Arnold Classic 2011 Preview

2011-02-28

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A 2011-es Arnold Classic hű marad hagyományaihoz, és ismét a sport elitjét sorakoztatja fel, de ezúttal a hagyományoktól eltérően nem elegáns párbajt, hanem öldöklő háborút kell megnyernie a majdani bajnoknak.

 

Március első hétvégéjén, ezúttal 3-6-án kerül lebonyolításra az Arnold Sportfesztivál, melyben a profi testépítő verseny, az Arnold Classic - ami mellesleg az IFBB második legnagyobb rendezvénye - 5-én kap helyet. Sajnos ezúttal a tavalyi Mr. Olympia második helyezettje, Phil Heath, és az Arnold Classic uralkodó bajnoka, Kai Greene is úgy döntött, hogy kihagyja a tavaszi szezont, ami rossz hír a rajongóiknak. Jó hír ellenben a vetélytársaknak, mivel ez sokesélyessé tette a harcot, éppen ezért szinte lehetetlen megjósolni, ki fog győzni, hiszen már az egy héttel ezelőtti Flex Pro is alaposan felkavarta az erőviszonyok állóvizét.

 

Dexter Jackson
A Pengét szinte lehetetlen nem a favoritok között említeni, hiszen Mr. Olympia és háromszoros Arnold Classic bajnokként messze ő rendelkezik a legimpozánsabb eredménylistával a mezőnyben. Ugyanakkor két héttel a verseny előtt legyőzte egy újonc, Evan Centopani, ami rossz előjel Dexter számára - a bírók ugyanis nem felejtenek. Ha úgy dönt, hogy visszatér a jól bevált Dexter-formulához, - vagyis a tökéletes kondícióra koncentrál a teltség helyett -, jó eséllyel szállhat harcba a bajnoki címért, viszont ha ismét hibázik, akkor több helyezést is visszacsúszhat, és újabb komoly presztízsveszteséget könyvelhet el magának.

 

 

 

Branch Warren
Branch egész karrierje alatt egy Arnold Classic trófeáról álmodozott, de eddig soha nem akart sikerülni neki a verseny megnyerése, annak ellenére, hogy már 4 legizmosabb különdíjat is hazavihetett Columbusból. Most azonban nagy esélyt kapott: az utóbbi két évben minden alkalommal legyőzte Dexter Jacksont, a két másik nagy potenciális ellenfele, Phil Heath és Kai Greene pedig nem indul a versenyen, így a texasi a kőkemény kondíciójával és hihetetlen combjaival egyértelműen az egyik legnagyobb esélyes - viszont még egy apró botlást sem engedhet meg magának ebben a mezőnyben, ugyanis trónkövetlelőkből nincs hiány.

 

 

Dennis Wolf
Dennis mindenképpen a legjobbak között említendő, miután a 2010-es Mr. Olympián egy remek formával visszatért a top 5-be, ugyanakkor bő egy hete, a Flex Pron, csak egy 4. helyre futotta az erejéből. A Farkas ugyan nem nézett ki rosszul, de úgy tűnik, nem találja az arany középutat a szárazság és a teltség között: a tavalyi versenyein egyszerűen ellaposodott, és túl sok izmot veszített, míg legutóbb sikerült ugyan megőriznie a tömegét, de feláldozta a kondícióját. A bírók úgy tűnik, hogy inkább élesebbnek szeretik látni a németet, mint nagyobbnak, Wolfnak tehát fel van adva a lecke, amit ha sikerül tökéletesen megcsinálnia, akár a versenyt is megnyerheti.

 

 

Victor Martinez
Victor korábban megnyerte már az Arnold Classic-ot, de az ominózus 2007-es éve óta, amikor majdhogynem Jay Cutlert is sikerült megfosztania koronájától, nem állnak össze számára a dolgok. 2008-at kihagyta egy térdsérülés miatt, 2009-ben pedig nem tudott teljes gőzzel felkészülni, de még tavaly is csak a 8. helyre volt jó az Olympián, a teljes éves rákészülés ellenére. Ezek után sokan leírták a Dominikai Dominátort, de ő nem adta fel a harcot. Ezúttal Oscar Ardon segítségét kérte, aki korábban Kai Greene mellett már megmutatta, hogy guruként érti a dolgát, és a felkészülési fotók alapján Victor nem is halad rosszul - elképzelhető tehát, hogy visszatalál végre korábbi önmagához, és másodszor is elhódítja az Arnold-trófeát.

