Ásványvíz?

2016-04-11

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Magyarországon, az elég jó minőségű csapvíz hazájában is egyre jobban növekszik az ásványvíz fogyasztás - amit a köznyelv mellesleg egészséges dolognak, így kívánatos tendenciának tart. Valóban az?

 

Ami a 80-as években még sznobság volt, ma már kezd hétköznapi dolog lenni, sőt  a vizek specializálódtak is: lehet már babavizet és kutyavizet venni azoknak, akiknek ekkora agyuk van - és vannak jó páran, nem véletlenül gyártják őket!

"Az ásványvíz egészséges" - ezt mindenki tudja. A fejlett nyugathoz képest jócskán le voltunk maradva egy főre eső fogyasztásban, de a 90-es évek elején a helyzet megváltozott és már a jó európai középmezőnybe tartozunk, hasonlóan a BMW és Mercedes populációhoz.

Az ásványvíz gyűjtőnév ebben a cikkben valójában sokféle vizet takar: az egyszerű palackozott csapvízen át a valóban mély rétegekből jövő (csapoláskor még) tiszta ásványvizeken át a cukrozott-ízesített förmedvényekig. Ezeket külön nem elemezném, ugyanis a gyakorlatban az ásványvíz fogyasztók sincsenek tisztában vele, ráadásul nem is érdekli őket:

a márkajelzés és íz alapján választanak vizet abban a tudatban, hogy mindet az Alpok legelőin legelésző Milka tehenek alatti gleccserekből kialakult krisztályiszta hegyi patakocskákból kanalazzák szkafanderes stájer asszonyok és ugyanabban a kifogástalan, őszinte, friss, hideg hegyilevegő tisztaságban kerül is hozzájuk - még a palack is megcsillan talán a gyöngyöző hűs pára alatt.
 

Szennyezettség

Szokásos érv az ásványvíz mellett, hogy amíg a csapvizünk különféle baktériumokkal és klórral szennyezett, addig az ásványvíz tökéletesen tiszta és steril. Ez azonban korántsem így van: nem tudhatjuk, hogy valójában az ásványvízünk milyen forrásból származik.

Azt sem tudhatjuk, mennyire "ásvány" az ásványvíz. Ha feltételezhetően fúrt kutakból származik, vajon van-e különbség, ami miatt ezerszer(x ezerszer?) többe kerül, mint a vezetékes víz?

Nem árt tudni: a csapvizek minőségét szigorú állami szervezetek folyamatosan ellenőrzik.

Van-e vajon ilyen szintű kontroll az ásványvizeknél?

A gyártásnál lehet - de emelgetik-e le őket folyamatosan a polcokról ellenőrzés céljára? Amerikában, az ásványvíz-őrület hazájában biztosan nem: sem az FDA, sem egyéb állami szerv ezzel nem foglalkozik, a gyártók saját maguk végeznek minőségellenőrzést!

Meglehet az ásványvíz - még ha valójában esetleg sima vezetékes vízhálózatról palackozzák, mint az amerikai ásványvíz piac közel felénél - tisztább mint a csapvíz, ugyanis különböző szűrési eljárások után palackozzák, így kiszűrhetik többek között a vízvezetékhálózat fémes, bakteriális és klórszennyezettségét, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a friss víz és a palackozott víz közötti alapvető külöbséget.

A vezetékes víz ugyanis a hálózatba "befolyva" megújul az áramlás miatt, vagyis mindig friss marad. Ezenkívül nincs kitéve hő és fény hatásainak - miközben a palackozott víz nem friss, mert be van palackozva: szerves anyagokkal teli víz, hő, fény. Nem tudhatjuk, hogy a vizes palackok milyen tortúrán keresztül jutnak el a polcokig, de nem látjuk szükségesnek hogy felemlegessünk rémtörténeteket a napon rohadó palackokról. Egy biztos: bőven van rá lehetőség, hogy jócskán felszaporodjanak bennük a fény és a hő hatására a baktériumok. A kaját se hagyjuk a napon, ugye?

Cserébe a műanyag palackok sem annyira "egészségesek" mint hisszük: a tárolás alatt - mivel az ásványvíz nem éppen a gyártás másnapján jut el a  fogyasztóhoz - jócskán van idő arra, hogy különböző vegyi anyagok kioldódjanak a palackokból a "friss, üde" ásványvízbe.

Nem árt tudni, hogy a PET palackok kőolaj bázisú műanyagból készülnek, amelyeknek egyes alkotórészei akár rákkeltőek lehetnek. Ugyan ez utóbbit nem tartjuk túl nagy veszélynek - legalábbis egyrészt nem létezik olyan ember, aki ettől lett rákos, másrészt sajnos épeszű megoldás nincs rá, mi is műanyag palackban cipeljük a szűrt vizünket - de azért döbbenetes tény ahhoz, hogy "egészséges" ásványvízért pénzt adjunk. 

