Edzőterem az Edzett ifjúság szolgálatában (Sportolj Velünk 1977. júniusi számából)

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A testépítés hatvan alapgyakorlatát ismertető sorozatunk alatt több olvasónk fordult hozzánk levélben, hogy kedvet kaptak a rendszeres testedzésre. A visszatérő kérdés az volt, - hogy hol sportolhatok?

Most bemutatunk egy olyan egyesületet, ahol lakóhelyi kondícionáló edzőtermet hoztak létre fiatalok és idősebbek részére.

A IX. kerület Hámán Kató út 8 - 10. szám alatt megnyílt kondícionáló edzőterembe látogattunk, melynek gazdája a Ferencvárosi Természetbarát sportkör.

Budapest kerületei közül az első koncicionáló edzőtermet mi nyitottuk meg, a fiatalok összefogásával és segítségével - mondja Fejszés Endre a sportfelügyelőség vezetője. A fiúk 190 ezer forint értékű társadalmi munkát vállaltak, és ezt becsülettel el is végezték. Így a tanácstól kapott 170 ezer forintos támogatást teljes egészében felszerelésre és anyagvásárlásra tudtuk fordítani. A munkát 1976. október 23-án a kerületünkben szervezett kommunista műszakban kezdtük meg.

Kik látogathatják? - kérdeztük.

A részvétel nincs korhoz kötve, kerületünk minden dolgozóját és lakóját szívesen fogadjuk. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy más kerületekből jelentkezők előtt bezárjuk az ajtót. Feltételünk csak annyi, hogy akik jelentkeznek - vállalják a rendsezres sportolást.

Reinprecht István, az edzőterem vezetője kapcsolódik a beszélgetésbe:

Nem gondolunk itt arra, hogy a mindennapi megjelenés kötelező, de aki jelentkezik, annak vállalni kell az edzésen való folyamatos részvételt. Ez természetesen heti 2-3 alkalmat jelent. A renszeres munkához mindenki részére a fizikai alkatához és erőállapotához megfelelő edzéstervet állítunk össze. A program összeállítását segíti az orvosi vizsgálat is. Célunk, hogy a sportolni jelentkező fiatal megfelelő terheléssel kezdje el az edzéseket. Főleg az első időszakban kell elkerülni a szervezet túlterhelését.

Praktikusan mi a megoldás?

A jelentkezés után első az orvosi vizsgálat. Ezt követi az edzésterv összeállítása. Itt figyelembe kell venni, hogy a jelentkező végzet-e már rendszeres testedzést, sportolt-e, vagy ez lesz az első találkozása a sporttal. Tehát az elsőbb elmondottak és az orvosi vizsgálat figyelembevételével készül el az egyénenként összeállított program, és ennek alapján kezdődik az edzés (1. fotó). Nálunk is, mint minden más sportágban, bemelegítéssel kezdünk.

Az edzőteremben mindenki az előírt gyakorlatokat hajtja végre és az erőállapotának megfelelő súllyal dolgozik. Örömmel látjuk, hogy az edzésprogramok összeállításánál a Sportolj Velünk-ben közölt erősítő leckéket használják (2. fotó)

A helyes sorrend a súlyokkal való több hónapos gyakorlás, erősödés és csak azután jöhet a csúcsjavítás. Bevált módszer az edzőpartnerek segítése. Szükséges, mert nemcsak egymás testi épségére vigyáznak a fiúk, a váltások és a pihenőidőpontok pontos betartását is segítik.

A széles súlyskála biztosítja a folyamatos edzést, hogy az edzőteremben ne legyen rendetlenség (3. fotó).

A gyakorlatokat nemcsak súlyzókkal, hanem saját testsúllyal és különböző erőgépekkel is végzik. A képünkön látható csigasor a hátizom fejlesztését és erősítését szolgálja (4. fotó).

A cél, a test arányos erősítése. Ezt segíti a helyesen alkalmazott lábprogram végzése. Itt főgyakorlatként a guggolás szerepel. (5. fotó).

Míg a guggolás mindenkinél szerepel az egyéni edzéstervben, addig a lábizom erősítő gépek használatát az dönti el, hogy egyénileg kinek melyik mutat jobb eredményt. (6. fotó).

Hasizom gyakorlatot mindenki végez, vagy azért, hogy megszabaduljon a felesleges kilóktól és zsirpárnáktól, vagy azért, hogy erős hasizmot alakítson ki magának.

