Árvai István

2003-12-20 | 

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Elkészült riportunk a magyar erőemelő sport tavaly novemberben a dániai VB-n véglegesen legendává vált alakjával, Árvai Istvánnal. Megszületett az első összetett világcsúcstartónk! 1070!!! 125 kg-osok között. Pisti bebizonyította, hogy nincs lehetetlen!


Guggolás: 400 kg, fekvenyomás: 280 kg, felhúzás: 390 kg (új világcsúcs)!

Árvai István - A világcsúcstartó!

Bevezető:

A magyar erőemelő sport két legnagyobb alakja Mészáros Tibor (1997-ben lett világbajnok, felhúzásban világcsúcstartó (408 kg)) és Árvai István (2003-ban lett világbajnok, ő is világcsúcstartó felhúzásban (390 kg), de a lényeg, hogy első összetett világcsúcstartónk!)

Pisti először a dániai VB-n csinált világcsúcsot, 1050-et. Az idei EB-n ezt is megfejelte: 1070! Nagy megtiszteltetés ért, hogy egy olyan hihetetlenül intelligens emberrel készíthetek riportot, aki erőemelők százai, ezrei tisztelnek példaképként.Bárhol kiejtem Árvai István nevet a szemek felcsillannak és ilyen megjegyzéseket kap, hogy: - Ő egy félisten! Uram isten, ő már nem is ember, egy gép!


400-280-390=1070 kg


Igen kedves olvasó. Pisti megcsinálta ami számunkra lehetetlen, amit elképzelni se tudtunk. Úgy érzem ez a riport a minimum Pistiről. Sokkal többet érdemelne! De nagyon sokkal! Sajnos nagyon kevés médiát kap sportágunk. Amikor semmi emberekből lesznek sztárok, akkor egy kicsit szomorú vagyok, hogy egy ilyen fantasztikus sportember mennyire kevés elismerést kap. Ez ellen tennünk kell!!! Egy erőemelő ismerősöm mondta egyszer: - Oda se merek menni Árvaihoz. Ő egy legenda.- A legenda hús-vér ember. Gratuláljunk neki!


A LEHETETLEN CSUPÁN EGY NAGY SZÓ, AMELLYEL A KISEMBEREK DOBÁLÓZNAK, MERT SZÁMUKRA KÖNNYEBB EGY KÉSZEN KAPOTT VILÁGBAN ÉLNI, MINT FELFEDEZNI MAGUKBAN AZ ERŐT A VÁLTOZTATÁSRA. A LEHETETLEN NEM TÉNY. HANEM VÉLEMÉNY. A LEHETETLEN NEM KINYILVÁNÍTÁS. HANEM KIHÍVÁS. A LEHETETLEN LEHETŐSÉG. A LEHETETLEN MÚLÓ PILLANAT. A LEHETETLEN NEM LÉTEZIK.


Mióta foglalkozol súlyzós edzéssel?
1988 óta súlyzózom, de ’94-ben versenyeztem először. Akkor még junior voltam. A verseny a Csiliben volt. Junior magyar bajnokság. Azt hiszem 300-at guggoltam, 155-öt nyomtam fekve, illetve 280-at húztam fel.

Hűha! Nem rossz elsőre! Melyik verseny számodra a legemlékezetesebb?
Amikor először nyertem a VB-t Dániában. (szerk.: de reméljük nem utoljára.)
Így most nagyobb lett az elvárás. Amíg 2., 3., 4. vagy addig nincs gond, de amint nyertél, már csak az első hely jöhet szóba. Ha második vagy akkor jön az „ ugye megmondtam” „ ááá csak második lett” stb.

Jelenlegi testsúlyod?
Kb. 124 kg. Tegnap este 124.70 voltam.

Talán bezabáltál?
Nem! Így volt ennyi a súlyom. Most már nagyon vigyáznom kell. 125-ben akarok mindenféleképpen maradni, de lehet jövőre, ha így nő a súlyom, akkor 125 plusz. Csinálok néhány csúcsot, netán világcsúcsot. Legalábbis remélem.

Ha feljössz pluszba, akkor nekem annyi. Szerinted összefüggés van a nagyobb testsúly és az erő között?
Óriási összefüggés van. Régen úgy gondoltam, hogy súlyomat tartva örökké erősödhetek. A tapasztalat mást mond. Nagyobb súly, nagyobb erő. Iszonyatos erőtöbbletet jelent. Ha egy kilót fogyok, már gyengülök.

