Az edzett ifjúságért (Sportolj Velünk 1977. júliusi számából)


Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Hol sportolhatok?

Folytatva a Budapesten működő kondicionáló edzőtermek bemutatását, most a XV. kerületbe látogatunk el és olvasóink megismerhetik az Újpalota SC testépítő szakosztályát. Igaz, hogy az edzőterem címét (XV., Öregfalusi út 18.)könnyen megkaptuk, de megtalálni már lényegesen nehezebb volt. Először el kell jutni a Czabán Samu térre, ott találjuk a FŐSPED sporttelepét. A pálya egyik oldalát szegélyezi egy újonnan épült háromemeletes házsor, mögötte található az Öregfalusi utca.

- Aki idáig eljutott, az már célnál van, minden sportolni vágyó fiatalt és időset szeretettel várunk új edzőtermünkben- mondja Kerekes Róbert, az Újpalota SE elnöke.

- Edzőtermünk 14-20 óra között fogadja a sportolni, erősödni akaró fiatalokat. Egyesületünknek elsődleges feladata a kerület lakói részére megteremteni az egészségfejlesztésbe való bekapcsolódás feltételeit. Ezt segíti elő az asztalitenisz, tollaslabda, kézi- és röplabda, a kis- és nagypályás labadarúgó szakosztályok mellett kondicionáló edzőterem megnyitása. Kerületünk fiataljai már régen foglalkoznak az erőfejlesztéssel, központi edzőterem miányában csak szétszórva, különböző alkalmi lehetőségeket kihasználva tudtunk edzeni. A kedvezőtlen körülmények között végzett edzéssel is sikereket értünk el az erős emberek vetélkedésén - 1975 és 1976-ban a gyulai Atlasz kupát, l976 és 77-ben a Sportolj Velünk Kupát nyertük el.

Emellett egyéniben számos országos csúcsot értek el a fekvenyomás és a guggolás gyakorlatokban. A sportolási lehetőségek megteremtésénél nemcsak a fiúkra gondoltak, a lányok részére is létrehozták a háziasszonyok kondícionáló testedzését. A tanfolyamokat nagy létszámra tervezzék iskolában és minden csütörtökön 16 órától a piros iskolában. Úgy érzik, hogy sokat tettek azért, hogy Újpalota ne legyen fehér folt a tömegsport térképén.

Most már a környékbeli lányokon és a fiúkon s sor, hogy a megteremtett lehetőségeket saját egészségük érdekében ki is használják.

Hatvan fiatal várta az edzőterem megnyitását - kapcsolódik a beszélgetésbe Fekete László, a többszörös kupagyőztes csapat edzője, aki a konciciótermet vezeti. - Hogy ez mit jelent? Ezt csak az tudja igazán, aki már edzett szenespincében, vagy mosókonyhában a legminimálisabb egésztségügyi feltételek nélkül. Szakosztályunk jelenlegi tagjai eddig nagyon rossz körülmények között edzettek. Számunkra az új lehetőség még jobb felkészülési lehetőséget biztosít. Azok részére pedig, akik most kapcsolódnak be a sportmunkába, tiszta, egészséges terem, fürdő, kifogástalan felszerelés és állandó orvosi felügyelet mellett sportolhatnak.

A beszélgetés alatt az edzőteremben nyüzsög az élet. Verejtékben úszó fiatalokat látunk, akik különböző gyakorlatokat végezve bírkóznak a nagy vasakkal.