És elég döbbenetes, hogy hülye emberek méregdrágán "babavizet" vesznek abban a hiszemben, hogy ezzel védik meg a gyereküket a szennyeződések ellen - miközben ez ugyanaz a víz, csak kisebb palackban babavíznek eladva.

 

A jövő üzlete a palackozott levegő: ez se sokkal nagyobb átbaszás

 


Speciális tulajdonságok

  "A természetes ásványvíz igen értékes élelmiszer, mert tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat. Így, amikor szomjúságunk oltására ásványvizet iszunk, biztosítjuk szervezetünk ásványi anyag szükségletét." - mondja a fáma, és ez nem az egyetlen ordas nagy hazugság, amit az ásványvízzel kapcsolatban tudni kell. A kijelentés azt sugallja mintha a (vitamin és) ásványi anyagagokat a vízzel kellene bevinni, de valóságban az ásványvíz csak azokat az ásványi anyagokat tartalmazza, amelyek fiziológiai tulajdonságahoz - emberi fogyasztásra való alkalmasságához - kellenek. Amelyeket ugyanúgy tartalmaz a csapvíz is!

 

 

 

Környezetvédelem

Sokan nem gondolják át, hogy miközben látszólag az ásványvíz egy "természetes", "zöld" jelenség - talán mert természetesebbnek hat a mesterségesen színezett üdítőitaloknál - valójában az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon. A műanyagok - mint a PET palack, magyarul pillepalack is - cirka 300 év alatt bomlanak le teljesen.

A palackokkal elképesztő mennyiségű súlyos környezetszennyező szemetet termelünk, mert sajnos messze nem 100%-ban kerülnek újrafeldolgozásra, Magyarországon 20% sem(!) - de maga a gyártás és az újrafeldolgozás is súlyosan környezetszennyező. Elég ránézni egy műanyagüzem kéményére - ráadásul roppant sok kőolajat igényel, ami nyilván a kőolajkészlet kimerüléséhez is hozzájárul.

A megdöbbentő valóság az, hogy több óceánunk hatalmas vízfelületein úsznak oldott műanyagokból álló masszák, amelyekról nem tudjuk, hogyan kerültek oda, de kialakulásuk nagyrészt az ásványvizes és üdítős palackoknak köszönhető. 

Nem túl régi felfedezés az sem, hogy Japán és az USA között egy kétszeres USA méretű, százmillió tonnás sziget van oldott és ép műanyagokból. (A tudósok szerint a palackok vízben az eddigi elméletekkel ellentétben sokkal gyorsabban bomlanak, ami alátámasztja az ásványvízbe beleoldodó vegyi anyagokkal kapcsolatos aggályokat is.) Beszámolnak egy másik hasonló méretű úszó szigetről is, de hogy egyértelmű legyen a bekezdés első mondata: hatalmas kitejedésű úszó oldott műanyagkocsonya minden óceánunkban előfordul és nagyon nagy tévedés, ha azt gondoljuk, hogy pl. a Földközi-tenger kivétel.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk tehát, hogy a műanyaghulladék-hegyeket szárazföldön 300 évig bámulhatjuk - az óceánokban úszva azonban nem ártalmatlanul lebegnek, hanem szépen beleoldódva a vízbe kőolaj alapú vegyületekkel súlyosan mérgezik az élővilágot - amit aztán könnyen visszakapunk mi is a kifogott halakban.

Számunkra mindig döbbenet, hogy fél liter vagy kisebb vizet műanyagba csomagolunk és azt eldobjuk, ami nyilvánvalóan szennyező és iszonyatosan pazarló megoldás. Minimális haszonnal okozunk baromi nagy környezetszennyezést, mert a műanyag palack szennyező hatása fél liter víz értékéhez képest elképesztően rossz arány. Jól láthatólag mindennek meg is van az eredménye!

 

 

 

Gyártástechnológia

Valószínűleg Európára nem ez a jellemző, de Amerikában elképesztő módszerek vannak ásványvíz gyártásra. Adott egy tiszta vízű tó, vagy egy nagy hozamú forrás. Odaáll egy jó nagy kamion, teleszivattyúzzák, onnan elviszik az üzembe és ezt az "ingyen" vizet környezettszennyező palackokban eladják a marháknak jó drágán - akár éppen azoknak, akik lakóhelyén levő forrásból szivattyúzták ki.

Ráadásul kifejezetten sznoboknak gyártanak bazidrága vizeket is - amik nem feltétlenül jobbak bármiben is, mint a csapvíz, vagy a többi ásványvíz, különösen hogy valószínűleg egy drága víz tovább rohad a polcokon. Amikor a magyar étteremben 450 ft-ért kihozzák neked a két decis vizet, igencsak el kéne gondolkozni, hogy miért is adsz pénzt - igaz ezeket szerencsére üvegbe palackozzák jó esetben.

