Az egyetlen magyar profi ha nem is nyert, de odab...ökött a mezönynek!

2011-08-15

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Izgalmas hétvégéje volt hazán egyetlen profi licensszel rendelkező erősember versenyzőjének: Nagy Ákos 7. a GIANTS LIVE-on!


Nagy Ákos az elmúlt hétvégén a GIANTS LIVE lengyelországi állomásán állt rajthoz, ami egyben világbajnoki kvalifikációs verseny is volt. A versenyt pár hónap múlva láthatjuk majd az Eurosport műsorán is.

A mezőnyről csak annyit, hogy indult az Arnold Classic idei amatőr bajnoka, Mateusz Baron és az Arnold Strongman idei 2. helyezettje, az amerikai Mike Jenkins. Mellettük több korábbi WSM résztvevő, így például Alex Curletto, Garx Gardner vagy a brit óriás Terry Hollands. Kiemelkedett a mezőnyből a fiatal, mindössze 22 éves izlandi óriás, Haftor Bjornsson a 208cm magasságával és 196 kilós tömegével. De itt volt a
második számú svéd Martin Forsmark és a lengyel bajnokság két ásza, a Pudzaniowsky-tanítvány Krysztof Radzikowks és Tomas Kowal is.

Kemény mezőnyben hat versenyszámot kellett teljesíteni, amiben Ákos sikerrel vett minden akadályt. Kamionhúzásban a 4. helyet szerezte meg, megelőzve Terry Hollandset és Mike Jenkinst is. Rönknyomásban egy perc alatt kellett minél többször kinyomni a 150kg-os rönköt, amit Ákos szintén sikerrel teljesített. Ugyanúgy, mint a 190kilós tárgycipelést, amivel több mint 33 métert tett meg.

A verseny felénél -három szám után- Ákos a WSM kvalifikációt jelentő 6. helyen állt, aztán a kőgolyó-pakolás következett. Az első két golyót (125 és 135 kg) simán felrakta a 180cm(!) magas platformra (ez nagyon magas, ezt a számot általában mellemagasságra tervezik. - a szerk.), a harmadik (145kg) kőgolyónál azonban begörcsölt a combhajlítója, így nem tudta ezt a számot végigcsinálni. A 380kilkós lengősúlycipelésben - ez Ákos egy kedvenc versenyszáma - a tőle elvárt módon, fél pályával verte meg Gery Gardnert!

 Az utolsó versenyszámot, az autó-felhúzást 370kilogrammal kellett egy perc alatt teljesíteni, ami Ákosnak hatszor sikerült, így ebben a számban is megelőzte Terry Hollandset és Mike Jenkinst is. Mivel sajnos ez a versenyszám nagyon megszórta az elit mezőnyt, így a végén egy érdekes holtverseny alakult ki Terry Hollands (aki már biztos WSM résztvevő az idén) és a lengyel Tomas Kowal között, így Ákos a 7.helyre szorult.

Mivel az első három helyezett kvalifikált automatikusan a World Strongest Man idei döntőjére, ami mellett szabad kártyát kapott még Haftor Bjornnson is, a hivatalos tartalék Tomas Kowal mellett Ákos még reménykedhet abban, hogy ő is szerepet kaphat tartalékként a világbajnokságon.

 
A hivatalos végeredmény:

1.  Krysztof Radzikowski (POL)
2.  Mike Jenkins (USA)
3.  Mateusz Baron (POL)
4.  Haftor Bjornsson (ICL)
5.  Terry Hollands (GBR)  és Tomas Kowal (POL)
7.  Nagy Ákos (HUN)
8.  Martin Forsmark (SWE)
9.  Gary Gardner (GBR)
10. Alex Curletto (GBR)
 

 "Nagy megtiszteltetés, hogy első magyarként lehetőséget kaptam a GIANTS LIVE profi mezőnyében, és hogy meghívtak a világbajnoki kvalifikációra. Nem számítottam még erre, de jó érzés tudni, hogy felfigyeltek rám a nemzetközi elitben is. Tudom, hogy sokat kell még fejlődnöm, hogy ott lehessek a WSM döntőjében. Edzőmmel Darázs Ádámmal úgy gondoljuk, hogy ez reális lehet egy-két éven belül, de addig tovább kell dolgoznunk azon az úton, amin két évvel ezelőtt elindultunk. Egyenlőre kőkeményen készülök tovább az országos bajnokság döntőjére, ami szeptember 3.-4. - én lesz Budapesten,és amit nagyon nagyon szeretnék megnyerni."  - nyilatkozta Nagy Ákos a versenyt követően.

(Tudni kell, hogy Lengyelországban valami elképesztően népszerű az erősembersport: hatalmas mezőnyök mellett óriási rajongótábor várja azokat, aki vannak olyan szerencsések, hogy itt versenyezhetnek.)

forrás: MTI. Persze ez csak vicc.


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!