Arnold Classic 2012 Preview

2012-02-28

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Közeleg a tavasz, az Arnold Classic már a küszöbön toporog, így ideje gyorsan áttekinteni, kiktől számíthatunk nagy dolgokra 2012 elején.

 

A mezőny krémje nagy vonalakban ugyanazokból fog állni, mint tavaly, egyetlen fontos hiányzóval, akinek távollétét azonban igazoltnak tekinthetjük. Victor Martinezről van szó, aki jelen pillanatban erős katabolikus folyamatoknak van kitéve a hűvösön, ahol remélhetőleg tényleg csak hűsöl, nem pedig melegeskedik. Ugyanakkor ez egyben azt is jelenti, hogy a két aktuális legnagyobb, Phil Heath és Jay Cutler sem készül fel a tavaszi szezonban - bár ez nem hat meglepetésként, sokkal inkább tekinthető amolyan királyi hagyománynak. Az kevésbé volt magától értetődő viszont, és némi sajnálatra adhat okot, hogy Kai Greene is a tavasz kihagyása mellett döntött, ahelyett, hogy megpróbálta volna harmadszorra is megnyerni az Arnoldot, ami egyenesen fantasztikussá varázsolta volna ezt az amúgy is kiválónak ígérkező versenyt.

 

 

Branch Warren
A verseny első számú favoritja mindenképpen Branch Warren, hiszen egy évvel ezelőtt gyakorlatilag ugyanebben a mezőnyben győzni tudott. Csakhogy azóta történt egy s más: a legfontosabb, hogy volt egy őszi szezon, amit kihagyni kényszerült, méghozzá egy elég súlyosnak tűnő sérülés miatt. Tavaly nyáron elszakította a combját, így önmagában már az is csodával határos, hogy egyáltalán fel tud készülni március elejére, nemhogy még jó is legyen. A z eddig látott felvételek azonban arról árulkodnak, hogy nincs komoly gond az alsótest tekintetében, míg felül szépen megvastagodott, ami pedig azt jelenti, hogy ha nem rontja el a formaidőzítést - ami egyébként nem szokása -, akkor jó esélye van egy újabb Arnold-trófeával távozni Columbusból, vagy minmum egy Olympia kvalifikációt érő dobogóval.

 

 

Dexter Jackson
A "Penge" már háromszor is megnyerte az Arnoldot, ráadásul ő lesz az egyetlen a mezőnyben, aki már egy Olympia címet is a magáénak tudhat, mégis kevesen említik az esélyesek közt. Ennek az utóbbi egy évben mutatott teljesítménye az oka, ami finoman szólva is hervasztó egy Dexter-kaliberű versenyzőtől: egyszerűen képtelen volt csúcsformába kerülni, és ezzel szerzett néhány csalódást keltő eredményt. Ráadásul legutoljára decemberben lépett színpadra élesben, így nem volt sok ideje pihenni, de számára már az is elég lenne, ha eltalálná a kondíció és a teltség tökéletes kombinációját, amit a korábbi években egyszerűen nem tudott elhibázni. Remélhetőleg Charles Glass és George Farah segítségével végre rátalál a "régi Dexterre", számára ugyanis csak ennyi kellene egy szinte garantált győzelemhez.

 

 

Dennis Wolf
A németek kedvenc Farkasembere már majdnem két éve gurumentesítette magát, és azóta el is párologtak a formaidőzítéssel kapcsolatos gondjai. Bár még mindig nem sikerült 100%-ban tökélyre fejlesztenie a módszerét, remélhetőleg az őszi szezonból megtanulta a leckét, és képes lesz az Olympián mutatott formát is überelni. A z eddig látott felkészülési fotók alapján tömegben egyértelműen tudott fejlődni, ami jó hír, ugyanis Dennis-t gyakran szokták ezzel kritizálni, de ami még fontosabb, hogy a háta is jobbnak tűnt. A tavalyi második helyezése után az egyetlen célja egyértelműen csak a győzelem lehet, ami egyáltalán nem tűnik olyan elérhetetlennek, ha az újonnan felépített izmait át tudja menteni a színpadra is, miközben megússza a bevizesedést - aminek a megoldása némileg bonyolultabb feladat néhány intim betét felhelyezésénél.

