Az igazi Mr. Olympia

2018-01-26

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A Mr. Olympia Expo számos rendezvénynek ad otthon és ma már testépítésben is több kategória van. Ki számít Mr. Olympiának, mennyit ér a 202 és 212 kategória?

 

A Mr. Olympia története egészen 1965-ig nyúlik vissza. Arnold Schwarzenegger “Utam a csúcsra” (Education of a Bodybuilder) című könyve szerint a koncepció az volt, hogy a különböző szervezetek világbajnokainak legyen egy “végső” világbajnokság, tehát a “bajnok bajnoka” címért ment a harc. 

Ha így is volt, azóta ez sokat változott: a Mr. Olympia segítségével vette át az IFBB a vezető szerepet a világon és tartja  a mai napig. Maga a Mr. Olympia hozta létre a profi testépítés műfaját. (Apróság, hogy az IFBB amatőr és profi szekciója tavaly szétvált.) 

A Mr. Olympia jó ideje már csak az IFBB versenyzőknek szól (2018-tól már kicsit máshogy van), akiknek először profi kártyát kell szerezniük (idéntől Pro Qualifier versenyeken), majd ha elég sikeresek profiként, nagy GP verseny top 3, vagy kisebb verseny első helyét szerezték meg, akkor kvalifikálnak a Mr. Olympiára, ami az évente egyszer megrendezett, abszolút kategóriás  csúcsverseny.

Igen, abszolút kategória, nincsenek súlycsoportok. A világ kb. 20 legjobb versenyzője megy egymás ellen és már az első tízbe kerülés is hatalmas presztízst jelent.

Hogy jön akkor képbe a 212 fontos, korábban 202 fontos kategória, ha nincsenek súlycsoportok?

Az a paradox helyzet van, hogy 2008-ban kitaláltak egy 202 fontos (ez súlyhatár, 91,6 kg) kategóriát, hogy az alacsony versenyzőknek is lehetőséget biztosítsanak, akik nyilván nem rúgtak labdába a hagyományos Mr. Olympia mezőben. Ergo ez egy "könnyített", kategória, hogy több testépítő versenyző legyen: 202 Showdownnak nevezték el és valójában soha senki nem tartotta Mr. Olympia címnek.

 

Egy lett a számos Mr. Olympia Weekend betétszám között és a döntőjét sem a hivatalos Mr. Olympia helyszínen tartották, hanem a Las Vegas Convention Centerben, az expo-n. Azaz a 202 versenyzői nem jutottak be az igazi show-ra, az Orleans Hotel színpadára, az Orleans Arénába. (A képek illusztrálják a két színpad jelentőségét, különös tekintettel a nézőszámra. Érdemes kinagyítani.)

Mr. Olympia Weekend Expo színpad

A 202 abszolúte nem váltotta be a reményeket, 1-2 versenyzőt leszámítva rendkívül gyenge volt a mezőny: eleve olyan emberek  is el tudtak, akiknek semmi keresnivalójuk nem volt profi versenyzőként (semmilyen komolyabb címet nem szereztek "profivá válás" előtt), miközben a színvonalas, de alacsony profi versenyzők inkább Openben indultak.  (Onnantól így hívták a rendes Mr. Olympia mezőnyt: Open.)

 Mr. Olympia színpad, Orleans Arena

2012-ben inkább 212 fontra (96,1kg) emelték a súlyhatárt, ami némi színvonalemelkedést hozott és pár Open versenyző is lement 212-be. Lassan az Orleans Arénába is eljutott a kategória, de senki nem tartja a mai napig egyenrangúnak az Open kategóriával. 

Ennek egyértelmű oka van, de menjünk vissza egy kicsit a múltba, ugyanis a hetvenes években is két kategória volt a Mr. Olympián (1974-1979-ig), de akkor mind a kettő “igazi kategóriának” számított, pedig  a könnyűsúly csak 200 fontos volt. 

Hogy lehet, hogy akkor számított a könnyűsúly, most meg nem?

Nagyon egyszerű: a hetvenes években mások voltak - főleg a tömegbeli - elvárások. Könnyen belátható, hogy mondjuk Frank Zane klasszikus fizikuma ma nemhogy Mr. Olympiára, de profi kártyára se lenne elég.

A lényeg azonban a verseny struktúrája: eleve kevés versenyző indult és mind a 200 fontos kategóriában mind a nehézsúlyban is hirdettek győztest. Majd a két kategória bajnoka megmérkőzött egymással és az abszolút bajnok kapta a Mr. Olympia címet. Sőt, volt rá példa, hogy a 200 fontos kategória adta a bajnokot: Franco Columbu és Frank Zane esetében. Ilyesmire ma esély se lenne. 

A 202 kategória soha nem mérközött meg az Opennel. Még ugyanazon a színpadon sem álltak soha. A 212 szintén nem versenyez az Open versenyzőivel. 

Csak hogy értsük: a színvonal közötti különbség akkora, hogy a 212-es bajnok az Open top 10-be sem tudna bekerülni, pláne a 212 mezőny hátsó része, de eleve nem lenne értelme összevetni őket, mert eleve alacsony versenyzők, más testarányokkal.

Ezért a Mr. Olympia cím valójában az Open versenyzők mezőnyéből kerül ki, a súlykorlátos kategóriának pedig be kell érnie olyan színvonalú sikerrel és presztízzsel, mint a Bikini Olympia győztesének.

Balról a 212-es, jobbról az Open bajnok. Lehet, hogy a kép nem pontos az évet tekintve, de valamit azért mutat

A 212-őt tavaly hatodszor nyerte Flex Lewis és ugyan jól hangzana, hogy még megnyeri tizenhatszor, de valójában jobban járna, ha felmenne az Open mezőnybe versenyezni, mert ugyan győzni semmi esélye, de az az igazi Mr. Olympia.

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!