Big Ramy, a jámbor pusztító

2014-06-21

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Ki az az állat, aki két hét edzéssel a háta mögött sorra alázza le az IFBB legjobbjait?

 

"Big Ramy" és Dennis James

 

"Big Ramy" neve egyáltalán nem "Big", bár senkit nem lepne meg, ha kiderülne, hogy valóban ez a középső neve. Mellesleg nem is "Ramy", és főleg nem Ramóna, mert bár nem a nyugati kultúra szülötte, sőt sokak szerint egyenesen UFO, elég meredek lenne, ha tévedésből került volna a férfi kategóriába.

Az igazi neve Mamdouh Elssbiay, amit illik tudni, még ha a kutya se tudja kimondani.

Victor Martinez és "Big Ramy" a profi debütjén

Big Ramy egy éve bukkant fel a profi ligában, amikor a 2012-es Amatőr Mr. Olympia abszolút bajnoki címének megnyerése után - vagyis az amatőr Olympia osztódásos szaporodása előtt, amikor a cím még nagyjából egyenlő volt egy amatőr világbajnoki címmel - megkapta a profi kártyát, és természetesen elfogadta a kvalifikációt a profi Mr. Olympia-ra.

Bár megtehette volna, hogy kihagyja a tavaszi szezont, és az "O" színpadán robbant egy atomot, fontosnak érezte, hogy megismertesse a nevét a tengerentúli rajongókkal, ezért benevezett a New York Pro-ra. Ahogy mondani szokás, a többi már történelem: az újonc lemosta a mezőnyt, a visszatérő nagyágyúval, Victor Martinezzel kezdve, ezzel biztosítva, hogy a sportban mindenki megismerje az arcát.

Jay Cutler 6. lett, Ramy 8. - sportpolitika?

A következő lépés a 2013-as Olympia volt, ahol kapásból egy nagyon erős nyolcadik hellyel kezdett, egyesek szerint minden idők legjobb mezőnyében. Ráadásul a szakmában máig vitatéma, hogy a helyezését mennyiben befolyásolta - negatívan - a relatív alacsony ismertsége és a sportpolitika.

Idén pedig még erősebben tért (volna) vissza, csakhogy közbejött a tüdőgyuszi, ami jócskán belerondított a felkészülésébe. Ezért jóval a képességein alul teljesítve védte meg a New York Pro bajnoki címét, ami az esetében azt jelenti, hogy elképesztő dominancia helyett, "csak" egy sima győzelmet hozott.

A pletykák szerint úgy került képbe, hogy korábban Mohamed Salama edzőtársa volt, aki 2011 környékén, aktív versenyzőként kapcsolatban állt Dennis James-szel, aki így megismerte Ramy-t is. Bár Salama azóta úgy tűnik, feladta a versenyszerű testépítést, "Big Ramy" az IFBB legújabb szupresztárja lett, amiben James nagy szerepet vállalt.

Juan Morellel, a legfőbb ellenfelével a 2014-es New York Pro-n

A bajnok felkészülését egyértelműen James irányítja, és mivel az újonc nem beszél angolul, gyakorlatilag tolmácsként, sőt inkább szócsőként szolgál számára. "Ramy" szemlátomást elég félénk, visszahúzódó természet, aki még a saját nyelvén is csak ritkán szólal meg a kamerák előtt, így Dennis gyakran telepatikusan tolmácsolja a mondanivalóját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy interjúkat ad a nevében. Ezen Ramy kénytelen lesz változtatni, mert különben nehezen veti majd meg a lábát a tengerentúlon. Egyébként köztudottan vannak törekvései; már meg tud szólalni angolul, ha kell, de biztos nyelvtudás híján ezt egyelőre igyekszik minimálisra szorítani.

Vajon ekkor látott először súlyzót?

Valószínűleg ennek, illetve Dennis James-nek köszönhetően terjedt el az a pletyka, mely szerint az egyiptomi vadállat 2010 magasságában kezdett el edzeni. Ez roppant egyértelmű marketingfogás, amivel Ramy-t még inkább UFO-szerű lénnyé lehet varázsolni a rajongók szemében. Viszont azt képzelni, hogy ez igaz, nettó marhaság. Gyakorlatilag kizárt, hogy 2-4 év alatt egy top testépítő fizikum felépíthető.

A before képet megelőzően biztos csak fitlabdákkal "edzett"

Persze a profik általában nem jók matekból, és az emlékezetük is gyakran kihagy, ezért az "edzés kezdetét" gyakran azonosítják a versenyzői karrier vagy a profin megtervezett életmód kezdetével. Ilyenkor elfeledkeznek arról, hogy előtte gyakran kőkemény éveket húztak le a teremben. Kicsit olyan ez, mint a súlyáról, a karméretéről vagy a magasságáról kérdezni valakit; biztos igazat mond majd, "bizonyos szemszögből nézve". Mondta Obi-Wan, aki szintén nem hazudott - olyan nagyot. Dennis-től amúgy sem idegen a műfaj: az utolsó versenyén simán idősebbnek kamuzta magát, csak hogy jobban hangzzon a visszavonulása története.

Big Ramy viszont egyelőre egy józan, szerény ember benyomását tette, ám nem biztos, hogy valóban ez áll a jámbor tekintet mögött. Mostanáig csak elvétve szólalt meg ugyanis nyilvánosan, így még bármi kiderülhet, de a pozitív szemlélet jegyében higgyük el, hogy jó fej.

Kai Greene és Dennis James társaságában

Ami pedig a jövőjét illeti, nem vitás, hogy nagy dolgok állnak előtte a sportban - feltéve, hogy a teste képes tolerálni azt az embertelen megterhelést, amit a brutális izomtömege ró rá. Ráadásul egyre fejlődik, és jó eséllyel már idén odaérhet a legjobb hatba a Mr. Olympián. Ez komoly vízválasztó lehet a karrierjében, ugyanis akkor dől majd el, idővel lehet-e esélye a koronáért folyó harcba is beszállni. Az eddig látottak alapján: lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!