Dallas McCarver élete és halála

2017-08-30

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Halálával legenda lesz, de ő legalább meg is érdemli!

 

A legszomorúbb aktualitása ennek a cikknek az, hogy az internet pöcegödrének népe és a szerencsétlen agymosott fiatalok a nemrégiben történt két haláleset során nem tudnak prioritásba helyezni egy kiváló, fiatal tehetséget - aki Mr. Olympia címre is törhetett volna - egy olyan jutubtrógerrel szemben, aki csak a sajtó szerint volt profi, valójában sosem volt. Akinek az utolsó versenyeredménye az amerikai Nemzeti Bajnokságon “helyezetlen” volt, így közelében sem járt a profi szintnek, de legalább egy torz idiótát csinált magából szintollal, mérhetetlen sok doppiggal és tetoválásokkal.

Hihetetlen, hogy az emberek a saját szemükkel nem látnak, és nincs annyi józen eszük, hogy helyesen mérjenek fel embereket vagy egy adott helyzetet.

 

Dallas McCarver 26 évesen ment el, és ezzel úgy is bekerült a virtuális Hall Of Fame-be, hogy még ideje sem volt bizonyítani. 

McCarver jelentőségének megértéséhez látni kell, hogy a profi testépítésben fekete hegemónia van, azaz fehér versenyző nem tudott komolyan labdába rúgni már jó ideje, elsősorban genetikai okok miatt. A fehér testépítők arányai ugyanis kevésbé jók és az izomformáik szögletesebbek.

Kettő ígéretes tehetség bukkant fel az utóbbi időben: Dallas és Justin Compton. Compton már tív éve versenyez és sikerrel tört be a profik közé, idén azonban egészségügyi problémák és sérülések garmadájával kellett megküzdenie, amire akár rá is mehet a karrierje. Nem tudjuk, vissza fog-e térni egyáltalán. Nyáron már újrakezdte az edzéseket, de egyelőre csak versenyzők felkészítésével foglalkozik.

Dallas McCarver szó szerint berobbant.

Mindössze hat éve kezdett versenyezni; az első évben egy kisebb NPC bajnokságokon indult még juniorként, mindenhol abszolút bajnok lett, majd 2012-ben az Észak-Amerikai bajnokságon felnőttként azonnal abszolút bajnok lett. Így 21 évesen lett meg a profi kártyája.

2015-ben, első profi versenyén, a California Pro-n győzött. Ezzel kvalifikált a Mr. Olympiára, ahol 13. lett.


Majd 2016-ban megnyerte a Chicago Pro-t, már top tízbe került a Mr. Olympián egy 8. hellyel és 9. lett az Európai Arnold Classicon.

Az idei, sajnos utolsó évében már második lett az Arnold Classicon (az amerikain) és szerzett egy ezüstöt a New Zealand Pro-n is.

Ez egy brutális, szenzációs sikersorozat, mindössze 26 évesen.

 Az a helyzet, hogy a legendás Ronnie Coleman karrierje ennél sokkal rosszabbul indult, neki hat év kellett profiban, mire versenyt tudott nyerni. Hasonlóan a jelenlegi bajnok, Phil Heath tört be a sportba, igaz ő az első Mr. Olympiáján rögtön 3. lett - viszont róla már a legelején tudtuk, hogy kivételes tehetség. Nem véletlenül kapta az “Ajándék” becenevet, ami nem a matematika tudására, hanem a genetikájára utalt.

Dallas McCarver 185 centis magas volt, 136 kiló, igazi óriás testépítő ideál. Mint mindenki, aki nem satnya Amerikában, (amerikai) focistaként kezdett sportolni, és azon keresztül ismerkedett meg a bodybuildinggel.

Az elejétől fogva koncepciója volt a V alak kifejesztése, klasszikus esztétitkában gondolkodott. Majdnem 142 kiló volt offszezonban, és ehhez tudott összehozni egy 86 centis derekat. Nem edzett súllyal hasra, mert nem akarta a törzsét vastagítani. 

Focistaként hányásig evett, hogy nőjön a tömege, de amikor elkezdett súlyzózni és normálisan táplálkozni, kiderült, hogy nagyon gyors az anyagcseréje, így szezonon kívül is jó formában tudott maradni napi 5-6 ezer kalória mellett. 

 


Mi okozta a halálát?

Ez egy lényeges kérdés. Nyilván először mindenki a szokásos koxos elhalálozásra gondolt, de az nem szokta sújtani a versenyzőket 26 évesen, és valóban nem erről van szó. (Bár a doppingolás valószínűleg erősen szerepet játszott.)

Dallas megfulladt kajálás közben a torkán akadt kajától. 

Ezen sokan meglepődtek, de volt már ilyen eset Magyarországon is: két éve egy magyar autóversenyzővel történt meg szinte ugyanez.

A különbség az, hogy a hírek szerint Dallas éppen inzulint használt, de valamit elrontott, és kómába esett evés közben - talán elmérte az időt, vagy inzulin hatása alatt kezdett főzőcskézni, sosem tudjuk meg. 

(Az igazság az, hogy mi magunk azonnal inzulinos kómára tippeltünk, és ezt azóta megerősítették a kósza hírek is.)

A nagy mennyiségű inzulin igen veszélyes, mert ha nincs megfelelő mennyiségű szénhidráttal összeprogramozva vagy valami fennakadás van, a vércukoresés nem a mindenki által ismert "kiver a víz" és remegés formájában jön, hanem ájulással. Amiből akkor sem biztos, hogy ki lehet jönni élve, ha az embernek nem akad a torkán a kaja.

Nem tudjuk, hogy valóban volt-e inzlulin, és pontosan mi történt, de sporttársa, a szintén IFBB Pro Josh Lenartowitz találta meg, akinek telefonhívása felkerült az internetre, és ott bizony inzulint emleget. Sajnos az újraélesztési kísérlete sikertelen volt. 

Nem kívánunk tanulságot levonni, mert felesleges és ez mindenképpen egy szerencsétlen baleset: ha Dallas hibázott, akkor ez most az életébe került.

Sajnálatos azonban, hogy elvesztettünk egy tehetséget, aki előtt nagy jövő állthatott volna. Potenciális Mr. Olympia várományos volt.

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A magyar testépítősport lassan 40 éves... Érdemes egy kicsit visszatekinteni a kezdetekre. A mai fiatalok lehet nem is tudják, hogy a kezdet...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!