Arnold Classic 2014 Preview

2014-02-21

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az IFBB 2014-es profi szezonja egy nagy durranással fog indulni, ugyanis az idei évadnyitó szerepét betöltő Arnold Classic a verseny hagyományaihoz hűen felvonultat minden nagyágyút, aki versenyezni fog a tavaszi szezonban!

 

A 2014-es Arnold Classic-on a szokásoknak megfelelően nem fog elindulni az uralkodó Mr. Olympia. Ez már csak azért sem meglepő, mert Phil Heath már korábban bejelentette, hogy esze ágában sincs egy tavaszi felkészülés és egy Arnold cím miatt kockára tenni az őszi szezon sikerét. Kai Greene pedig úgy döntött - legalábbis idén -, hogy követi a példáját, ami érthető, hiszen kétszer már megnyerte az év első felének legillusztrisabb versenyét, a Sandow szobor azonban még hiányzik a gyűjteményéből. Dexter Jackson is úgy határozott, ezúttal tart egy rövidebb pihenőt, és csak ősszel tér vissza a színpadra, de visszavonulásról egyelőre nincs szó a "Penge" háza táján.

Ennek ellenére óriási meccs várható az idénynyitón, hiszen számos, egyre feljebb kapaszkodó tehetség várja, hogy végre rárabolhasson egy Arnold szoborra. Ráadásul két korábbi bajnok is ott lesz a mezőnyben, akiknek az utóbbi időben nem alakultak túlságosan fényesen a dolgai. Éppen ezért már az év elején jó képet kaphatunk arról, hogyan változik a profi mezőny 2014-ben, ki került közelebb ahhoz, hogy végleg lehúzza a rolót, és ki közeledik a céljához, hogy végre felérjen a csúcsra.

 

Dennis Wolf

Az "Ordas Farkas" egyértelműen a verseny egyik favoritja, annak ellenére, hogy bár eddig sosem jutott feljebb a második helynél az Arnold Classic-on, az utóbbi években többször és következetesebben sikerült jó formát hoznia, szigorúan guruk nélkül. Persze jó barátja, Dennis James segítségét gyakran igénybe veszi, de ezzel nem árulja el 2010-ben tett fogadalmát, hiszen a felkészülését egyébként saját maga tervezi meg, honfitársához csupán némi objektív vélemény reményében szokott fordulni. Ráadásul tavaly meglepő magabiztossággal előzte meg Shawn Rhoden-t is, akivel két éve még igencsak meggyűlt a baja, és mellékesen sokak szerint Kai Greene-nél is jobb volt, ami komoly fegyvertény, hiszen a "Predátor" már hosszú ideje csak Phil Heath-től kapott ki. Wolf tehát lendületben van, így komoly sansszal indul a címért, és ha sikerül összehoznia egy hibátlan formaidőzítést, könnyen hozzá kerülhet az elsőnek járó trófea.

 

Shawn Rhoden

A sport egyik legújabb üdvöskéje már cseppet sem fiatal, alulról veri a negyvenet, de csak az elmúlt két évben ért be igazán. 2012-ben megdöbbentette a világot, amikor az évet négy győzelemmel zárta, miközben az Olympiáról is elhozott egy nem túl szerény bronzot. Tavaly már kevésbé villogott: nem sikerült visszatalálnia a kondíció és a teltség arany középútjára, de még így is magasam kiemelkedett a mezőnyből a fantasztikus, Flex Wheeler-t idéző arányaival. Ezzel bezsebelt egy negyedik helyet az "O"-n néhány egyéb kiváló eredmény mellé. Ezért ha ezúttal sikerül összehoznia egy hibátlan formaidőzítést, és különösen ha a tavalyi önmagához mérten még fejlődni is tud, minden esélye megvan rá, hogy visszavegye Wolf-tól az első számú jolly joker szerepét az Olympián. Bár a helyzet az, hogy másodikként sem elhanyagolhatóak az esélyei arra, hogy a feje tetejére állítsa az elmúlt években beállni látszó rendet a mezőnyben, és akár a Sandow szoborért meccseljen, ha eljön az idő.