 

 

Ronny Rockel
Ronny tavaly már sokadszorra döbbentette meg a szakmát, azzal, hogy beférkőzött a Mr. Olympia első 6 helyzettje közé, ezzel bebiztosítva, hogy a nevét kizárólag a legjobbak között említsék. A felkészülése során folyamatosan újabbnál újabb felvételekkel bombázta a rajongókat, bizonyítva, hogy irtózatos formában van. Mivel a németnek még mindig vannak hiányosságai - főleg a hátpózokban -, valószínűleg az első helyért nem lesz meccsben, de a kiváló alakja a lassan védjegyének számító szárazsággal kombinálva garantálja, hogy az elsők között kell majd keresni a verseny végeztével - és alaposan meglephet néhány papíron nála jobb versenyzőt is.

 

 

Evan Centopani
Evan veretlenül érkezik az Arnoldra, miután a szezonnyitón sikerült még a 2008-as Olympia bajnokot, Dexter Jacksont is maga mögé utasítania, és bezsebelnie második profi győzelmét. Ugyanakkor még mindig újoncnak számít, aki ezúttal egyedül készül a versenyeire, és mivel nincs elég tapasztalata a csúcsforma időzítésében, kérdéses lehet, hogy sikerül-e megismételnie a Flex Pron mutatott formát. Ha igen,  akkor partiban lehet a győzelemért is, és talán még a sport második legnagyobb versenyén is megőrizheti makulátlan profi mérlegét, viszont ha nem, akkor könnyen visszaeshet néhány helyet, mivel a mezőny hihetetlenül szoros.

 

 

Roelly Winklaar
Roelly tavaly újoncként az Arnoldon debütált, idén pedig visszatér, hogy javítson az egy évvel ezelőtti 7. helyezésén, amivel akkor azonnal bekerült a köztudatba. A holland számára edzője bevallása szerint nem úgy indult a formába hozás, ahogyan tervezték, de a legutóbb látott képek már biztatóak, azonban koránt sem biztos, hogy az Arnoldig el tudja érni a csúcsformát. Mellesleg a legnagyobb gyengéje, a hátizomzata még mindig le van maradva a fizikuma többi részéhez képest, így kérdéses, hogy Roelly mire lehet képes a nagyágyúk versenyén, de ha meg tudja ismételni a tavalyi New York Pron mutatott győztes kondíciót az azóta felszedett tömeggel, akkor nem lesznek problémái.

 

 

Essa Obaid
Essa egy éve ugyanezen a versenyen vált profivá, azóta pedig már be is húzott egy győzelmet tavaly nyáron, most pedig kihasználja, hogy az abszolút amatőr Arnold Classic bajnokot mindig meghívják a profi versenyre is, és megpróbál az igazi sztárok között bizonyítani. Essa kiváló alakkal rendelkezik: váll-derék arányban bárkivel felveszi a versenyt, és tavaly kondíció terén is brutálisat mutatott. Ha azt a porszáraz kinézetet meg tudja ismérelni, és az elmúlt bő fél évben sikerült magára szednie némi izmot - főleg a hátára -, akkor újabb nagy meglepetést okozhat, és bár nehéz megjósolni, milyen magasra juthat, nem kizárt, hogy még az első helyért folytatott harcba is beleszólhat.

 

 

Toney Freeman
Toney nem sokat hallatott magáról az elmúlt hónapokban, valószínűleg ennek oka a tavalyi év végén történt svéd doppingbotrány, ami sokat ártott a hírnevének. Enek ellenére hiba lenne leírni az X-mant, mivel még mindig ő az egyik leglátványosabb versenyző a mezőnyben a maga 185 centis magasságával és elképesztő izomtömegével. Nála a kondíció szokott problémát jelenteni, mivel az óriási méretei miatt Dennis Wolfhoz hasonlóan ő is nehezen találja az egyensúlyt a szárazság és a teltség között, azonban ha egyszer mindent eltalál, a legjobbakra is veszélyes lehet.

