Bele kell törődni a fájdalmakba?

2015-06-18

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Nem érted, miért fáj? Miért lesz egyre rosszabb, ahogy idősebb vagy? Ideje megtudnod, milyen egyszerű ez!

Nyugaton az élet jónéhány területén sokkal előkelőbb helyen a megelőzés –a prevenció- mint itthon. A magyar verzió így hangzik: „nem baj ha fáj, majd elmúlik”. Vagy: „én ugyan nem megyek kezelésre, oda a gyengék mennek, én kibírom valahogy.” Valóban minden fájdalom, mozgásszervi panasz elmúlik idővel? Ha belerúgunk a szék lábába és megzúzódik a lábujjunk, az a sérülés tényleg meg fog gyógyulni. 

Regenerálódnak a szövetek, nem fog már fájni. Ha nem tartott sokáig a fájdalom, akkor a felsőbb ízületekben sem változott meg annyira a mozgás, hogy tartós hatása legyen a traumának.

Mi a helyzet a krónikus fájdalmakkal?
 
Gyakran szakemberek is azt mondják „Ez már a korral jár” vagy „ez természetes, el kell fogadni”. Belegondoltunk már, hogy ez mekkora sületlenség?
 
Vegyünk egy egyszerű hétköznapi példát. Az autókra nem véletlenül van előírva időszakos szerviz. Ugyanaz a motor ugyanazt a terhelést olajcsere nélkül nyilvánvalóan nem fogja addig bírni, mint a karbantartott motor. Az emberi test mozgásra van kitalálva.
 
HELYES MOZGÁSRA!
 
Többségünk ülő életmódot folytat. Mondhatjuk, ahogyan a „szakemberek” túlnyomó része teszi: nem kellene annyit ülni. 

Ezzel a tanáccsal vajon megoldottuk a problémát? Nem.
 
Aki irodai munkát végez, ettől a javaslattól vajon a továbbiakban fára mászás közben fogja használni a laptopját? Aligha. Vagyis ezzel a mondattal kipakoltuk a saját nyakunkból a felelősséget, a páciensért viszont nem tettünk semmit. Aki az ülő életmód mellett sportol vagy hobbiból valamilyen testmozgást végez, valóban jobb helyzetben lesz, mint akik egyáltalán nem mozognak, de sajnos az a tapasztalat, hogy aki keveset mozog vagy felnőttként kezd el valamilyen testmozgást, ritkán teszi ezt helyes mozgásmintával. 

Ennek egyszerű magyarázata van:
 
a mozgásszegény életmód miatti ízületi mozgásbeszűkülésekhez a test alkalmazkodik.
 
Más ízületek túlmozgatásával kompenzálja a beszűkült ízületek mozgásait.  Emiatt túlterhelések, feszülések, fájdalmak keletkeznek. Rossz hír, hogy ezeket magunkon alig tudjuk észrevenni, még akkor is ha értünk hozzá. (Ez okozza péládul a jellemzően rossz edzéstechnikát azoknál, akik nem sportoltak előtte. Ajánlatos már gyerekkorban elkezdeni a sportolást.Lehet, hogy neked ez nem jött össze, de a gyerekednek még sikerülhet. - a szerk.)

A leírt folyamat következményei a „korral járó” fájdalmak. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy az életmód miatt jellemzően bizonyos fájdalmak jelennek meg adott életkorokban. De ettől ez még rossz terhelés miatti elhasználódás, ami számomra nem elfogadható.

A manuálterápia a mozgásszervi panaszok kezelésén túl prevencióra is használható. Lehetőséget ad a gerinc, az egyéb ízületek mozgásvizsgálatára akkor is, ha nincs fájdalom. Ilyenkor beszűkült mozgásokra vadászunk, és ezeket tesszük normál tartományú mozgássá. Így visszaállíthatók és fenntarthatók a helyes mintájú mozgások.

Érdemes elfogadni, hogy a kényelemnek ára van. Lényegesen kényelmesebb klímás irodában dolgozni egy íjjal a prérin vadászni az életben maradásért, így viszont áldozni kell a mozgásszervek egészségének fenntartására.

Váradi Károly (Kares)


 
 
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!