkal nézzük és ábrázoljuk a meztelen testet s mihelyt ez a szándék tiszta, máris bátran nyúlhatunk a kérdéshez és tehetjük a helyére, oda, ahová Kiphuth világviszonylatban helyezte és ahová Kodály Zoltán, a felszabadulás utáni magyar kultúra talán legkiemelkedőbb, de kétségtelenül világszerte elismert legnagyobb értéke állította.

Kodály Zoltán nem csak zeneszerző, a zenekultúra nagy apostola és zenepedagógus volt, hanem maga is kiváló nevelő, sportember és önnevelő. Fiatal korában korcsolyázó versenyeken vett részt és élete utolsó éveiben is tényleges turista s uszodalátogató volt. A róla 1959. decemberében megjelent cikk bevezetőjében áll:

"Minden nap fél órán át végez különféle testgyakorlatokat, olyanokat, amelyeket kipróbált és a legalkalmasabbnak tart. Éppen ötven esztendeje már, hogy felismerte: a rendszeres testgyakorlás nélkül összeroppanna, nem bírná a magas fokú szellemi és testi igénybevételt."

Kodály Zoltán ebben a cikkben állást foglal amellett, hogy "már fiatal korban meg kell szerettetni a testmozgást az emberekkel, tudatossá kell tenni jelentőségét."

Tökéletesen megfelel Kodály Zoltán hitvallása annak az álláspontnak, melyet a lipcsei testnevelési főiskolán tartott előadássorozaton a Német Demokratikus Köztársaság jelen volt művelődési minisztere fejtett ki az egybegyűlt nemzetközi testnevelési szakemberek előtt.

"A szocialista tudomány, művészet s általában közélet minden kimagasló egyénisége ma már kétségkívül mindent a közösségnek köszönhet. Immár negyedszázada annak, hogy a nép áldozatvállalása folytán készülhet egyetemen, főiskolán, laboratóriumban, kutatóintézetben minden olyan dolgozó, aki a negyvenes években jár. De kétségkívül azok az idősebb kiváló tudósok, orvosok, mérnökök, művészek, akik a szocialista kultúra élén állanak immár több évtizedes zavartalan pályafutásuk biztosításáért is lekötelezettjei a szocialista társadalomnak. Ezeknek tehát kötelességük, hogy szellemi kincseiket az emberi kor legvégső határáig teljes épségben megőrizzék és gyümölcsöztessék s ezt csak akkor tehetik, ha testileg is teljes értékű emberek, épek és egészségesek, semmiféle betegség nem akadályozza meg őket munkájukban. Ezt pedig csakis a rendszeres napi testneveléssel érhetik el s ennek alapja, kútforrása és abc-je a testépítés, vagy ahogy a német szakkönyv meghatározza: Kraftsport".

Werner Fedler és Gerhard Carl a múlt évben Berlinben megjelent "Muskelkraft unk Körperformunk" magyarul "Izomerő és testformálás" című munkájában egyrészt elégtételt ad a bizony sokszor beteges hajlamú férfiak áldozatául esett férfiszépség kultuszának, amikor a következőket állapítja meg:

Nálunk a hivatásos sportolás jelenségeit gyakran összetévesztik az erősport, nemzetközi nevén kulturisztika tartalmával és gyakorlataival s ezért ezt az irányzatát a sportnak igazságtalanul mellőzték. A Lengyel Népköztársaságban, a Csehszlovák Szövetségi Köztársaságban, a Német Demokratikus Köztársaságban és a Szovjet Szocialista Szövetséges Köztársaságban is bizonyítják a tapasztalatok, hogy ennek az irányzatnak értékes elemei a népsport számára is kihasználhatók. A szocialista országokban rendezett versenyeknél és bajnokságoknál a súlyemelő edzés elemei az előtérben állnak, míg a test szemlélése csak egy része a programnak."