 

Branch Warren

"Texas Titánja" a két és fél évvel ezelőtt elszenvedett sérülése óta nem a régi, és bár ennek ellenére sikerült rádupláznia az Arnold győzelmeinek számára - azaz nyert egy másodikat -, úgy tűnik, rossz irányba tart a ranglétrán. A tavaly őszi szezon különösen rosszul sikerült neki, a szakmában sokan úgy érzik, hogy az Olympián még a kilencedik hely is ajándék volt számára, ez pedig nem jó előjel a tavaszra nézve. Kevés az idő ugyanis ahhoz, hogy komolyabb mértékű fejlődést tudjon felmutatni, az pedig elengedhetetlen lenne, ha meg akarja előzni a saját fizikumától igencsak eltérő vonalat képviselő, sokkal arányosabb és esztétiksabb kinézetű versenyzőket. A legutóbbi felkészülési fotók tanúsága szerint ennek megfelelően Branch lemondott némi izomról annak érdekében, hogy tökéletes kondícióban lépjen színpadra, és versenyképes legyen. Csakhogy ez nem fogja garantálni a sikerét, hiszen a brutálisan masszív izomzat mindig is a védjegyének és legfőbb erősségének számított.

 

Victor Martinez

Egy újabb figura, aki korábban már győzni tudott az Arnold Classic-on, de az utóbbi években a karrierje leginkább a hullámvasúthoz  volt hasonlatos. A 2008-as sérülése után évekbe telt, mire képes volt visszatérni korábbi, Arnold bajnok formájához, majd nem sokkal később lecsukatta magát, szabadulása után pedig szilánkosra törte a karját. Ezek komoly akadályokat gördítettek a gyors és eredményes visszatérés útjába, amiket azóta sem sikerült teljes mértékben elhárítania. Ennek megfelelően az újabb kihagyás után a karrierje meglehetősen döglődő állapotba került, amin a tavalyi Mr. Olympia-n sem sikerült javítania, amikor még a legjobb tízbe sem került be, holott 2007-ben még a csúcsot ostromolta. Tavaly ugyan sikerült élete legszárazabb formáját hoznia, de ennek lehetett némi köze ahhoz, hogy jó adag izomtömeget veszített korábbi önmagához képest. Hamarosan kiderül, hogy ebből mennyit sikerült visszaszednie, és hogy ehhez képest hogyan alakul a kondíciója, de az elmúlt öt év után már kevesen várnak csodát Victor-tól.

 

Ben Pakulski

Ben az elmúlt években többször bizonyította már, hogy képest rettenetes szárazságot vinni a színpadra, és ezzel egy éve sikeresen kivívott magának egy második helyet az Arnold Classic-on, ami komoly fegyvertény. Ennek ellenére nem lehet garantált dobogósként kezelni, hiszen azt is bizonyította már, hogy a kondíciót el is tudja rontani hasonló hatékonysággal, így nála abszolút kétesélyes a játék. Ráadásul több strukturális hiba is ordítva vonzza a kritikus szemeket a fizikuma bizonyos pontjaira, amik javításába bármennyi munkát is öljön bele, minden bizonnyal a karrierje végéig elkísérik majd. Ez pedig nem jó pont 2014-ben, amikor a testépítésben végre ismét előtérbe került a szimmetria, és a mezőnyben számos olyan név akad, akik éppen az arányaikra építették karrierjüket. Ennek ellenére benne lehet a pakliban egy újabb top hármas helyezés, de valószínűtlennek tűnik, hogy az első hely elérhető lenne számára.

 

Cedric McMillan

A Team Scitec frontembere 2013-at egy katasztrófával felérő tavaszi szezonnal és egy meglehetősen középszerű őszivel zárta. Ennek ellenére nem teljesen negatív a mérleg, hiszen a bajnoknak szemlátomást éppen egy pofára esésre volt szüksége ahhoz, hogy végre megkomolyodjon, és elkezdje versenyzői karrierjét a helyes irányba terelgetni. Az előzetes fotók arról árulkodnak, hogy az egy évvel ezelőttihez képest felpakolt némi tömeget, javított a combizmain és a diétája is jól halad. Ez azt jelenti, hogy már csak Chris Aceto megkérdőjelezhetetlen szakértelmére kell bíznia magát az utolsó hetekben, és minden bizonnyal élete legjobb formájában lép majd színpadra jövő hétvégén Columbus-ban. Azt ugyan nehéz lenne megjósolni, hogy ez mire lehet elég a jelenlegi, kiemelkedően erős mezőnyben, de ha saját magát le tudja győzni, már jól kezdődik majd az éve, és ezzel nagy eséllyel javíthat a tavalyi hatodik helyezésén is.

