Crohn betegség, vastagbélgyulladás gyakorlatiasan

2014-05-27
 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Ez a cikk nem csak a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek, hanem mindenkinek szól. A vázolt étrend és más egyéb tanácsok nem csupán egy beteg ember kalauza, hanem egy egészségesé, az egészségben maradásé és a megelőzésé is!

 

Tanácsok a gyulladásos bélbetegségek leküzdéséhez egy „bennfentestől”.

Nekem is szoros a kapcsolatom a betegséggel. Amit rólam tudni érdemes, az a következő: 5 éve foglalkozom a sporttal, jelenleg nutriológia, dietetika és gasztro-enterológia területeken végzek szakfordításokat, tehát tisztában vagyok mind a gyulladásos bélbetegségekkel (Crohn, IBD, IBS), mind a táplálkozással.

4 éve diagnosztizálták nálam a vastagbélgyulladás egy ritkább fajtáját, a collagen colitist, majd később Crohn betegségre módosult a diagnózis. A szokásos, (shop.builder-en is vázolt) diétát követtem, ami olyannyira nem bizonyult megfelelőnek, hogy az állapotom egyre csak romlott, a dolog egészen odáig fajult, hogy a vastagbél műtéti eltávolítása is szóba került.

A shop.builder-es cikk szerzőjének védelmére szóljon, hogy a cikk írása során nem követett el hibát; egy szakorvos sem javasolhatott volna jobbat: a cikk mindent leír, ami a nagykönyvben meg van írva. Igen ám, de a szakorvosok szerint a betegség oka nem, ahogy a betegség gyógymódja sem, csupán tüneti kezelése. Hogyan is várhatunk tőlük segítséget?

 


Nagy dózisú gyulladáscsökkentő szteroidok és a betegség kezelésére használt általános gyógyszerek emelt dózisú fogyasztása sem hozott javulást az állapotomban.

Ezt pedig nem hagyhattam: kutattam, olvastam, kutattam... és megtaláltam azt a módszert, amivel azóta is teljesen tünetmentes vagyok - ahogy az orvosok nevezik - és gyógyszert sem (!) szedek.

Amit én ajánlok, az a tudás, amit számos professzor és „gyógyász” könyvéből és tapasztalataiból, és a saját tapasztalataimból gyúrtam össze. Olyan orvosokról van szó, akik maguk is súlyos betegek voltak, de már 25-30 éve tünetmentesek.

Igen, 25-30 éve, és nincs semmi trükk azon kívül, hogy betartanak néhány alapvető szabályt. Nem vagyok orvos, ezért nem tehetem meg, hogy azt mondom: vegyétek tényként a következőket, de a fentiekre hivatkozva nyugodt szívvel adok olyan tanácsokat, amik használnak. Nem vagyok húszdiplomás orvos, de 4 éve nem is hallottam arról a betegségről, amitől a dokik csak a fejüket csóválják.

Nem vagyok orvos - az orvosok szerint az ilyen betegség gyógyíthatatlan. Én egy sok tapasztalatot gyűjtött ember vagyok, aki azt mondja, hogy gyógyítható, és még csak bele sem kell szakadni.Testépítés és a vastagbélgyulladás
.
A sportolás árt vagy használ a betegnek? Általánosságban a sport használ. Használ –e a testépítés a betegnek? Nem! Sőt!

Nem ezt a választ vártátok, igaz?

Hadd magyarázzam el, nagyon röviden és lényegretörően. Minden mozgás javítja a test és a lélek közti kapcsolatot, élénkíti az elmét, oldja a feszültséget… stb. A testépítés viszont az egyik olyan sport, ami hatalmas fizikai stresszt okoz a szervezetnek. Azt pedig hadd ne magyarázzam el, hogy a stressz miért nem jó – a csapból is ez folyik. A kemény edzés elkerülhetetlen velejárója a testünket érő stressz.

Mit csináljak? Eddzek finoman, „lájtosan”?

Az már fitness, nem igaz? De akkor mit lehet tenni?

Ha ezt a sportot választottuk, akkor nincs mese, el kell fogadnunk a fentebb említett tényt, majd el kell gondolkodnunk azon, hogy mit tehetünk azért, hogy valahogy egyensúlyba hozzuk ezt a negatív mérleget. Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, antioxidánsok… Nem is bonyolult igaz?Akinek hasonló problémája van, nem kell abbahagynia az edzést. De igencsak precízen kell táplálkoznia.
 


A táplálkozás alapkövei  a betegség szempontjából


Rostbevitel
Általában alacsony rost tartalmú étrendet javasolnak minden betegnek, mert a rost irritálja a bélnyálkahártyát és ez csak növeli a gyulladás mértékét. Hülyeség, baromság, ordenáré faszság! (Csak hogy érezzétek, hogy mennyire!)

