Arnold Classic 2016 preview

2016-02-29

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A 2016-os Arnold Classic hozza el Kai Greene visszatérését, Justin Compton első igazi kísérletét a csúcs meghódítására, és összességében az elmúlt fél év legnagyobb összecsapását, ami meghatározza az erőviszonyokat az év hátralévő részére!

 

 

Az Arnold Classic - az USA-ban rendezett, 1989 óta futó, eredeti - a testépítő sport legnagyobb versenye - persze a Mr. Olmypia-t leszámítva. Ennek megfelelően a tavaszi szezon legnagyobb rangadója következik a mostani hétvégén, március 4-5-én.

Visszatérhet-e Kai Greene egyenesen a csúcsra, miután kihagyta 2015-öt? Elérte-e Justin Compton azt a szintet, ahonnan már csak az Olympia cím lehet újabb lépcső? Képes-e Cedric McMillan tényleg befutni a nagyágyúk között? Lejárt-e Branch Warren ideje? A kulcskérdés pedig, hogy mi lesz 2016-os Arnold Classic versenyeken visszatérő hagyománnyal, hogy a szabadpózt is pontozzák? Meg tudja vetni a lábát a szabály, vagy ezen már túlhaladt a sport? Ilyen kaliberű kérdésekre érkezik meg a válasz a mostani hétvégén, a testépítés egyik csúcsversenyén.

 

Kai Greene

A "Predátor" kihagyta a 2015-ös évadot, miután a fókuszba a Mr. Olympia cím megszerzését helyezte, így minden korábbi verseny kiesett, majd összetűzésbe került a szervezőkkel, ezért megszakította a felkészülést, és egyáltalán nem indult el. Közben pedig az óra ketyeg, hiszen Kai 40 évesen már messze nem számít fiatalnak, egy év kihagyás tehát sokba kerülhet neki. Számára ezen a hétvégén a harmadik Arnold Classic győzelme fölényes megszerzésén kívül bármilyen eredmény óriási kudarc lenne. A kérdés tehát adott: visszatérhet-e egyenesen Phil Heath elsőszámú kihívójának szerepébe, vagy időközben utolérte a fiatal generáció?

 

Justin Compton

A fiatal generáció talán legkiválóbb képviselője pedig Justin Compton, aki az elmúlt két évben nemcsak stabilan hozta az eredményeket, hanem stabilan épített egy csomó masszív, új izmot. Mindezt pedig egy kiváló strukturális adottságokkal rendelkező fizikum birtokosaként tette. Ennek megfelelően a verseny előtti fotói - amik egyébként effektíve nem sokat mutattak - egészen konkrétan brutálisak, így nem lenne meglepetés, ha fiatal kora ellenére komoly ellenfele lenne Kai-nak. A cím sorsa minden valószínűség szerint kettejük közt fog eldőlni; hogy merre, azt a színpadra lépésük előtt lehetetlen megmondani.

 

Cedric McMillan

A Team Scitec üdvöskéje 2015-ben lemaradt a dobogóról az Arnoldon, de idén jól indította az évet: múlt hétvégén megnyerte a Levrone Pro Classic-ot. Eközben viszont ismét elmaradt a masszív fejlődés, bár Lengyelországban még győzni tudott, szárazabb kondícióra lesz szüksége, ha idén komolyan gondolja az Arnold cím megszerzését. Előzetesen a szakmában az az általános vélemény, hogy ez aligha jöhet össze, viszont ha ismét felkerülne a dobogóra, esetleg az esélyes duó egyikét maga mögé utasítaná, már letenne valamit az asztalra. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy a regisztrációra is odaérjen időben, amivel csak az a gond, hogy pontosság terén komoly kihívásokkal küszködik.

 

Branch Warren

Texas kedvenc szörnyetege korábban már kétszer is győzni tudott az Arnold Classic-on, és talán már megszámolni sem tudja, hányszor vitte haza a legizmosabbnak járó különdíjat. Idén viszont nincs az egyértelmű favoritok között, aminek egyik oldalról Kai indulása és Compton masszív fejlődése az oka, a másikról pedig az, hogy alig két napja, a Levrone Pro-n kikapott Cedric-től és Josh Lenartowicz-tól is. Struktúrában soha nem volt a legjobbak között, a helyzet pedig a korral inkább rosszabb lett, mint jobb. Ráadásul a sérülései is meglehetősen előnytelen színben tüntetik fel. Branch kilátásai tehát nem túl jók, de soha nem szabad leírni a korábbi bajnokot, ugyanis kedvenc szabadidős tevékenysége, hogy kiemelkedő eredményekkel kínos hallgatásba kényszeríti a kritikusait.

 

Evan Centopani

Evan többször megfordult már az Arnold Classic dobogóján, de az utóbbi időben inkább visszafelé haladt az IFBB profik ranglétráján, mint előre. Annak ellenére, hogy néhány éve a szakma még az egyik legígéretesebb feltörekvő tehetségnek tartotta. Azóta úgy tűnt, már többször meggondolta magát a követendő irány tekintetében, mindenesetre a legutóbbi fotó azt mutatja, hogy nem a versenydiétát igyekszik elspórolni. Strukturálisan ugyan nincs a legjobbak között, de az elmúlt évtizedekben már számos versenyző megmutatta, hogy ez nem feltétlenül jelenti a véget. Érdemes lesz tehát odafigyelni Centopani-ra, mert egyáltalán nem kizárt, hogy az idei év lesz a vízválasztó, ahonnan nem lesz megállás egészen az Olympia döntőjéig - vagy a korai visszavonulásig.

