Arnold Strongman Classic 2014

2014-03-05

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Egy vélemény az idei versenyről: „Ez színvonal! Mostanában ért be a strongman sport annyira, hogy már teljesen megközelíthetetlennek tűnik a profi szint. Ez már UFO.” Na ki irta ezt? Na ki? Hát a Kathi Béla!

Az amerikai Arnold Sports Festival 1989 óta kerül megrendezésre. Azóta óriási expóvá nőtte ki magát, ezen felül a 25 évvel ezelőtti versenyhez képest még egy halom sportágat felvonultat. Az erősember sport profi versenye 2002 óta része ennek a rendezvénynek. Ugyanúgy, mint a testépítésben, az erősemberek között is ez számít a második legrangosabb címnek.

A nyertesnek járó trófea itt is szimbolikus értékkel bír: talán az a Sandow szobortól merítették az ötletet. Itt is egy teljes alakos szobor kerül átadásra, amin Louis Cyr szerepel. Louis az erősember sport, vagyis inkább az erősember bemutatók vezéregyénisége volt bő 100 évvel ezelőtt, de erről majd egy másik cikkben.


Világcsúcs után

Az Arnold erősember versenyszámai a kezdetektől kezdve az emberi teherbírás korlátait próbálták feszegetni, évről-évre megdől egy új világcsúcs, pedig mindössze egy pár versenyszám van. Voltak próbálkozásokehhez hasonló versenyekre, de úgy látszik, csak Arnold nevével tud maradandó maradni egy ilyen rendezvény, valószínűleg a biztos támogatói háttér miatt is. Nem egyszer került veszélybe még a világbajnokság megrendezése is (ami bármilyen hihetetlen nem minden évben Magyarországon van megrendezve), de az Arnold soha.


640kg-os lengősúly

Tisztán látszik, hogy az erősember versenyzők között nem feltétlenül robbanékonyak, vagy hatalmas a testi fölényük, hanem egyszerűen csak olyanok tudtak nyerni, akik nagyon erősek voltak. A Savickas név egyértelműen dominál, a 13 megrendezett versenyből hetet ő nyert meg. Viszonyítás képen az a Mariusz Pudzianowski aki 5 világbajnokságot is megnyert - még egyszer sem állt itt dobogóra sem.

Az idei év is, akkora szenzációkat hozott, hogy sporton belül mindenki erről beszél. Az idei teljesítményre a találó szó talán az „eszméletlen”. Évről évre pedig azt hinné az ember, hogy nincs hova tovább, egyszerűen az embernek is vannak korlátai, de itt is a válasz: ezek nem emberek.


200kg-os rönk

Az indulók közül pár nagyobb nevet érdemes kiemelni, itt van talán az összes „erő” erősember. A 180kg-ra visszafogyott kockás hasú izlandi, a több mint két méter magas Hafþór Júlíus Björnsson, Thor becenévvel és 50 feletti lábmérettel.

A lengyelektől Krzysztof Radzikowski, aki 200 felett is tud rönkbe nyomni. Két nagy ország versenyzői évek óta csatáznak egymással, felváltva nyerik a világbajnokságokat és egyébb nagy versenyeket. Az amerikaiak szintén koraszülött kistermetű versenyzője Brian Shaw, aki Katona Ervin szerint valahol 200kg felett van és hasonló cipőmérettel rendelkezhet, mint az izlandiak 24 éves nagyágyúja. Aztán itt van még Mike Burke is, aki az élmezőny közepe végén szokott végezni.

A litvánoktól pedig Vytautas Lalas, akinek valahol 70 centiméter körül lehetnek a karjai és nem hosszában: Jay Cutler egójának lehet nem tett jót a közös fotó.

Elmaradhatatlan indulóként pedig itt van az az ember, akinek ugyan 2008 óta nem sikerült nyernie, pedig abszolút favoritként tartották számon minden verseny előtt: Zydrunas Savickas.

A két lengyel versenyzőről külön érdemes megemlíteni, hogy vállerőben irdatlan teljesítményt tudnak nyújtani, amit talán csak a lengyel Radzikowski tud néha megközelíteni.

