Alapismeretek, IV. rész

2010-11-16
 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A testkompozíció megváltoztatása

Alapvetően a tömegelés-szálkásítás ciklusnál lassabb, de a nem testépítő célú átlagember számára alkalmasabb kényelmesebb és kevésbé drasztikus módszer az, ha csak egyszerű, tiszta táplálkozással és rendes súlyzós edzést aerobbal kombinálva, közepes szénhidrátbevitelen (3-4g/tskg) és 2g/tskg fehérjével hosszú távra tervezve egyszerűen életmódot vált.
A tiszta étkezés és a testmozgás hosszú távon meglátszik, a zsír lassan csökken, az izomzat fejlődik. Egyszerűen annyit kell tenni, hogy a fenti edzésmódszereket és táplálkozási mintákat követjük és megpróbáljuk belőni a megfelelő szénhidrátmennyiséget.


Táplálékkiegészítők

A táplálék kiegészítők nem "izomnövelő szerek". A táplálékkiegészítők nem alkalmasak arra önmagukban, hogy izomtömeg növelést okozzanak. Csak az egészen idióták képzelik azt, hogy táplálékkiegészítők szedésével automatikusan izmosak lesznek. A táplálék kiegészítő nem instant izom, amit ha megeszel izommá válik. A táplálék kiegészítők –mint azt a nevük is mutatja- TÁPLÁLÉK KIEGÉSZÍTŐK, vagyis koncentrált élelmiszerek, ugyanolyan kaja, mint a többi.

A táplálék kiegészítők típusai

Alap táplálékkiegészítők

Proteinek, fehérjeporok

A proteinek célja a test fehérjeigényének megfelelő fehérjebevitel kiegészítése, ha a bevitelt nem tudjuk szilárd táplálékból megoldani. A protein sosem jobb, mint a hús. Egyetlen nagyon nagy előnye van: gyorsabb az emésztése, ezért kritikus időpontban mint pl. edzés után sokkal előnyösebb, mivel hamarabb jutnak aminosavakhoz az izmok. És az elkészítésük gyorsabb és kényelmesebb - de hosszútávon csak ezekre építkezni NEM lehet!

Tömegnövelők

A tömegnövelő az edzés utáni komplex megoldás. Egyszerű szénhidrátokat (cukrot: dextróz, maltodextrin keverve vagy csak dextrózt) tartalmaznak, ezenkívül fehérjét. Ez az amire edzés után szükség van. Ártól függően tartalmazhat még plusz BCAA, glutamin, kreatin, vitaminok és egyéb kiegészítéseket. A tömegnövelő alkalmas alkalmanként vagy reggel étkezés helyettesítésére is. NE feledjük azonban: a tömegnövelő az étkezést nem helyettesíti teljes mértékben, tehát nem lehet erre alapozni, csak kiegészíti azt. A tömegnövelő legyen minimum 30% fehérjetartalmú - ez alattit csak extrémen nehezen fejlődő, nem hízékony és a minőségesebbet mefizetni nem tudó szegény egyetemista válassza!

Szénhidrátok

Szőlőcukor és Vitargo: ez a két szénhidrát, ami edzés után –ha nem tömegnövelőt használunk-, szükséges a gyors glikogén visszatöltéshez. A Vitargo kb. dupla olyan könnyen szívódik fel a gyomorból. Proteinnel kell őket keverni, a Vitargo vagy szőlőcukor bevitel ne haladja meg az 50g-ot. Szőlőcukrot és Vitargot költségkímélés szempontjából 50%-ban lehet keverni!

Vitaminok és ásványi anyag komplexek

A vitamin és ásványi anyag bevitelt csak így tudjuk megoldani hatásosan. Érdemes a zacskós csomagokat használni, a tablettás kiszerelés (általában) túl gyenge.

Aminosavak

Az aminosavak gyártástechnológiailag sima ízesítetlen fehérjepor tabletta formában. Fehérjebevitelre nem alkalmas. Szerepe az, hogy amikor gyorsan van szükség kis mennyiségű, pár gramm fehérjére, nem kel negyed kanalas turmixszal bíbelődni. Ez lehet étkezések közben, edzés előtt, után, de igazából szerepe a diétában van. Én nem látom jelentőségét annak, hogy kezdők aminosavat használjanak.


