Edzés utáni szénhidrátok

2018-02-05

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mivel az alapvető cél az edzéssel az izmok növekedésének, azaz tápanyagfelvételének stimulálása (szuperkompenzáció) edzés után minél gyorsabban felszívódó szénhidrátokra van szükség. Lehetőleg még diétában is!Tömegnöveléskor ökölszabály, hogy az edzés utáni két órában  be kell vinni 1g/tkg szénhidrátot.

Mivel az alapvető cél az edzéssel az izmok növekedésének, azaz tápanyagfelvételének stimulálása (szuperkompenzáció) edzés után minél gyorsabban felszívódó szénhidrátokra van szükség.


Hogy egészen pontosak legyünk: kizárólag edzés után van szükségünk gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexű szénhidrátokra, hiszen akkor tudjuk ezeket a szénhidrátokat gyorsan az izomba tölteni és az általuk kiváltott inzulinreakcióval szinte közvetkenül az izmokba tápanyagot bevinni.


A fentiek fényében mindenki számára érthető, hogy az edzés utáni tápanyagbevitel a legfontosabb, aminek az egyik pillére az edzés utáni gyors szénhidrát és fehérje bevitel.


A legegyszerűbb megoldásnak a tejsavó fehérje, szénhidrát tekintetében a cukor, mégpedig a szőlőcukor lehetne, hiszen ez az abszolút 100-as glikémiás indexű egyszerű, sőt legegyszerűbb cukor. (Kémiailag megegyezik a vércukorral.) 


És ez talán a legolcsóbb is, azonban sok szempontból problémás, méghozzá annyira, hogy nem érdemes használni. Korántsem a fogrohasztó íz a gond, hanem hogy a szőlőcukor viselkedése nem kedvező a gyomorban, hacsak nem nagyon kis mennyiségben használjuk. 


A másik népszerű eszköz a maltodextrin, ami már összetett szénhidrát, azaz szőlőcukor-egységekből felépülő poliszacharid. A glikémiás indexe 90, hasonlóan gyorsan kerül a véráramba, mint a szőlőcukor, de nincs kellemetlen íze, alig édes - legalábbi akkor, ha "jó fajta" hosszú glükózláncokból álló maltrodextrinnel találkozunk, (kiegészítő gyártótól, nem édesiparból), amit inkább csak dextrinnek hívnak.

 

Gyakran használják tömegnövelőkben, jó esetben kombinálva más szénhidrátokkal. Az előnye az íztelenség és az olcsóság, a hátránya viszont az, hogy ezt sem kedveli a gyomor, így csak kis mennyiségben használható. Ha volt már kellemetlen érzésed a gyomrodban tömegnövelőtől, akkor szinte biztos, hogy nem bírod a maltodextrint.


30-50g dextróz vagy maltodextrin ha nem is okoz halál közeli állapotot, de elég sikeresen megakadályozza az edzés utáni szilárd étkezést.


És itt jönnek képbe a profi szénhidrátok.

 


Waxy Maize


Nagyon olcsó, a cukroknál jobb, de nyilvánvalóan kompromisszumos megoldás. Ízetlen, könnyen oldódó, nagyon könnyen szálló por. A hátránya épp ez, lisztszerű állaga miatt méhecske-élményt ad: könnyű vele mindent összeporozni.


Internet-szerte lehet olyan véleményeket olvasni, hogy semmivel sem jobb a szőlőcukornál, ez azonban nincs így, csak trükkösen kell használni. (Az azonban nem igaz, hogy gyorsabb felszívódású lenne, mint a szőlőcukor.)


Alapvetően kukoricakeményítőből készült és az az okosság benne, hogy amilopektineket tartalmaz, a keményítők kétféle poliszacharidjából azt, amelyik könnyebben oldódik és amelyik könnyen emésztődik. A molekulatömege pedig háromezerszerese a glükózénak, ami a felszívódásnak erősen jót tesz, azaz nem terheli az emésztőrendszert és semmiféle íze sincs.


A hátránya azonban az alacsonyabb glikémiás index, így közel sem olyan jó ebből a szempontból, mint a dextróz.


A trükk azonban az, hogy

 

a profi waxy maize alapú kiegészítők kombinálják a waxy maize-t a dextrózzal, a szőlőcukorral és még gyümölcscukorral is,

 

mely utóbbi a máj glikogén raktárait tölti vissza. A lényeg a jól kitalált arányokban van: a waxy miatt nem lesz édes, nem terheli a gyomrot, mégis elég jól működik. 

Vitargo


Kétségkívül a világ legjobb edzés utáni, vagy (erősportban ill. teljesítménysportban) verseny előtti szénhidrátja.

 

Önmagában teljesen ízetlen fehér por, kellemetlen tulajdonsága viszont, hogy tapadós, vízzel érintkezve masszába áll össze, így turmixgép szükséges hozzá, vagy legalábbis nagyon nehéz sékerben hasznáni.


A svéd cég szabadalma is a molekulatömegen alapul. Ebben nem az a lényeg, hogy "gyorsabb, mint a szőlőcukor", mert nem gyorsabb, a 100-as glikémiás index az abszolút csúcs. Amiben gyorsabb, az a gyomorból való távozás, nem köti meg ugyanis a vizet a gyomorban, és semennyire sem okoz puffadást. 


Arra is kell gondolni, hogy edzés után nem csak a szénhidrátot visszük be, hanem a fehérjét és esetleg egyebeket, mint pl. kreatint is, azaz nem mindegy, hogy mennyire terheljük az emésztőrendszert pont akkor, amikor égető tápanyaghiány van és még vérbőség az izmokban.


A vitargo lényege, hogy nem édes, nem terheli a gyomrot (nulla puffadás) és bár a glikémiás indexe nem tud magasabb lenni a szőlőcukorénál, sokkal kedvezőbb tulajdonságai miatt hatékonyabban és jobban tölti az izmokat.


A vitargo azon kiegészítők közé tartozik, amelynek specifikációját, azaz a gyártó által megadott hatást klinikai tesztek bizonyítják, azért jóváhagyta az  European Food Safety Authority (EFSA) . Márpedig a gyártó nem kevesebbet állít, minthogy a vitargo 10 percen belül eltűnik a gyomorból, és 70%-al nagyobb glikogén regenerációt biztosít, mint a hagyományos cukrok. 


Ezt tapasztalati úton mi is igazolhatjuk, mert kezdetektől fogva vitargo felhasználók vagyunk, mint ahogy a profi testépítők jelentős része. (Kipróbálni nagyon könnyű, azonnal érezhető a hatás.)


Edzés utáni szénhidrátnak kétségkívül a vitargo a legjobb, de van egy hátránya, ami azért a minőségét is mutatja: az ára. Ha azonban kiszámoljuk, hogy mennyibe kerül edzésenként, mindjárt nem is annyira vészes, főleg, ha tudjuk, hogy mág az előírt adagolásnál kisebb adagban is működik. 20g vitargo edzés után szinte mindenkinek elég, de 10g is működik, ráadásul kombinálni lehet akár waxy maize alapú kiegészítővel. 


Érdemes igényszint és az edzés erőssége szerinti adagban használni, de 30g-nál soha nem kell több. 


Létezik olyan módszer, amely edzés előtt és után is használ szénhidrátot. Ez van, akinél működik, van akinél csak egy ideig, mert edzés közben leesik a vércukra az edzés előtt fogyasztott szénhidráttól. A tapasztalatok ezt mutatják, hogy a vitargo ebben is sokkal jobb, mint a szőlőcukor.

 

A mi javaslatunk azonban edzés előtt lassú felszívódás szénhidrátok használata.

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!