Elgurult a gyógyszer: amatőr mr.olympia!

2011-02-21

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Londonban rendezik meg a világtörténelem első amatőr Mr. Olympia versenyét március 19-én.

A hagyományos Mr. Olympa verseny a testépítésben a csúcsok csúcsa. Az IFBB szövetség versenyén csak az indulhat, aki megszerezte a profi státuszt, majd egy profi versenyen kvalifikált, tehát 1-3. helyen végzett. Ez koránt sem annyira könnyű, hiszen már a profi státusz megszerzéséig eljutni, majd profiban kvalifikálni is igen komoly fizikumot és anyagi áldozatokat követel.

Most nem vesézném ki mélyebben  a - jó eséllyel érdeklődés hiányában hamarosan megszűnő - 202 fontos bohóckodás kérdését. A 202 jó esély - lett volna - egy Molnár Peti-féle atlétikus  fizikumnak. (Aki végülis nem kapta meg a profi kártyát, így ebből semmi sem lesz.)  De igazi profi versenyzésnek senki sem tekinti, az Olympia hétvégén is csak  betétszámként fut - 202 Showdown néven - mint a Miss Bikini. 202-be eljutni könnyű volt - de ez nem a Mr. Olympia!

Ha emlékeim nem csalnak, a Mr. Olympia verseny megszületésének oka az volt, hogy a hatvanas években - csakúgy mint ma - több testépítő szövetség létezett. Akkor még nem volt meg az IFBB domináns preszítzse - ezt valószínűleg részben a Mr.Olympia megrendezésével szerezte meg. Annak idején nem volt egyértelmű, ki a valódi világbajnok, hiszen az IFBB-n kívül a NABBA és az AUU is rendezett világbajnokságokat, illetve azzal felérő Mr. Universe versenyeket. Így egy évben legalább 4 világbajnokot avattak - legalábbis erre utal Arnold Schwarzenegger az "Utam a csúcsra" című könyvében.

A Mr.Olympia célja kezdetben - szövetségeken felül állva - az volt, hogy eldöntse: ki a legjobbak legjobbja.

A későbbiekben ez gyökeresen megváltozott, így már csak az IFBB szövetségen belüli versenyzők indulhatnak a versenyen, ha végigjárják az oda vezető utat. Azelőtt a világbajnoki cím egyenes út volt a Mr.Olympiára, ma már azonban csak a profi kártyához elég - profiban pedig dobogós eredményt kell felmutatni hozzá.

A nyolcvanas évek legelejétől az amerikai és a világ többi részén élő testépítők útjai kettéváltak: megalakult az NPC, az amerikai nemzeti testépítő szövetség, amely minden évben megrendezi a Nemzeti Bajnokságot. A gyakorlatban az amerikai versenyzők a saját nemzeti bajnokságukon szerezhetnek profi kártyát, nem szoktak az egykori Mr.Universe helyébe lépő IFBB Világbajnokságon indulni, mint az európaiak. Ez annyiban is versenyelőnyt jelent nekik, hogy  - csakúgy mint később profiban -  nem kell lehetetlen helyszínekre utazni a VB-re (mint például India), ami egy európai sportolónak igen megterhelő. (Egy amerikai a hazai országos bajnokságon tud profi lenni, és belföldön tud profiként versenyezni is, vízumkényszer és horribilis utazási költségek nélkül, hiszen a legtöbb profi verseny is Amerikában van.)

Így a legtöbb mai IFBB profinak nincs is amatőr világbajnoki címe. (Kivétel pl. Dennis Wolf, de ő német.)  Ez persze logikus is, hiszen az amerikai nemzeti bajnokság mérereiben simán van akkora, mint a világ többi részének szóló Világbajnokság, gondoljunk csak abba, hány állam bajnokai indulnak az NPC nemzeti bajnokságon.

Profi kártyát alapvetően jó darabig csak Abszolút Világbajnoknak és NPC Abszolút Bajnoknak adtak, de a kilencvenes évek óta biztosan megszerezhető sima Nemzeti Bajnoki címmel is - tehát egy Magyar Bajnok már kérhet profi kártyát, sőt különleges esetekben enélkül is kérvényezni lehet. (Most tekintsünk el attól, hogy mára a Magyar Bajnoskág mivé vált.)

Másik kvalifikációs lehetőség az IFBB Európa-Bajnokság, itt szintén profi kártyára jogosult az abszolút bajnok. Lantos Johnny a 2004-es EB-n nyert profi kártyát - más kérdés, hogy pár ügyes szervezőnek köszönhetően nem jött össze a profi versenyzés, így csak majdnem indult profi versenyen. Minden idők legnagyobb Magyar testépítője, Kiss Jenő az 1996-os IFBB abszolút világbajnoki címével szerzett profi kártyát . Ő indult is pár profi versenyen, de a Mr. Olympia szereplése elvérzett azon, hogy a magyar szövetség elképzeléseivel ellentétben akkor már nem volt automatikus az IFBB VB-ről a Mr. Olympiára való kvalifikáció. Jóba Elek 1995 körül a Magyar Bajnoki címével kapott profi kártyát, és magyarországi versenyeken indult. (Igen, pár éve még voltak profi versenyek nálunk is.)  Rajtuk kívül Kiss-Horváth István és Nicu Giurgi rendelkeztek profi kártyával és 1-2 másik versenyző indulhatott el a rendező ország jogán itthoni versenyen. Egyikük sem volt  Mr. Olympia kvalifikáció közelében sem. Mint látjuk: nincs éppen elérhető közelségen sem a kvalifikáció, sem a Mr. Olympia. 