Méred a méreteidet?
Nem nagyon. A teljesítményre figyelek. Régebben lemértem a karomat, 50-es volt. Ma már talán egy kicsit nagyobb. A testsúlyom viszont mérem aránylag rendszeresen.

A régi nagyok közül kikkel versenyeztél?
Lovásszal és Lóskával. Bár azt hiszem Lóskával nem jött össze. Bár benevezett a versenyre és el is jött, de miután meglátta a kezdősúlyokat nem indult. Azt mondta, hogy két héttel a verseny előtt megsérült. Lehetséges, hogy így is volt, hiszen tőled is hallottam, hogy neked is mondta a Lóska, hogy karrierje alatt többször volt sérült. Egyébként nagyon rendes volt velem, a kabala csuklóbandázsát is odaadta nekem a versenyre. Utólag is köszi Sanyi! Lovásszal szemben az első közös versenyünkön kikaptam. Utána már mindig én győztem. Az elején nem szerettem. Mindig szívta a vérem, kötekedett velem. Azt hiszem zöldfülűnek tartott. Később nagyon jó barátok lettünk, ma is komoly barátság fűz össze minket. Telefonon tartjuk a kapcsolatot.

Lóska sérüléseiről jut eszembe. Neked volt már problémád?
Igen, volt komolyabb is. 1996-ban részleges combhajlító szakadásom volt. Aztán még háromszor. 2-3 hétig moccanni sem bírtam. 3 hónapig nem is igen edzettem, csak néha nyomogattam. Volt még 10-12 évvel ezelőtt egy vállsérülésem is. 45 fokos padunkon nem volt a villa, csak simán rá kellett tenni a súlyt egy 4*4-es csőváz tetejére. Túlraktam a „villán” a súlyt és kicsavarta a bal vállamat. Azóta is érzem a sérülés nyomait.

Mesélj az edzésprogramodról. ( szerk.: Itt több kérdést tettem fel. Most összefoglalva következnek a válaszok)
Kettéosztanám az évet verseny kívüli és versenyt megelőző, felkészülési időszakra.
Felkészüléskor egy héten kétszer guggolok, kétszer nyomok és egyszer húzok. Versenyen kívül nem húzok fel! A felkészülési időszak kb. 10 hét. Tehát egy évben kb. csak 5 hónapig csinálok felhúzást. A felkészüléskor szinte csak egyezek, illetve a sémám 6-6-4-2-1-1-1, ahol az első sorozatok csak felkészítések az egyekre.

Bemelegítéskor 2-4 percet, míg az utolsó három szériánál 7-9 percet pihenek a szettek közt. Természetesen nyomásnál valamivel kevesebbet, 5-7 percet. Versenyen kívül a sémám körülbelül 6-6-4-4-2-2, ilyenkor nem megyek egyekre. 6 ismétlés felé nem megyek, főleg nem a versenygyakorlatoknál.

Alapozásnál mindig csinálok bodys gyakorlatokat (verseny előtt már nem), iszonyatosan magas ismétlésszámmal.: Tehát 6-okat. Itt viszont kevesebb a szettek közti pihenő.

Kiegészítő gyakorlataim alapozásnál:

  • Hát: evezés döntve, húzódzkodás
  • Váll: nyak mögül nyomás( csak fejig engedem különben gond van a vállammal), mellről nyomás, előre emelés
  • Mell: ritkán! 45 fokos nyomás, szűknyomás ( nem tárogat)
  • Bicepsz: állva, ülve, csigán
  • Tricepsz: fekve, 1 kezes fej fölé, csiga
  • Láb: lábtolás ( nem nyújt, hajlít)
  • Has: nincs külön edzve

A guggolást egész évben versenyruhában csinálom 320-tól! ( szerk.: szerintem nagyon érdekes) Van egy edzőruhám és külön versenyruhám. A méret ugyanaz, csak az edzésre használt már kibővült. Övet nem használok egy ideje. A technikámból kifolyólag is az a véleményem, hogy az öv többet árt, mint használ. Egyszer meg is repedt a bordám.

Kajálás?
Mindent eszek napi 6-8szor. Tokaszalonna, lilahagyma kenyérrel. Mindegy. Nem figyelek oda, de kívánom a fehérjét, a húsokat. Imádok enni. Hát nem látod a fejemen? Egyedül arra figyelek, hogy lefekvés előtt 1 órával már ne egyek. Barna Robi barátomat mindig kérdezem, hogy kellene enni, de amint elkezdi mondani máris megriadok. Sok kalóriát kell ennem. Ebédhez általában becsúszik 1 pohár, korsó sör. Néha péntek, szombat esténként egy kis alkoholt is fogyasztok. Kikapcsol. Muszáj. Sok a stressz. Sport. Munka. Család. Egyébként délelőtt teát, délután ásványvizet iszok. Érdekes például, hogy nekem a kreatin egyáltalán nem használ.

