Arnold Classic - A szteroid-botrány gócpontja!

2005-05-24

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

 

Arnold Classic - A szteroid-botrány gócpontja!

Az Associated Press írása nyomán

Dacára Arnold Schwarzenegger kormányzó ismétlődő nyilatkozatainak, miszerint elítéli a szteroid használatát testépítő körökben, az évente megtartott eseménysorozat, amelyet a kezdetektől neve fémjelez, reflektorfénybe került minden egyes esetben, az elmúlt év során, amikor a szövetségi nyomozók beidéztek régen és jelenleg versenyző sportolókat.

Schwarzenegger, volt testépítő és hétszeres Mr. Olympia bajnok, ebben az évben is jelen lesz a március ötödikén kezdődő Arnold Classic-on, Columbus-ban Ohio-államban. Arnold a kezdetek óta (1989) minden évben jelen van az eseményen, egyike azon sportvezetőknek, aki szívén viseli a sport sorsát.

A szövetségi nyomozók múlt évi munkájának "gyümölcse" két versenyző, a Miloš Šarčev és Dennis James elleni vádemelés volt illegális szteroid-terjesztés miatt. Ők ketten tárgyalásukra várnak, amelyet Iowa-államban, Des Moines-ben a szövetségi bíróság folytat majd le.

A nyomozás során Šarčev kapcsolatba lett hozva Victor Conte-val, aki a nagy port kavart Bay Area Laboratory Co-operative botrány főhőse, amelybe számos baseball, foci és atlétika sztársportoló is belekeveredett. Conte, miután beídézték, több testépítőt is, ahogyan ő nevezte a "nutritional services" táplálkozási tanácsadás szolgáltatásának ügyfeleként említett.

"A testépítésben mindenki használ szteroidokat", jelentette ki Wayne DeMillia, aki huszonöt évig vezette az IFBB profi divízióját. A pozíció, amelyet betöltött magába foglalta az Arnold Classic felügyeletét, és a verseny dopping tesztjeinek ellenőrzését- azokét a tesztekét, amelyeket, saját bevallása szerint, a versenyzők manipulálni tudnak.

Röviddel miután kinevezték kormányzónak, Schwarzenegger lett a Flex magazin tiszteletbeli szerkesztője, annak a magazinnak, amelynek februári számában képanyag jelent meg Dennis James-ről, és amiben Šarčev saját rovatot vezet.

Ebben az évben az Arnold Classic tizennégy meghívott versenyzőjéből, kettőről tudjuk, Victor Martinez és Craig Titus, hogy börtönbüntetést töltöttek le szteroiddal kapcsolatos vádak miatt. Titus úgy döntött kihagyja ebben az évben a showt. Egy harmadikról, a harminckét éves Lee Priestről, pedig azt, hogy beismerte használt már szteroidokat, sportolói karrierje során.

Az elmúlt évek alatt az Arnold Classic lett az egyik leghíresebb testépítő rendezvény, amely mára komoly EXPO-vá nőtte ki magát, ami turisták hadát vonzza Californiába. A testépítő verseny mellett a háromnapos fantasztikus rendezvény, több mint húsz sportágban nyújt majd látnivalót az odalátogatóknak, beleértve gimnasztikát, táncot, kardvívást, strongman és erőemelő viadalt valamint íjászatot és mazsorett versenyt is.

Schwarzenegger, akiről a beavatottak azt állítják pénzügyileg is érdekelt a rendezvény szervezésében, személyesen fogja átadni a díjakat a testépítő verseny győztesének, a 100.000 dollár készpénzt, az új Hammert és az Arnold Schwarzenegger Chronograph órát, melynek értéke szerény 38.400 dollár.

A kormányzó beismerte, hogy használt szteroidokat sportolói karrierje során, amely 1980-ban fejeződött be, amikor ezek a szerek még orvosi vény nélkül is legálisak voltak. A kormányzó azt állítja, most határozottan ellenzi a szteroidok és más illegális szerek használatát, és arra bátorítja a fiatalságot maradjanak távol tőlük.

A média - politikai indíttatásból is - szívesen csámcsog ezen a témán, hiszen az elnöki székről is álmokat dédelgető Schwarzeneggeren ezen kívül nem nagyon találnak fogást. Kíváncsian várjuk, hogy a testépítő kormányzó meddig tartja a hátát a szeretett sportjáért? Megnyugtatásul, kormányzóként is legalább olyan széles az a hát, mint testépítőként volt...


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!