 A Mr. Olympia napjainkra a profi GP sorozat csúcsa: világ legjobb profi testépítő sportolóinak összecsapása, amely súlycsoportok nélkül, egyetlen kategóriában kb. huszonegynéhány versenyzővel kerül megrendezésre. Profi versenyeken egyáltalán nincsenek súlycsoportok, olyan ez mint a Forma 1: ott sincsenek köbcenti szerinti kategóriák. Az első 15-öt pontozzák helyre. Az első tízbe való bejutás már nagy presztízst jelent, de az első hatba bejutott versenyző egyszerűen Top 6-nek mondhatja magát, amely elég komoly tényező elismertségben és a szponzoroknál is. Főleg hogy ezen belül a különbségek - állandó rajongói viták tárgyát képezve - nüansznyiak lehetnek. A Top 6 a következő évben automatikusan indulhat a Mr.Olympián, nem kell a többi profi versenyen részt vennie ha nem akar - magyarul  nem kell kvalifikánia.

A mostani Amatőr Mr. Olympia idióta koncepciója azonban felrúgja mindazt a tradíciót, amit a Mr. Olympia cím képviselt.

A Mr. Olympia, mint amatőr csúcsverseny vajon kinek lesz elérhető? Kvalifikálni kell rá? Hol? A jelen IFBB világbajnok és Európa Bajnok fognak indulni, ketten? Vagy a bajnokságok súlycsoportjainak győztesei? De akkor minek a VB-n az abszolút bajnoki cím? Vagy ez újrajátszás lesz, másodszori abszolút bajnok választás? Miért nem - az amúgy nem túl jelentős - Elite Tour (létezik még?) végállomása lesz ez akkor már?

Bővebben megvizsgálva a kiírást, kiderül: sima IFBB súlycsoportos verseny lesz, tehát ellentétben az igazi Mr. Olympiával, itt nem huszonvalahány versenyző lesz egyben, hanem sokkal több súlycsoportokban. Mnt a VB-n és az EB-n. Tehát ez ugyanaz lesz, mint azok. Akkor minek külön verseny? Miben lesz a presztízse más? Miért kell Mr. Olympiának hívni? Miben lesz ez különb verseny, mint a többi? Ha már muszáj, miért nem hívják Nemzetközi Bajnokságnak (a Mr. International 1981-ig lézető verseny volt), az EB fölé és a VB alá pozícionálva?

A legnagyobb röhej, hogy ezzel együtt kerül megrendezésre az IFBB International Cup, vagyis a nemzetközi kupa, amelyből csakis a férfi testépítés kategóriák hiányoznak. Ebből egyértelmű, hogy egy kupaverseny férfi kategóriáit nevezték át igen nagyképűen amatőr Mr.Olympiának - vajon itt is 200.000 dollát lesz az első díj?

Úgy néz ki, a Mr.Olympia név házon belül nem örvend túl nagy respektnek, de talán gond nélkül lehet ezentúl színpad nélküli falusi háziversenyeket is így hívni. A kérdés már csak az, hogy a versenyzőknek melyik lesz vonzó cím és vajon VB-n érdemes indulni, vagy be kell érni tavasszal egy EB-címmel, ami előtt formába lendülve akkor már érdemes megcsípni az amatőr Mr. Olympia címet is. Így lehet villogni Jay Cutler mellett és a kettő együtt hozzánemértőknek és a hülyesajtóban azért elvileg már jobban üt egy VB címnél.

Persze a gyakorlat valószínűleg azt mutatja majd, hogy ez csak annyira lesz presztízs verseny, mint az Arnold Classic amatőr betétszáma - ahova szép dolog kijutni, de még az illúzióját sem adja az igaz Arnold Classic profi testépítő versenynek.  Ha tudunk ráérő marketing tanácsadót, majd megkérjük, hogy magyarázza el: az olcsó figyelemfelkeltés néha több ártalommal jár, mint haszonnal. És az sem valami zseniális, ha lassan már mindenki Mr. Olympia lesz, de persze ez csak vicc: valószínűleg ez is az Elite Tour sorsára fog jutni.

Ha már értelmes ötlet kéne, a hülyeség helyett: nem ártott volna egy európai profi bajnokságot csinálni, akár Mr. Europe néven, amely az igazi  Mr. Olympia európai megfelelője volna az elhanyagolt európai profi testépítők számára. Akiknek amúgy semmi esélye az amerikai profi versenyeken és akik közül csak a kiemelkedők jutnak el a Mr.Olympiáig. Persze ehhez nem ártana, ha lenne miből válogatni, és lennének európai profi versenyek is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 /6237/


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!