 

Evan Centopani

A magyarul igen bután hangzó "Ökör" becenévre hallgató Evan nem vitte túlzásba a fejlődést az utóbbi években. Mivel közismerten szeret hosszabb pihenőket tartani két versenyszezon közt, valószínűleg nem lehet komoly előre lépést várni tőle, mivel a mostani lesz zsinórban a harmadik szezonja. Ennek ellenére ideje lenne újra megvillantania oroszlánkörmeit, mert a felépített hírneve kezd némileg megkopni, hiszen továbbra sem közeledik látványosan ahhoz, hogy a Mr. Olympia koronára esélyesek között tartsák számon a nevét. A bajnok mellesleg szokásához híven ezúttal is igen szerényen készül, szűkmarkúan bánva az updétekkel azt illetően, hogyan alakul a formája. Éppen ezért akár az is benne lehet a pakliban, hogy pont most fog rátalálni a csodaformulára, csak az eddigi tendenciák alapján erre kicsi az esély.

 

Toney Freeman

Az X-Man renoméja is kezd halványodni, de negyvenhét éves korban már nincsenek csodák. Persze Toney okozott már meglepetést, hiszen az utóbbi öt évben a szakma többször is leírta, mint top versenyzőt, amire minden alkalommal csattanós választ tudott adni egy újabb remek formával és egy sor kiváló eredménnyel. Nem elképzelhetetlen, hogy most is ez következik, de az idő múlásával egyre nagyobb annak az esélye, hogy ráun a versenyzés ízére, az egyre erősödő fiatal generáció mellett, és végül a visszavonulás mellett dönt. Csak hogy aztán még legalább öt vagy tíz évig rendszeres vendégszereplésekkel bizonyítsa, ötven körül sem kell senkinek elásnia magát. Persze néhány éve még úgy tűnt, elérhető közelségben van számára egy Arnold cím, így nem lehetetlen, hogy ez éppen idén jöjjön össze neki, csak felettébb valószínűtlen.

 

Brandon Curry

Brandon érdekes figura: a sport egyik legnagyobb tehetségének kiáltották ki profivá válásakor, sőt már előtte is, azonban a profi státusszal a zsebében elhagyta magát. Megejtette a debütálását, de győzelmi sorozatok helyett csak középszerű eredményeket tudott szállítani, amiket elsősorban az istenadta genetikájának köszönhet, ugyanis a felkészültsége rendre méltatlanul sok kívánnivalót hagyott maga után. Az elmúlt két évben sikerült végre összeszednie magát, és szerzett néhány komoly eredményt, mint az első Brazil Arnold Classic bajnoki címe vagy egy hetedik hely a Mr. O-n, de főszponzora, a BSN ennek ellenére kitette a szűrét az Arnold előtt. Ugyan a tavaszi felkészülését ez minden bizonnyal nem befolyásolja, került rá némi extra nyomás, ugyanis ha nem mutat jó formát, elképzelhető, hogy hoppon marad szponzorok terén Akkor pedig igazán próbára tétetik majd az elhivatottsága, amiből a hírek szerint eddig is hiányt szenvedett.

 

Edward Nunn

Ed fizikumán kezdi megbosszulni magát a fejlődés hiánya. Amikor hat évvel ezelőtt profivá avatták, a szakma vérmes reményeket fűzött hozzá, de miután nem tudott számottevően javítani a fizikumán, soha nem lett belőle az a kiválóság, amihez meglettek volna az adottságai. Ezt persze be lehet tudni a korának, hiszen alulról verte a negyvenet már profivá válásakor is, azóta pedig nem lett éppen fiatalabb. Ennek ellenére abszolút a jobb versenyzők között tartják számon, nyilván nem véletlen az sem, hogy egyáltalán meghívást kaphatott az Arnold Classic-ra. Világmegváltó teljesítményt remélni tőle hiú ábránd lenne, de ha jól csinálja a formaidőzítést, okozhat meglepetést.

 

Fred Smalls

Fred is közel jár már a negyvenhez, de George Farah segítségével a stabilan helyezetlen versenyzők táborából mégis sikerült előlépnie a kisebb versenyeken dobogóért meccselők közé. Minden bizonnyal ennek köszönheti, hogy az Arnold szervezői meghívásra érdemesnek találták annak ellenére, hogy egyértelműen a leggyengébb eredményekkel rendelkező versenyző a mezőnyben. Ennek megfelelően valószínűleg jövő hétvégén legjobb esetben is csak a tizedik hely környékén csatázhat, de nyilván számára már a puszta részvétel is komoly presztízs. Ha pedig mindezek mellé még egy jó formát is mutat, azzal csak jót tehet a saját karrierjének.

 

Roelly Winklaar-ról mindenképpen említést kell tenni, ugyanis a Curacau-ról származó tehetség két héttel a verseny előtt sikeresen kukázta a teljes felkészülését egy motorbalesettel, ami kiejtette a tavaszi szezonra. Az eddigi hírek szerint nem történt komoly sérülés, de arról egyelőre nem beszélt, mikor léphet majd újra színpadra. Valószínűnek tűnik mindenesetre, hogy az "O"-n idén nem fog elindulni, és jó esetben is csak az évadzáró versenyeken tűnik majd fel legközelebb. Szerencsére legalább kedvenc öccsét nem vágta haza, aki így tud versenyezni jövő hétvégén.