 

Joshua Lenartowicz

Az ausztrál versenyző az elmúlt hat hónapban elérte azt a szintet, ahol már muszáj komolyan venni. Tavaly év végén behúzott két profi győzelmet, és még mielőtt bárki ráfoghatná, hogy csak véletlen volt, múlt hétvégén a Levrone Pro-n elhozta a második helyet, megelőzve Branch Warren-t. Persze ettől adottságokban még bőven nem lesz a legjobb, de szárazságban már top szinten van, és tömegben sem marad szégyenben. Az egyetlen teendője hosszú távra az maradt, hogy még jobban kiegyensúlyozza a fizikumát, erre a hétre pedig az, hogy tartsa a formát, amíg Lengyelországból utazik Columbus-ba.

 

Maxx Charles

Maxx indulásának hála ketten is képviselik majd a színpadon a Team Scitec-et az open kategóriában. A tavalyi Tampa Pro bajnoka a legutóbbi fotók tanúsága szerint sokat dolgozott a combjai felhozásán, de azért a hírverésnél biztosra ment annyiban, hogy konkrétan nem igazán mutatott meg semmit. Az tehát csak a színpadon derül ki, hogy ebből mennyit tud versenyformába is átmenteni, de egyáltalán nincs kizárva, hogy bekerüljön a legjobb ötbe még úgy is, hogy a 2016-os mezőny meglehetősen keménynek ígérkezik.

 

Toney Freeman

Az X-man-ről a Levrone Pro után kijelenthetőnek tűnik, hogy már túl van a csúcson, de mivel 49 éves, és még az idei Olympia előtt betölti az 50-et, ezt aligha lehet felróni neki. Ehhez mérten ugyanis lenyűgöző a fizikuma, és még úgy is megállja a helyét a profi mezőnyben, hogy a combizmai méretben már nincsenek azon a szinten, mint néhány éve voltak. Kondícióban sem hozott 100%-ot múlt héten, de ez néhány nap leforgása alatt könnyedén változhat. Éppen ezért bár már nincs a favoritok között, Toney klasszisát nem lehet elvitatni, hiszen a fizikuma még mindig a világ legjobbjai között van.

 

Juan Morel

A tavalyi New York Pro megnyerése után úgy tűnt, Juan végre rátalált a nyerő formulára, és a ranglétrán is átugrotta régi barátját és mentorát, Victor Martinez-t. Az év vége viszont nem sikerült számára ugyanolyan jól, ezért végül kicsúszott az "O"-n a top 10-ből - igaz, csak egy hellyel. Szégyenkezni tehát nincs oka, viszont arra sincs, hogy nagyképűen az Arnold bajnoki címére törjön. Mindenesetre az előzetes fotók biztatóak: szemlátomást gyakorolta a pózolást, ahogy azt az új szabályozás elvárja, és esze ágában sincs engedni, hogy a középrésze megnőjön.

 

Johnnie Jackson

A világ legerősebb testépítőjéről valaha az egész szakma azt gondolta, hogy akár sokszoros Arnold bajnokként vonulhat vissza valamikor, de jelen pillanatban nagyon úgy néz ki, hogy ez nem így lesz. Mostanra már különösebb kockázat nélkül lehet arra fogadni, hogy Johnnie alsó teste soha nem éri el a felső teste szintjét, így pedig nem sok esélye lehet még a top 6-ra sem, különösen a mostani mezőnyben. Mindenesetre a legjobb tízért jó eséllyel indul, talán még akkor is, ha nem hoz csúcsformát - de azért bízzunk benne, hogy Johnnie nem veszi félvállról a felkészülést.

 

Cody Montgomery

Cody profi debütálása lesz az Arnold Classic, így nagy eredményekre biztos nem számít. A  2015-ös NPC USA nehézsúlyú és abszolút bajnokaként érkezik, azonban a csúcsprofik közé akkor még nem volt elég érett a fizikuma. Kevés rá az esély, hogy ez az elmúlt fél évben gyökeresen megváltozott, így nagy eséllyel az utolsó helyek környékén fog viaskodni, a top 10-be jutni pedig már nagy siker volna számára.

 

Lukas Wyler

Lukas személyében újabb friss hús lesz a színpadon: a tavalyi Arnold Amatőr szupernehézsúlyú és abszolút bajnoka szintén a mostani hétvégén debütál. Éppen ezért a kilátásai - legalábbis az előjelzések szerint - hasonlóak lehetnek, mint Cody-nak, vagyis érdemben a top helyekért aligha rúghat labdába. Reális cél lehet viszont az első 10 hátsó fele, tömegben ugyanis igencsak ott van a szeren. A kérdés csak az, hogy elég kiegyensúlyozott és érett-e a fizikuma ahhoz, hogy megállja a helyét a legnagyobbak között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!