Speciális aminosavak

§ BCAA-k: a BCAA aminók rendkívül fontosak. Ezek nagy részben alkotják az izmokat és izommunka során ezek bomlanak le először, azért nagyon fontos a pótlásuk. Egy jó protein/tömegnövelő tartalmaz megfelelő mennyiségű BCAA aminót, a komolyabb termékek pedig plusz hozzáadottat is. Külön termékben súlyzós/aerob edzés előtt és után lehet használni. A jels.zó negyed ik bötűje:k

§ Glutamin: A glutamin az izmok 60%-át alkotja. Speciális tulajdonsága, hogy a glikogénraktárakat könnyen tölti, így diétában is rendkívül hasznos. Edzés előtt fél órával és edzés után lehet használni. Egy jó protein megfelelő mennyiségű vagy még pluszban adalékolt glutamint tartalmaz. Külön használva a napi adagja 10-40g reggel edzés előtt-után, este.

§ ezeken kívül más aminosavat KÜLÖN nem szükséges szedni, azokat a naturopraktor medicínában használják különféle betegségek esetében alternatív gyógymódok részeként (pl. lizin a herpeszre, fenilalanin a depresszióra, arginin az immunrendszer vagy a potencia erősítésére, stb.)

Speciális táplálékkiegészítők

Zsírégetők

A zsírégetők(nek nevezett szerek) nem tudják eltávolítani a zsírt. Feladatuk az, hogy segítsenek a folyamatban, de diéta és edzés nélkül teljesen hatástalanok. Rengetegféle zsírégető van, komplex készítmények és az egyes hatóanyagok külön-külön is. A zsírégetőkről részletes összefoglaló itt olvasható. Az igazán hatásos és népszerű kiegészítők mindegyike az ún. termogén csoportból kerül ki. A full termogén "pörgetős" (efedrin vagy szinefrin, vagy más növényi stimuláns tartamú) zsírégető veszélyes és tiltott! Ne kísérletezzünk csodaszerekkel, mert a legtöbb átverés!

Növekedési hormon fokozók

A piac legnagyobb átverő szegmense. Csoda növekedési hormon fokozók vagyonokért stb. Mind hatástalanok, sima átverés. Érezni mindenki érzi, mert tele van koffeinnel vagy egyébbel, de növekedési hormon szintet ún. "természetes" úton, a külsőleg bevitt növekedési hormonhoz hasonló mértékben, megnövelni egyszerűen nem lehet. Amilyen szinten lehet, azt egészen olcsó, 15 éve forgalomban lévő természetes készítmények is megteszik: arginin/ornitin vagy arginin/lizin kombinációk.

Tesztoszteron fokozók

Az alapanyaguk általában a jó öreg tribulus (királydinnye kivonata). Ezzel a szteroidokhoz hasonló hatást nem lehet elérni, de a mellékhatásokat sem. Ezek a készítmények biztonságos, természetes módon optimalizálják a tesztoszteron-szintet, elsősorban azoknál a 35-40-eseknél, akiknél a természetes termelés már elkezdett hanyatlani.

Speciális aminosavak

Taurin, stb. ezekre idő hiányában nem tudok kitérni, olvassátok el a leírásaikat, jelentőségük önmagukban csekély.

Kreatin

A kreatin egy elvileg hatásos, de túlértékelt kiegészítő olyan értelemben, hogy fontossági sorrendben egyáltalán nem az első, ahogy sokan hiszik. A kreatin sem szer, amitől izmos leszel. A kreatin az fontos sejten belüli üzemanyag, ezenkívül a sejtmembrán ozmotikus tulajdonságát változtatja meg, ami azt jelenti, hogy a sejtbe több víz jut be (ami a sejt méretét növeli) de a lényeg, hogy ezáltal több tápanyag is! A köz által használt formában a kifejezés hogy a "kreatin vizesít" egyszerű hülyeség. A kreatinfelhasználók bőr alatti vizesedése a rossz táplálkozásra, és a kreatin túladagolására vezethető vissza. A kreatin kúraszerűen (ennek leírása minden termék dobozán rajta van) vagy nem kúraszerűen, edzés után, esetleg előtt használható. A kreatin megfelelő táplálkozás és az alap kiegészítők nélkül hatástalan.