Elképesztő átverés, ami az ásványvíz iparban folyik! Érdekes módon a 70-es évekig Amerikában is megvoltak palackozott víz nélkül - az ipar azonban igényt teremtett rá. Kényelmes volt elhinni, hogy teszünk az egészségünkért valamit a palackozott vízzel! 

 

 


Alkalmazás

A palackozott víz fogyasztás a szennyezettséget figyelmen kívül hagyva is kiválthat - közvetetten, de gyakorlatban nagyon létező - egészségügyi problémákat. Egész egyszerűen leszoknak az emberek a vízivásról a hatására: a csapvizet élből nem tekintik ihatónak, az ásványvíz fogyasztásukat pedig bekorlátozzák arra a fél literes palackra, amit éppen megvettek. Márpedig nincs élő ember a földön, aki nap fél liter víz fogyasztását megússza egészségkárosodás nélkül!

Önmagában pedig a vizespalack mint olyan hasznos lehetne, ha állandóan után lenne töltve, hiszen így mindig lenne kéznél víz, ami a kilöttyintés veszélye nélkül hordozható ide-oda. Ehhez mindössze folyton után kellene tölteni csapvízzel, vagy szűrt csapvízzel.  

Sok sportolónál működik a koncepció, hogy állandóan magával cipelve a vizet folyamatosan tudja pótolni a vízveszteséget így sosem kerül dehidrált állapotba és be tudja vinni az átlagosan szükséges 4-5 liter vizet.

A palackozott vizeknek vagy ásványvizeknek is meg lenne azonban a józan felhasználási módja: ez azonban semmiképpen sem az, hogy ezt tekintjük vízfogyasztásunk bázisának. Olyan esetekben, amikor nincs más vízforrás, nem hozhatjuk saját vizünket, vagy hideg vízre van szükség (bár ez mind megoldható dolog) jó szolgálatot tesznek az ásványvizek, hiszen kaphatóak benzinkutaktól kezdve az edzőtermekig olyan pontokon, ahol éppen szükség lehet rájuk. Természetesen nagyon jó szolgálatot tesznek olyan helyeken ahol nincs rendes ivóvíz, vagy amikor valami oknál fogva szünetel az ívóvíz szoltáltatás.

Ásványvízzel megoldani azonban a vízbevitelünket nemhogy anyagilag értelmetlen, de súlyosan környezetszennyező is.

Ha muszáj ásványvizet vásárolni, feleslegesen sznoboskodunk: megteszi a legegyszerűbb szupermarket sajátmárkás terméke is, ami gyakran ugyanaz, mint a kétszer annyiba kerülő "márkás" víz. A gyártók nagyon jól tudják hogy kétféle ember van: egy aki nem akar vízért pénzt adni, mert nagyon jól tudja, hogy 1000-2000-szer olcsóbban jön szinte ugyanaz a csapból, a másik pedig az, akinek ciki teszkóvizet venni. Természetesen mindkettőt kielégíti a gazdsági gépezet.

Bár az ásványvíz esetleges negatív hatásai ijesztőek, nem kell rögtön parázni tőle: senki sem lett még rákos az ásványvizektől, maximum sokmillió ember dobott ki pénzt feleslegesen. (Azon közben el lehet gondolkodni, hogy az ilyen ls hasonló  elképesztő pazarlás hova vezette a világot.)

Ezen felül sokkal jobb ásványvizet fogyasztani, mint semmit. (Vagy mint cukros üdítőt, de ez megint más téma.)

Azonban azt is tudni kell: a vízfogyasztás alapvetően fontos, de 

önmagában az ásványvíz fogyasztástól senki sem lesz egészséges!

Sokkal súlyosabb probléma, hogy az ásványvíz mint termék tipikus fogyasztói-társadalom-átverés, amelyre mesterségesen, reklámokkal teremtettek igényt és abban a formában, ahogy ma a családok zsugorszámra hordják haza a palackozott vizet, semmi értelme nincs. Az ásványvíz a szokásos módon használva felesleges luxustermék.  Sőt, káros is, mert az ásványvíz nem feltétlenül növeli, hanem csökkentheti a vízfogyasztást - ha elfogy, nem iszunk, mert abban hiszünk, hogy a csapvíz nem jó, illetve spórolunk vele. Hány átlagos fogyasztó iszik meg napi 2-3 palack vizet? 

 

 

 Érdemes megnézni az alábbi kisfilmet:

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A Támadás 2. a 2007-es Támadás c. kultuszfilm folytatása, amely ugyan történetileg egyáltalán nem folytatás, azonban mindenben felülmúlja az...
Megpróbálom nektek néhány mondatban összefoglalni, mi minden történt velem a legutóbbi jelentkezésem óta. Aki szokta olvasgatni a bodybuilde...
Dorian Yates sosem félt megmondani a frankót, de ilyen szintű nyíltsággal még nála sem találkoztunk: mindent elárult a fiatalkori balhéiról,...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!