Edzés utáni turmix-mítosz

2017-06-05

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Szinte mindenki tudja az aranyszabályt, hogy edzés utáni tápkieg szükséges. A kérdés csak az, hogy ezt a marketing verte az emberek fejébe, vagy tényleg így van. Most akkor: kő vagy nem kő?


Kicsit retro: a Full Force dizájn azóta megváltozottAz izomépítő biológiai folyamatok nem gyorsak. Amikor az ember megeszik egy csomó kaját, abból  nem lesz két óra múlva izom, mint ahogy hiába mész el aerobozni egy félrezabálás után rögtön, azzal még nem tudod semlegesíteni azt, amit megettél, hiszen még fel se jött rád az a zsír, amit le akarsz adni.


Ennek ellenére a testünk reagál a tápanyagbevitelre, tehát valami biztosan történni fog. Különösen érdekes az a rész, amikor tápanyaghiány van, különösen ha ez stressz következtében alakul ki, tehát edzés után. Közismert, hogy ilyenkor fokozott az izmok tápanyag felvételi képessége, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az edzés utáni turmixból rögtön izom lesz (ergo egy kiló fehárjtől egy kiló izmot szedsz fel, ahogy a hülyék gondolják), hanem úgy, hogy ezzel indul be a test “izomépítő” üzemmódja. 


A dolognak van egy energetikai és egy tápanyag része is: tömegeléskor több energiát kell bevinnünk, mint amennyit elhasználunk (de nem nagyon sokkal), valamint több fehérjét kell bevinnünk, mint amennyi lebomlik az edzés hatására. Diétás időszakban kicsit kevesebb energiát kell bevinnünk, mint amit elhasználunk és a fehérjét diéta típus függően még magasabbra kell emelnünk. (Ennek részketeibe most nem mennék bele, remélhetőleg mindenki tudja, hogy nem energiát viszünk be valójában, hanem különböző tápanyagforrások kalóriaértékeiről van szó.) 


A sporttáplálkozással, különösen bodybuildinggel foglalkozó szakemberek már kikísérletezték nekünk, hogy kb. 2g/testsúlykilogramm fehérjére van szükségünk izomtömeg növelésére. 


Ennek  nagy részét jó minőségű fehérjeforrásokból kell bevinni, egy részét pedig azért célszerű kiegészítőkből, mert az egyszerűbb és gyorsabb. Edzés után fehérje és általában szénhidrát szükséges a megfelelő, gyorsan felszívódó forrásból.


A legjobb minőségű (azaz legmagasabb biológiai értékű) fehérje kiegészítő a tejsavó fehérje. Ennek több típusa van, a legjobb a hidrolizátum. Ennek apró hátránya az ára és hogy kevésbé finom, de kétségtelenül ez a legjobb. Ha a legjobbat akarod, ezt vedd meg.


A következő fokozat az izolátum, amire ugyanezek a dolgok állnak a koncentrátumhoz képest. A tejsavó koncetrátum a legnépszerűbb, legolcsóbb és legfinomabb megoldás. A legtöbb sportolónak tökéletesen megteszi.


Mi van azonban akkor, ha valami nem tolerálja jól a folyékony fehérjeforrást? Hasmenés, puffadás, emésztési probléma, diszkomfort érzet előfodulhat, még időszakosan is.


Ilyenkor kell az olcsóbb felől a drágább felé menni. Az izolátum ugyanis könnyebben emészthető, a hidrolizátum pedig még könnyebben. A tejsavó hidrolizátum a leggyorsabban és legjobban tápláló cucc az izmoknak edzés után. Fontos megjegyezni: az edzés utáni időszakról van szó.


Akad néha egy-két hülye az internet bugyraiban, pöcegödrében, aki szerint az edzés utáni fehérje kiegészítő felesleges. Az ilyen állítások hitelességét két féle módon lehet ellenőrizni.


Egyrészt ha megnézzük, hogy ki állítja: van például egy közismert amerikai szintolhuszár “sztár”, akinek a fehérje kiegészítéssel akkor még nem volt baja, amikor volt szponzora - akinek a nevét magára tetováltatta, ebből is látszik  mennyi esze van. (És ez minősíti a szponzor cégét is: na attól se vennék semmit.) Aztán amikor saját lábra állt és természetesen neki is tápkieget kellett gyártani - mert ebben a scénában az észlények eddig bírnak gondolkodni - akkor egyrészt át kellett ütni a tetoválást, másrészt onnantól fogva hülyeség lett a protein. Most a lényeg nála az edzés előtti bedurrantóban van, és ennek nyilván nincs semmi köze ahhoz, hogy proteint kevésbé éri meg gyártani, mert a minőségi alapanyag drága, miközben a koffeines edzés előtti formulákon szépen lehet kaszálni és akkor is el lehet adni, ha moslék íze van.


Az edzés utáni fehérje szükségességének tesztelésére a legjobb módszer az, ha te magad kipróbálod. Ha kétségeid vannak, nézd meg, fejlődsz-e nélküle. Lehet hogy igen, lehet hogy nem. 


Mindannyian ismerünk olyanokat, akik életükben nem foglalkoztak a táplálkozással, akik azt hiszik, a fehérje a kenyérben van mert fehér, mégis izmosak. Ilyen igazságtalan az élet és a genetika.


Ha te olyan szerencsés vagy, hogy nem segít az edzés utáni turmix, akkor gratulálunk, spóroltál egy csomó pénzt.


Átlag embernek azonban hatalmas segítség az edzés utáni turmix és mint mondtam, egyszerűen próbáld ki magadon. Ha úgy alakul, érdemes betesztelni egy hidrolizátumot is. Ha érezhetően könnyebben emészted, könnyebben tudsz utána kajálni, könnyen lehet, hogy megéri az árkülönbséget.


Az edzés utáni turmix nem mítosz, hanem az egyik legjobb eszköz, hogy megindítsuk a regenerálódás és a fejlődés folyamatát.


Az edzés utáni turmix azonban nem csak fehérje. Hogy mi szükséges mellé és hogyan tudod tuningolni, arról legközelebb.

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!