Évek óta a klasszikusok versenyzsámokból áll a verseny: szinte mindig ugyanazok, néha kis változtatással. Volt rönknyomás, ahol választani lehet 172 kg-os vagy 200kg-os rönk között választani, természetesen ismétlésre. (A magyar rekord 175kg!)  Érdemes megfigyelni, hogy legtöbben tisztán, erőből nyomják a rönköt, nincs lökés, minimális a lábmunka. A lengyel meg is sérült, egy ideje bicepszproblémákkal küszködik, ami azért gond, mert a bicepsz szerepe a nyomásban létfontosságú.

A második versenyszám a Growing Yoke elnevezésű lengősúly. Kicsit fura ez: értem én, hogy az Arnold Classic rendezési lehetősége elég behatárolt, de 3 métert nem tudom ki szokott lengőzni. Talán az aki a kocsmából kileng a biciklijéig. De a teljesítmény itt is óriási: a „növekvő” súlyú lengő kezdősúlya 550 kg - volt, aki 640 kg-ig jutott. A profi versenyeken általában ez 400 kg körül szokott lenni, nagyon ritkán, nagy versenyeken 500. A darus kocsi láttán nehéz elhinni, hogy ezt ember el fogja vinni.

Aztán jött a keretcipelés, angol nevén frame carry, ami 880 font súlyú volt. A Google szerint ez közel 400kg! A nagyágyúknak is meggyűlt vele a baja, de hogy még szopatósabb legyen, lejtőn felfelé kell vinni.

Negyedik versenyszám a kamionkerekes felhúzás, ez is egyedi. Itt is a fő cél hatalmas súlyok felpakolása. Lehet gurtnizni és kis "segítség", hogy 500 kg-nál a rúd úgy meghajlik, hogy csak a húzás felétől emeli fel az ember teljesen a földtől a kerekeket. Persze megint új világcsúcs született.

Zárás képpen pedig Cyr Dumbell, ami egy egykezes óriás, 124,5kg-os kézisúlyzó. Állitólag Cyr Louis a saját testsúlyát akarta kilökni egy kézzel, úgy, hogy két kézzel juttatja fel a válláig, majd onnan egykézzel nyom. Innen ered ez a versenyszám, a súly pedig megmaradt. A világcsúcs is közel ennyi lehet.

 

Az Arnold Strongman Classic megint bebizonyította, hogy megmaradt annak, ami volt 13 éven keresztül volt. Talán ha a színpadról sikerülne valahogy levarázsolni a szervezőknek valami nagyobb csarnokba, vagy térre az egész versenyt, biztosan még nagyobb látványosságokat és eredményeket hozna, de így sajnos erősen behatároltak a versenyszámok.

Egyetlen pozitívum az, hogy legalább képesek voltak felölteni a hivatalos oldalra egy eredménylistát: a korábbi években semmit se lehetett megtudni, csak ha valaki bennfentes volt, vagy youtube-ra fellöktek valami gagyi videót.

Sajnos állóképességi számok egyáltalán nem szerepeltek az idén sem, sőt, azt lehet mondani, hogy egyre kevesebb ilyen jellegű szám van. Valószínűleg az ember nagyzási vágya, a rekordokra való éhség miatt is, de hova máshova fejlődne az egész, ha nem erőre?

És itt felmerül még egy utolsó kérdés, vajon látunk majd 300 kg-os rönknyomásokat, lesznek 1 tonnás lengősúlyok? Ha megnézed a videókat, kezded azt hinni, hogy igen, az embernek nincsenek korlátai. Ami egyáltalán nem igaz persze. A korlátok ezen a szinten egyértelműen az adott formaidőzítésben és genetikában keresendők: ezek annyira apró különbségek, mint a Forma 1-ben a század vagy ezred másodpercek.

Hogy mi ebből a tanulság? Ha 16 éves vagy és profi erősember akarsz lenni, de a családban nincsenek Koklyaev, Savickas, Poundstone, Shaw, Inga, Thor, Herkules, Fekete nevű „emberek”, akkor felejtsd el az egészet.

 

 

Eredménylista:

 

 

 

1

Zydrunas Savickas

44.5p

2

Brian Shaw

42.5p

3

Mike Burke

35p

4

Vytautus Lalas

32p

5

Hafthor Bjornsson

26.5p

6

Jerry Prichett

25.5p

7

Mikhail Shivlykov

23p

8

Robert Oberst

20p

9

Dimitar Savatinov

16.5p

10

Krzysztof Radzikowski(sérült)

5.5p

 
 
Pete-Komáromy Gergő
Taygetos.hu 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!