Aerob edzés utáni turmix

2014-04-24

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Ismét egy állandóan feltett kérdésre térünk ki: kell-e aerob edzés után szénhidrát? Mikor igyuk meg a turmixot, ha súlyzós edzés után rögtön aerob van?

Legtöbben érzik, hogy az aerob edzés és a súlyzós edzés azért nem egészen ugyanaz, ennek fényében felteszik maguknak - rosszabb esetben nekünk - a kérdést, hogy az edzés utáni táplálkozási eljárás ugyanaz-e a két esetben.

Ennek megválaszolásához előbb térjünk ki egy mondatban arra, hogy mi a turmix, és miért fogyasztunk edzés után fehérje táplálékkiegészítőt tartalmazó turmixot.

A kulcsszó a gyorsaság
. Súlyzós edzés után igyekeznünk kell minél hamarabb tápanyaggal ellátni az izmokat, hiszen az edzéssel arra stimuláltuk őket, hogy tápanyagot vegyenek fel. Mikrosérüléseket okoztunk a fehérjeszerkezeten, amit azonnal meg kell kezdenünk "kijavítani" új fehérjék beépítésével.

Azért használunk (általában) tejsavó fehérjét és gyors szénhidrátot, mert gyorsan jutnak el az izmokba. A szénhidrát szerepe az izomból elhasznált szénhidrátok pótlása, és a tápanyagszállító hormon - az inzulin - kibocsátásának aktiválása, hogy a tápanyagok minél gyorsabban az izmokba jussanak.

A protein és szénhidrát kiegészítő koncentrátumok hasznosulási idejét nagyban befolyásolja, hogy sokkal hamarabb emésztődnek meg, mint mondjuk a csirke.

Nem csak az a lényeg, hogy a tejsavó protein biológiai értéke magasabb, hanem gyorsabban megy át az emésztőrendszeren, gyorsabban jut az izmokba. Hasonlóan az edzés utáni magas glikémiás indexű szénhidrátok, azaz cukrok fogyasztásához.

Intenzív izommunkával járó edzés után erre van szükség.

Hogy miért kell mindent turmixolni? Mert ezek a koncentárumok por formában kaphatók, nem lehet őket szárazon megenni, mert ha olyan hülye vagy, hogy kipróbálod, lehet, hogy rögtön megteszed azt a szívességet az emberiségnek, hogy megfulladsz - és ugye egy hülyével kevesebb.Az Edzés Utáni Turmix fogalmát meghatározhatjuk azzal, hogy mindig tartalmaz fehérjét (lehetőleg tejsavóproteint, ha nincs probléméd vele) és gyors felszívódású, magas glikémiás indexű széhidrátot. (A legjobb ebben a Vitargo). Ezt lehet még fokozni glutaminnal, kreatinnal, egyebekkel. 

A fentiek szerint az súlyzós edzés utáni tápanyagigényt, és ennek mai színvonalú kielégítését mindenkinek értenie kell.

Térjünk rá a fő kérdésre. Mi a helyzet az aerob edzéssel?

Kell-e aerob edzés után szénhidrát?

Ehhez tartsunk egy közös gondolkodási szeánszot. Mi az aerob edzés? Mi a célunk vele? Mi történik?

Az aerob edzéssel a célunk az, hogy zsírt veszítsünk. Olyan mozgást végzünk, ami lehetővé teszi, hogy csak a zsírt használjuk energiaforrásként. Ha végzünk is izommunkát - mert nyilván végzünk - annak intenzitása alacsony, semmiképpen sem hasonlítható a súlyzós edzéshez. Azaz nem ürítjük ki az izmainkban levő szénhidráttartalékokat. Nem okozunk mikrosérüléseket az izomszövet fehérjeszerkezetében. Nincs szükségünk gyorsan tápanyagra. Az aerob edzéssel mindössze arra kondícionáljuk a testünket, hogy a zsírokat használja energiaforrásként, amikor csak lehetősége van rá: azaz amikor nem végzünk intenzív izommunkát.

Végeztél súlyzós edzést, intenzív izommunkát? Nem. Van szükséged szénhidrát visszatöltésre? Nincs.

Hagyományos értelemben véve aerob edzés után nincs szükség Edzés Utáni Turmixra.


Az aerob edzést nyugodtan követheti hagyományos étkezés. Praktikus okokból persze ez lehet turmix fehérjével, de nincs szükségünk gyors felszívódású szénhidrátra. Nem baj, ha turmixot használunk, hiszen lehet, hogy nem árt, ha a fehérje gyors felszívódású: mindig jó ez, pl. reggel, éhgyomorra végzett aerob edzésnél, amikor aznap még nem ettünk semmit.
Aerob edzés után tehát nincs szükséged turmixra, de használhatod kvázi étkezés helyettesítéseként. 

Kivétel ez alól természetesen, amikor az aerob edzés a súlyzós edzés után történik. Ilyenkor rendes Edzés Utáni Turmix szükséges a teljes edzés (súlyzós + aerob) végén.Szükséges-e a súlyzós és az aerob között turmixot, vagy bármi mást fogyasztani?

Nem feltétlenül. Ha közvetlenül utána kezded az aerobot, fogyassz komplex aminosavat, BCAA-t és/vagy glutamin, esetleg kis adag (nettó 10g fehérjartalom) fehérjét, hogy az emésztőrendszert ne vedd igénybe.

Ha van időd pihenni a kettő között minimum fél órát, fogyassz el a súlyzós után rögtön egy fél-egész adag tejsavó fehérjét (nettó 20g-40g fehérjartalom), és hagyj fél órát ennek megemésztésére. Tehetsz bele glutamint, de ne használj szénhidrátot. Ezután indulhat az aerob edzés, ami után mehet egy Edzés Utáni Turmix. Ami persze már ismét specifikus kérdés, mert nem mindenki használ diétában edzés után szénhidrátot.

Fontos, hogy felismerjük az általunk végzett mozgásforma intenzitását. Sokan nincsenek tisztában, kell-e szénhidrát egy adott másik sport, mondjuk küzdősport edzés után. Ezt mindenkinek el kell tudni dönteni.

Ha érzed, hogy intenzív izommunkát végeztél (még ha nem is olyat, mintha nagy súlyos edzést csináltál volna), és ennek következtében kimerült vagy, akkor szükség van rendes Edzés Utáni Turmixra akkor is, ha nem súlyzós edzést végeztél.

A kimerültség a döntő tényező.

Való igaz, hogy pinaedzés után felesleges a hagyományos Edzés Utáni Turmix. Ha úgy edzel, mint a lajhár, meg beszélgetsz, akkor kevesebb szénhidrát kell, sőt, tök mindegy.

Az aerob edzésben viszont nem lehet kimerülni. Ha kimerülsz, akkor nem jól csinálod, túl magas pulzuson dolgozol, vagy kataszrofális a kondíciód. Ez azonban egy másik cikk témája.  

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!