NO fokozók

A NO fokozóknak közvetlen izomtömeg növelő hatása nincs önmagában. Hatásukra a vér oxigénszintje magasabb lesz, extrém bedurranást okoznak, így az edzés intenzitását, az edzéskedvet pszichikailag növelhetik, ezáltal másodlagos hatásuk nem elhanyagolható, de nem több. Az NO-fokozók megfelelő táplálkozás és az alap kiegészítők nélkül izomzatépítésben nem játszanak szerepet.

Dizájner-kreatin (transzportok) és dizájner NO-fokozó komplexek

Ezek igen komplex termékek, amelyek a jó kreatinhasznosulást és bedurrantást szolgálják. Közvetlen hatásuk a kreatin útján igen jó lehet. Ám ennek a hatásnak a pénztárcán mérhető ára van. Az, akinek nincs pénze az alap kiegészítőkre, teljesen feleslegesen vesztegeti a pénzét és idejét CSAK ezekre - MEGFELELŐ alap kiegészítők használata és megfelelő táplálkozás nélkül a hatásuk elenyésző lesz.

Kreatintraszportok

A kreatintranszportok szénhidrát (vitargo vagy szőlőcukor) és kreatin tartalmú kiegészítők. Én nem javaslom önmagában a használatukat, edzés utáni turmixnak fehérjével tökéletesek vagy reggeli turmixnak. Ügyeljünk arra, hogy ne haladják meg az 50g-os szénhidráttartalmat alkalmanként, ha ennél többet tartalmaz a kiegészítő, használjunk fél adagot.

Dopping

Doppingal ebben a magazinban nem foglakozunk. A dopping élversenyzőknek való. Kezdőknél a dopping használat általában azért történik, mert "büdös a meló", és nem fogják fel, hogy izmot felszedni csak megfelelő táplálékozással, és kemény edzéssel elég hosszú idő alatt lehet, sok-sok pénzből. Aki azt képzeli, hogy pár forintos tablettákkal ezt kiváltja, idióta. A doppingszerek általában a kezdeti x kilogrammos súlynövekedést jelentő víz és zsír felszedésen túl erőnövekedést, de 0 kg izomtömeg növekedést okoznak, a testsúly és az erő pedig visszaesnek a kúra után. A felhasználó azonban általában gallyra vágja a lehetőségét ezzel annak, hogy fejlődjön valaha is, ez statisztikai alapon kimondható. Ennek mind fiziológiai, mind mentális, mind hozzáállásbeli okai vannak. Ne használjatok doppingszereket! A KAJA építi az izmot, nem a szteroidok! A táplálékkiegészítők NEM tartalmaznak doppingszereket!

Idézet fentebbről: "Az izmok az edzés által okozott stimuláció hatására a megfelelő táplálkozással felvett tápanyagoktól fejlődnek, a regeneráció ideje (alvás, adott izomcsoportra alkalmazott megfelelően hosszú edzéspihenő) alatt. Aki ezt nem érti meg, esélytelen ebben a sportban!"

Gyakran Feltett Kérdések


Kapcsolódó cikkek
ÉTREND: 5g/tsk vagy több szénhidrát, 2g/tskg fehérje. Minden étkezés teljes étkezés legyen, tartalmazzon minden tápanyagot. A kaja mennyiséget osszuk el egye...
EDZÉSPROGRAM ÖSSZEÁLLÍTÁSA KEZDŐ ÁTMOZGATÓ EDZÉS Kezdők heti 3 teljes testedzést végezzenek átmozgató jelleggel, minimális súllyal, hogy az izmok, inak, iz...
Gyakran felett kérdések. _Tudom, hogy sok kérdés van itt, de olvasd el bátran mindet - akkor is, ha éppen konkrétan nem áll fenn nálad ez a probléma, hiszen...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és nem létezik semmily...
Minden, amit az edzésről, étkezésről és a testépítés alapvető mibenlétéről egy kezdőnek - de egy haladónak is akár - tudnia érdemes. Mielőtt bárhol bármit kérd...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!