 • Látszatra úgy áll össze a kép (1.fotó), mintha mindenki azt csinálná ami éppen az eszébe jut. Pár perces szemlélődés után már észre lehet venni, hogy a fiúk előre meghatározott rendszer szerint végzik az edzést, mert csak az így végzett edzésmunka hoz hasznos eredményt. A testépítők edzésrendszere hat izomcsoportra épül fel, ennek alapján folyik nálunk is a munka. Első feladat a mellizom edzése, itt fontos szerepet kap a fekvenyomás (2.fotó).
 • Akik végeztek a mellizom-gyakorlatokkal, azok részére következnek a vállizom erősítését szolgáló gyakorlatok. Természetesen izomcsoporton belül, hogy ki milyen gyakorlatot végez, azt a testalkat és az erőállapot határozza meg. (3.fotó)
 • A kezdők részére szemléltető oktatáson mutatjuk be a gyakorlatok helyes és szabályos végrehajtását. Így sikerül elérni, hogy az első edzésnaptól kezdve a szervezet a tökéletesen végrehajtott gyakorlatok hatására a leggyorsabban fejlődjön (4.fotó).
 • Következik a hátizom megdolgozása. Itt már a külső szemlélő számára is rendszerbe áll össze az edzés. Igaz, az edzőteremben a szerek is úgy lettek elhelyezve, hogy a sorrendet eltéveszteni sem lehet. (5. fotó)
 • Sok karizomerősítő gépünk van, de először az alapokat nem a gépekkel, hanem a kézisúlyokkal igyekeztünk megszerezni. CSak ezután térünk át a gépek használatára (6. fotó)
 • A karizom további növelésének egyik remek eszköze a bicepszgép. Előnye, hogy a kétirányú erőhatás mindvégig egyenletes. Kizárja a lendületből végzett mozgást (7. fotó)
 • Edzőtermünkben két guggoló állványt látunk. Az elején mindenki húzódik a lábmunkától. Türelmes rábeszéléssel a fiúk megszeretik a lábgyarkorlatokat. Később megerősödve már szívesen és főleg eredményt elévre végzik ezt a gyakorlatot. Ilyen eredmény Vadasi Ottó 270 kg-os guggolása, mellyel a SportoljVelünk kupaversenyen az öszetettben 480 kg-ot teljesített, mely szintén országos csúcs (8. fotó).
 • A lábizom erősítését a guggoló gyakorlatok mellett különböző lábizomerősítő gépek segítik, mint a képen látható láb- és vádligép (9. fotó).
 • Végül a hat izomcsoport edzését a hasizom-gyakorlatokkal zárjuk. Ha valaki erős és arányos testalkatú szeretne lenni, nem hagyhatja ki az edzésprogramjából a hasizomerősítő gyakorlatokat. A gyakorlatok végzése a járható út a derékra rakódott zsírpárnák ledolgozása (10. fotó).
 • Ha valaki elkezdi az edzéseket, háromnapos alapprogramot kap. Innét már csak a szorgalma és fejlődése határozza meg, hogy mikor lép tovább négy-, illetve hatnapos edzésprogram végzésére. Aki a hatnapos versenyzői szintet eléri, azok speciális edzésprogramot végeznek, mindenkinek az elért eredményéhez igazodva. Így kikovácsolódnak azok a tehetséges sportolók, akik az eddigi versenyeken számos első helyet nyertek az Újpalota SE szineiben. Ezek közé tartozik a 18 éves Káldi László junior bajnok. Fekvenyomásban 145 kg., guggolásban 177,5 kg a legjobb eredménye. Ezt a 67,5 kg-os testsúly-kategóriában érte el. (11. fotó)
 • Elfogytak a gyakorlatok, véget ért az edzés. Már csak a lazítás maradt hátra és jöhet a felfrissítő fürdés. Az elején nem említettük, de ez természetes, hogy az edzés erőteljes bemelegítéssel kezdődött (12. fotó)

Közben villog a vaku, megörökítjük a gyakorlatokat.

Kovács Attila ipari tanuló még csak 15 éves: - A bátyám hozott le az edzésekre fél éve. Szívesen járok le, mert szép és jól felszerelt az edzőtermünk. Ilyen körülmények között a gyakorlatokat is könnyebb végezni. Magam is meglepődtem, hogy az elmúlt fél év alatt milyen sokat erősödtem, igaz, hogy a kapott edzésprogramot pontosan betartom. Most már négy napot járok edzésre hetente.

