Amatőr Olympia 2015

2015-10-12

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Európa legjobb profi versenye (bár a Európai Arnoldról nem tudok nyilatkozni) az EVLS Prága Pro. Idén együtt rendezték meg az Amateur Olympiával, ami egyszerre jó és rossz.

 

 
Ez a cikk főleg az Amatőr Olympiáról fog szólni, de muszáj először kielemezni a komplett rendezvényt.

Az EVLS Prága Pro-t minden évben a egekig magasztaljuk, és most sincs okunk mást tenni, bár ugye minél többször lát az ember valamit, annál jobban jönnek elő a hibák. Már azon kívül, amit az IFBB barmol el a sportban.

Arra gondolok itt például, hogy a műsorvezetőt a saját taknyán rúgnám bele egy pöcegödörbe, annyira rohadt irritáló volt. Bár az amerikai prezenter, Bob Chicerillo sem a kedvencem, mert hiába imiátlja egy box-kommentátor hanghordozását, ha egyszerűen szar. Volt itt pár éve egy Markus Rühl, na az show volt a javából, nem csak üres lózungok tömkelege. Chicerillónak annyira nincs dumája, hogy a vízállásjelentés jut eszembe róla: "hajóvonták találkozása tilos!"

Ezen kívül azonban minden zsír, mint az ömlesztett sajt. Mi, sajtósok már verseny közben (!) kapjuk az eredményeket e-mailben. Na ez a durva.
 
IFBB Amateur Olympia -80kg (fullscreen: jobb szélső ikon)

Az expót nagyobbnak mondják, mint tavaly. Szerintem kisebb, de elég masszív a Scitec Nutrition jelenléte. A csarnok fele az expo: hiába vetítenek folyamatosan, hogy háromszor akkora, mint tavaly, el se férne, ráadásul amikor először voltam itt, külön csarnok volt csak az expo. A másik térfélen meg megy a verseny, és ez így cseppet sem zavaró vagy béna: nagyjából megtalálták a tökéletes összeálltást. És színpadképet is: a szokásos led-fal ugyanis nem a versenyők mögött van (amit minden médiamunkás utál, mert minden képet és fevételt elkúr) hanem felettük, és információ közlésére használják, mintegy főcímet adva a kategóriának. 

Ez nagyon jól jön, hogy tudjuk, mi van egyáltalán a színpadon. Nyilván elképzelhetetlen egy kívülállónak az a bénázás, hogy nem tudjuk/elfelejtjük/nem bírjuk követni milyen kategória megy éppen - pedig pontosan ez a helyzet. Főleg, hogy a kamerát nézzük, nem a versenyt.
 


IFBB Amateur Olympia -90kg (fullscreen: jobb szélső ikon)


Az Amatőr Olimpián 4 férfi testépítő kategória van: -80, -90, -100 és + 100.  A két kisebb kategória meglehetősen gyenge felhozatalt mutat, a top 3-as versenyzőin kívül. Arnold Gergely indult -80-ban, talán Superbodyról ismerjük, de nem jött össze a jó helyezés. Csuhai Jancsi állítólag be akart menni 80 alá, de nem sikerült, és tényleg nem is volt a legjobb formájában a szárazságot tekintve, főleg alsó testen. A harmadik helyet így is elcsípte, de a profi kártya innen messze van, ha megnézzük a két nagyobb kategóriát. -100-ban nem volt magyar versenyző, pluszban kettő is: sem Sántha Tomi, sem B. Krisztián nem jutott a top 10-nél feljebb.

Nehéz elmenni amellett szó nélkül, hogy baromi sok a sallang. Az olyan kategóriák, amivel nem foglalkozunk. Az arány teljesen fel van boruva a női és férfi picsarázás javára. Ez baj: nagyon szelektíven kell néznünk egy ilyen rendezvényt. Nem vagyok benne biztos, hogy a zenékkel nem direkt szivatták a férfi bikini kategóriát - “I Feel Like a Woman” például. És erről csak amiatt tudunk beszámolni, ami az egészben a legbosszantóbb volt: a töltelék kategóriák komoly csúszást okoztak. 
 


IFBB Amateur Olympia -100kg (fullscreen: jobb szélső ikon)


Nagyon kár, hogy a döntőben össze lettek keverve a kategóriák, mert nagyon húzták az időt a versenyzők állandó újra megforgatásval. Csak arra tudok gondolni, hogy milyen jó volt tavaly, hogy az Amatőr O. külön program volt, tök más dátummal. Csakhogy akkor alig volt néző.

A nézőszámot tekintve - bár magyar delegációt nem tudtunk szervezni a BodyBuilder Gym építkezés miatt, és akiket érdekel, azok általában puncik ahhoz, hogy eljöjjenek. Egyet mondok: négyezer - ami nem kis szám. És azért találkoztam pár faszagyerek olvasónkkal, ami ilyenkor külön öröm még akkor is, ha nem sok időnk van dumálni.  

Az Amatőr Olympia önmagában nem ér meg egy prágai utat a mi szemszögünkből, és ezt igazolja a tavalyi nézőszám - akkor ugyanis még külön rendezvény volt a nyár közepén, ahol alig-alig lézengtek a nézőtéren. (Ott konkrétan a Womens Physique kategóriát senki sem nézte, pedig az egyik legjobb, aminek bőven van sportértéke, csak ott nincs miért visongani, mert nyomokban sem tartalmaz kisminkelt fiúcskákat.)IFBB Amateur Olympia +100kg (fullscreen: jobb szélső ikon)
 
 
A két rendezvény együtt azonban már igen masszív, még ha egyértelmű is, hogy az EVLS Prága Pro az igazi program. 

Maga az Amatőr Olympia önmagában értelmetlen, ezt már máskor kiveséztük. Egy dologra jó: az abszolút bajnok profi kártyát tud szerezni. Jóval könnyebben, mintha világbajnokságot vagy EB-t kéne nyernie. (Igaz nehezebben, mintha sima nemzeti bajnoki címmel kapná meg, csak hát ugye ott van doppingteszt, itt meg nincs.) 

Ez pedig végre összejött a horvát Petar Klancirnak, és ennek éppen ideje volt.  IFBB Amateur Olympia Abszolút  (fullscreen: jobb szélső ikon)
 
 
 
 
MI MÉG NEM TUDJUK MILYEN, DE TUTI KIPRÓBÁLJUK!

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!