Arnold Classic 2015 Preview

2015-03-02

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A 2015-ös Arnold Classic elsőre nem tűnik olyan nagy durranásnak, de az igazság az, hogy történelem íródhat, megmutatja magát egy új generáció az elitben és a Team Scitec is erősen képviselteti magát!

 

 

Az Arnold Classic hagyományosan a második legnagyobb verseny - természetesen kizárólag a Mr. Olympia mögött lemaradva. Idén azonban előzetesen kevésbé tűnhet izgalmasnak, hiszen több nagyágyú is kihagyja a tavaszi szezont. Az Olympiáról a top 4 az egész évet arra szánja, hogy az újabb összecsapásra készüljön, ami nagy érvágás az év elejére vonatkozóan. Ráadásul olyan bejáratott nevek is csak később lépnek színpadra az év során, mint Big Ramy vagy éppen Victor Martinez.

Ennek ellenére nincs miért aggódni, nem kétséges, hogy az Arnold idén is hozni fogja a szintet, hiszen ott lesz a klasszis Dexter Jackson, a Team Scitec szokatlanul nagy számban képviselteti majd magát és számíthatunk rá, hogy több olyan versenyző is megszilárdítja a helyét a közvetlen élvonalban, akik mostanáig nem tartoztak oda.

 

Dexter Jackson

Papírforma szerint a "Penge" versenye lehet az idei, hiszen korábban már négyszer győzött az Arnold Classic-on, Columbus-ban, a Mr. Olympián minden mostani ellenfelét legyőzte, és arról ismert, hogy semmi nem tarthatja vissza attól, hogy formában legyen. Persze ahogy elhagyta a negyvenet Dexter is belefutott néhány gyenge szezonba, de úgy tűnik, mostanra megtalálta a varázsformulát, és újra a régi fényében ragyog. Nem titkolt célja, hogy beállítsa a legtöbb - "eredeti" amerikai - Arnold győzelmek rekordját öttel, és erre meg is van minden esélye. A hétvége kérdése az, hogy sikerül-e újra 100%-ot hoznia és beérte-e bárki a feltörekvő tehetségek közül.

 

Branch Warren

A texasi titán korábban már többször legyőzte ugyan Dextert, de az utóbbi időben nem megy túl jól a szekere - sokan hangoztatják, hogy ideje volna a visszavonulásnak. Ennek ellenére kétszeres Arnold bajnokként nem lehet kihagyni a számításból. Tavaly már sikerült visszaküzdenie magát az Olympián a legjobb hatba, és benne van a pakliban, hogy hiába múlt el már negyven, nem vitte még el a betmen. Vagyis az, hogy meg tud kapaszkodni a csúcson, és megint emlékeztetheti a szakmát arra, hogy messze túl korai még leírni.

 

Cedric McMillan

Cedric McMillan tavaly sikeresen megmutatta, hogy ha tényleg összeszedi magát, nemcsak arra képes, hogy odaérjen a kötelező eligazításokra, hanem a színpadon is veszélyes lehet. Bát tavaly a harmadik helyre szorult Dennis Wolf és Shawn Rhoden mögött, sokak szerint reális esélye volt a győzelemre is, ami komoly fegyvertény, hiszen a fenti két úriember alig néhány hónapja vita nélkül utasította maga mögé a most favoritnak számító Dextert. A Team Scitec oszlopos tagja tehát egy év tömegeléssel a háta mögött valós eséllyel indul, hogy elérje a bő egy éve kitűzött célját: névleg hogy meg nyerje az Arnoldot, és a sport legközvetlenebb elitjéből igyekezhet irányt mutatni a testépítő trendeknek.