 

 

Ugyanis a 2014-es év abból a szempontból mindenképpen különleges lesz az Arnold Classic számára, hogy most debütálhat végre a sokáig megtagadott 212 fontos divízió. Ez összefügghet azzal, hogy a kategória egyre színvonalasabb versenyzőgárdával büszkélkedhet, de még ha ennek közvetlenül nem is volt hatása a döntésre, legalább az Arnoldra összegyűjöttek egy kiugróan erős mezőnyt.

 

James "Flex" Lewis

"Flex" gyakran megemlíti, hogy a rengeteg utazás miatt nincs lehetősége egész évben készülni a 212 Olympia Showdown-ra, ahol meg kell védenie bajnoki címét. Idén ez lekerülhet végre a panaszlistájáról, mivel az általa uralt kategória Arnoldon való debütálálásának presztízse meggyőzte a szponzorait arról, hogy érdemes megengedni, hogy felkészüljön a tavaszra. Valószínűleg a kihagyás nélküli felkészülésnek köszönheti, hogy az eddig nyilvánosságra hozott fotókon irtózatos fizikumot láthattunk; úgy festett, mint aki Openbe készül. Ennek megfelelően abszolút "Flex" győzelme várható, és vagy egy nagy hibát kell elkövetnie, vagy valamelyik kihívójának kell óriásit dobnia ahhoz, hogy kicsússzon a kezei közül a trófea.

 

David Henry

David, a profi súlykorlátos kategória első Olympia Showdown bajnoka visszatért a köztelező katonai szolgálatból, és a színpadon éppen olyan jó, mint előtte volt. Ezzel együtt sem tudott eleget felmutatni ahhoz, hogy megverje "Flex"-et, de már többször is közel került hozzá, ráadásul elkötelezte magát, hogy az Ausztrál Grand Prix-n, néhány héttel az Arnold után kipróbálja magát Openben is. Ismerve David fizikumát és korábbi eredményeit nem kérdés, hogy versenyképes lesz a nagyfiúk között is, és ez jó mérce lehet annak tekintetében, hogy mit tudnak a 212 fontos versenyzők, ha bedobják őket a mélyvízbe. Persze fontosabb lenne számára az Arnoldot megnyerni, de ehhez minimum tökéletes formát kell hoznia, és nem árt, ha a szerencse is mellé szegődik.

 

Jose Raymond

Jose szeret a köztudottan nemnormális Dana Linn Baily-vel edzeni, és ha hülyeségről van szó, nem is marad el a Ms. Physique Olympia bajnok mellett. Ha pedig az izmosság fordulóra kerül sor, akkor a 212 fontos kategóriában nincs senki, aki mellett ne állná meg a helyét. Azonban a győzelemhez a masszív izomzat nem lesz elég az Arnoldon, a fenti úriemberek mellett a kondíció, tömeg, teltség és arányok tökéletes kombinációját kell színpadra vinnie, ha labdába akar rúgni az első helyért folyó meccsben.

 

Hidetada Yamagishi

Az iFBB legkiválóbb távol-keleti versenyzője elhatározta - nem kizárhatóan elsősorban szponzori kérésre -, hogy kipróbálja magát a 212 fontos kategóriában, ahol sok szakértő szerint eddig is a helye lett volna. Ugyan Hide ezekkel a hangokkal nem ért egyet, úgy döntött, hogy közel egyéves kihagyás után a súlykorlátos divízió megfelelő színtere lesz a visszarázódásnak a versenyzői életbe. Pechére elképesztően erős mezőnyt kapott, ahol meglehetősen kicsi az esélye a győzelemre, de a verseny mindenképpen jó mérce lehet számára a jövőre nézve, hogyan teljesíthet 212 font alatt az Openhez képest.

 

Természetesen a fenti négy versenyzőn túl lesznek még komoly nevek az újonnan megjelenő kategóriában, mint például Stan McQuay, "Tricky" Jackson, Quincy Winklaar vagy éppen Charles Dixon, de minden valószínűség szerint a már említett négyesfogatból kerül majd ki a győztes személye. Sőt a favorit egyértelműen "Flex" Lewis, így a kérdés inkább az, hogy meg tudja-e szorongatni bárki, ha pedig valaki képes lenne megelőzni egy csúcsformában érkező Flexet, az remek kilátásokkal pályázna az Év Meglepetése és a 212 Olympia Showdown bajnoka címre is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!