Civil munkád?
Egy papírszergyártó cégnél vagyok középvezető beosztásban. Pest megye az enyém. 495 ember főnöke vagyok.

Család?
Két kisfiam van, 7 és 9 évesek.

Mit fogsz reagálni, ha a fiaid az erőemelést választják sportuknak?
Tiltani nem fogom, de nem fogok örülni neki.

Szerinted leszünk valaha olimpiai sport? ( szerk.: az én véleményem az, hogy a tagországok, versenyzők száma, minősége, a versenyek teljesítményszintje alapján már rég olimpiai sportnak kellene lennünk. Ugyanígy a testépítésnek is. Helyette amatőr bűnbak sportág lettünk egy álszent világban. Röhögnöm kell amikor az olimpia tisztaságáról beszélnek. Hányinger az egész. Rengeteg sportoló barátom van. A maratonfutó ismerőseim már szinte megyei szinten epóznak. Stb. sorolhatnám.)
Reménykedek benne. Nagyon szeretném, de nem rajtam múlik. Az olimpia a sportok csúcsa. Ki ne vágyna oda. Megkapja a megfelelő nézettséget, elismerést. Elkelne az erőemelésben is az elismerés, a vállveregetés. Nagy hiánycikk ez. Nem csak a pénzre gondolok, habár az se ártana. Csak arra vágyok, hogy legalább a szomszéd tudja ki vagyok. Bár ez túlzás volt, hát persze, hogy tudja a szomszédom ki vagyok, de azért amit mondtam az jellemzi a helyzetet. (szerk.: nekem sok olimpiai sportoló ismerősöm van és állíthatom semmivel se könnyebb erőemelésben, vagy testépítésben világbajnoknak, bajnoknak lenni. Sőt. A mi sportolóink úgy harcolnak, hogy a színvonal óriási, kontra: nincs meg az elismertség, pénz, stb. ami a legnagyobb hajtóerő lehetne. Érdekésségképpen mondom, hogy powerban 2000 igazolt versenyző van a diákolimpikonokat is beleszámolva, míg például a súlyemelés csupán pár száz versenyzővel rendelkezik. Mostanság már sokkal nehezebb erőemelésben magyar bajnoknak lenni, mint például súlyemelésben.)

Kik segítettek, segítenek, netán gátoltak az erőemelésben?
Nagyon nagy segítőm Pintér Ferenc. Mindent köszönök neki. Továbbá köszönet régi barátomnak, főnökömnek Csuka Csabának. Köszönök mindent barátomnak Barna Robinak. Ő tanított meg nagyot guggolni. 310-320 körül voltam akkor, amikor elkezdett rám figyelni. Mondta, hogy túl magasan van a súly a hátamon, eresszem lentebb, stb. Onnantól kezdve figyelt rám. 1 év múlva 350-et tudtam úgy, hogy fizikailag nem sokat erősödtem, csak a technikám javult. Tehát egy testépítő tanított meg guggolni. Akik gátoltak azokról most nem szeretnék beszélni.

Mi a véleményed arról a tényről. Hogy nagyon kevés nyilvánosságot kap az erőemelés a médiában?
Sajnos igaz! De nagyon kellene! Szponzorok is akkor lennének. Sok pénzbe van a felkészülés, százezrek, milliók. Nem akarok senkit hibáztatni, de másképp is lehetne!

Több pénzzel jobb eredményekre lennél képes?
Igen! Természetesen. Munka, gyerekek. Nem áldozhatom fel a családomat a felkészülés oltárán.

Mi a véleményed az egyfogásos erőemelésről? Fekvenyomásról? (szerk.: azért kérdezem, mert fekvenyomó létemre én nagyobb dolognak tartom, nagyobb kihívásnak a háromfogásos erőemelést.)
Tetszik. Tisztelet a fekvenyomóknak, de azért lábra is erősnek kellene lenni. Habár akkor meg több hús lenne a lábukon= nagyobb testsúly.

