BB.Rádió 188: az évtized Olympiája és Star Wars hírek

2018-10-09

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A Mr. Olympia Éjszakája és a Mr. Olympia trónfosztásának értékelése jön, gyászhírek és kiváló új fejlemények a Star Wars kapcsán és sort kerítünk néhány levélre.

 

 

Töltsd le! / Hallgasd meg!

 

Elérhetőség:

bodybuilderradio kukac gmail pont com

 

Trekklista: (az előző adáshoz)

Saxon - Wheels of Steel
Foreigner - Head Games
Boston - Dont Look Back
David Lee Roth - Yankee Rose

 

Olvasói levél:

"A gender téma margójára szeretnék egy kis kiegészítő információt adni. Egy egyetemi oktató (nem gender témában) ismerősöm elmagyarázta nekem, hogy mi lenne a gender tanulmányok valódi értelme, ennek az általam egyszerűsített lényegét közvetíteném felétek.

A gender tanulmányok alapvetően a társadalomban meglévő nemek, azok betöltött szerepével és az esetleges nemek közötti vélt vagy valós különbségeket vizsgálja. Szó sincs arról, hogy nők elnyomásáról szólna, maximum ez csak egy kutatási területe lehetne.

Többek között gender kutatási témák lehetnének az alábbiak:

- Miért van az, hogy a nők korkedvezménnyel előbb mehetnek nyugdíjba, mint a férfiak?

- Miért van az, hogy a férfiak várható élettartama kevesebb, mint a nőké?

- A férfiak esetében miért nem harcolnak az "Üvegpince" jelenség ellen, míg a nők esetében előforduló "Üvegplafon" már régóta kutatási téma. ("Üvegpince" arra a jelenségre utal, amikor a társadalom a legnehezebb és legrizikósabb állásokban tartja a férfiakat.)

- Miért van az, hogy egy nő sokkal több fizikai agressziót engedhet meg magának, mint egy férfi? (Például, ha egy nő megüt egy férfit, akkor az ellen senki nem szólal fel, fordított esetben meg egy emberként hördül fel a társadalom.)

- Miért van az, hogy a férfiak ellen elkövetett családon belüli és nemi erőszakokról gyakorlatilag nem esik szó?

- Miért van az, hogy ha egy férfira csak rávetül a nemi erőszak gyanúja (nem bizonyítják), akkor egy életre megbélyegezik?

- Miért van az, hogy a több nő szerez felsőfokú szakképesítést, mint férfi?

És még lehetne sorolni a felmerülő gender vizsgálati eseteket.

Én úgy gondolom, hogy a gender tanulmányok akár hasznosak is lehetnének, ha nem torzulnának el az elmebajos fanatikus hangadók ténykedései miatt. A frusztrált és valamilyen kompexussal küzdő egyének kisajátítják és stigmatizálják az irányzatot és ezzel a társadalom tudomány egyik ágát ellehetetlenítik el és ferdítik el a valódi kutatási irányzatát. Ezért van az, hogy ha valaki meghalja a "gender" szót, akkor azonnal a nemváltó elmebetegekre gondol, ahelyett hogy valódi társadalmi problémákat vizsgáló tudomány ág jutna az eszébe.

A gender dolog olyasmi lehet(ett), mint annak idején a feminizmus. A feminizmus jó pár hasznos dolgot elért (pl. nők szavazati joga, nők munkába állásának lehetősége, úgy teljes egészében az egyenjogúság kiharcolása stb.), de egy ésszerű határ után meg kellett volna állni és fenntartani a valódi egyenjogúságot és nem teret engedni az elmebetegség határain túllépő elképzeléseknek, mint például a "láthatatlan munka" és egyéb elmebajok.

Röviden ennyit szerettem volna mondani, remélem sikerült jobban árnyalni a képet és rámutatni a gender tanulmányok másik, nem elmebeteg oldalára is.

ui.: Bunny, a szexizmus egy régóta létező jelenség, aminek az a lényege, hogy a másikat a neme alapján előre megítélsz, pl. ha nő, akkor nem tud jól parkolni, vagy egy másik példa, ha férfi, akkor biztosan ért valamit a szerszámokhoz. A szexizmus gyakorlatilag nem más, mint nemi alapon történő előítéletesség, olyan mint a rasszizmus, csak ebben a neme alapján ítélkezel. (Ahogy a rasszizmus esetében is, szerintem nem véletlen alakultak ki a sztereotípiák.)"


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!