Agyrém: dopping a tápkiegben?

2016-06-17

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Még mindig ott tartunk, hogy a hülyék szerint a tápkieg gyártók doppingszert tesznek a termékbe. Elemezzük ki ezt a frenetikus logikát!


Fájó dolog leírni, hogy az orvosok nagy része segghülye. Rosszabb még annál is, mint amikor egy gyereknek kell rájönnie, hogy a szülei nem állnak a helyzet magaslatán.

2016-van, az emberiség nagy része szarni is az okostelefonján szokott, mégis ott tartunk, hogy orvosok képesek azt terjeszteni, hogy a piacon legalább 40 éve létező koncentrált speciális élelmiszerek - azaz étrendkiegészítők vagy táplékkiegészítők - az ördög művei, sőt, doppingszerek van bennük. (Nyilván annak terjesztését, hogy a kóla, liszt, cukor, cigi, pia, kábítószer stb. káros nem végzik ekkora lelkesedéssel.)

Konkrétan vannak, akik azt terjesztik, hogy a gyártók doppingszereket tesznek a termékeikbe. Beleöntik, érted?

Mivel fogalmuk sincs, hogy miről beszélnek, sőt arról se, hogy mi egyáltalán az a félelmetes táplálékkiegészítő, természetesen nem zavarja őket az a tény, hogy minden komoly táplálékkiegészítő gyártó doppingra is bevizsgáltatja a termékeit 2006 óta, amióta az általános WADA szarakodás elkezdődött. Nyilván tök felelegesen, hiszen tudják, mit tesznek bele és mit nem, de kénytelenek ezzel is foglalkozni.

Ez azt jelenti, hogy amit boltban, ismert gyártótól vásárolsz, biztonságos.

Nyilvánvaló, hogy tápkieget nem kéz alól, vagy a Vaterán kell venni piti csencselőktől: egy normális gyártó/forgalmazó garanciát vállal a termékre, és rendelkezik a megfelelő tanúsítványokkal.

Ma már sajnos lehet boltban is kapni csapnivaló minőséget, de senki nem lenne akkora hülye, hogy doppingszereket tegyen egy termékbe. (Hiába hazudoznak ilyesmit a megbukott olimpikonok. Nyilván valamit hazudni kell, de ennyiből ráfoghatnák a Pick szalámira is, csakhogy azt nehezebb pszichológiailag összefüggésbe hozni izmos emberekkel, akik nyilván doppingolnak, hiszen nincs a Földön izmos ember kox nélkül. Az ideológia legalábbis az, hogy aki nálunk izmosabb, az biztos koxol.)

A táplálékkiegészítő piacon is sok szar van, mint minden más piacon. A legalja a webes sales oldalon rendelhető kamu termékek, de ezekhez azért nettó hülyének kell lenni, hiszen mindig baromságokat ígérgetnek: sosem termékleírást kapunk, hanem litániát a csoda hatásokról.

Mi nem számítjuk ezeket a valódi táplálékkiegészítők közé -

táplálékkiegészítő az, amit online vagy offline szaküzletben lehet kapni.

 

Innen indulnak aztán a minőségi különbségek. Komoly termékek mögött komoly gyártók állnak. Szokás egyébként egyes gyártóknál büszkén feltüntetni az ISO és HACCP minőségbiztosítást, de nem árt, ha tudod, hogy ez nem olyan nagy extra: MINDEN élelmiszeripari cégnek rendelkezni kell ezen tanúsítványokkal.

Ezek a rendszerek szabályozzák a gyártás és a logisztika folyamatait. A gyártás során pontosan elő van írva, hogy mikor, hol és milyen anyagok kerülnek a termékbe. A HACCP kifejezetten élelmiszer biztonsági rendszer, amely a munkafolyamatokat az alapanyag megvételétől a raktározásig szabályozza, beleértve a dolgozók higiéniájától az alapanyag összetevők ellenőrzéséig és nyilvántartásáig mindent.

Kiváncsi vagyok, hogyan képzeli bárki is, hogy ilyen minőségbiztosítási rendszerben doppingszer kerülhet mondjuk egy tömegnövelőbe. Különösen, hogy az élelmiszeripari cégeket állandóan ellenőrzik. (Találd ki, ha az EU-ban bármilyen hülyeséget kitalálnak, kihez rohannak először, zaklatni? A tápkieg forgalmazókhoz. )


Vajon beleöntögetik?

A gyengébbek kedvéért: így néznek ki a doppingszerek

Ott áll a Jóska meg a Pista és lapátolják a kox-tablettákat a proteines vödrökbe egész nap! A Zoli meg a Béla nyomkodja kifele a tablettákat a levélből!