Lassan végetér az edzés, a súlyok a helyükre kerülnek, következik a lazítás, majd a fürdés. Ez a program ismétlődik heti három napban a kezdők, és heti négy napban a haladók részére.

Ime néhány "vallomás" azoktól, akikért a terem létesült.

Ujvári József még csak 14 éves, most végzi az általános iskola 8. osztályát: - Egy hónapja járok le edzésre, szeretnék megerősödni, és a 46 kg-os testsúlyomat feljebb tornázni. Az eredményt mutatja, hogy édesanyám megállaptítása szerint amióta edzésekre járok jobb az étvágyam.

Szkablé Pál 18 éves, a nyitás napja óta látogató: - Nagyon jó a napi munka után erősíteni. Már lassan négy hónapja végzem a gyakorlatokat. Hogy erőállapotom sokat javult, ezt munkám végzése közben tapasztalom. Azóta a testsúlyom 6 kg-mal mövekedett és ennek magyon örülök, mivel 180 cm-es magasságomhoz képest nagyon sovány voltam. Ami másik nagy előny, hogy a sportolással szabad időmet jól el tudom tölteni. Jelentkezésem előtt sokat lődörögtem.

De nemcak fiatal korban, hanem idősebbeknek is érdemes elkezdeni a súlyzós gyakorlatokat. Ezt bizonyítja Érdi József, aki az idén tölti be a 40. évét: - Tíz évig súlyemelő voltam. Amikor abbahagytam, nagyon hiányzott a mozgás. Elhatároztam, hogy otthon végzek erősítő gyakorlatokat. Beszereztem a súlyokat és elkezdtem a napi edzéseket. Bevallom, hogy nem volt az igazi. Hogy miért? Még sportoló koromban megszoktam az edzőtermek légkörét. Az otthon egyedül végzett munka unalmas volt. Ezért kerestem fel a kondícionálótermet és nem csalódtam.

Írta és fényképezte:Fekete Ferenc
Sportolj Velünk 1977. június - képek
Sportolj Velünk 1977. június
Sportolj Velünk 1977. június
Sportolj Velünk 1977. június
Sportolj Velünk 1977. június
Sportolj Velünk 1977. június
Sportolj Velünk 1977. június
Sportolj Velünk 1977. június
Sportolj Velünk 1977. június
Sportolj Velünk 1977. június
Sportolj Velünk 1977. június
Sportolj Velünk 1977. június
Sportolj Velünk 1977. június

Kapcsolódó cikkek
Nemrég tartották Londonban az idei Mr. Universum választást, melyen nagy meglepetésre az osztrák Arnold Schwarzeneggerbizonyult a legjobbnak. A 21 éves gráci s...
Chuck Sipes többszörös Mr. Amerika, idén töltötte be 45-ik évét. Ő példázza, hogy érett férfikorban is lehet jó alakja a férfiaknak. Ha rendszeresen súlyzózik...
A Zrínyi Nyomda SK. Erő- és izomfejlesztő szakosztályának legjobbjai június 12-én, 13-án varsói meghívásnak tettek eleget, viszonozva a múlt év novemberében Bu...
I. TESTÉPÍTŐ MAGYAR BAJNOKSÁG 1970 A Zrínyi Nyomda S. K. szakosztálya 1970. november 8-án rendezte meg a III. Power-lifting és I. Body-building versenyét a G...
Csak akarat kérdése A Sporolj velünk 1969. áprilisi számából CSAK AKARAT KÉRDÉSE Az erő a legalapvetőbb testi képesség. Az ókorba nyúlnak vissza a legendák...
AZ ERŐ TITKA 4. lecke GYAKORLATOK KÉZI- ÉS KÉTKAROS SÚLYZÓVAL E lecke feladatai megerősödni egészségben, növelni az izomtömeget és erőt, felkészülni a neh...
Hogyan csináljam? Gyakorlatok, technika, végrehajtás Kiválasztásos edzésprogramunk befejező izomcsoportja a lábizom. A következőkben ismertetünk 4 combizom...
TESTKÉPZŐ TANFOLYAM HALADÓKNAK 20. lecke BICEPSZ-GYAKORLATOK: * Karhajlítás könyökízületben:(a súlyzók súlya 2-5 kb.) Kis terpeszállásban, előre néző te...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!