Szerinted mennyit tudnál nyomni ha csak fekvenyomásra koncentrálnál? (szerk.: Pistinek nagyon hosszú a keze, ennek ellenére erőemelő létére 280-at tud. Érdekesség: A paraolimpián pluszban egy borzasztó hosszú karú versenyző, akinek erősen elsorvadt lába volt, amit nem is tudott használni 250.5-et nyomott, ami új világcsúcs! Fekvenyomó ruha nélkül! Még homorítani se tudott, hiszen nem volt mivel feltolnia magát. Ez elképesztő!)
Azt nem tudom mennyit nyomtam volna ha csak fekvenyomásra figyeltem volna az évek alatt, de ha 6 hónapig nem guggolnék, húznék úgy érzem 300 fölé mennék.

Szerintem is teljesen reális. Indul-e a VB-n a tavalyi ellenfeled Vitalij Papazov?
Igen. Indul. Ráadásul az ukrán nemzetin 1102.5-et csinált. Habár a hazai bíráskodás sosincs olyan szigorú. Kíváncsi vagyok rá. Nagy csata lesz! De nem félek. Ha ő győz gratulálni fogok, mert megérdemli. Magam számára az alapelvárás, mely reálisnak látszik az 1100. De ezt egyenlőre vegyétek semmisnek, majd meglátjuk mi lesz a vége. (félélmetesek ezek a Vitalij-ok is, Kupcsik Laci súlycsoportjában Vitalij Ponomarenko 300 körül nyom fekve. Szegény Laci. De! Kupcsik body EB bajnok is!)

Uram isten! 1100? Véleményed szerint mennyit segít a versenyruházat?
Fekvenyomásban 20-30 kilót. Guggolásban, felhúzásban pontosan nem tudom, inkább stabilitást ad számomra. Mindenkinél más. Van aki nem is tudja használni.

Csinálsz-e félguggolást, részleges fekvenyomást, stb., intenzitás fokozó, túlterhelő technikákat?
Nem. Mindig mindent teljesen szabályosan csinálok teljes mozgástartományban.

Az évek alatt változtattad-e az edzésterved?
Kb. 2001 óta, mióta nagyobb a testsúlyom ugyanazt a programot követem. Természetesen más a verseny előtti és az alapozó program. (és hát egyre nagyobb súlyokkal edzek)

Milyen módszerekkel hozod magad a versenyhez szükséges mentális állapotba?
Sajnos nincs bevett módszerem. Mindig az első guggolásnál dől el milyen formában leszek. A verseny előtti idegesség mindig ugyanaz.

A dán VB-n nem sikerült az első két guggolásod! Utána viszont nyertél!
Haza akartam menni. Csuka Csaba barátom jól felpofozott és helyrerakott, így kerültem a megfelelő mentális állapotba. Örültem is a 3. sikeres gyakorlatomnak.

Igen. Láttuk az Eurosporton. Pattogtál is mint annak a rendje. Nagyon örültél a győzelemnek. Ez látszott.
Tartod a kapcsolatot Mészáros Tibivel?

Barátok vagyunk.

Mi a véleményed, hogy erősemberkedik?
Nagyon jó benne, miért ne csinálná? Én túl alacsony vagyok. 170-el nem hiszem, hogy az elitben tudnék lenni, bár az Arnold Classicon már indultam. Meghívtak rá. Az utolsó előtti versenyszámnál még 6. helyen álltam, aztán csontig leszakadt a tenyerem. Sajna.

Azt hallottam a Fitness2000-ben, hogy nem is készültél rá.
Egy keveset. Ha meg lenne a magasságom akkor is min. egy év kellene az átállásra, a technikák tanulására.

Darázs Ádám? (szerk.: Feketét már meg se kérdezem)
Vele is barátok vagyunk. Nagyszerű sportember. Telefonon tartjuk a kapcsolatot.

Tudtad, hogy lehet indul a csapat erőemelőn.
Nem. Tényleg?

Igen, Talán. Testépítés?
Nagyon tetszik. Én is testépítő akartam lenni, de amint megtudtam, hogy mit kell verseny előtt enni és éhezni kell, egyből elzárkóztam. Akkor éheznék esetleg, ha anyagilag úgy állnék.

Visszatérve az erőemelésre. Mi motivál még?
A győzelem íze.

És végezetül meddig szeretnéd még űzni?
A jövő évi duilsburgi világjátékokig. Ez egy meghívásos verseny. 4 évente rendezik az olimpiát követő évben. Egyedül akkor nem hagynám abba, ha jövőre kiderülne, olimpiai sportág leszünk.

Azt hiszem ennyi kérdés elég is lesz. Köszönjük a riportot!
További sok sikert!

Én köszönöm!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!