Edzőtermi etikett haladóknak

2016-02-05

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Igen, jól érted: nem kezdőknek. Az egy dolog, hogy aki először jár teremben, az nem ismeri a szokásokat. Rohadt szomorú azonban, hogy azok sem, akik évek óta járnak.

 

Amikor az ember lemegy a terembe, nem baj, ha körülnéz. Tehát nem úgy áll neki az edzésnek, mint a homályökör, hanem feltérképezi az eszközparkot, a körülményeket, lehetőségeket, helyeket, szokásokat. Ha valamit nem ért, akkor akár kérdezni is lehet, nem fáj az senkinek. 


Az edzőterem ugyanis olyan, mint egy műhely. Eszközökkel, felszereléssel rendelkezik, amelyeknek megvan a helye és a rendeltetése. Nem kell ezeket feltétlenül újra feltalálni.

Ráadásul megvannak a kialakított folyamatok, szokások is. Nem nagyon kell elmagyarázni senkinek, hogy nem megyünk ki az öltözőből egy szál faszban turmixot kérni, nem az öltözőbe szarunk, hanem a wc kagylóba, és a súlyokat visszatesszük a helyére. 

Dehogynem. Ez utóbbi teljesen egy szinten van az előző kettővel, mégsem alapvető - nézz csak körbe az edzőtermek 99%-ban. Mint ahogy a legtöbb edzőteremben jópár seggfej előfordul, akinek érdekesen irritáló szokásai vannak, amely persze mindig abból fakad, hogy azt hiszik, a bérletükért megvették az egész termet, és mellékelve van számukra egy csicska, aki rendet rak utánuk.
 
 A súlyokat és eszközöket vissza lehet ám vinni a helyére!

Sajnos ez nem mindenhol van egyértelműen, nyomatékosan kiírva. És a legtöbb helyen semmit nem is tesznek annak érdekében, hogy így legyen.
 
A mezei fogyatékosnak pedig meghaladja a képességeit, hogy felfogja: nem másoknak kell rendet rakni, hanem saját magának. Ugyanis ha mindenki visszarak mindent a helyére, akkor senkinek sem kell fél órát keresgélni - neki sem.
 
Ennek a logikai szintnek a felismeréséig úgy általános iskola első osztályban el kéne jutni mindenkinek, aki nem egy disznóólban, láncon tartva nőtt fel, hanem személyi igazolvánnyal rendelkező, cselekvőképes ember. 

A továbbiakban fontos, hogy betartsuk a következő módszereket!

Ha már átcipeltük a fél termen a felszerelést, vagy csak éppen kivettünk/betettünk egy padot, mindenképpen szarjunk bele, és hagyjuk ott -hogy ha már nekünk cipelni kellett a faszságunk miatt, akkor másnak is cipelnie kelljen.
 
Igenis a kurvaanyját, vállaljon mindenki szolidaritást! Miért kéne mindenkinek az eszközöket a helyén találnia? 
 
 
Nem volt gyanús, hogy hova kéne tenni: mondjuk ahonnan elvette a fogyatékos


 
Vissza lehat rakni a súlyt úgy is, mintha visszaraknád, nem csak odabasznád!

Mintha kötelező lenne csak úgy, hanyagul odakúrni, nehogymár sorban legyenek és normálisan álljanak!
 
A kézisúly-tartón is azt csináljuk, hogy véletlenül se a heylére rakjuk vissza.  Éppen ahol vagyunk, tegyük oda, oszt jó az. Az se baj, ha félig leesik, legfeljebb kitörik a tükör, kit érdekel?  Értendő ezt egyekezeseknél de tárcsasúlyoknál is, ahol hiába van felírva, hogy felülre az öt kilós tárcsa kell, a gyökér azért simán odarakja a tizest. 
 
Tudom, hogy nem hiszed el: így rakta vissza a rudat és ez neki rendben van!A súlytartónak két oldala van!

Beszarás, amikor a szellemi fogyatékos visszavisz két tárcsát - nyilván nem egy tárcsával nyomott fekve, mert leborult volna - és magas neki az összefüggés, hogy a súlytartó állványnak van egy bal és jobb oldala. 

