Edzés és koronavírus - szabad-e edzőterembe menni?

2020-03-16

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Nem kell mondanom, mennyire nem akartam erről cikket írni, vagy egyáltalán szóba hozni - de úgy néz ki, beszélni kell róla.

 

Elöljáróban leszögezem, hogy ritkán írok első szám első személyben, de mivel nem vagyok szakértő, csak azt tudom leírni, hogy mi az én véleményem és én mit fogok csinálni. 


Nem akarok filozofálni, de úgy érzem, az emberiség most elkezd megfizetni azért az elmebajért amit az elmúlt egy-két évtizedben művelt. A természet most megmutatja, hogy a luxusigények, a márkaimádat (azaz a konzumidiotizmus), a technológiai elmebaj és az önimádat fontosabb-e, mint az egészség. Robotautó, mesterséges intelligencia, káva nélküli okostelefon szelfikamerával, közösségi média - ez kellett az idiótáknak, közben a nagy high-tech világ egy szaros vírustól letérdel. 


Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jelenleg a világ egyik legbiztonságosabb országában élünk ebből a szempontból is. Sokan azon izgulnak, hogy bezárják-e az edzőtermeket, de én úgy gondolom, bízzuk ezt a hatóságokra - amíg nem rendelnek el ilyesmit, felesleges aggódni.

 

Nyilvánvaló, hogy mindig a legkisebb kockázat elvét kell követni, de a döntéseink következményeit globálisan kell nézni, tehát a további hatásokat is figyelembe kell venni, mert egy jónak tűnő döntés többet árthat, mint használ.


Az edzés óvatosságból történő abbahagyása hatalmas baki. Tudni kell, hogy a vírus ellen az ember immunrendszere védekezik, a sportolást pedig éppen azért végezzük, hogy fizikálisan erősek legyünk, egészségesek legyünk, így az immunrendszerünk is kiválóan működjön.


Az edzésmunka és a helyes táplálkozás abbahagyása éppenhogy gyengítené a védekezési képességünket, ezért kapitális hiba lenne.


Részemről én ugyanúgy végzem az edzéseimet. Ha a kormány az edzőteremeket bezáratja, otthon fogok edzeni vagy a kertben, vagy a garázsban. De mivel a körülmények így enyhén szólva nem ideálisak a hatékony edzésmunkához, jelenleg eszem ágában sincs nem látogatni az edzőtermeket. Márpedig vagy három terembe is járok, beleértve a Meccá-t is.

 

Hozzáteszem: régóta az egészségem és a kondícióm miatt edzek, nem azért, hogy a strandon feszengjek, vagy a közösségi pöcegödörben nyomiskodjak lájkokért, mint valami lelki sérült. 


Mindazonáltal mindenképpen szükséges bizonyos óvatossági intézkedéseket tennünk. Nekem annyiból szerencsém van, hogy viszonylag szeparált életet élek és az edzőtermekben sem töltöm el a fél napomat seggrepacsit játsszva a többiekkel, ahogy manapság divatos. (Mindjárt kifejtem, mire gondolok.)


Miben változnak az edzőterembe járás szokásaim? Nem sokban, de elmondom, mire ügyelek.


1. Eszem ágában sincs abbahagyni az edzést. Most pont éppen kiváló kondícióban vagyok (a tavaly őszi versenyszezonban valahogy megjött a kedvem), jól kajálok, súlyzós, aerob és kardio edzést is végzek.

 

Tökéletesen biztos vagyok benne, hogy az immunrendszerem is csúcson van.

 

Kiegészítőként glutamint, Monster Pak sportolói megadózis multivitamint, D3 vitamint, C vitamint és n-acetyl ciszteint használok, meg persze tejsavó fehérjét, kreatint, stb.


NPK marhahúson és lazacon élek, meg salátán és zsírokon - a szénhidrát minimális. (Nem vettem lisztet meg cukrot itthonra.) Mindez nem "reklám", ez a valóság.


2. Viszonylag szeparáltan éltem eddig is. Engem nem sok drogosbuliban láttak eddig, de sima diszkóban sem. Az összes gyülekező-semmittevő helyet, strandokat és ilyesmit mindig is utáltam. Sosem szerettem olyan helyre menni, ahol megszűnik a privát szférám és ahol az emberek nem tudnak viselkedni. Ezen nem most fogok változtatni. 


3. Az edzőterem világ életemben egyfajta “műhely” volt számomra. Bemegyek, leedzek, hazamegyek.

 

És most egy-az-egyben leírom kertelés nélkül, amit gondolok: számomra érthetetlen az össznépi buzulás, ami a nagyobb termek öltözőiben megy. Hogy egy szál f.szban cseverésznek fél órákat egymással meghitt baráti közelségben, vagy meztelenül telefonálgatnak, a fanszőrzetüket a többiek előtt hajszárítózó férgekről nem is beszélve. Nem mondom, hogy teljesen szégyenlősnek kell lenni mindig, de ez a pöcsmutogatási mánia sokkoló és nem feltétlenül a higiénia és a biztonság jut erről eszembe.

