Az edzésterv mítosza

2016-03-25

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Vannak cikkek, amiket “alapcikknek” lehetne definiálni. Ez most egy ilyen: olyan tézist tartalmaz, amit mindenkinek tudnia kell. Mutasd meg mindenkinek!

A sportokban az edzésterv egy alapvető program, amely előre kiszámítottan meghatározza, hogy a sportoló a felkészülés adott időszakában milyen és mennyi edzést végez.

Az átlagos testépítő edzésterv azonban egyáltalán nem ilyen, hanem ennek csak árnyéka: gyakorlatok izomcsoportonkénti bontása.  

Sokan az edzéstervet tartják a kulcsnak az izmosság ládikájához, és ennek valóban lenne realitása, ha az átlagos edzésterv egy valódi, progressziót tartalmazó edzésterv lenne. De nem az. (Most abba ne menjünk bele, hogy ennek egyáltalán nem így kellene lennie, az átlagos edzésterv - mindaz, amit a magazinokban is olvasol - ugyanis messze nem igazi edzésterv.)

Mint fentebb említettük:

az edzésterv csak egy izomcsoportonkénti elosztás az átlagos edzőterembe járónál.

Annak viszont ilyen szempontból az égvilágon semmi jelentősége nincs, hogy mit milyen izomcsoporttal edzünk.

Nyilván vannak praktikus okok, amelyek meghatározzák, hogy heti hányszor edzünk, az adott izmokat hányszor edzzük és egy edzésnapon mit mivel párosítunk össze.

Ebben azonban nincs semmiféle olyan variáció, hogy ez egyik edzésterv valamiért jobb lenne a másiknál.

Nem létezik “tuti” edzésterv, ami hirtelen csodafejlődést okoz.

 

Nyilvánvaló, hogy létezik rossz edzésterv, amely nem veszi figyelembe a regenerálódási időt, vagy olyan izomcsoportokat párosít egybe, amelyek edzését képtelenség rendesen, koncentráltan végigcsinálni egy edzésen.

De még ebben sincs semmi kőbe vésve, hiszen lehet az edzésben egy olyan szakasz, amikor a delikvens speciális, nehéz edzéseket akar. (A szerző például volt, hogy egy napon guggolt, felhúzott és fekvenyomott.)

 

Különlegesen jó edzésterv azonban nincs.

Meg lehet csinálni egy tisztességes tervet, de hogy mindenki a csodaedzéstervet keresi, mint a Szent Grált, egyszerűen vicc. És sajnálatos is, mert ennyire nincsenek képben egyáltalán az edzés fogalmával.


Az edzésterv kérdése túl van misztfikálva.

Maga az edzésterv korántsem bír akkora jelentőséggel, mint mindenki hiszi, hiszen az átlagembernél első helyen van, miközben totálisan figyelmen kívül hagy olyan apró tényezőket, mint a táplálkozás.

Holott a fejlődés kulcsa éppen a táplálkozás/edzés/pihenés(regeneráció) hármasban van, ahol ráadásul az edzés alatt sokkal kevésbé az edzéstervet értjük - az szinte lényegetlen -, sokkal inkább az edzés intenzitását, hatékonyságát. 

A legjobb, személyre szabott, valódi edzésterv sem ér semmit, ha a gyakorlatok végrehajtása nem megfelelő technikával történik. És ehhez a verzióhoz képest szinte tök mindegy az edzésterv, ha a gyakorlatok koncentráltan, hatékonyan, vérprofin vannak végrehajtva. 

Lehet a legszuperebb csoda-edzéstervnek hitt programod,
ha nem maximálisan dolgoztatod az izmaidat,
hanem csak rángatod a súlyokat. 


A versenyzők, profik edzésprogramjait keresgélni a fenti okokból is teljesen felesleges. Egyrészt rengeteg kamu edzésterv kering, másrészt mindenkinek magának kell kialakítania, vagy ha nem megy, találnia egy megfelelő programot. A megfelelőség azt jelenti, hogy olyan program kell, amit rendesen végig tud csinálni és képes utána regenerálódni.

Ha valaki azt hiszi, a bajnok edzéstervének hazudott programtól majd ugyanolyan fizikuma lesz, akkor ideje lenne elmélyedni többek között a táplálkozási ismeretekben, de leginkább kihúzni a kezecskét a biliből.

A legrosszabb hír a végére maradt:

ha a mostani edzéstervedtől nem fejlődsz, ezért jobb tervet keresel, teljes tévúton jársz.


Ideje lenne inkább megtanulni a helyes edzéstechnikát, és többet foglalkozni a táplálkozással, mert ez a két tényező az edzőterembe járók 99%-ánál egyáltalán nem stimmel, miközben az edzéstervüket hibáztatják.

 

A kép illusztráció

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!