Aki mindent jól csinált

2014-06-05

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Dorian Yates az a férfi, aki testépítőként mindent tökéletesen csinált, a saját erejéből érve el szinte megvalósíthatatlan célokat. Akár példaképnek is ideális, mégsem emlegetik példaképként. Ki volt az "Árnyék" valójában, és egyáltalán miért nevezték Árnyéknak?

 

 

Dorian Yates nem az a fajta ember, aki különösebben élvezné a magamutogatást, annak ellenére, hogy a testépítésben ez szinte alapfeltétel. Először a súlyzós edzésben annak egyéni voltába szeretett bele, abba, hogy nem függ másoktól a teljesítménye. Ez nyilván azzal jár, hogy csak magára számíthat, de ugyanakkor az is garantált, hogy nem kell mások hülyesége miatt szívni.

Az 1980-as évek közepén, amikor Arnold Schwarzenegger hollywoodi karrierje elérte a csúcsot, kezdett el edzeni, és nyilván le sem tagadhatná, hogy erős az összefüggés. Ugyanakkor versenyezni már főleg azért kezdett el, mert a teremben számtalanszor hallotta tapasztalt versenyzőktől, hogy jól szerepelhetne.

Apró érdekessség, hogy bár gyakran szokás Doriannal példálózni, mint középszerű adottságú top testépítővel, ez nem feltétlenül megalapozott. Bár tény, hogy profiként gyakran találkozott magánál arányosabb felépítésű versenyzőkkel, ez főleg annak köszönhető, hogy az 1990-es évekre ért be az a versenyzői generáció, aki Arnold akciófilmjein nőtt fel, amiknek köszönhetően akkoriban jóval népszerűbb volt a testépítő sport. Ebből a nagy számok törvénye alapján egyenesen következik, hogy több volt a kiemelkedő tehetség.

Ennek ellenére Dorian is kiváló adottságokkal volt megáldva, a közhiedelemmel ellentétben ugyanis nyomiból nem lesz Mr. Olympia, sőt még csak releváns versenyző sem. Irreleváns persze lehet, van is belőlük sok. A korszak nagyjairól viszont sokat elárul, hogy Dorian saját bevallása szerint az ellenfelei közül többen is voltak, akik "ha ugyanolyan keményen dolgoznának, mint én, akár ki is szállhatnék, mert esélyem sem lenne."

Azonban Doriant nem az adottságai, hanem inkább a végletekig professzionális hozzáállása és a türelme emelte ki a versenytársai közül. Igyekezett a lehető legnagyobb tudást megszerezni, és még akkor sem rohant a színpadra. Csakis akkor indult, amikor késznek érezte magát, és az IFBB kívánsága ellenére, miután 1986-ban vitatott körülmények között lemaradt az angol nemzeti bajnokság abszolútjáról, nem sietett visszavágni. Inkább két évet szánt a következő felkészülésére, és tönkreverte a mezőnyt.

Miután profi lett sem kapkodott: rászánta az időt, és addig nem indult el, amíg nem érezte úgy, hogy mindent megtett, amit lehetett. Ráadásul mindeközben nem engedte, hogy a sok hype felturbózza az egóját; ha a profi debütálásakor nem kerül a legjobb ötbe, gond nélkül hátat fordított volna a versenyzésnek. Esze ágában sem volt másod- vagy harmadvonalas profiként tizedik helyekért harcolni, ha a testépítés nem jön be neki, ugyanannyi energiát fektetett volna másba.

Debütálásakor végül csak az egyéni legjobbját éppen abban az évben, 1990-ben elérő Mohammed Benaziza végzett előtte, és ezzel elszenvedte profi karrierje első vereségét - ami számára csak annyit jelentett, hogy még keményebben kell dolgoznia, és erősebben visszatérni. Egy év múlva a (jelenlegi New York Pro elődjének számító) Night of Champions-on már győzni tudott, és néhány hónappal később az Arnold Schwarzenegger 7-szeres Olympia győzelmi rekordjának megdöntésére pályázó Lee Haney-t is alaposan megdolgoztatta a rekordért. Ekkor végül úgy lett második, hogy az izmossági fordulót megnyerte, ráadásul úgy, hogy a címvédő, a legendás Lee Haney is csúcsformát hozott.

A többi már történelem, az ugyanakkor mindenképpen példaként szolgálhat, hogyan kezelte a sikert. Ez ugyanis egy nagyon szimpatikus képet fest a hatszoros Mr. Olympia bajnokról. Az "Árnyék" becenevet nem csak azzal érdemelte ki, hogy a masszív méretei miatt minden vetélytársa elveszett az árnyékában. Az is belejátszott, hogy az év nagyobb részét az otthonát jelentő Egyesült Királyságban töltötte, így kevéssé állt kapcsolatban az - akkoriban internet nélkül működő - testépítő médiával és a riválisaival is.

Ez persze nem feltétlenül pozitív rajongói szempontból, ugyanakkor az biztos, hogy az 1990-es évekre hírhedten jellemző sz@rdobálásból és egymás háta mögötti köpködésből amennyire lehetett, kivonta magát. Ez persze nem jelenti, hogy nem próbálta mindenki őt célozni helyes kis csomagokkal, de azt igen, hogy lőtávolon kívül volt. Persze átköltözhetett volna, de nem részegítette meg a siker, megmaradt szerény és normális embernek. Ez mai szemmel nézve igen komoly erény, ugyanis lépten-nyomon azt látni, hogy sokaknak ez még siker nélkül sem megy.

Mellesleg többször kifejezte sajnálatát, amiért Lee Haney visszavonult az első és egyben utolsó találkozójuk után 1991-ben, ugyanis számára az lett volna az igazi győzelem, ha az uralkodó bajnoktól veheti el a címet, nem pedig a megüresedett trónt foglalja el.

Ráadásul Dorian mentalitásáról az is sokat elárul, hogy a karrierje legnagyobb döntését is a rá jellemzően körültekintőséggel hozta meg: 1997-ben visszavonult, annak ellenére, hogy sikerült megvédenie a Mr. Olympia címet. Belátta, hogy a sérülései komolyan hátráltatják az edzésben, ráadásul a fizikuma összképét is rontják, és úgy döntött, hat év uralom után jobb a csúcson abbahagyni, mint megkockáztatni a korona (valószínű) elvesztését. Ez a döntés még a hozzá sok szempontból hasonlatos Jay Cutlernek sem sikerült, nem is említve más sportlegendákat.

Azóta is tartja magát az elveihez: a hírek szerint több potenciális szponzori szeződést is visszautasított az elmúlt tíz évben, hogy nyugodtan élhesse a életét. Egyáltalán nem erőlteti önmaga futtatását, de tisztában van vele, korábbi Mr. Olympiaként felelősségel tartozik a rajongói felé, ezért ma is részt vesz minden fontosabb IFBB rendezvényen és szemináriumokat is gyakran tart.

Nagy vonalakban tehát Dorian "csak" annyit ért el, hogy elhozott egy új korszakot a testépítő sportba, a türelmes és profi hozzáállásával leiskolázta talán minden idők legerősebb versenyzői generációját. Mindeközben pedig megmaradt normális embernek, mégis kevesen tartják példaképüknek, pedig egyértelműen megérdemelné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A magyar testépítősport lassan 40 éves... Érdemes egy kicsit visszatekinteni a kezdetekre. A mai fiatalok lehet nem is tudják, hogy a kezdet...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!