 

Justin Compton

A húszas éveit taposó tehetség ugyan nem került a legelőkelőbb helyekre a jelenlegi felsorolásban, de minden esély megvan rá, hogy ez a versenyen megváltozzon. Justin ugyanis profi berkekben még zöldfülűnek számít, de a tavaly mutatott formája alapján egyértelműen a favoritok között kell vele számolni. Ehhez jön még hozzá, hogy a kiváló struktúrával megáldott, masszív, kerek izomzata állítása szerint tömegben is sokat gyarapodott azóta - konkrétan 5-6 kilót ígért -, és Hany Rambod irányítása alatt jobb kondíciót is vár magától. Hiába volt elájulva tőle a szakma egy éve, ő még távolról sem volt elégedett. Benne van a pakliban tehát, hogy az évadnyitó egy új szupersztár avatását fémjelzi majd, aki akár a Mr. Olympia cím potenciális várományosa is lehet a közeli jövőben.

 

Brandon Curry

A Team Scitec egyik legújabb tagja ígéretes tehetségként kezdte profi pályafutását, de az eredményei máig elmaradnak a várakozásoktól. Brandonnak voltak komoly villanásai, mint például az Olympiáról elhozott hetedik helye vagy a Brazil Arnold Classic megnyerése, de a konzisztencia nem az erős oldala. Remélhetőleg mostanra megkomolyodott annyira, hogy 100%-osan végigszenvedje a felkészülést, ugyanis az elképesztő arányaival gyakorlatilag bárkire veszélyes lehet bármilyen mezőnyben, viszont ha visszatér a korai éveiben tapasztalt link hozzáállás vagy hiba csúszik a számításba, jó eséllyel nem lesz helye az első hatban.

 

Evan Centopani

Evan szintén nagy reménységként indult, akit mostanra kevesen vesznek igazán komolyan, de nála erősen más a helyzet. Senki nem vonja kétségbe ugyanis, hogy Evan minden részletre odafigyel, és esze ágában sincs ellógni a testépítés munka részét. Nem is tehetné meg persze, mert az adottságai jóval kevésbé előnyösek, mint Curry-nek, így a lustaságával eredményekben többet veszíthet. Azonban a látványos fejlődés mostanáig elmaradozott, genetikában pedig nem tartozik az elithez. Idén viszont Oscar Ardon vigyázó tekintete alatt a felkészülési fotók alapján komoly izomtömeget pakolt fel, és a kondíció is ígéretesnek tűnik, úgyhogy meglehet neki a mostani hétvégén egy dobogós helyezés - még ha a győzelem egyelőre kissé távoli is lehet.

 

Lionel Beyeke

Ismét egy figura, aki az adottságainak köszönheti a karrierjét. Kevesen vitatják, hogy struktúrában a sportág legjobbjaival is felveszi a versenyt, sőt, de ez sajnos nem párosul minden akadályt elsöprő céltudatossággal és rendíthetetlen munkamorrál. A krémeseket és a hasonló akadályokat felkészülés közben inkább elégeti kalóriaként, semmint megállíthatatlan hurrikánként lesöpörje az asztalról, ami már számos alkalommal visszaütött; több győzelmet bukott el a pengeéles kondíció hiányán. Beyeke tehát újabb nagy kérdőjel, aki potenciálisan a legjobbak között lehet, de az eddigi tendenciákat ismerve nagyobb a valószínűsége annak, hogy a hatodik hely környékénél sokkal magasabban nem fog végezni.

 

Roelly Winklaar

A "Szörnyeteg" névre hallgató, Curacau szigetéről származó Roelly tavaly egy motorbaleset miatt arra kényszerült, hogy kihagyja az Arnoldot és a kora tavaszi versenyeket - csak reméljük, hogy a hátralévő napokban nem csinál hasonló hülyeséget. Ahogyan reméljük azt is, hogy idén tud javítani némileg a gyengéin és csúcsformában jön már a szezonnyitóra. Különben nincs sok esélye a legjobb hatba kerülni, ugyanis hiába marad távol több nagy név is, a mezőny nagyonis erősnek ígérkezik.

