Csináljuk azt, amit a versenyzők? Nem kéne!

2019-01-04

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Versenyzőkre, sztárokra szükség van, mert ők a példaképek, ők adják a motivációt, bizonyos dolgokat tanulhatunk is tőlük - de kell-e őket utánozni?

 

Minden sportnak, minden témának megvannak a sztárjai, a példaképei.


Annak idején amikor még voltak testépítő magazinok, téma híján nem bírtak mást kitalálni, mint folyton bajnoki edzésterveket közöltek.

 

Ez bizony "átverés", hiszen egyrészt az edzésterven nem sok múlik és nem is univerzális, másrészt általában a bajnokoknak fogalmuk sincs, milyen bajnoki edzésterv jelenik meg a nevük alatt, mondjuk “hogyan sokkolja Ronnie Coleman a bicepszét” jelleggel.

 

 


Ennek ellenére a versenyzők - főleg a top versenyzők - példaképként szolgálnak. Szükségünk van rájuk, mert ők inspirálnak, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem érhetjük el azt a fizikumot. Hiszen attól még lelkesedhetünk a Forma 1-ért, ha hétköznapi autónk van!

 

Meg kell azonban érteni, hogy bizonyos dolgokban követni kell őket, bizonyos dolgokban meg nem.


Miben érdemes követni egy bajnokot?


Akaraterőben. Elszántságban, kitartásban, precizitásban és ilyesmiben. Amiben azonban valószínűleg nem érdemes követni, az a módszer.


Van egy dolog ugyanis, amit teljes mértékben nem veszünk figyelembe - és egyszerűsítsük ezt most le pusztán az edzésmódszerre. Mégpedig az, hogy a versenyző versenyre készül, mi meg nem.


Tegyük félre azt is, hogy más a fizikum szintje, más az edzettségi szint, más az anyagi helyzet, a körülmények stb.  Vegyük ki azt is a képletből, hogy a versenyfelkészülés más ciklusokból áll, mint a hétköznapi sportolás: egy versenyző 3-4 hónapot készül közvetlenül a versenyre (diéta), mi pedig hosszabb távon gondolkodunk.


Amit meg kell érteni: a versenyző színpadra készül, mi nem. Amikor Kai Greene itt volt Budapesten, beavatott minket abba a rejtelembe, hogy ő már kifejezetten a pózokra edz. Úgy csinálja a gyakorlatokat és olyan gyakorlatokat végez, amelyeket az adott pózokhoz stimulálják az izmokat. 

 

A versenyzőnek maximálisan arra kell készülnie, hogy a színpadon jól mutasson a pózokban. Semmi más nem számít: sem az erő, sem a teljesítőképesség - de még az egészség sem.


Ez az, aminek egy átlagember számára az égvilágon semmi értelme nincs. Többek között azért, mert mi nem fogunk pózolgatni. 

 

Nekünk ezért kell edzeni, hogy valós, használható fizikumunk legyen (haza bírjuk hozni a cekkert a közértből, fel tudjunk menni a lépcsőn, fel bírjunk emelni tárgyakat) és hogy egészségesek legyünk.


Menjünk el egy durvább irányba, mondjuk bikni versenyzőkhöz, ami minket nagyjából egy cseppet sem érdekel, de a példa itt nagyon világos: rengeteg idióta farizom gyakorlatot csinálnak a lehető legröhejesebb módokon.

 

Ennek az az oka, hogy akár tök kezdőkből is a lehető leghamarabb színpadképes formát akarnak hozni és csak azokra a pontokra koncentrálnak, amellyek értékeléskor, az adott pózokba beállítva számítanak. Mi kell egy bikini versenyzőnek a színpadra? Némi vállizom és elsősorban segg, így hetvenkét féle farizom gyakorlatot végeznek. (Csak guggolni ne kelljen!) 


Átlagembernek teljesen felesleges így edzenie, mert egy használhatatlan, aránytalan izomzatot fog kialakítani, számtalan gyenge ponttal, hiába hiszik a csajok, hogy ez az ideális testalkat. Nem az: a pucsító beállás nem a jó testarányt mutatja!


Ezért teljesen felesleges versenyzők edzését, különösen a közösségi pöcegödrökben található edzővideókat utánozni. Egyáltalán nem biztos, hogy azok valós edzések, mert nagyon gyakran csak bohóckodnak a kameráknak, de még ha stimmel is, egy átlagembernek biztosan nem jó.


Valós fizikumot kell építenünk, a test összes izmát rendszeresen megdolgoztatva, amit nem tudunk megoldani hülye trendi gyakorlatokkal, állandó seggépezéssel meg a gépekbe való fordítva és fejenállva üléssel, se súlyrángatással. (Az állandó farizom edzés miatt könnyen lehet, hogy a pózoláson kívül úgy fog kinézni a delikvens, mint egy kacsaseggű szerencsétlen.)

 


Ne feledjük azt sem: ma olyan világ van, ahol az idióták step-padra állnak, hogy ne érjen le guggoláskor a lábuk között tartott kettlebell, de egyrészt rendesen, rúddal nem guggolnak soha, másrészt annyi eszük nincs, hogy ha rendes kézisúlyzóval csinálnák, az nem érné el a padlót és nem kéne felállni semmire. A menő gyakorlatok bizony ezen az értelmi színvonalon vannak.


Egy átlagos edzőterembe járónak hosszú távon, valós, használható fizikum építésében kell gondolkodni és semmiképpen sem trendi, pláne nem könnyebb gyakorlatokban.


Érdemes megérteni, hogy ha például valaki rendesen guggol, nem lesz szüksége húszféle egyéb hülye gyakorlatra. A kellemetlen ebben viszont az, hogy a guggolás mindennél nehezebb, még kis súllyal is. És nem, a Smith-gépes guggolás az nem guggolás. De guggolással nem lesz meg hamar a jó pucsító alak, amire nyilván átlagembernek szüksége nincs. 

 

Ha az izom csak bedurran, de nem fáradt el, akkor nem is edzettünk, hiába elég az előbbi a színpadra.

 

Nem az izmok formájára kell edzeni, hanem egy hét alatt elvégezni a teljes testet érintő munkát, teljesítményt nyújtani a teremben. És ahogy egyre erősödünk, egyre nagyobb súlyt vagy több ismétlést tudunk, a fizikumunk is jobb lesz, ami egyenlő azzal, hogy az izomzatunk is megváltozik. Azaz előbb-utóbb a valós munka és a valós fizikai teljesítőképesség fog látszani a külsőnkön. 


Ne pózőrködő, pózolva-csücsörítve "jól", vagy inkább trendin kinéző, de amúgy röhejes gnómok, hanem sportolók akarjunk lenni!


A testépítés az illúziók sportja - de csak a színpadon.

 

A súlyzós edzés az életben legyen valóság!

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!