A világ legnagyobb karú emberének szomorú története

2019-04-08

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Nyilván a legnagyobb kar címet sokféle hülye adományozta magának, de akiről most szó van, egy valós top bodybuilder volt a legendás Golds Gymből.

 

 

 

 

Kezdjük talán a szorit a szebbik végénél: Bill Pettis pályafutása a testépítés aranykorában volt a csúcson és olyan emberekkel rivalizálhatott volna, mint mondjuk Arnold Schwarzenegger. Valamiért versenyzőként mégsem volt sikeres, mindössze pár versenyen indult és a legjobb helyezése is csak harmadik, igaz az a profi IFBB világbajnokságon, 1975-ben. 


Ennek oka legfőképp az volt, hogy a karjaira koncentrált. Állítólag hat órás karedzések tartott, és képes volt 180 kilóval szabályosan (?), 220 kilóval szabálytalanul bicepszezni, hat ismétléssel.


Ez azonban nem kisebbíti azt a tényt, hogy igazi óriás volt és neki volt a legnagyobb karja az összes szupersztár közül: 59 centis. Félreértés ne essék, ez 59 centi színizom, nem guiness-rekorder szintol vagy konyhásnéni-kar. Arnold Schwarzenegger utólag azt mondta, hogy ő volt az egyik kedvenc edzőpartnere és neki volt a legnagyobb karja. 


Pettis 1946-ban született Pennsylvania államban. Fiatalon kezdett el edzeni otthon, házilag készített betonkockákkal. Abszolúte sportember volt, aki gyorsan szerzett fizikai erejét baseballban és és fociban is kamatoztatta.


Bodybuilding karrierje jól indult, hamar hírnevet szerzett erejével és karméretével. Ő lett a poszterfiúja az 1984-es los angeles-i olympiának - nem a Mr. Olympiáról beszélünk, hanem egy sokkal jelentősebb dologról.


Nagyon népszerű volt sportolói körökben, de az idő elhaladt mellette, nem igazán tudta kihasználni a lehetőségeit. Ahogy egy barátja mondta: “az olimpiával és a karjával szerzett hírnévből élt, de nem igazán akart megdolgozni a sikerért.”


Így aztán a dolgok rosszabbra fordultak. Nagyon sokáig Joe Gold, a Golds Gym egykori tulajdonosa támogatta anyagilag, csakhogy Joe 2004-ben elhunyt. Így Bill hajléktalan lett, valamint ahogy ezzel jár, alkoholista.


Hogy mikor és pontosan miért kattant meg teljesen, azt nem tudjuk és nem is feltétlenül akarjuk tudni, de valószínűleg a sokéves alkoholizmus lehet az oka. Bill még mindig venice-ben lógott, gyakran látták a Muscle Beach környékén pózgatyában (!) lődörögni totál lepukkant öregember fizikummal, ahogy megpróbálta rávenni  a turistákat némi apróért egy-egy közös fotóra. Valamiért már nem fogta fel, hogy a fizikuma már a múlté, de annyira nem, hogy még egy versenyre is benevezett 60+-os kategóriában - ahol aztán nem engedték elindulni.

 

Ezt a képet vajon komolyan gondolták?

 

Ennek az embernek komoly segítség kellett volna, de vagy nem segítettek, vagy nem lehetett rajta segíteni. Élete utolsó időszakában szerepelt itt-ott, de inkább nevezném ezt freak-show-nak, mint őszinte, tiszteleten alapuló érdeklődésnek, magyarán bohócot csináltak belőle. Szánalmas, de nem őt minősíti. 


69 évesen hunyt el. Semmije nem volt, csak egy hátizsák, amiben régi fotókat tartott magáról és közös képeket Arnold Schwarzeneggerrel.


Hasonló sztori sajnos akad még a bodybuilding világában. A könnyen jött siker, az elismerés sokan számára érthetetlen módon nem jelenti azt, hogy az emberek csak azért pénzt fognak adni valakinek, mert izmos. Izmosságból önmagában nem lehet megélni.


Az, hogy valaki szeret edzeni, nem elég, ennél több munkát kell az életébe tennie, bármennyire is nehéz az edzés.

 


Bill Pettis ha nem is mutatott jó példát életével, talán mégis szívességet tett azzal, hogy megmutatta, az edzés csodálatos és fontos dolog, de nem szabad teljesen belehülyülni és az életünk építésével is foglalkozni kell.

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz n...
Rock ballada napot tartunk, mert olyan vidámak vagyunk, hogy szörnyű, ismét van speciális vendégünk Fekete Miki személyében, és megtárgyalun...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!