 

Toney Freeman

Az X-man már 49 éves, azaz erősen veri az ötvenet alulról, mégsincs szó arról, hogy végérvényesen és visszavonhatatlanul kikopott volna az IFBB legjobbjai közül. Ugyan a kapuzárási pánik erősen rátörhetett, mert nincs rá magyarázat, hogy egy normális ember mi másért szelfizné magát a tükörból pucéran. Legalább az biztos, hogy Freeman még mindig állatul néz ki. A tavalyi - saját korábbi éveihez mérten - hosszabb pihenő talán még jót is tett neki, és miután megműttette a korábban hosszú ideig sérült combizmait, azon a területen sincsenek gondok. Az egyetlen kérdés a kondíció, amiben az utóbbi években nem nagyon villogott, de bármi legyen is, a top 10-be simán jó lehet.

 

Ben Pakulski

Pakulski korábban ért már el egészen kiváló eredményt is az Arnoldon: a legjobbja eddig egy második hely, szorosan az idei favorit, Dexter Jackson mögött. Annyira azonban nem rózsás a helyzet, hogy idén is meg lehessen előlegezni neki egy hasonló szintű szereplést. Brutális kondícióval tudott ugyanis a legjobbakkal harcolni, de ezen a téren nem volt elég következetes az elmúlt években ahhoz, hogy a jó formát adottnak lehessen venni. Ehhez jön hozzá, hogy vannak a fizikumán ordító hiányosságok, amiket évek alatt nem tudott kijavítani, így hiába nyilatkozik optimistán az idei esélyeiről, érdemes fenntartani egy egészséges szkepticizmust.

 

Michael Kefalianos

A görög származású, ausztrál taxisofőr rendes iparosnak számít profi körökben, de semmilyen szempontból sem kiemelkedő. Számára az már önmagában eredmény, hogy meghívót kapott a profi testépítés egyik legnagyobb versenyére. Persze a masszív izomzata mindig lázba hozza a klasszikus testépítés rajongóit, és rendszerint komoly felkészültséggel lép színpadra, de az adottságai semmilyen szempontból nem kiemelkedőek. Éppen ezért számára a top 10 lehet a cél, ami egyértelműen elérhető, így számára a hétvége tétje, hogy a lehető legmagasabbra másszon a szamárlétrán.

 

Marius Dohne

A dél-afrikai korábbi profi bajnok enyhén skizofrén helyzetben van: néhány éve ugyanis komoly veseproblémákkal küzdött, ami miatt fel is adta a versenyszerű testépítést. Azóta viszont - saját szavaival - isteni beavatkozás történt, ami bárhogy nézzen is ki, egyértelműen visszahelyezte az IFBB aktív állományába. Éppen ezért álságos volna azért szorítani, hogy a lehető legjobb formát hozza, hiszen a 100%-os felkészülés annak is megterhelő, aki egyébként kifogástalan egészségi állapotban van. Ha viszont nincs maximális befektetés a legjobb eredményért, akkor nem egészen világos, hogy kerül a legmagasabb szintre a sporban. Szerkesztőségünkben senki nem érti igazán, hogy mi történik vele, de a lényeg, hogy Marius számára a lehető legjobb eredmény szülessen, jelentsen az helyezésre fordítva bármit.

 

Vitaly Fateev

A tavalyi Európai Arnold Classic abszolút bajnokáról van szó, aki erre az eredményre kapott meghívót az Arnold Classic-ra - értelemszerűen a jelenleg szóban forgó amerikaira. Tekintve, hogy egy teljesen új profi debütálásáról van szó, aligha várható reálisan annál több, hogy hoz egy utolsó helyet, amivel már az is komoly eredmény lenne, ha nem lógna ki a sorból a profi mezőny krémje mellett. Persze lehet, hogy még ez is túl nagy ambíció a mostani hétvégére, hiszen alig fél éve kapta kézbe a profi kártyát, és hiába volt már akkor is szupernehézsúlyú, könnyen lehet, hogy profi berkekben még így is a tömeghiányos vonalat fogja erősíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!