Arnold Classic 2013 Preview

2013-02-26

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Itt az Arnold Classic, az év egyik fénypontja, ami sajnos nem ígérkezik olyan fényesnek, mint kellene.

 

A 2013-as Arnold Classic előtt sokkal nagyobb hírverést kapott az, hogy kik nem indulnak, mint az, hogy kik szállnak majd ringbe a hétvégén. Ez valószínűleg egyenes következménye annak, hogy az elmúlt néhány évet az élmezőny tekintélyes része végigversenyezte, gyakorlatilag kihagyás nélkül, szezonról szezonra. Ennek köszönhető az, hogy az utóbbi fél évtizedben még az Arnold-színvonalhoz mérten is kiváló show-k voltak Columbus-ban, és talán jórészt az is, hogy idén olyan nevek maradnak távol, mint Branch Warren, Dennis Wolf, Kai Greene, Shawn Rhoden és Victor Martinez.

Azért persze az Arnold Classic szervezőgárdája mindent megtett, hogy a legnagyobb nevek jelentős részének pihenője ellenére a 2013-as rendezvény is felérjen a már hagyományosan magas mércéhez. Így minden kétséget kizáróan idén is komoly verseny lesz, egy igen elégedett győztessel, aki a világ urának fogja magát érezni - legalább addig, amíg egy igazi alfa hím (értsd: Arnold) meg nem jelenik mellette a színpadon.

 

Dexter Jackson például már háromszor is volt főszereplője a fenti jelentnek, és tekintve, hogy az új generációt képviselő sztárok, akikkel meggyűlt a baja az elmúlt néhány évben, a pihenő mellett döntöttek, jó esélye van arra, hogy ezt negyedszer is összehozza. Különösen, ha hozzávesszük az egyenlethez, hogy tavaly sokak szerint élete legjobb formáját vitte színpadra - vagyis hosszas vergődés után a "Penge" végre visszatért, és van olyan veszélyes, mint öt éve volt, Mr. Olympiaként.

 

Cedric McMillan személyében azért az új generáció is képviseltetve van, sőt, Cedric gyakorlatilag a legújabb generációt képviseli. A szakmában senkit nem érne sokként, ha Chris Aceto segítségével elverné Dextert, és zsebre tenné a címet, és bár idővel ez valószínűleg elkerülhetetlen lesz, nem biztos, hogy erre már most készen áll. Mindenesetre a felkészülése alatt rengeteg felvételt tett közzé magáról, így az garantált, hogy a már most sem csekély rajongótábora nem fog csalódni benne: a védjegyének számító, alapjaiban oldschool, de a sport mai elvárásainak is megfelelő fizikummal fog színpadra lépni. És igencsak benne van a pakliban, hogy el is viszi a címet a Team Scitecnek.

 

Toney Freeman ha valaha Arnold Classic-ot akar nyerni, akkor most kell összekapnia magát, mert ennél jobb lehetőséget nem fog kapni. Dexter és Cedric kivételével egyetlen versenyző sem lesz ott, aki papírforma szerint meg tudja verni az X-mant csúcsformában, így ha a fentebb említett duó (vagy esetleg csak egyikük) elkövet egy komolyabb hibát, Toney lesben fog állni. Ráadásul a felkészülési képei alapján nem akármilyen formával készül, jó eséllyel 46 évesen élete formájában van, ami jelzi, hogy pontosan érzi, mekkora a tét.

 

Ronny Rockel a fenti nevek közül mindenkinek megszorongatta már a tökét, és itt tessék nem gondolni semiféle szexuális tartalomra. Ronny két évvel ezelőtt még abszolút top versenyzőnek számított, csak azóta közbejött egy 2012 néven ismert probléma. Tavaly ugyanis következetesen mindig rossz kondícióval lépett színpadra, mint utóbb kiderült azért, mert cukorbeteség alakult ki nála. Ugyan állítása szerint egy profi dietetikus segítségével kidolgozott egy módszert, amivel garantáltan csúcsformát tud hozni, de egyelőre korántsem biztos, hogy ez működni is fog nála. Éppen ezért szinte lehetetlen megjósolni, hol fog végezni a ranglétrán, de az ő esetében az elsőtől az utolsó helyig tényleg bármi lehetséges.

 

Johnnie Jackson tavaly bebetonozta a helyét a világ legjobb testépítői között, és ezúttal nem az erejével. Megmutatta, hogy a nem csak erőemelőként tud érvényesülni, hanem póznadrágban is ott van a szeren. Éppen ezért, ha tudja hozni a tavalyi formáját (vagy akár még jobbat) akkor lehet keresnivalója a legjobb ötösben is, de ha visszatér a régi Johnnie, akinek a felhúzás jobban ment a diétánál, akkor könnyen az utolsó helyek egyikén találhatja magát.