Vagy hivatalosan hozzák a koxot a gyártóhoz ÁFÁ-s számlára a koxgyárból?

Az a két opció reálisan hangzik?

Némi gondolkodással az elmélet több ponton megdől.

1. Minden magára adó cégnek van doppingmentességi igazolása a termékeiről. (Ez még akkor is igaz, ha nem csináltatják meg minden egyes legyártott darabra.)

2. Ha a gyártó doppingszert csempészne a termékbe, az hatásos adagban igen drága lenne. Mellesleg: honnan a francból szerezne doppingszert egy gyártó, főleg ekkora tételben?

3. Ráadásul nem lenne kontrollálható, hiszen van, aki egy turmixot iszik egy nap, és azt is csak egy kanállal.

Van aki hármat, de két kanállal, azaz hatszor akkora adagot.  A doppingszerek gyógyszerek, amelyeknek gyors hatásuk (és mellékhatásuk) van - ha a gyártó doppingszert szór a termékbe, hogyan saccolja meg az adagot?

Alulméretezi, hogy ne legyen túlzott mellékhatása akkor sem, ha valaki sok turmixot iszik? De akkor hatása se lesz, főleg azoknak, akik normálisan napi egy turmixot isznak: mi értelme?

Vagy bevállalja a túladagolás veszélyét, mert neki az a biznisz, hogy minden jól fogyasztó ügyfele kórházba kerül? Már az emélet is nevetséges!

3. Mivel minden doppingszer orvosi felhasználásra kitalált gyógyszer, mindegyiknek vannak mellékhatásai.

Méghozzá azonnali és súlyos mellékhatásai, így azokat a felhasználók hamar megérzik: a magas vérnyomástól a rosszulléten át a gennyes, egész hátat beborító pattanásosodásig. (Ezt a testépítő berkekben pizzahátnak nevezik.)  

Nincs olyan doppingszer, aminek nincs kellemetlen mellékhatása, nem jár valamilyen fajta és fokú rosszulléttel vagy mellékhatással. Doppingszert szedni soha nem normális állapot, aki doppingol, nem érzi normálisan magát. És ehhez vedd hozzá a 2. pontban leírtakat.

4. A doppingszerek mindig relatív gyorsan "működnek", ezért használják őket. Heteken belül látszik változás és a mellékhatások (vizesedés, pattanásodás, stb.) is.

A táplékékkiegészítők - különösen a hivatkozott tömegnövelők - élelmiszernek számítanak felhasználói szempontból is.

Nincs kifejezett, direkt  "hatásuk" az izomzatra, csak kiegészítik az étrendet, ezért a doppingszerekhez hasonló gyors és látványos változás nem érhető el segítségükkel. Ha a doppingszer van benne, miért nincs a doppingszerekhez hasonló hatása?

Ha doppingszer van a tápkiegben, miért nem néznek ki a sima tápkieg felhasználók úgy, mint a koxosok? Miért kisebbek akkor radikálisan a naturál bodybuilding versenyzők?

 

Magyarországon fogyasztók százezrei használnak minden nap táplálékkiegészítőket a legkisebb panasz nélkül, amelyek segítségével mind a sportban, mind egyészégügyileg kitűnő állapotban tartják magukat.

Soha senki nem indított eljárást: sem magánszemély, sem hivatal, egyetlen gyártó ellen sem.  A sajtó pedig rendszeresen azt hazudja, az orvosok szajkózzák, hogy a táplálékkiegészítő veszélyes. Röhej.

Érdekes, az senkit sem zavar, hogy embereket butító, kultúrát romba döntő szemét szar megy a tévében és ez ömlik a sajtóból is. Érdekes, dohányzás elleni kampányokat nem látunk sehol. Érdekes, a legalantasabb drogot, a füvet legalizálni szeretné az újságírók jelentős része. A táplálkozási szokásiankról nem is beszélve, meg arról sem, hogy az emberek 90%-a életében nem sportolt.

De az probléma, hogy egyesek sportolnak, egészségesen táplálkoznak és ehhez modern eszközöket használnak.

Miért fáj az, hogy nem a kocsmában támasztod a pultot és a pénzed nem gyógyszerre költöd?

Lehet agyalni a gyógyszeripari lobbin meg minden máson. De ez mind nem magyarázat az emberi hülyeségre.

 A Magyar Olimpiai Bizottságot támogató táplálékkiegészítő gyártó cég: szerinted kell aggódni?


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!