A zabpehely-problémák megoldása
A zabpehely csodálatos tápanyag és ezt egyáltalán nem a lovak mondják. Mitől kíváló? A tápértékei miatt: magas rosttartalma van (10%), 63%-os de komplex szénhidráttartalma, magas fehérjetartalma (14%), és kíváló telítetlen zsír forrás is (7%).
Mégis problémája van sokaknak vele.
Annyira, hogy bináris, eldöntendő kérdéseken kell átvergődnie az embernek, amikor a zabpehely fogyasztását elemzi: fingasz vagy nem. Hasmenésed van vagy nem. Ergo: használod vagy nem.
Sokaknak annyira komoly emésztési problémákat okoz, hogy nem merik használni. (Meglehet emberbaráti szeretetből, vagy szimplán félnek, hogy gyakori fingásukkal ökológiai katasztrófát okoznak.)
Zabpehely
Érdekes, hogy a zabpehelyre való emésztőrendszeri reagálás sokat változhat, valószínűleg életmód és táplálkozás függvényében is. Tehát különösebb bevatakozás nélkül is lehet, hogy valaki régebben nem bírta a zabpelyhet, most meg simán. Azaz a helyzet látszólag magátul javulhat (vagy romolhat).
Zabkorpa
A lényeg az, hogy a zabpehely-kérdést semmiképpen sem kell elkönyvelni reménytelennek, mert van megoldás.
"A" terv: javítsunk az emésztőrendszerünkön!
Az emésztőrendszer tuningolása mindenképpen jó ötlet. Erre olyan kiváló kiegészítők lehetnek alkalmasak, mint a kurkuma, a bélbarát baktérium komplex (ún. probiotikum, amiről épp a a mai napon írta le egy szennylap, hogy hatástalan - hát rohadtul nem az, csak nem kamuprobiotikus joghurttól kell csodát várni), vagy bizonyos emésztőenzim készítmények.
Ezekkel látványos eredményt lehet elérni nem csak a zabpehelyre vonatkoztatva.
Szükséges megérteni, hogy a jobban működő emésztőrendszer jobban hasznosuló tápanyagokat jelent.
"B" terv: variáljuk meg a zabpelyhet!
A zabpehely különböző megoldásokkal emésztőrendszer-barátabbá tehető.
1. Ha gondod van, ne edd gyümölccsel
A kétféle táplálék egyszerre való emésztése van, akiknek gondot okoz.
Olvasónk írta: túl sok nyers gyümölcs a gabonafélékkel együtt párosítva esélyes, hogy gondot okoz. Ha már együtt szeretné enni, akkor inkább befőtt, aszalvány, vagy ha friss gyümölcs, akkor nem túl sok.
2. Daráld le a zabpelyhet vagy használj zabkorpát
A zabkorpa a zab lehántolt héjából készült és némileg más a tápanyagtartalma, sokkal több benne például a rost (legalább a duplája), kevesebb a szénhidrát a fehérje és a zsír, de erről nehéz pontos adatot találni.
A darált zabpehely nyilvánvalóan könnyebben emészthető, mint az egész. Ez azonban ritkán szokott segíteni.
3. Áztasd be a zabpelyhet
Egyszerűen fogod, beteszed vízbe éjszakára, másnap fogyasztható, de öblítsd le és öntsd ki a levet, amiben tartottad: "át kell mosni." Ha proteinnek keverve akarod megenni, csak azután keverd össze, ne proteinbe áztasd be.
Olvasónk írta: Hogy senki se legyen zabos a zabtól való puffadás miatt: nekem még az vált be leginkább, ha előző este beáztatom vízbe, és másnap akár így is fogyasztható, hozzákeverve a többi kiegészítőt. Az áztatás miatt valamennyire semlegesítődnek az emésztést nehezítő anyagok benne. És persze csak aprószemű zabot annak, akinek nem jár csúcsra az emésztése.
4. Főzd meg a zabpelyhet
Ez a végső megoldás: pár percig kell forralni, nem kell péppé főzni, mert a rostoknak annyi lesz. Nyilván a nyers jobb, de ha nincs más, ez is működik. Főzni lehet a proteinturmixban, amivel sokak kedvenc diétás ételét kapod.
Olvasónk írta: A zabpehelytől a felpuffadás és fingás elkerülésére nekem a hüvelyeseknél bevált módszer működik. Nem nyersen kell beletenni a turmixba, hanem meg kell főzni, leönteni a levét, többször átmosni, és amikor már nem zavaros, hanem tiszta víz jön le róla, akkor kezelhető szinten marad a fingás.
Ha mindezek nem segítenek akkor sajnos le kell mondani a zabpehelyről.
De van öröm is a dologban, hiszen aki mindezen procedúrák ellenére is brutál sokat fingik a zabpehelytől, az az emberiség különleges példánya egyrészt, másrészt igazi fingóbajnok.
Köszönet: Galdora, Tomi.
Attól, hogy jön a nyár, még be kell melegíteni!
Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!
Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!