Ilyen felfogásban jogosan tehetjük fel a kérdést, miért szabad csak a kiváló női és férfi sportolóknak eszményien szép vagy legalábbis jól felépített testtel rendelkezniük és miért nem lenne szabad a mindennapok bármely korú emberének a szem számára kellemes látványt nyújtani testével ha a ma már a mindennapi élethez tartozó fürdőzés, üdülés, táborozás, turistáskodás közben kendőzetlenül jelenik meg.

A jó alakú test nemcsak szép, hanem egészséges is és ha egészséges, alkalmas arra, hogy az életerőút biztosítsa testi és szellemi foglalkozás számára. A társadalom és saját javát szolgálja tehát az, aki naponta félórát szentel testépítésre és nem is valami lakásától távol eső, gazdagon felszerelt tornateremben vagy sportpályán, hanem abban a szobában, melyben életének nagy részét tölti: otthonában.

Ma már a civilizációban és a technikában élenjáró nagy nemezetek sorra felismerik az egyéni testnevelés óriási jelentőségét és akár fittségi program, akár tömegsport a neve ennek a mozgalomnak, a propaganda minden eszközével, elsősorban a képeslapok szakcikkeivel támogatja a mindenki által saját maga irányítása mellett végzett rendszeres napi testmozgás elvégzését.

A most induló cikksorozatban ennek a testépítésnek szolgálatában ismertetjük mindazt a tudnivalót, ami a kulturisztikával, vagyis a szép és egészséges emberi test kifejlesztésével és fenntartásával kapcsolatos, hogy a társadalom minden korú tagja hódolhasson annak és napi életszükségletévé téve a félórás testépítést, biztosítsa az alapjait az egészséges életnek.

Valóban kényelmesebb álláspont megvetni az egészséges és jó testű embertársakat, amellett áldozni a terített asztal és az ínyencség örömeinek s szégyenkezve takargatni a petyhüdt és pocakos testet, mint félórán át rendszeresen foglalkozni avval a testtel, amelynek az étkezés ugyanolyan örömeit megadhatjuk és nemcsak szégyenkeznünk nem kell majd testünk állapota miatt, hanem munkahelyünkön is egészebb emberként vehetjük ki részünket a szocialista társadalom építéséből.

Dr. Bárány István

Kapcsolódó cikkek
A Zrínyi Nyomda SK. Erő- és izomfejlesztő szakosztályának legjobbjai június 12-én, 13-án varsói meghívásnak tettek eleget, viszonozva a múlt év novemberében Bu...
Legutóbbi számunkban felvázoltuk a _kulturizmus_ történetének főbb állomásait és kifejtettük a nálunk is népszerűsödő _atlétizmus_ néhány lényeges vonását. Néz...
Herkules-lecke haladóknak A Sportolj Velünk 1970. júliusi számából BICEPSZ GYAKORLATOK * Páros karhajlítás kézi súlyzóval. Mindkét kézben egy-egy súlyzó...
Gyere közénk - sportolj velünk A Sporolj velünk 1978. áprilisi számából XXI. kerület, Béke tér 3/a. A ház alagsorában találhatjuk a csepeli ifjú munkások t...
A MŰSORBAN FELLÉPTEK: * Kis Horváth István - IFBB Profi testépítő * Kordé Emese (Koko Gym Classic) - Fitness EB, VB ezüstérmes, háromszoros Magyar Fitness...
TESTKÉPZŐ TANFOLYAM HALADÓKNAK 16. lecke HÚZÓDZKODÁS, TOLÓDZKODÁS. Két olyan gyakorlatot mutatunk be, melyek megoldhatják olvasóink nagy részének problém...
BAJNOKOK ÉJSZAKÁJA EREDMÉNYLISTA: * Gerőcs Tibor (Koko Gym) * Lantos János (Koko Gym) * Hatházy Tibor (Fitness 2000) * Domonkos Zsolt (Koko Gym) * Ma...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!