Az otthoni edzés nem működik?

2018-01-14

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Teljesen más a szituáció, ha valaki olyan településen lakik, ahol nincs edzőterem, ezért otthon kell megoldania és más az is, amikor lenne terem, de valamiért nem szeretünk terembe járni. El lehet-e végezni otthon a normális edzésmunkát?

 

 


 

A rövid válasz: nem.

Az otthoni edzéssel számos probléma van, de legfőképpen két alapvető tényezőt kell figyelembe venni.


Először is: otthon komoly probléma a felszerelés.


Bár az edzőtermek méretétől és felszereltségétől függően lehet meghatározni, hogy valójában hány gépet használunk a gépparkból és hány számunkra felesleges, komoly edzést már viszonylag minimális eszközparkkal is lehet végezni. 

Ez azt jelenti, hogy jó sok gép akadhat, amit vagy használunk, vagy nem, de ha használjuk is, meglennénk nélküle; inkább a változatosság és önmagunk szórakoztatása miatt van ennyi variációra szükség, de valójában alap dolgokkal is ellennénk.

Természetesen nem annyira extra dolog egy rendes edzőtermi csiga, sem a kardiogépek - ezek nélkül ugyan meg lehet lenni, de jó, ha vannak. 

Hiú ábránd azonban, hogy egy-két teszkós súlyzószett alkalmas lehet otthoni edzésre.

Az valóban mindegy, hogy a súly milyen márka és svéd acélból van vagy kínaiból, tök mindegy, hogy profi vagy gagyi a cucc, 10 kg az gagyiban is 10kg, a fogantyút meg annyira nem lehet elrontani.  

Csakhogy egy pár kézisúlyzó vagy akár egy készlet kézisúlyzó még nem elég.

A minimális felszerelés egykezes súlyzószettből, fekpadból, guggoló állványból vagy erőkeretből és állítható padból, valamint kétkezes súlyzószettből kell, hogy álljon.  Ez a minimum.

Ezekkel már igazi edzéseket lehet végezni: a három erőgyakorlat - fekvenyomás, guggolás, felhúzás - variációin keresztül az összes szükséges súlyzós gyakorlatot. Oldalemelések, vállból nyomás, evezés, egykezes evezés, bicepsz állva, ülve, tricepsz állva, ülve, fekve, hasprések, lábemelések stb. 

De ehhez stabil, jó pad és állvány kell. Semmiképpen sem alkalmasak a kommersz otthoni edzőpadok vagy kombinált edzőgépek.

Ha ilyesmiben gondolkodunk, tudni kell, hogy még az eggyel feljebb levő, hotelekbe szánt - mellékesen igen drága - kategória is ócska. (Ha röhögni akarsz, menj le egyszer egy hotel edzőtermébe.) Ha nincsenek erre millióink, használt edzőtermi felszerelés összevásárolgatása a megoldás, de az se kis pénz, nincsenek tízezres megoldások, sok évnyi (!) edzőterembérlet és sok szállítási macera az ára.

És akkor ott a kérdés, hogy mindezt hova tennéd? A kisszobába?

Az, hogy egykezes súlyzószettel önmagában meg lehet csinálni egy csomó gyakorlatot vész esetén - amikor valamiért nem tudunk lemenni a terembe 1-2 hétig - az egy dolog.

Fogyaték

De ne higyjük azt, hogy  a kanapén  meg az étkezőszéken bohóckodva rendes edzést lehet végezni.

A hatékony otthoni edzés valójában aerob/kardio tevékenységre korlátozódik: ha van ugyanis egy viszonylag jó otthoni kardiogépünk, az tudni fogja ugyanazt, amit az edzőtermi gép. Kardiogépeknél ugyanis nincs funkcionális különbség. Az edzőtermi futópad vagy bicikli nagyobb és masszívabb, kibírja az egész napos használatot, ezért jóval drágább mint az otthoni. (De viszonyításképp itt se a pár tízezres teszkós és sportáruházi verzióval számoljunk, nem hiszem hogy van használható otthoni futógép 200 ezer alatt.)

Az otthoni kardiogépnek napi 1-2 óra használat az üzemszerű, ezért gyengébb konstrukció, de más különbség nincs, tudja azt amit kell. 

(Ez az, amit nem mondhatunk el az otthoni kondigépekről, amelyek nemhogy azt nem tudják, amit a termi gépek, hanem általában használhatatlanok, részben ezért is végzi mindegyik ruhaszárítóként.)


A másik komoly probléma az otthoni edzéssel, hogy otthon van.


Sokan nincsenek tudatában annak, hogy ha akarják, ha nem, az edzőterembe való utazás - bármilyen távon is történik - pszichológiailag az edzésre való ráhangolódást is jelenti.

Mindaz a procedúra, amikor bemegyünk, leadjuk a bérletet a recepción, megkapjuk a kulcsot, váltunk egy-két szót, ahhoz kell, hogy mentálisan felkészüljünk a terhelésre.

Ez otthon nemhogy nincs meg, hanem folyamatos gáltó tényezők vannak: nem tudsz átkapcsolni edzés üzemmódra, mert egyszerűen csak otthon vagy, a normális életteredben.

A mami épp kész a kajával, akkor gyorsan még eszek, jaj, de azt le kell emészteni.

Kezdődik a tévében a Barátok Közt, ezt még megnézem gyorsan edzés előtt.

Még egy kicsit játszok a számítógépen. 

Edzés közben jött pont hozzánk valaki, félbe kell hagyni. 


Ezer ilyen eset ven.

Az edzés nem kis részben szellemi tevékenység is: odafigyelés nélkül nem megy. Ha el se kezdjük, mert mire vége a tévésorozat aktuális részének már álmosak vagyunk, ha félbe kell hagyni mert átjött a nagymama és pont leszarja, hogy te “miért emelgeted a vasakat”, ha eszedbe jut ez-az közben, amit meg kell nézni az interneten, abból hatékony edzés nem lesz, csak csalódás, hogy miért nem érsz el semmit. (Most abba nem menjünk bele, hogy az edzőterembe járók nagy része ugyanezen a szinten van a teremben, hiszen nem a hülyékhez kell hasonlítanod agad.)

Az otthoni edzés mindazoknak csak ideiglenes megoldás, akiknek a közelében van elérhető, ill. használható edzőterem. Ne akarj otthon edzeni!

Az edzőterembérletet megspórolni pedig csak tényleg az egészen hülyéknek jut eszébe.

 

 VIGYÁZZ AZ ÍZÜLETRE! 
A VÁSÁRLÓK 96%-A ELÉGEDETT!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!