 

 

Evan Centopani
Evan tavaly óriásit robbantott, amikor az évadnyitón megverte Dextert, majd az Arnoldon első nekifutásra bezsebelt egy negyedik helyet. Bár az eredeti tervek szerint indulnia kellett volna az Olympián is, végül úgy döntött, ismét elhalasztja a debütálást a legnagyobbak között, hogy tovább fejlődhessen. A z eddig látott felvételek mindenképpen biztatóak Evan szempontjából: szemlátomást iszonyatosan masszív lett az elmúlt egy évben, valamint a gyengéjének tartott hát- és mellizmai is sokat fejlődtek. Mindenemellett egyelőre kondíció terén sincsenek gondjai, így ha nem követ el valamilyen óriási butaságot az utolsó napokban/órákban, szinte már most be van biztosítva a helye az első kihívásban. Mellékesen a győzelemre is akad némi sansza, és érdemes megjegyezni, hogy a statisztikákban nem mutatna rosszul 4. profi versenyeként egy Arnold győzelem.

 

 

Gustavo Badell
Puerto Rico kedvenc fia 2009 végén látszólag végleg visszavonult, de - mint minden nagy öreg - nem tudta magát sokáig távol tartani a testépítéstől. Már többször is felröppent a pletyka, hogy Gustavo hamarosan visszatér, de az eféle szóbeszédeket érdemes a helyükön kezelni, ugyanis amikor megkezdődik a versenydiéta, hamar elmúlik az elkényelmesedett versenyző lelkesedése. Gustavo esetébe nazonban nem ez a helyzet, ő véresen komolyan gondolta a visszatérést, de sajnos a felkészülési fotói arról árulkodnak, hogy a győzelem sorsának alakulásába nem sok beleszólása lesz. Persze nem szabad elfelejteni, hogy már állt dobogón a Mr. Olympián, viszont azok az idők már rég elmúltak, és egyelőre nem túl meggyőző a forma - de ezekre a színpadon rácáfolhat.

 

 

Lionel Beyeke
A Flex csapatának legújabb szupersztárja megnyerte a szezonnyitó Flex Prót, bár sokak szemében kérdéses, hogy ezt megérdemelten tette-e. Az ellenben nem vitás, hogy óriási potenciálja van, és ha sikerül egy porszáraz formát hoznia, az Arnoldon könnyen a legjobb hatba kerülhet. Persze ehhez elengedhetetlen a tökéletes formaidőzítés, mivel tömegben - a magasságához mérten - még nem tart ott, ahol kellene, így ahhoz, hogy komolyan labdába rúghasson, de ez számára csupán idő kérdése.

 

 

Fouad Abiad
A Team Scitec legújabb tagja kissé felsült az évadnyitón, miután fő esélyesként érkezett a verseny helyszínére, mégis csak egy bronzéremmel távozott - a bírói kar erősen megkérdőjelezhető döntésének köszönhetően. Azóta már túltette magát a történteken, és azt ígéri, táplálkozási tanácsadója, Chad Nicholls segítségével az Arnoldon az elérhető legjobbat formát fogja hozni, majd visszatér az izombányába, hogy kilopjon magának még némi tömeget. Ez jó eséllyel azt jelenti, hogy az exta két hét felkészülés után Fouad irtózatos kondícióval lép majd színpadra, ami akár egy top 6-os helyezést is érhet neki, de sajnos az Olympia kvalifikációt jelentő dobogó egyelőre elérhetetlennek tűnik számára.

 

 

Brandon Curry
Brandont a sport egyik legígéretesebb tehetségeként tartják számon annak ellenére, hogy az elmúlt években nagyon következetesen a nulla és a halvány semmi közötti fejlődéseket produkált a hosszú offszezonjai alatt. Ezzel együtt a tavalyi Olympiára végre összehozott egy remek kondíciót, ami rögtön hozott neki egy kiváló 8. helyet. Ha csak az őszi formát meg tudja ismételni, már esélyes lehet, hogy bekopogtasson a top 6-ba, de valószínűleg a combizmait nem tudta számottevően felhozni az elmúlt néhány hónap alatt, így a nagy sikerek még minden bizonnyal váratnak magukra. Mellesleg az előzetes fotók sem voltak túlzottan biztatóak, de Brandon időnként képes csodákra, ha formába kell kerülni, így még korai lenne leírni.

 

 

Eduardo Correa
A 202 fontos kategóriából érkezett brazil hozzáállása mindenképpen dicséretes, hiszen gyakorlatilag ő az egyetlen versenyző, aki át mert lépni a súlykorlátos divízióból a nagyok ligájába. Egyelőre a sikerek nem jönnek, a Flex Prón legalábbis nem kapta meg azt az elismerést, ami sokak szerint kijárt volna neki, miután kimagaslóan a legfelkészültebb versenyző volt a mezőnyben. Bár tömegben nem képes meccselni a nagyfiúkkal, a magasságához mérten iszonyatosan vastag, nem beszélve a porszáraz kondíciójáról, így könnyen meglephet néhány nála többre értékelt versenyzőt. Ráadásul az utóbbi héten nyilvánosságra került fotói azt sejtetik, hogy tudja überelni az évadnyitón mutatott formát, ami már egészen biztosan felkelti majd a bírók figyelmét is.

