Bemutatunk két testépítőt (Sportolj Velünk 1977. májusi számából)

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Előző számunkban befejeztük a testépítés hatvan alapgyakorlatát ismertető tíz leckéből álló sorozatot. A sorozatban megismertük az edzéseken eredményesen használható gyakorlatokat, edzéstervet állítottunk össze a megismert gyakorlatok alapján. Ezt az edzéstervet ajánlottuk kezdőknek (heti 3 napos alapprogram), haladóknak (heti 4 napos osztott edzésterv).

Most bemutatunk két sportolót azok közül, akik ezt az edzésterv sorozatot már két éve végzik, a SPARTACUS TE Sportolj Velünk szakosztály kondícionáló edzőtermében.

Hogy milyen eredménnyel?

Ezt döntsék el elvasóink.

A testépítés mint tömegsport alkalmas arra, hogy a fiatalok - és idősebbek - mindennapi testedzésévé, koncició tartásává váljon. Nincs olyan elhanyagolt, vagy kedvezőtlen születési adottságokkal rendelkező gyenge testalkat, melyet a testépítésben helyesen alkalmazott gyakorlatokkal ne lehetne javítani és erős, edzett, esztétikus testalkattá alakítani. Ennek bizonyítására mutatunk be két fiatal sportolót: Virányi Attilát és Kiss Józsefet. A kondícionáló teremben ültünk le rövid beszélgetésre.

Ti vagytok a két ellenpélda. Két irányból indultatok, a közös cél, a jobb erőnlét és a férfiasabb alkat elérése felé. A kezdetnél nem egy súlycsoportban voltatok. Kezdjük a bemutatkozással.

Virányi Attila

Attila: Huszonegy éves vagyok és mint gépszerelő dolgozom a Pamutnyomó és Kikészítő Vállalatnál.

Józsi: Én szintén a huszonegyedik évemet töltöm be az idén. A humán tárgyak iránt érdeklődöm. Orvos szeretnék lenni, de a felvételim sajnos nem sikerült. Jelenleg mint műtős dolgozom. Az idén újra jelentkezem felvételire az orvosi egyetemre.

Mint sportot miért választottátok a testépítést?

Attila: A város peremén lakom egy kertes házban. Korábban nem sportoltam. Egy barátom révén ismertem meg a testépítést, aki ezzel a sportággal már otthon foglalkozott. A kezdés számomra nem volt szerencsés, mert az otthoni edzéseket a nagy súlyok bűvöletében végeztem. Csak később jöttem rá, hogy az akkori erőállapotomat túlterheltem, így ez az év számomra többet ártott, mint használt. Barátommal 1975. januárjában felkerestük egyesületemet. Azóta itt végzem az edzéseket és hogy nem eredménytelenül, azt a belépésem napján és a jelenleg készült fotó bizonyítja.

Józsi: Hogy a sportolást elkezdtem, abban döntő érv a hízásra való hajlamom volt. Addig soha nem sportoltam. l975. november 1-én jelentkeztem a klubba, testsúlyom 109 kg, derékbőségem 106 cm volt. A fényképezőgép lencséje megörökítette, hogy jól választottam-e.

Gúnyosan izompacsirtának titulálják a testépítőket! Ennek érzitek magatokat?

Attila: Miért érezném magam annak, azért mert végre erős és edzett lettem?

Józsi: Az izmos ember egyben erős is. Jelenleg egy edzésen 15-16 tonnát mozgatok meg. Különben még azoktól, akik a fentieket használják megkérdezném, hogy mit mondanak arra a sok ezer fiatalra, akiknek a fizikai erőállapota a sorozási minimumot sem éri el?

Mennyi edzéssel értétek el eddigi eredményeiteket?

Attila: Kezdetben háromnapos edzéstervet kaptam, s azt végeztem közel egy évig. Amikor a programot elkezdtem testsúlyom 53 kg volt (jelenleg 76,5 kg). A kezdő testsúlyomat csak nehezen tudtam feljebb hozni, mert akadályozta az otthoni edzésssel velejáró túlterheltség. Jó félévet vett igénybe, míg kezdő testsúlyomat növelni tudtam. Jelenleg négynapos, osztott edzésterv szerint edzem.

Józsi: Kezdésnél számomra is heti három edzésnap lett kijelölve azzal, hogy a 109 kg-os testsúlyomat fokozatosan csökkenteni kell egészen 82 kg-ig. Ezt elérve tértem át a négynapos edzésterv végzésére. Következett a testsúlyom lassú növelése úgy, hogy az izomgyarapodást és ne újra elhízást jelentsen.

