Casey Viator, testépítő legenda

2014-10-25

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az aranykor legendája, Casey Viator az új évezred dolgairól és arról, hogy hol a helye a testépítésnek a (viszonylag) normális ember életében.

Akik rendelkeznek valamirevaló történelmi tudással a testépítés világából, azok számára nem lehet ismeretlen Casey Viator neve. Versenyzőként és edzőként elért sikerei alapján Casey a testépítés pantheonjába tartozik a sport halhatatlanjai közé.

Versenyzés tekintetében Casey 1971-ben, mindössze 19 évesen történelmet írt azzal, hogy elnyerte a Mr. Amerika testépítő címet. Négy héttel a történelmi verseny előtt lett Junior Mr. Amerika.

 

Casey 1971-ben Mr. Amerika-ként. Balra Arthur Jones felesége, Elisa

 

Casey keményen edzett a rákövetkező években, és 1980-ban megszerezte a Louisiana és Pennsylvania grand prix címeket. A lenyűgöző testépítő karrierjét az 1982-es Mr. Olympia-n elért 3. helyezésével koronázta meg, maga mögé utasítva olyan sztárokat, mint például Samir Bannout, Tom Platz és Albert Beckles.

Amellett, hogy a testépítés világának egyik meghatározó alakjává vált, edzőként is világhírnévre tett szert. Nagyon sok megkeresést kapott olyanoktól, akik iránymutatást reméltek tőle. Annak ellenére, hogy világszerte több ezer embert edz, időt szakított ránk, hogy az életéről beszélgessünk.

 

Kérdés: Mivel foglalkozol manapság?

Casey Viator: Keményen dolgozom a második könyvemen, miközben világszerte testépítőket edzek az online tréning programom segítségével. És közben nagyon jól érzem magam a napsütéses Floridában.

 

K: Nagyszerű életmódnak hangzik. Hogyan jellemeznéd a jelenlegi edzési és étkezési szokásaid?

CV: Az edzésem még mindig intenzív. Egészséges karbantartó edzés és diéta. Még mindig 230 kg-mal nyomok fekve és 270 kg-mal guggolok. Ez mára az életem szerves részévé vált.

 

K: 19 évesen nyerted el a Mr. Amerika címet olyan izomtömeggel, ami olyan fiatalon akkoriban ritkának számított. Hogyan sikerült annyi idősen elérned azt a rendkívüli méretet?

CV: Magas intenzitással edzettem akkoriban, és olyan profiktól lestem el trükköket, mint Sergio és Arnold. Arthur Jones is ott volt, hogy folyamatosan hajtson engem. Hamar felzárkóztam.

 

Arnold és Casey

 

K: Mi ösztönzött arra, hogy testépítő legyél?

CV: Úgy tűnt, hogy átlagos sportoktól is növök, például futástól és baseball-tól. A karjaim és lábaim már attól is nőttek, hogy futottam és labdákat ütöttem el, szóval természetesnek hat, hogy a súlyzós edzés felé sodródtam. A testem hamar reagált, a többi pedig már történelem.

 

K: A ’70-es években Arnolddal és Frank Zane-nel edzettél. Milyen volt a két Mr. Olympia bajnok oldalán a teremben? Az eltérő személyiségük hogyan érintette az edzésed?

CV: Tulajdonképpen én voltam a fiatal kölyök mellettük, de egy nagydarab fiatal kölyök. Rengeteg elismerést kaptam mindannyiuktól. Különösképpen amikor a nagy súlyokra került a sor, csak a fejüket csóválták. Tényleg szeretek nehéz súlyokkal edzeni, ez kivívást jelent számomra. 30 évvel később még mindig ugyanezt az utat járom.

 

K: Jellemezd a ’70-es évek testépítő kultúráját! Miben különbözik napjaink testépítő világától?

CV: Sokkal lazább volt. A mai testépítők extrém mennyiségű vegyi anyag használatára kényszerülnek, hogy a csúcs közelébe jussanak.
Nem hiszem, hogy én is ilyen extrém módon csinálnám, ezáltal kockára téve az egészségemet. A versenyzés után egészséges életnek kellene következnie. Jó néhány tragikus esettel találkoztam az utóbbi időben. Jelen pillanatban az egészséges testépítés jövője nagyon zordnak tűnik.