 

 

Shawn Rhoden
A Flexatron becenevű új reménység is kipróbálta magát a szezonnyitón, de sajnos nem villogott túlságosan, így kénytelen volt beérni a negyedik hellyel. Összességében véve nem fejlődött eleget az őszi szezon óta: szemlátomást nem került rá elég tömeg, és a kondíciója sem volt elég jó, miközben a köldöksérvét gondosan megvédelmezte, ahelyett, hogy lepasszolta volna egy gyermekmegőrzőbe. Nagy dolgokat ezúttal még nem lehet várni tőle, de ha sikerül beszáradnia, még a top 6-ot is megkörnyékezheti. Mindenesetre ebben a szezonban nem neki áll a zászló, mindenképpen javulnia kell, ha tartósan szeretné beírni a nevét a testépítés történetébe, vagy akár csak a szakma emlékezetébe.

 

 

Ben Pakulski
A legendás sárga gömböc után Pac-mannek nevezett Pakulski se nem legendás, se nem sárga, de azért okozott némi meglepetést azzal, hogy a Flex Prón élete legjobb formáját vitte színpadra, és ellopta Fouad elől még a második helyet is. Azt mindenképpen el kell ismerni, hogy önmagához képest kiváló volt, és Chad Nicholls garanciát jelent arra, hogy a forma nem fog csak úgy elromlani, de összességében véve még mindig vannak komoly hiányosságok a fizikumán. A háta továbbra is fényévekre le van maradva és a karjaira is ráférne még némi javulás, így a nagyok között valószínűleg nincs sok esélye kiugró eredményre. Sokkal nagyobb baj viszont, hogy az eddigi tendenciát elnézve jó eséllyel soha nem fogja felhozni a gyengéit, ez pedig egyben azt is jelentheti, hogy soha nem ér fel a csúcsra.

 

 

Michael Kefalianos
A görög származású taxisofőr nemcsak fizimiskában hanem fizikumban is a marconább vonalat testesíti meg: valószínű, hogy késő éjjel még akkor is átszaladnak előle a járókelők az utca túloldalára, ha mosolyog. Ugyanez igaz lehetett a vetélytársaira is, amíg amatőrként versenyzett, ugyanis mindig hozza a kondíciót, miközben brutálisan vastag minden létező szögből nézve. Csakhogy a fő problémája is a marcona testi megjelenése, ugyanis esztétikumban határozottan nem olyan erős, mint fekvenyomásban. Éppen ezért sajnos jó eséllyel még a top 10-be sem fogja tudni beküzdeni magát - de mivel igazi harcos, megpróbálja a lehetetlent, és némi szerencse meg egy penge forma még sikerre is viheti az ügyét.

 

 

Matthias Botthof
Matthias a tavalyi amatőr Arnold Classic abszolút bajnoka, aki miután megszerezte a profi kártyát, kihagyta az év további részét, hogy ugyanott ejtse meg a profi debütálását, ahol kiérdemelte a profi státuszt. Azóta szinte biztosan tudott fejlődni, de még így is érdekes lehet számunkra, ugyanis ha Tóth Daninak idén összejön az Arnold, és megszerzi a profi kártyát, jó eséllyel egy év múlva hasonló eredményt érhet el, mint Matthias idén. Azt azonban le kell szögezni, hogy a németben már nem sok potenciál maradt további fejlődésre, így Mr. Olympia garantáltan nem lesz belőle soha, de egy top 10-es helyezésre jó lehet.

 

 

Ben White
Ben 2010-ben még össze tudott hozni egy olyan formát, amivel jó volt egy kisebb verseny megnyerésére, de azóta erősen leszálló ágba került. A kondíciót sem tudja a színpadra időzíteni - ha sikerül időzíteni egyáltalán akármikorra -, és tömegben sem fejlődik sehova, sőt. Ezt a tendenciát ismerve, és tudva, hogy nyilvánvalóan teljesen esélytelen egy dobogós helyezésre, nehéz elképzelni, hogy a mostani hétvégére fogja időzíteni a csúcsformáját, pedig talán még az sem lenne elég ahhoz, hogy előrébb mozdítsa az utolsó helyek egyikéről.

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!