 

Fouad Abiad tavaly csatlakozott a Team Scitechez, majd nekiállt tömegelni, hogy idén nagyot robbanthasson a színpadon. Időnként ugyan megvillantotta a formája alakulását, de ezek drámai átváltozást nem mutattak. Sokkal inkább tűnik úgy, hogy Fouad igyekszik finomhangolni a fizikumát: a combjai ismét sokat fejlődtek és az előzetes képeken a kondíciója kifejezetten jónak tűnik, de a kissé megvastagodott középrész és a kiválónál valamivel gyengébb jelzővel illetendő hátizomzat egyelőre maradni látszik. Persze lehet, hogy a verseny napján Arnold már a bekksztédzsben kihirdeti bajnoknak, de reálisan szemlélve a dolgokat, erre kevés az esély. Pláne azért, mert Arnold nem mászkál a bekksztédzsben.

 

Hidetada Yamagishi igazi elmebeteg, de a lehető legjobb értelemben: néhány héttel az Arnold előtt - a pontos időpontot még Alexey Lesukov, hírszerző zseni sem ismeri - eltörte a csuklóját. Normál esetben ez azt jelenti egy versenyzőnek, hogy az egész felkészülés megy a kukába, folytatás a reklám után. Csakhogy Hide esete a legkevésbé sem normális, és mindentől függetlenül el fog indulni az Arnoldon, sőt, a következő hónapok versenyeit sem mondta le. Persze ez még változhat, hiszen egy csúnya leégés esetén valószínűleg a tavasz további részének kihagyása meleltt dönt majd, de a hozzáállása önmagáért beszél.

 

Ben Pakulski egy évvel ezelőtt egy irtózatos formával tarolt az Arnold Classic-on: miközben mindenki a tizedik hely környékére várta, felugrott negyediknek, megverve többek közöt Dexter Jacksont is. Mindezt annak köszönhette, hogy Chad Nicholls segítségével olyan borzalmas szárazságot sikerült összehoznia, amihez hasonló már évek óta nem fordult elő profi színpadon. Ugyanolyat azóta sem mutatott ugyan, de remélhetőleg most ismét összejön neki, és időközben sikerült csiszolnia a genetikailag gyengébb testrészein is, mert ha igen,z idei mezőnyben a dobogó közel sem elérhetetlen számára.

 

Darrem Charles látszólag már végleg visszavonult a versenyszerű testépítéstől, amikor bejöttek a képbe a masters versenyek. Legutóbb a Masters Mr. Olympián futott neki a színpadnak, és bár ez korántsem sikerült olyan jól, mint ahogy sikerülhetett volna, valamilyen rejtélyes oknál fogva mégis úgy határozott, ismét beleveti magát az openesek világába. Sajnos jópár éve már annak, hogy Darrem a csúcson volt, így sokat nem szabad tőle várni, de remélhetőleg azért összerakott egy látványos szabadpózt, és jobb fizikumot tud vinni az Arnold színpadára, mint amivel decemberben próbálkozott mastersben.

 

Michael Kefalianos, a görög taxisofőr Auszrtáliából ismét eljön, és ismét megmutatja, mi az a magyarok görögök istene. Mike nevének szóba kerülése esetén mindenki pontosan tudja, mire kell gondolni: masszív izomzatra, eszeveszett kondícióra, szép, kopasz és izmos fejzetre, kevésbé szép arculatra és egy nem túl kiváló helyezésre. Idén is ezt lehet várni Mike-tól, aki valószínűleg örökké ilyen marad, hacsak nem jön el a globális felmelegedés meg a világvége. Viszont ez cseppet sem baj; aki szereti, ezért szereti.

 

Marcus Haley karrierje roppant szerencsétlenül alakult, hiszen profivá válása után mindkét térde csúnyán megsérült, így nem igazán sikerült kiteljesítenie a potenciálját profiként. Mindenesetre ott lesz az Arnoldon, és bár nincs sok esélye arra, hogy komolyan beleszóljon a nagyok játékába, valószínűleg mindent el fog követni annak érdekében, hogy hozza a kötelező színvonalat, és kiharcoljon magának egy helyet a legjobb tízesben.

 

Edward Nunn főleg mastersben próbálkozott az elmúlt két évben, de sajnos még mindig a felsőteste tömeghiányával küzd. Ráadásul figyelembe véve azt, hogy már átlépett a 40-en, nem tűnik túlságosan valószínűnek, hogy hirtleen megtáltosodjon és mindenkit lemosson a színről. Ugyanakkor előfordult már, hogy lenyomta Toney-t is, aki hozzá hasonló fizikummal rendelkezik, csak azzal a különbséggel, hogy Toney már bizonyított, Ednek pedig ez még hátra van, már ha valaha tud bizonyítani.

 

Fred Smalls valószínűleg az egyetlen a meghívottak között, akiről el lehet képzelni, hogy több nagyágyú nevezése esetén nem kapott volna meghívót, hiába kér. Ennek megfelelően nem is szabad sokat várni tőle, hiszen hiába a genetikailag jó alak, az elmúlt években csak az bizonyította be, hogy még George Farah sem képes csodákra. Persze kettejük közös munkájának gyümölcseként Fred sokat fejlődött, de valószínűtlen, hogy az Arnold Classic szintjéhez már felért volna, így esélyes, hogy az utolsó helyek valamelyikén lesz megtalálható a neve a verseny végeztével.

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!