A 22 éves Zala László a munkája miatt kapcsolódott az erőfejlesztő sportba: - Taxis vagyok. A napi idegfeszítő munka után nagyon jól jön a mozgáslehetőség. Már ezelőtt otthon is végeztem súlyzós gyakorlatokat, de ezt megszakította a kétéves katonai szolgálatom. Leszerelésemkor márt várt az edzőterem és csak természetes, hogy ezt a lehetőséget heti öt alkalommal ki is használom. Ez segyt munkámban, erőállapotom jó, ma már a műszak befejezte után sem érzem magamat fáradtnak. Előny még az is, hogy a taxihuligánok elleni riasztó berendezés nálam az erőállapotomben van.

A naponta végzett ülőmunka egy oldalúsága hozta le az edzésekre a 24 éves Határi Sándort: - Bőrdíszműves a foglalkozásom és naponta 6-8 órát kell egyhuzamban ülnöm. Már sokszor alig várom, hogy az edzéseken jól megmozgassam az izmaimat. Edzés végére mintha kicseréltek volna, frissen megyek haza, feleségem és egyéves kislányom vár. Nem iszom, nem dohányzom és állítom, hogy ezt a rendszeres sportolásnak köszönhetem. Négy éve foglalkozom testépítéssel s úgy érzem most az Edzett ifjúságért mozgalomban is megállom a helyemet.

A kondicionáló edzőtermek létrehozása hasznos, mert a lakosság széles rétegének a sportolási igényét elégíti ki. Az edzőtermekbe lejáró fiatalok végcélja ugyanaz, egészésgesek, edzettek, erősek és jó alakúak szeretnének lenni és a rendszeres sportolás nyújtotta erőnyöket a mindennapi élet más rerületein a munka, tanulásban és a magánéletben is kamatoztatni igyekszenek.

Írta és fényképezte:Fekete Ferenc
Sportolj Velünk 1977. július - képek
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július
Sportolj Velünk 1977. július

Kapcsolódó cikkek
Múltkori számunkban bemutattuk az egy- és kétcsigás szerkezeteket, és azokat a leghatásosabb gyakorlatokat, amelyek ezeken végezhetők. Ismertettük elkészítésük...
FÉRFIAKNAK! A Sportolj Velünk 1970. júniusi számából VÁLLIZOM ERŐSÍTÉS Franciaországban is erősödik az a mozgalom, amely a rohanó és az örök időmínuszban...
ERŐFEJLESZTÉS CSIGÁS SZERKEZETEKKEL Sportolj Velünk 1970. augusztusi számából CSAK FIATALOKNAK!   Az erőfejlesztésben egyre elterjedtebbek a csigás meg...
Előző számunkban befejeztük a testépítés hatvan alapgyakorlatát ismertető tíz leckéből álló sorozatot. A sorozatban megismertük az edzéseken eredményesen haszn...
SPORTOLJ VELÜNK 1968. 2. SZÁMÁBÓL 3.LECKE * LENGÉS ÉS NYÚJTÁS A MELL, SZÍV ÉS TÜDŐ RÉSZÉRE Álljunk egyenesen, mindkét kezünket nyújtsuk fejünk fölé. ...
„SZÖGED HÍRÖS VÁROS…”, AVAGY VISSZATEKINTÉS A 70-ES, 80’-AS ÉVEK TESTÉPÍTÉSÉRE ELSŐ RÉSZ Sokunkat foglalkoztat a régi idők badija,és bizony el kell ismerni ho...
Testépítő tanfolyam haladóknak 6. lecke * KARLENDÍTÉS OLDALT SÚLYZÓVAL (DELTA ÉS KARIZOM ERŐSÍTŐ GYAKORLAT) Mindkét kezünkbe fogjunk egy-egy súlyzót....

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!