A rostok segítik a bélmozgást, így segítenek tisztán tartani a beleket; az étel nem pang a belekben, így az nem okoz gyulladást. Továbbá a rostok megkötik a méreganyagokat, így kiváló méregtelenítő hatásuk is van.

Mennyiség: Én min. 50-60g rostot viszek be egy nap, aminek a zömét zabpehelyből (400g) fedezem. A zabpehely minden szempontból tökéletes tápanyag!

Sokaktól hallottam, hogy problémájuk van az emésztésével; finganak, fosnak és hasonlók. A mindig követendő elv a fokozatosság és a mértékletesség. Kezdd először kevéssel, 30-50grammal. Ha ez is problémás, még kevesebbel. Ha nagyon rostszegény volt az étrended, akkor kezdetben még az igen kevés mennyiség is problémát okozhat; a szervezeted nincs hozzászokva, de ha te hozzászoktatod, akkor egyre jobban és egyre nagyobb mennyiséget tudsz majd tolerálni. Hozzáteszem, a 400g-ot én sem egyszerre eszem: a 6 étkezésből nálam 2 turmix, ami így néz ki: 45g tejsavó fehérje, 200g darált zabpehely, 15ml lenmagolaj (erre még visszatérek).

Szíved joga úgy dönteni, hogy nem eszed a zabpelyhet, mert pl. nem szereted. A megfelelő rostmennyiséget biztosíthatod pl. búzakorpából vagy zabkorpából is, amit az étkezések közben belapátolsz.

És ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem.

Sav-bázis egyensúly


Nagyon fontos, hogy ne mozduljon el az étrend a savas irányba. A bélgyulladások mellet számos más komoly probléma kiváltó oka lehet az elsavasodás.

Minden étkezéshez kell zöldséget enni.

Nem fogom itt leírni, hogy milyen zöldségben milyen és mennyi ásványi anyag található, egy egyszerű kereséssel könnyen utána lehet nézni. De ezen felül javaslok napi 1000mg kalciumot és 500 magnéziumot. A kálium egy lúgos ásvány, nagy mennyiségben megtalálható bizonyos ételekben, pl. banán, füge. A banán nem csak a kedvező ásványi anyag tartalma miatt kiváló étel, hanem más összetevői miatt is, melyek csökkentik a gyomor- és bélnyálkahártya gyulladását.

Hallottam olyan rémhírről, mely szerint a banán megállítja az emésztőenzimek termelését. Ha ilyesmit hallasz valakitől, jól vágd szájon az illetőt.

A füge rosttartalma miatt szintén előnyös lehet. Én reggelente betolok mérettő függően 1-2 banánt és 4-5 szem fügét az említett turmix mellé… persze nem muszáj követni a példámat.

Víz

Talán az egyik legfontosabb. Fogyassz minden nap megfelelő mennyiségű vizet.

Antioxidánsok


Két dolgot emelnék ki: lenmagolaj és C-vitamin. Az előbbi remek telítetlen zsírforrás. A fogyasztásnál szintén a fokozatosságon van a hangsúly; a szervezet nem tud hirtelen nagy mennyiséget tolerálni. Én jelen pillanatban 45ml lenmagolajat fogyasztok, 3 részletben. Kezdd egészen kicsi, 2-3 grammos mennyiséggel. A napi 15g már elfogadható bevitelnek számít.

C-vitamin: Hallani, hogy túlzott bevitele hasmenést, veseproblémákat okozhat. Azok, akik a C-vitamin kutatásában / fejlesztésében részt vettek mind igen magas dózist szedtek. Én inkább nekik hiszek; ők tényleg ismerték a C-vitamin tulajdonságait és nem egy leckekönyvből tanulták. Napi 5-6g fogyasztását javaslom, étkezésenként 1-1g-ot.

 

Emésztést segítő hasznos dolgok

A testépítés a táplálkozás szempontjából sem kedvez a betegségnek. A rendszeres, háromóránkénti étkezés igen, de a túlzott mennyiség nem.

Ezt a szakirodalom „over-eating” néven említi.

Ez megint egy olyan tény, amit el kell fogadnunk, és valahogy kompenzálnunk kell. A citrusfélék (az okosok tanácsával ellentétben) segítik az emésztést. Étkezés előtt/közben/után érdemes fogyasztani őket. Sima, 100%-os citromlé is szóba jöhet. A gyomorsav pótlása indokolt lehet, ugyanis meglepő módon a gyomorsav-hiány okozta tünetek igen hasonlóak pl. a vastagbélgyulladás tüneteihez. Természetesen indokolatlanul ne szedjünk pl. gyomorsavpótló kapszulát.