 

Azt se értem, miért fél órát kell zuhanyozni, mintha otthon nem lenne melegvíz.

 

Azt hiszem ennek a népi hobbinak most vége lesz és végre felfogja mindenki, hogy az öltöző átöltözésre szolgál, nem társalkodásra és beteges pucérkodásra.

 

Ha tehetem, én be sem megyek az öltözőbe - szerencsére járok olyan terembe, ami közel van, így tudok otthon tisztálkodni.


4. Nem tartom ördögtől valónak az eszközök fertőtlenítését használat előtt és után.

 

Tudok olyon termekről, ahol alapvető, megszokott rituálé, hogy mindenki szépen letakarítja a kardiogépeket fertőtlenítővel maga után. Ezt meg lehetne tenni minden géppel. Ha erre nincs lehetőség, egyszerűen kezet kell mosni.

 

Semmiképpen se nyúlkáljunk a szánkba meg a szemünkbe. Mielőtt kajához nyúlunk - legyen az egy proteinszelet - alapos kézmosás.  Én ezt csinálom.


5. Gyakran kezet mosok. Edzés közben is. Mielőtt bármilyen ételhez nyúlok, alaposan kezet mosok. Megmosom az ujjaimat, tenyeremet, hüvelykujjamat, kezem túlsó felét. 30 másodperc.


6. Nem megyek senkihez túl közel.

 

Ez eddig is így volt nyilván. Nem lihegek senkinek a képébe, nem edzek ordítva, fröcsögve, nem fújom rá a levegőt másra és ha valaki nem bír hasonlóan edzeni, elkerülöm.

 

Ha valahol sokan vannak, keresek másik gyakorlatot egy nyugis részen.  


7. A legkisebb nátha vagy ilyesmi esetén be sem tenném a lábam a terembe. Szerencsére nincs ilyen gondom, de ha lenne, otthon maradék.


8. Mindig felöltözöm edzéshez.

 

Hosszú nadrág, edzőcipő, póló, pulóver, ráadásul kapucnis - ami külön praktikus, mert ha a fejedre húzod bizonyos gyakorlatok közben, nem izzadod össze a fejeddel a gépet vagy a padot.

 

Sosem értettem a strand fílinget a rövidgatyákkal: egyrészt sok ember helyében nem mutogatnám a pálcika lábait, másrészt az ízületeknek melegben kell lenniük. Így nekem semmit nem kell változtatni, de sokaknak erősen javaslom. Még a mai ratyi férfi harisnyandrág-divat is jobb, mint csupaszon edzeni és odaizzadni mindenhoval


9. A kesztyű, maszk és ilyesmi semmit sem segít. Edzhetsz teljes kezet takaró kesztyűben, de azzal ugyanúgy ügyelned kell, hogy ne nyúlj a szádhoz ás a szemedhez, ráadásul fertőtleníteni kell edzés után, ami jóval bonyolultabb, mint egyszerűen minden gyakorlat után kezet mosni.


10. Óvatos vagyok. Odafigyelek, mi történik körülöttem és odafigyelek a higiéniára. Ha odahánynék a sarokba, nem sunnyognék el, hanem a személyzet segítségét kérném és most aztán különösen nem jutna eszembe a rágómat a gépekre ragasztani.

 

Nyilván sok dolgot másokért teszünk, de éppen ezért mások meg értünk óvatosak.


+1. Ha nem edzenék vagy eddig lazán vettem volna, most elkezdeném komolyan venni.


A kondíció és az immunrendszer pillanatok alatt felhozható. Okos edzéssel nagyon hamar javítani lehet az általános egészségi állapotot. Nyilván nem most kell halálra gyilkolni magunkat a teremben  (az amúgy se a jó út hosszú távon) és a cseverészős tinglitangli se az igazi: normális, intenzív, gyors edzésre van szükségünk.


A koronavírus fertőzés véleményem szerint a rendszeresen sportoló emberekre a legkevésbé veszélyes. Az viszont hivatalos tény, hogy veszélyeztettek az idős, krónikus beteg emberek, a dohányosok és az elhízottak, tehát a nem sportoló emberek. Az ő védelmük érdekében vigyázunk magunkra és másokra. 


A fertőzés nálunk egyelőre “minimális”, de ez bármikor rosszabbra fordulhat. 

 

Nagyon reméljük hogy nem fog, de ha igen, akkor is tartanunk kell magunkat, mert a jó kondíciónk a mi védőpajzsunk.

 

És lehetőleg biztassunk másokat és segítsük abban, hogy ezt ők is elérhessék.

 

Kovács "Bunny" Zsolt

főszerkesztő


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Ez a cikk nem csak a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek, hanem mindenkinek szól. A vázolt étrend és más egyéb tanácsok nem csupán egy b...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!