 

 

K: Manapság a testépítés olyan üzletnek tűnik, ahol semmi más nem számít, csak a győzelem. Te egyértelműen úgy véled, hogy az egészségnek kellene lennie a végcélnak. Mik a végső céljaid?

CV: A célom az, hogy elérjek egy egészséges öregkort, és ugyanúgy funkcionáljak, mint fiatalon. Továbbá, hogy másokat segítsek a céljaik elérésében. Ez nagyon kielégítő és kifizetődő is.

 

K: Úgy látszik, a személyes fitnesz vállalkozásod nagyon jól működik. Talán ettől a hozzáállástól, hogy segíteni akarsz az embereknek? Hány embert edzel manapság? Akad néhány híres név köztük?

CV: Jelenleg 3000 aktív tag van Oroszországtól egészen Franciaországig. 3 havonta egyeztetünk, hogy biztosan jó úton haladjanak a fejlődésben.
Elég érdekes meló, kifejezetten kockafejű lettem, mert a munkám odaszögez a számítógép elé minimum napi 7 órára, de élvezem. Sok híres emberrel dolgozom.
Sajnálom, de nem mondhatok neveket bizalmassági okból.

 

 

K: Múltat és jelent beleértve, ki nyűgözött (nyűgöz) le leginkább a testépítésben? Miért?

CV: A múltban Arnold és Sergio nyűgözött le, már pusztán a méreteik miatt is.
Manapság? Dorian Yates és néhány másik top versenyző taglóz le teljesen. Elérték a következő szintet tömegben és kondícióban.

 

K: A legtöbb kezdő testépítő először hatalmas méreteket akar elérni, mielőtt a finomításra koncentrálna. Mit javasolnál ebben a kérdésben?

CV: A kardió faktor nagyon fontos a testépítés kezdetén. A legtöbb ember nem foglalkozik vele, csak a minél nagyobb izomméret elérése a céljuk. Többnyire ez nem is jelent definiált izomzatot. A legtöbbjük később döbben rá, hogy a kardiovaszkuláris edzés mennyire fontos. Nem szentelnek kellő figyelmet az edzés szimmetria részére, pedig az is nagyon fontos az elején.

 

K: Úgy tűnik, nagyon nagy hangsúlyt fektetsz az aerob edzésmódra. Véleményed szerint mi az igazi értéke az aerob edzésnek?

CV: Az általam edzett emberek többsége heti 3 alkalommal végez kardiovaszkuláris munkát. Olyan típusú keménységet és izomminőséget eredményez, amit semmi más.

 

 

K: Milyen hobbijaid vannak?

CV: Imádom a mélytengeri horgászatot. Van egy csónakom, és nagyon messzire megyek a tengeren, hogy a nagyobb halakat kifoghassam.
Van valami nagyon pihentető a mélykék tengerben. Ha odakint nem találsz békére, akkor sehol máshol sem. Van egy Harley Davidsonom is, és imádok motorozni.

 

K: Talán ez a szemlélet segített a testépítő céljaid elérésében. A mai napig melyik, a sportban elért eredményedre vagy a legbüszkébb?

CV: Azt hiszem, a legnagyobb siker az 1971-es Mr. Amerika győzelmem 19 évesen.
Továbbá az 1980-as két IFBB profi grand prix győzelmem, amikor sikerült megelőznöm a legnagyobb neveket. Nagyon felemelő volt.

 

Chris Dickerson és Casey Viator

 

K: Igen, ezek jelentős eredmények. Végezetül, mit gondolsz a testépítés jövőjéről?

CV: Kicsit aggódom a rengeteg vegyi anyag miatt, amit a srácok használnak, és abban bízom, hogy ezt valahogy mérsékelni lehet a jövőben.
Fájdalmas látni, hogy mennyire tönkreteszik az egészségük csupán pénzért és trófeákért. Gyönyörű élet vár a versenyzés után, ha nem teszed tönkre magad ezekkel a szerekkel.

 

Casey Viator elhunyt 62 évesen, 2013. szeptember 4-én, szívrohamban. Nyugodjon békében.

Fordította: 0mikron

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A magyar testépítősport lassan 40 éves... Érdemes egy kicsit visszatekinteni a kezdetekre. A mai fiatalok lehet nem is tudják, hogy a kezdet...
DARÁZS ÁDÁM: STRONGESTMAN ISKOLA - 1. RÉSZ Végül is lényeg a lényeg, beszélgettem pár sráccal,akik nem igazán tudták merre induljanak el az...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!