 

 

 

Fouad Abiad
Fouad már a Flex Pron bebizonyította, hogy számolni kell vele, ugyanis akkor legyőzte az Arnold Classic egyik előzetes favoritját, Dennis Wolfot. A fiatal kanadai kiváló kondícióval lépett színpadra, és láthatóan az eddig legtöbbet kritizált izomcsoportját, a combját is felhozta, miközben megőrizte az alakját, Hany Rambod, a táplálkozási tanácsadója pedig szinte garanciát jelent arra, hogy a bő egy héttel ezelőtti forma nem fog romlani. Főleg ezeknek köszönhetően Fouadnak van esélye az első 6 közé kerülésre, de a legjobbak legjobbjai között lehet, hogy még mindig kissé kevésnek fog bizonyulni.

 

 

 

Johnnie Jackson
Johnnie a rajongók egyik kedvence, főleg a Mr. Olympia kaliberű felsőteste miatt, azonban pechére a pontozásnál a lábak is számítanak, és az utóbbi néhány évben a kondíciója sem volt éppen kifogástalannak nevezhető. Bár tavaly nyáron végre ismét rátalált a szárazság receptjére, és sikerült kvalifikálnia az Olympiára, a legjobbak mellett nem rúghatott labdába. Jelenleg jó barátjával, Branch Warennel együtt edz, aki híres brutális fotóműveiről, de valószínűleg ez sem jelent gyógyírt Johnnie számára, ugyanis nála jó eséllyel nem a lustaság, hanem idegi probléma áll a gyenge combok hátterében, így valószínűleg neki a top 6-ba kerülni ebben a mezőnyben túl nagy falat lesz.

 

 

Robert Piotrkowicz
Robert tavaly 10. lett az Arnold Classic-on, és - sokak szerint méltatlanul - helyezetlen a Mr. Olympián, így ő valószínűleg most sem a győzelemért fog harcolni. A legutóbbi felkészülési képei szerint nem is igazán tudott javítani a gyenge pontjain, így számára már az is jó eredmény lenne, ha sikerülne megőriznie a 10. helyet - bár az szinte garantált, hogy kondíció terén nem lesznek hiányosságai, így okozhat még meglepetést. Mellesleg Robert azért is érdekes, mert ő korábban már kiállt Tóth Dani ellen, és veszített, ezért bárhol is végez a lengyel, arra az eredményre - vagy jobbra - valószínűleg Dani is képes lenne.

 

 

Sergey Shelestov
Sergey-t minden bizonnyal kedvelik az Arnold Classic szervezői, ugyanis minden évben meghívják az egyébként csendben és nem túl eredményesen versenyezgető oroszt. A magassága és tömege miatt Sergey bármilyen mezőnyben jól mutat, ráadásul az alakja is kiváló, csakhogy számára rend szerint a kondíció a problémás terület. Ha ezúttal nem hibázik, akkor helyet követelhet magának az első 10-ben, azonban a tőle megszokott forma ezúttal valószínúleg csak az utolsó helyezések egyikére lesz elég.

 

 

 

Ben Pakulski
Ben igazi közönségkedvenncé lépett elő az évadnyitó Flex Pron, mivel óriásit fejlődött, a megdöbbentően keskeny derekával és hihetetlenül vastag, barázdált combjaival csak a legjobbak tudták felvenni a versenyt. Ugyanakkor a legnagyobb gyengéjét, a hátát továbbra sem sikerült felhoznia, ami sajnos súlyosan visszaveti a bírók szemében, és ezzel együtt a pontozólapokon is. Az évadnyitón ugyan 5. tudott lenni Dennis Wolf mögött, de valószínűleg a nagyágyúk versenyén ugyanaz a forma már kevés lesz, viszont ha tökéletesre tudja csiszolni a kondíciót, kinézhet neki egy top 10-es helyezés.


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!