Milyen szerepe van az étkezésnek az eredmény elérésében?

Attila: A testépítés alappillére az edzések mellett a helyesen összeválogatott étrend.Ennek köszönhetem, hogy jelenlegi testsúlyom 76,5 kg.

Józsi: Részemre két étrendet állítottunk össze. Először, amikor a testsúlyomat kellett lényegesen csökkenteni, kalóriaszegény ételeket ettem. Így egy év alatt 27-kg-ot sikerült testsúlyfeleslegemből leadnom. Elérve a 82 kg-ra tervezett testsúlyt, fehérjékben gazdag étrendre tértem át, mely a négynapos testépítő edzéstervem megvalósításának alapja lett. Egész idő alatt a szakosztály sportorvosa ellenőrzött.

Elképzelésük a jövőt illetően?

Attila: A jelenlegi eredményem csak egy állomás, mert szeretném elérni a 85 kg-os arányos testsúlyt és ebben az esetben fekvenyomásban a 175 kg-ot (most 140), guggolásban 190 kg-ot (150) szeretnék teljesíteni.

Józsi: Idáig nagyobb részt a tervszerű fogyasztás volt a fő célkitűzésem. Most megkezdhetem erőállapotom növelését, mely egyben az ideális testalkatot is jelenti részemre.

Hallhatnánk néhány eredményt hozó gyakorlatról?

Attila: Sok időt fordítok a hasizom erősítésére. A gyakorlatok egyike a római széken végzett erősítés (1. kép). A karizom erősítése is fontos. Bicepsz izomra a legeredményesebben a betámasztott gyakorlatokat végzem és kedvenc gyakorlatom a csigán végzett tricepszezés is. (2., 3. kép). Tudom azt, hogy kitűzött célomat a 190 kg-os guggolást csak fejlettebb combizomzattal tudom elérni - ehhez segít a lábgépen végzett munka. Vállizomra az oldalemelést végzem, amely nekem nagyon eredményesnek bizonyult (4. kép).

Józsi: Hogy a hasizom gyakorlatot mutatom be először az nem azt jelenti, hogy ezt a gyakorlatot szeretem a legjobban, de ez hozta meg a leglátványosabb eredményt, a sikerélményt - a kezdésnél mért 106 cm-es derékméretemet 78 cm-re faragta le (5.kép).
A vállizom gyakorlatra nagy szükségem van, mivel a nagymérvű fogyás után vállcsontjaim nagyon kiálltak. Célom a vállizomzat növelésével és erősítésével ezt javítani (6. kép).
A guggolás ma már az erőállapot állandó növelését jelenti részemre. Természetesen emellett lábgépen is végzek erősítő gyakorlatokat (7. kép).
Mint sokan mások, én is legszívesebben a karizom fejlődésén mérem le eredményeime. Ezt segíti a francia rúddal végzett bicepsz gyakorlat (8. kép).

Írta és fényképezte:Fekete Ferenc


Kapcsolódó cikkek
A váci Sallai Imre laktanyában - mint általában az összes honvédségi alakulatnál - nagy gondot fordítanak a rendszeres sporttevékenységre. Örömmel vettük tudom...
A Zrínyi Nyomda S. K. szakosztálya 1970. november 8-án rendezte meg a III. Power-lifting és I. Body-building versenyét a Gutenberg Művelődési Otthonban. Az érd...
A Body.Builder arhchívumában megtalálható a Sportolj Velünk kiadványok majdnem komplett gyűjteménye. A Sportolj Velünk még a 60-as években indult, és a KISZ la...
Csak akarat kérdése A Sporolj velünk 1969. áprilisi számából CSAK AKARAT KÉRDÉSE Az erő a legalapvetőbb testi képesség. Az ókorba nyúlnak vissza a legendák...
A Szuperszett tréning előnye, hogy az izomzat több irányból mozgatja meg és elősegíti mind az izom gyarapodását, mind pedig annak kidolgozottságát. A Szupersze...
* Guggolás. Alapos bemelegítés után kis súllyal kezdjük a gyakorlatot. * Lábikra erősítés. A lábunk alá tehetünk 2-3 cm magasítást. Minden lábujjhegyre emel...
TESTKÉPZŐ TANFOLYAM HALADÓKNAK 13. lecke HOGYAN ÉRTEM EL AZ 54 CM-ES KARVASTAGSÁGOT ELMONDJA SERGIO OLIVA, A MR. OLIMPIA 1968. Karom átmérője 53,8 cm, ...
Mister Universum? Zsolt Róbert írása a Magyarország 1969. augusztus 10. számában The International Federation Of Body Builders - így nevezi magát egy külön...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!