Doppingmentes, doppingtesztelt profi testépítés?

2019-05-26

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Arnold Schwarzenegger szerint be kéne vezetni a doppingtesztet!

Az Arnold Classic Dél-afrika sem múlt el érdekességek nélkül. Arnold Schwarzeneggert ugyan hátbarúgták, de enneél szakmaibb dolgokban is részt vett.

 

A lényeg, hogy Arnold Schwarzenegger felemelte a szavát a doppingmentes testépítésért, amire elsőre mindenki felröhög, aki egy kicsit is ért a sportághoz. A naturál testépítés más műfaj, ezt mindenki tudja. Naturálban soha nem lehet elérni ezt a tömeget, szárazságot, de mág hasonlót sem.

Miről van szó konkrétan?

Ha nem is pont totális doppingmentességről, de olyan dolgokról, amiben totálisan igaza van.

Először is: ezt a sportot bodybuilding-nek hívják, testépítésnek, nem testtönkretételnek.

Hatalmas probléma ugyanis az ész nélküli és őrült mennyiségben történő doppingszerhasználat. Sokan a mai napig ezt hiszik, hogy kétszer akkora mennyiség kétszer annyi eredményt hoz, de ez nem igaz. És tényszerűen azt is elmondhatjuk - a szerző beszélgetett erről Arnold Schwarzenegger azóta már elhunyt első edzőjével - hogy Arnold Schwarzenegger kevesebb cuccal lett világbajnok, mint amennyit ma bikini lányok használnak.

Az elmélet ugyanaz, amit nemrégiben Samir Bannout is hangsúlyozott a Scitev Goldban rendezett szemináriumon: a cél és az alap az egészség. (Ez persze megszívlelendő a versenyeken a bejárat előtt dohányzó versenyzőknek is. Ez ugyan a szerző véleménye, de maga Arnold Schwarzenegger is felhozta, igaz, ő a dohányzó bírókat emlegette.)

Ez eddig mind nagy igazság.

De konkrétumokról szó sincs. Arnold Schwarzenegger el tud képzelni doppingtesztet, de ez csak vágyálom. Az IFBB-nek van együttműködése a WADA-val amatőr szinten, az NPC-nek semmi.

És nem is biztos hogy ez lenne az út.

Vagy 15 éve az IFSA profi erősember szövetség kezdett doppingellenőrzésekbe, mert egyszerűen nem akarták, hogy valaki egy élő tévéadás közben essen össze a pályán. (Ezt a saját szemünkkel láttuk 2004-ben a Strongman Eb-n.) Ez aztán komoly szakításokhoz vezetett, ezért lépett ki Marius Pudzianowksi és ezzel végül pl. Lengyelországból el is tűnt az erősember sport.

Az IFSA valamiféle orvosi ellenőrzést vezetett be akkor és első körben figyelmeztetni, szükség esetén eltiltani akartak.

Valami ilyesmire lenne szükség a profi testépítésben is: vállalható laboreredményeket kellene produkálni (persze nem átlagmeber sztenderd szerint) a versenyzőknek, hogy ne fordulhasson elő több Dallas McCarver ügy, aki ugye 26 évesen belehalt a mértéktelen kokszolásba.

Arnold Schwarzenegger, mint a testépítés legendája és nemhivatalos nagykövete egyelőre a porhintésig jutott, de ebben érdemes adni a véleményére, különben belátható jövőn belül áshatjuk el ezt a sportot.

 

Kovács "Bunny" Zsolt főszerkesztő

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!