Minden bizonnyal fárasztó lenne szimmetrikusan felrakni; inkább szarjunk bele, csináljuk a legkényelmesebb módon, hiszen elfáradtunk a felvenyomó rúd mellkasunkon való pattogtatásában.  

Miért pont a mi szemünket bassza az asszimetrikusan felpakolt súlytartó állvány? Így legalább van izgalom, hátha felborul egyszer!
 
Esztétikai érzék


A gyakorlatot a helyén is lehet csinálni!

Nem is gondolnánk, milyen elképesztően fontos, hogy a gyakorlatokat véletlenül se ott csináljuk, ahol az eszköz van!
 
Meg kell érteni, hogy különlegesek vagyunk: a mi fennkölt igényeinknek nem felel meg az az elképzelés, amit a prosztó edzőterem tulajdonos kigondolt. Mi csakazértsem ott fogjuk végezni  a gyakorlatot, inkább átcuccoljuk a fél edzőtermet máshova, mert ott jobb a kozmikus sugárzás, több az oxigén, kevesebb a vízér, vagy csak szimplán a feng-sui miatt.


Igen, a gyökér tényleg odarakta és otthagyta!

 
Átállítod? Bátran állítsd vissza!

Ha már lóbaszó magas, vagy törpeköcsögök vagyunk és úgyis át kell állítanunk a gépet valami lehetetlen fasz pozícióba, ami rajtunk kívül senkinek jó, akkor mindenképpen hagyjuk is úgy.
 
Ez ezért fontos, mert a terembe járó többiek 99%-a legalább kénytelen lesz miattunk állítgatni az amúgy neki alapban pont megfelelő gépeket, eszközöket. Ezzel legalább közölni tudjuk ismeretlenül is, hogy mások vagyunk és jogaink vannak, de azt legalábbis biztosan, hogy faszfejek vagyunk.

Nem kell az eszköz? Nem a földre kell ám tenni, hanem a helyére!

Ha nem kell az adott foganytú - mondjuk a csigán - és egy másikat akarunk használni, akkor természetesen az éppen nem kívánt eszközt basszuk le a földre. Véletlenül se tegyük a helyére!
 
Nem kell a tüske a lapsúlyos gépen? Nézzünk bambán, mondjuk hogy őőőő, és rakjuk le a földre. Mint otthon.
 
Gondolom otthon is mindenki mindent a földre tesz.
 
Ha nem tudjuk  hol a helye, nehogy megkérdezzük! Tegyük csak le a lehető legközelebbi pontra a földre, hátha valaki megbotlik, odébbrúgja és utána fél órát kell keresgélni.

 
Műszaki hiba van? Kiesett egy csavar? Lehet ám szólni a recepción!
 
Na, ilyenkor semmiképpen sem szabad értelmesen reagálni.
 
Bambanézés, öööööö - és az eltörött, megrongálódott, kiesett eszközt basszuk la a földre. Kész!
 
Aztán somfordáljunk el. Majd megoldódik. Majd a következő ember szól. Vagy senki sem. Nem a mi gondunk. Nem kell úgy csinálni, mintha értelmes emberek lennénk. 
 
 
Nagyítsd ki bátran! No komment

 
Mindez nem csak önös érdek és a többiekkel való minimális szolidaritás lenne, hanem az ún. tisztelet és alázat.
 
Az, hogy nem belaszarunk abba a sportba, amit csinálunk (és annak eszközeibe), hanem tartjuk magunkat annyira embernek, hogy átlátjuk a viselkedésünk jelentőségét, ezáltal megpróbálunk nem bambabirka szinten létezni, hanem úgy csinálni, mint egy sportoló.

A termet összebaszni egyébként nem vagányság, nem “megteheted” janiság, hanem nettó primkó köcsögség, amivel pontosan meghatározod a szintedet a sportágban. És emberként.
 
Akinek annyi az értelmi szintje, hogy nem bírja megfigyelni és megtanulni egy sportlétesítmény rendszerét, szokásait, az egy gyökér.
 
Mint ahogy az, akinek a terem másik végébe kell cipelni mindent, ahelyett hogy a helyén csinálná, sokkal kevésbé annyira hozzáértő, mint ahogy képzeli magáról - hiszen ő okosnak hiszi magát, ugye - hanem inkább balfasz.
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!