Dedócikk: alkoholfogyasztás és testépítés

2015-11-06

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az agyhalott kérdések jelentős csoportját alkotják a "mennyiben hátráltatja a fejlődést, ha hétvégén berúgok a haverokkal" kérdések.

 

Mint minden témának, ennek is két aspektusa van. Az egyik a morális, a másik a fiziológiai kérdés.

Kezdjük talán az utóbbival.

Mi az alkohol? Az ember már gyerekkorában megtanulja a szüleitől, tapasztalja az életben a gatyájukba szart, alkoholtól is bűzló hajléktalan és egyéb tíusú alkoholisták láttán, hogy az alkoholtartalmú italokat egy szóval lehet jellemezni: éltető nedű. Az emberiség folyékony egészség-mannája.

A történetnek van egy kémiai része is: az emberek etil-alkohol tartalmú italokat fogyasztanak előszeretettel, annak bizonyos hatásai miatt. Az alkoholban az az okosság, hogy simán a véráramba kerül (egy része már a gyomorból, másik része a vékonybélből), nem dolgozza fel az emésztőrendszerünk, így a hatása meglehetősen gyors. 

A máj nem tud nagy mennyiséget teljes mértékben feldogozni, így megfelelően sok alkoholos ital fogyasztása esetén a vérkeringésen keresztül az alkohol eljut az agyba is, ahol kifejti jótékony hatásait, ezzel részegséget okozva. Nem, ilyenkor nem szaporodnak az agysejtek: a piálástól okos még nem lett senki, bár többen annak hitték már magukat.

Kis mennyiségű jó minőségű alkoholos italnak (pl. minőségi vörösbor) valóban vannak pozitív tulajdonásai: segíti az emésztést, tisztítja az ereket, javítja a vérkeringést. 

Csakhogy az alkoholos italokat nem ezért fogyasztják, hanem a bódító, tudatmódosító hatásért.

Konkrétan arról van szó, hogy balfaszoknak ez a szórakozás, és ezzel tudják magukat jól érezni, levetni a gátlásaikat. Például ezzel tudnak elég bátrak lenni, hogy tudjanak a többiekkel beszélgetni - ez ugye elég szánalmasnak tűnik?

Nem árt megérteni, hogy az alkohol tulajdonképpen méreg, nagy mennyiségben fogyasztva pusztítja a sejteket. Minden szervet károsít, valamint felborítja a normálisan hidratált állapotot. A gyengébbek kedvéért: amikor az ember berúg, az már nagy mennyiség. Amikor berúgsz, másnap se edzeni nem fogsz, se regenerálódni, se normálisan táplálkozni és valószínű, hogy még több napra kihat. Kell ezen magyarázni bármit?
 
Az alkoholos italok egyértelműen károsak és teljes mértékben hátráltatják a fejlődést és a sportteljesítményt.

Nem, nem végeztünk tudományos kutatást idióták részére, hogy egy berúgás hány darab izomsejtet tesz tönkre, és mennyivel lesz kisebb a karod.
 
Ha lenne erre lehetőségünk, akkor se tennénk. Ez ugyanis elvi kérdés: ha valaki sportol, ne alkoholizáljon. Ha nem sportol, akkor sem.

Egy testépítő pedig ne akarjon egészégesnek, kiemelkedő fizikumúnak látszani, ha közben egy akaratgyenge seggfej, aki a piáról se tud lemondani.

Mindazonáltal sosem állítottuk, hogy teljesen aszkéta életet kell élni, és soha nem lehet meginni egy sört. Nem napi rendszerességű, moderált alkoholos ital fogyasztás nem okoz semmilyen károsodást.

Meg kell érteni azonban, hogy tápanyag beviteli szempontból ugyanolyan, mintha szemét táplálékot fogyasztanánk. Az alkohol egy szénhidrát, amivel nem tudunk mit kezdeni: zsírrá fog alakulni. De ez a gyakorlatban nem fog meglátszani, ha néha-néha megiszol egy sört. 
Normális embernek nem kell attól félnie, hogy alkalmi alkoholfogyasztástól elhízik. Az alkoholistáknál más a helyzet: ott egyrészt extrém mennyiség van (mondjuk bevernek egy láda sört) másrészt enyhén szólva problémás a táplálkozás is.

Alkoholizálni nem azért nem kell, mert cicafiú vagy ,és félsz, hogy nem leszel szép, hanem mert értelmetlen és káros. Ha valakinek be kell rúgnia ahhoz rendszeresen, hogy jól érezze magát, az egy szánalmas ember, aki pont ennyit is ér. 

Szabad-e inni egy sört, ha jól esik?

Természetesen igen, kivéve, ha diétázol. Ez nem lehet kérdés. A kérdés inkább az, hogy valaki mennyire életképes, ha ezeket a dolgokat magától nem tudja kezelni és eldönteni.

Árt-e a fejlődésnek, ha néha iszol a haverokkal hétvégén?

Persze hogy árt, attól függően, hogy mennyit iszol. Mindenkinek magának kell megítélni, hogy mennyire fontos a sport, az egészség, meg az önbecsülés. Nem tartom azonban valószínűnek, hogy egy nem diétázó, hétköznapi szinten edző személynek problémát okozna az életében az a hatalmas veszteség, amit a fejlődése elszenved két sörtől péntek este. Tökéletesen érthető a törekvés, hogy az ember meg akar inni valamit a haverokkal. 
Más kérdés, hogy a haverok alkoholfogyasztási buzdító szavának muszáj ellenállni akkor is, ha ezért hülyének néznek. Aki nem érti meg, hogy nem akarsz se vele, se mással lerészegedni, az pont ennyire a haverod. 

A mi véleményünk az, hogy
egy üveg minőségi sör még mindig sokkal jobb, mint egy üveg kóla. (Amin nem segít, hogy cukormentes, akkor is méreg.) Ráadásul ez utóbbit tonnaszámra fogyasztja mindenki.  
 
De ettől nem kell hétvégenként bebaszni. Még az se baj, ha az ember életében ritkán (de marha ritkán!) előfordul egy-egy berúgás. Viszont rendszeresen olyasmit csinálni, amit az alkoholisták tesznek, az alkoholisták értelmi szintjét, életmódját és életminőségét tekintve elég szánalmas. 

Akinek azonban mindezen tények mérlegelése problémát okoz, egyszerűbb, ha teljes mértékben száműzi az alkoholfogyasztást, és marad az ásványvíznél. Más kérdés, hogy feltalálták már az alkoholmentes sört is - igaz, az sem diétás. 
 
A cikk szerzője gyakorlatilag antialkoholista, de évente valószínűsíthetőleg megiszik kb. 2 üveg sört anélkül, hogy belehalna.
    
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!