Nagy mennyiségű étel elfogyasztásakor az emésztő enzimek is képbe kerülhetnek. Fontos, hogy ezeket ne szedjük orrba-szájba, csak ha szükség van rá, ugyanis a szervezet hozzászokik a „segítséghez”, a kívülről bevitt enzimekhez, és csökkenti a saját termelést. Persze ha egy adott étel megemésztéséhez nem elegendő a „saját erőnk”, akkor jó ha kéznél van, de ne essünk át a ló túloldalára!

A titok a szénhidrát bevitel modeálásában van. El kell felejtenünk a tömegelős "behízós" mindent bele étkezést. Precízen ki kell kísárleteznünk, mennyi szénhidrátra van szükségünk. Ilyenkor nem 5g/tskg az irányelv!
 

Pre- és Probiotikumok

Testépítőknek különösen fontos a bélflóra rendszeres támogatása, ugyanis a már említett fizikai stressz nagymértékben pusztítja a belekben található baktériumokat. Én félévente veszek 1 doboz ProGastro825-öt, ezzel le is van tudva a dolog.

Mit ne csinálj?


    - Cukrot soha ne egyél! Persze idővel az edzés utáni mennyiség teljesen rendben van, és a gyümölcsökben (pl. banán) található cukortól sem kell tartanod.

    - A cigit, piát felejtsd el. Ha már tartósan jó az állapotod, akkor persze belefér néha-néha 1-1 sör vagy 1 pohár bor, de nem kell ordenáré módon bebaszni, mocsárrészegre inni magad.

    - Semmi koksz! Hosszú lenne leírni a hatásmechanizmust, hogy miért is ne tedd, ha érdekel a téma, nézz utána. Meg különben se tedd. Ismerek olyat, aki pont a betegsége miatt nyúlt a kokszhoz: jól lefogyott, aztán nem bírta nézni a vékonyabb testét és persze nem bírta kivárni, hogy újra megerősödjön. Hát most sem néz ki jobban, elárulhatom: egyszer jó húsban van a hipermagas tesztótól, egyszer pedig össze van esve a betegségtől. Magamat tudom említeni pozitív példának: Kb. egyszerre lettünk betegek az imént említett sporttárssal, de én nem a koksztól vártam a felépülést. Igaz, hogy nem vagyok egy Jay Cutler, és soha nem is leszek, de a formámat állandóan és egészségesen tudom tartani, keményen dolgozok. Büszke vagyok az elért eredményeimre, és arra, hogy tiszta maradtam a sportban.


Mit tegyél, ha még aktív a betegség?

Fokozatosan (!) vezesd be a fent említett dolgokat a táplálkozásodba. Probiotikum mehet azonnal, emésztőenzimek úgyszintén. A párolt zeller fogyasztása nagyon sokat segít ebben a szakaszban. Glutaminnal szintén segíthetünk a gyulladt beleken. A gyógyteák sokat lendíthetnek a gyógyuláson. Külön kiemelném a kamillát, de jó célt szolgál minden, az általános nyugalmat segítő gyógynövény is (IBS esetén erősen ajánlottak). Az én „koktélom" a következőképp néz ki: kamilla, orbáncfű, cickafarkfű, rozmaring, csalánlevél, macskagyökér, citromfű (azonos arányban). Ha lefekvés előtt fogyasztod, még az alvás minőségét is javíthatod, és annak előnyeit is élvezheted.

Kiújult a betegség, miért?

„Hát igen, ez már csak ilyen: relapsusok és aktív szakaszok váltják egymást, sajnos nincs mit tenni…” – mondják az orvosok.

Én pedig azt mondom, hogy ha kiújult a betegséged, akkor nem tartottad be a fenti szabályokat!

Nem kell az összeset figyelmen kívül hagyni ahhoz, hogy újra meglegyen a baj. Ha már jól érzi magát az ember és eltelik egy kis idő, akkor könnyen „elcsábul”. Ha tehát kiújul a betegség, tedd fel magadnak a kérdést: „Biztos, hogy mindent betartottam?”.De a Józsi is össze-vissza zabál aztán mégse beteg…

Nem vagyunk egyformák. Lehet, hogy a Józsinak is lesz belőle problémája, csak nem úgy ahogy neked. Józsi majd hirtelen 50 éves korában lesz vastagbélrákos és egyik napról a másikra berakják a koporsóba.

Még egyszer: nem azért kell így táplálkozni és így élni, hogy ne legyél beteg, hanem azért, hogy egészséges maradj!

Néhány teljesen alapvető dolgot (pl. túlzott telített zsír bevitel, megfelelő alvás, pihenés) kihagytam, de ezeket nem tartottam fontosnak ebben a környezetben. Biztosan van még néhány egyéb dolog is, amit nem írtam le, de fontos lett volna megemlíteni. 

Jó sportolást és jó egészséget,
Viktor

(a képeken a szerző - a szerk)


 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!